banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 08:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Maj 2008, 10:46 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 08 Maj 2008, 17:14
Znaci biblija je jedino pravo mjerilo i svatko bi se po njoj trebao ravnati,iako ako se ide od crkve do crkve, neke nesto dodaju,druge nesto izbace,a uvjeravaju ljude da su bas oni ta prava crkva!
Malo sam trazio koja crkva drzi svih 10 zapovjedi i koja uzima bibliju kao jednino mjerilo vjere i zivota i za sada biblijski krscani i adventisti su jedini koji to ispunjavaju..
Po vasem misljenju koja je prava crkva?u kojoj bi se crkvi trebali krstiti?

Bog je rekao: "Ako me potražiš svim svojim srcem, naći ćeš me"

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2008, 12:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Upravo ovo zadnje što si citirao. Bog nije pričao o pripadanju ovoj ili onoj vjerskoj organizaciji, već o ličnom traganju za Bogom, uspostavljanju kontakta sa Njim, zato što je to ono što nas duhovno izgrađuje, razvija, dovodi na nivoe koje trebamo zadobiti (Efescima 4,13 itd.).

Ako bih ja već morao po nekim kriterijima birati koja vjerska zajednica (ili pojedinac) je dobra onda bih gledao koja od njih potencira ovo što sam naveo, koja od njih ohrabruje svoje sljedbenike i svoje okruženje u tom smjeru da sami traže Boga kroz svoj lični duhovni rad, sa ciljem da Ga zaista nađu, da mogu pričati sa Njim (doslovno), koja uči sljedbenike da se prava duhovnost sastoji u ličnom ozbiljnom redovnom duhovnom radu koji bi dovodio do promjena svijesti, do spoznaja, do prosvjetljenja, do uspostavljanja lične veze sa Bogom tako da posrednici nisu potrebni (kao što nisu bili potrebni mnogim istinski duhovnim osobama iz Svetog Pisma), koja potencira spoznaje više nego vjerovanja, dakle koja potencira i ohrabruje direktno lično duhovno (spo)znanje o sebi, Tvorcu, duhovnosti, svrsi života, i svemu onome što sad ne možemo ni da zamislimo, a ne samo vjerovanje da su stvari ovakve ili onakve, jer je vjerovanje niži nivo od spoznaje i kao takvo treba biti prevaziđeno i pretočeno u spoznaju.

A vjerske zajednice (ili pojedince, gurue i slične) koji sljedbenicima i svom okruženju samo prenesu (utuve u glavu) "vjekovna vjerovanja" i onda ih istreniraju da ta vjerovanja bez preispitivanja samo dalje prenose drugima i da ih brane od svih napadača ("zabludjelih"), i kojima se sva "duhovnot" i "religioznost" sastoji samo u tome, dakle koji ne ohrabruju i ne potenciraju samostalno traganje za spoznajama, prosvjetljenjem i Bogom, koji ne ohrabruju i ne potenciraju samostalni duhovni rast koji bi vodio duhovnoj nezavisnosti od ljudi kroz vezanost samo za Boga...ja bih se takvih klonio. Takvi ne predstavljaju "trenera" koji će pomoći da se ozbiljnije duhovno razvijaš. Umjesto toga ako već tražiš "duhovnog trenera" onda nađi onoga koji će od tebe tražiti tvoj maksimum, koji će te stalno gurati naprijed, koji će te ohrabrivati da ispoljiš sve uspavane potencijale kojih sada nisi ni svjestan, koji će dozvoliti i ohrabrivati da preispituješ vjerovanja težeći ličnim spoznajama o njima jer je to ono što nas izgrađuje, koji te neće dovesti na neki nivo i reći "to je plafon, nema dalje".

A to da postoji "jedna biblija, a toliko krscanskih crkava" po meni ukazuje da te crkve pripadaju ovoj drugoj kategoriji a ne onoj prvoj, jer svaka ima neka svoja ustoličena vjerovanja i njih se drži vjekovima ili decenijama, i ne mrdaju od toga, a da su na putu spoznaja a ne vjerovanja onda bi, uz ozbiljan duhovni rad, dobijali ISTE spoznaje pa ne bi bilo nikakvih različitosti između njih, bili bi u istom Duhu, gledali bi istim (produhovljenim) očima, slušali istim (produhovljenim) ušima, razmišljali istim (produhovljenim) razumom. Kao što se zaista produhovljene i prosvjetljene osobe dobro razumiju kada se prvi put sretnu iako su duhovnu izgradnju možda radili na sasvim drugačije načine, ali su u istom Duhu a to je najvažnije.

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2008, 21:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Vader je napisao:
Upravo ovo zadnje što si citirao. Bog nije pričao o pripadanju ovoj ili onoj vjerskoj organizaciji, već o ličnom traganju za Bogom, uspostavljanju kontakta sa Njim, zato što je to ono što nas duhovno izgrađuje, razvija, dovodi na nivoe koje trebamo zadobiti (Efescima 4,13 itd.).

Ne bih da kvarim raspoloženje i diskusiju, ali moram priznati da ovakve izjave su strane Svetom Pismu, premda su pomalo aktuelne u hrišćanskom svetu baš zato jer se sve svodi na individualizam, što može da bude jako nezgodna stvar. Može svako da traga za Bogom kao pojedinac, ali Bog na ovoj zemlji ima samo jednu Crkvu koja Ga najbolje i najtačnije reprezentuje-sviđalo se to nama ili ne. Gledaj, čak i taj tekst kojeg si ostavio tiče se množine i Božje Crkve.

Citiraj:
Ako bih ja već morao po nekim kriterijima birati koja vjerska zajednica (ili pojedinac) je dobra onda bih gledao koja od njih potencira ovo što sam naveo, koja od njih ohrabruje svoje sljedbenike i svoje okruženje u tom smjeru da sami traže Boga kroz svoj lični duhovni rad, sa ciljem da Ga zaista nađu, da mogu pričati sa Njim (doslovno), koja uči sljedbenike da se prava duhovnost sastoji u ličnom ozbiljnom redovnom duhovnom radu koji bi dovodio do promjena svijesti, do spoznaja, do prosvjetljenja, do uspostavljanja lične veze sa Bogom tako da posrednici nisu potrebni (kao što nisu bili potrebni mnogim istinski duhovnim osobama iz Svetog Pisma), koja potencira spoznaje više nego vjerovanja, dakle koja potencira i ohrabruje direktno lično duhovno (spo)znanje o sebi, Tvorcu, duhovnosti, svrsi života, i svemu onome što sad ne možemo ni da zamislimo, a ne samo vjerovanje da su stvari ovakve ili onakve, jer je vjerovanje niži nivo od spoznaje i kao takvo treba biti prevaziđeno i pretočeno u spoznaju.

Podržavam, slažem se.

Ma i sa ostalim, ali da te sad ne citiram. Ovo gore mi posebno bilo zanimljivo.

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2008, 21:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
raven83 je napisao:
Znaci biblija je jedino pravo mjerilo i svatko bi se po njoj trebao ravnati,iako ako se ide od crkve do crkve, neke nesto dodaju,druge nesto izbace,a uvjeravaju ljude da su bas oni ta prava crkva!

Pa nije baš tako. Nije svima Sveto Pismo merilo, čisto da znaš. Tradicionalističke crkve imaju tradiciju kao izvor nauke i prakse, i njima nije najbitnije samo ono što Biblija kaže, za razliku od protestantskih crkvi.

Citiraj:
Malo sam trazio koja crkva drzi svih 10 zapovjedi i koja uzima bibliju kao jednino mjerilo vjere i zivota i za sada biblijski krscani i adventisti su jedini koji to ispunjavaju..

Probaj malo više. 8)

Citiraj:
Po vasem misljenju koja je prava crkva?u kojoj bi se crkvi trebali krstiti?

Eh koja je Crkva prava...Apostolska, i ona koja ispoveda veru i dela apostola. Ne bih da kategoriziram bilo koju Crkvu, ali definitivno su par njih koje su na tragu da to postanu. Ostale mogu samo da budu nominalne i ništa više od toga.

Citiraj:
Bog je rekao: "Ako me potražiš svim svojim srcem, naći ćeš me"

Jeste, dao je obećanje. Samo-za koga/čega? Za Njega ili za Crkvu? Samo pitam.

Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2008, 23:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Antropos je napisao:
Bog na ovoj zemlji ima samo jednu Crkvu koja Ga najbolje i najtačnije reprezentuje

:)

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2008, 15:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Od sveg srca pozdrav čoveku pod pseudonimom Vader.
Brate svaka ti je na mestu.

Autoru gornje teme predlažem da izučava bez predrasuda svaku nauku a Bibliji da priđe otvorenog srca i onda će demantovati svoj gornji zaključak. Predlažem da pročitaš bar neke od tema koje na ovom forumu objavih pod pseudonimom ,,lavić'' i ,,blizina'' a tebe zanimaju.

Još malo vremena.

Svima pozdrav i blagoslov od Boga želim.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2008, 22:49 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
takodje vazi i za tebe da ponovo prelistas i proucavas, jer imas i ti rupa u svom sistemu iznosenja.

za ravena83

sad ne znam tacno kako je glasila recenica al mislim da ide ovako "svijet vidi religiju, dok Bog gleda na odnos."
ti izgradi svoj odnos sa Bogom, a za ostalo nije tvoja briga.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2008, 10:15 
Veteran
Veteran

Spavacu
Prihvatam samo konkretne kritike a uopšteno svi mogu reći svima da ništa neznaju ali bez jasne naznake to je bezvredna reč koja želi da sudi druge uzdižući sebe dok prava ljubav pokazuje pravi put karajući i navodeći gde je greška.

"svijet vidi religiju, dok Bog gleda na odnos."

Svoj odnos sa Bogom nemože izgraditi kroz krivo učenje (religiju) jer se odnos sa Bogom gradi verujući Božjoj reči i tvoreći istu.
Bog je obećao da će verni imati sve Duhovne darove a koja ih crkva ima?
Bog govori da mu valja IZVESTI svoje ovce iz drugih torova jer ti torovi nevaljaju zato ih i izvodi.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2008, 11:58 
staromodan
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Spavacu
Prihvatam samo konkretne kritike a uopšteno svi mogu reći svima da ništa neznaju ali bez jasne naznake to je bezvredna reč koja želi da sudi druge uzdižući sebe dok prava ljubav pokazuje pravi put karajući i navodeći gde je greška.

"svijet vidi religiju, dok Bog gleda na odnos."

Svoj odnos sa Bogom nemože izgraditi kroz krivo učenje (religiju) jer se odnos sa Bogom gradi verujući Božjoj reči i tvoreći istu.
Bog je obećao da će verni imati sve Duhovne darove a koja ih crkva ima?
Bog govori da mu valja IZVESTI svoje ovce iz drugih torova jer ti torovi nevaljaju zato ih i izvodi.

i kao sto rekoh, dao sam ti argumente i za 70 nedelja i za 2300 kao i za ostalo, upotrebljavajuci jevrejski i grcki jezik, :evil3: al ti opet glavom kroz zid. koje argumente jos zelis da udovoljim i tu zelju.

e jadan taj tvoj tor. :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 13:10 
Veteran
Veteran

Uspavanom čoveku

Bog nije rekao da je ovaj tor JADAN već da ga svet ne beše dostojan i naziva ga malim stadom koje straži i ima ulja i žiške u ruci svojoj.
I ako govoriš i poznaješ sve jezike sveta a Božju reč ne razumeš nisi od njegovog stada.
Samo ti nedaj da te ometaju, prilezi i dremni jer još malo vremena ima pa se bar naspavaj i nasmej jer ti posle do toga neće biti.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 13:57 
staromodan
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol:

takodje i za tebe vazi, dzaba ti tvoja ljubav i slatkorjecive price poput mir mom bratu ili sestri ako Boziju rijec ne kontas. i sta cemo sad. :D

mi ne pricamo o bilo kojem toru, vec o lavicevom toru. bas ne pratis diskusiju.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 14:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Ah ta velika nepremostiva prepreka pod imenom - Tastina...nema s njom puta ka Vjecnom.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 14:06 
staromodan
Korisnikov avatar

nemoj da nam kvaris party. :D

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 14:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
:lol: :lol: :lol:

Ok, cao.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 14:12 
staromodan
Korisnikov avatar

ma sjedi bona, koji ti je. just teasing you. :D

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 16:37 
Veteran
Veteran

Čovek je lepo postavio temu i tražio pomoć a valjda vi iz crkve kao ,,prosveđeni'' i ,,naučeni'' prvi mu trebate prići i pomoći a ne neki prolaznik kojeg ne pozna jer ne pripada ni jednoj zemaljskoj crkvi. Kako mu pomogoste?
Ljubav na delu, šta je to?
Reći čoveku ,,potraži sam'' ili ,,snađi se'' ,,izleči se sam'' mu neće koristiti već ga treba nahraniti i u naručje primiti jer tako mi što Bogu služimo činimo i nije nas stid zbog tog, a vas?

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 22:16 
staromodan
Korisnikov avatar

mislis da mu pomognem tako sto cu reci idi u adventisticku crkvu i krsti se, a ko shisha SPC, KC ili neku drugu crkvenu denominaciju. e bas si smijesan.

nek covjek odluci sam, kako mu srce shapne.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2008, 13:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 08:56
Pa cuj Isus ti je to prorekao da ce se pojaviti vukovi u skupstini, a sve ti je pocelo crkvenim raskolom izmedju istocne i zapadne crkve, sto znaci da su ti oni prvi odstupili od Isusovih ucenje i preksili njegove zapovjesti, zato ce se prvo njima suditi kao sto rece Isus prvi sud pocinje od doma bozijeg :angry4:

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2008, 22:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
"...Što se tiče sadržaja koji pozivaju na život, toleranciju, samilost, ljubav, koji iz neke daleke zemlje donose čudnovate ali prijatne dahe spasenja i uprkos svim malodušnostima i naviknutim pesimističnim padovima u materijalnu realnost bezobzirnog svijeta probijaju svoju zraku ka iskonskom čistom, bijelom dušom novorođenčeta koja postoji u svakom biću, (ali ne da su to religiozno-političke zamke koje «tjeraju vodu na svoj mlin» i regrutuju duše za svoje dubinski-mrzilačke tabore skrivene iza maski i osmijeha lažne tolerancije, promovišući potiho svoju grupaciju kao «bogom izabranu», a ostavljaju svoje pojedince duhovno kržljave i duševno ranjene- jednom rječju iskorištene) za njih imam jak filter, a iza njega svo svoje povjerenje i srce. Možda se ne čini da bi neko poput mene tako nešto uradio, ali kako hoćete, i ja sam se nekada smijao prorocima, ismijavao štrajkače glađu, žalio «budale koji ginu za ideale» jer je «čovjek čovjeku vuk» i ništa više, dok nisam shvatio da svaka zvijer ima srce, ali ga strahovito dobro krije surovošću. Mislio sam da postoje heroji koji se ničega ne boje, ali sam zaključio da su to samo ideali koji nam pomažu u teškim vremenima i nagone nas da budemo bolji nego što jesmo..."

Vader, jel se baviš ti kakvim književnim radom?

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2008, 23:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ma jok :)

A kakav ti je ovo citat? Koga si citirao?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]