banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 04:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Monitor moire
PostPoslato: 23 Dec 2002, 02:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
Imam veliki problem...

kupio sam novi monitor SAMSUNG 957MB platio ga papreno....i na kraju ustanovio da ima moire efekat
mislio sam da je do graficke(posto je monitor nov) ali ne lezi vraze nije... :mad:
imao sam ATi RAGE PRO AGP 2X 8MB a sad sam kupio RIVA TNT2 M64 32MB i isti problem...
monitor ima opciju podesavanja moire i fokusa...ali mi to bash ne pomaze, jer sam sve kombinacije probao cak i sa Nokia Monitor Test.
koristim winXP sve najnovije drivere sam pravilno install (monitor i graf)
i josh da dodam....moira se najvise javlja vertikalno desno i lijevo, dok je u sredini sve OK

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2002, 09:45 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
jesi li pokušavao sa promjenama refresh rate monitora ? moguće je da frekvencija osvježavanja koju si podesio ne odgovara... vidio sam sličan problem, koji smo riješili smanjivanjem frekvencije sa 85 na 75 Hz.
pokušaj i sa degausiranjem, jer je moguće da se negdje desilo namagnetisavanje elemenata u monitoru, pa ga je potrebno malo "trznuti" :) zadnja opcija je servis :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2002, 21:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

evo probao sam sa nizim rezolucija i moze da se narikta... ali na 1280x1024 ne moze... kao sto sam rekao na sredini mogu da namjestim da slika bude kristalno cista i citljiva(citljiva je ona na svim djelovima ali moira iritira) najvise se vidi na jednobojnim pozadinama ali ja je primjetim i na sarolikim tako sto se na krajevima vide kao da fale pikseli tj. vide se male tackice i male isprekidane uspravne linije na ikonicama dok to nije slucaj sa ikonama na sredini ekrana....

da li je moguce da mi se to pokvarilo ako je na monitoru stavljana rezolucija veca od max propisane????

p.s.
preporucene rezolucije su 1280x1024@85Hz i 1600x1200@75Hz(ali mi na ovoj graficka pravi linije kad pomjeram misa)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2002, 11:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Šta je moire efekat? Kako se izražava?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2002, 12:02 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
matematički gledano, a laički objašnjeno :) moire efekat se dobija ako se preko koncentričnih krugova ili drugih simetričnih geometrijskih likova po nekom krivoj putanji kreće grupa istih takvih likova manjih, konačnih dimenzija. u suštini, javlja se rasipanje i deformacija rubova područja po kojem se kreće druga pomenuta skupina likova... eh :)

da ne tupim previše, osnovni oblik moire efekta možete pogledati na stranici

http://www.mathematik.com/Moire/index.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2002, 15:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

uspio sam da napravim neki kompromis :) nije bash sjajno ali nije toliko ni lose...(kad se pogleda kroz prste :) )

hvala nick

p.s.
evo linka koji prikazuje otprilike kako izgleda moira na mom monitoru samo je kod mene malo manje izrazena i kod mene je horizontalna a na slici je vertikalna http://w1.461.telia.com/~u46115150/bild ... moire.html

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]