Citiraj:
Lanac od 70 nedelja kao što gore rekoh vrednuje se kao 490 godina jer se uzima dan za godinu dok se drugačije ne naredi.
Dan za godinu?? Pa zašto bi se proročanstvo iz Danila 9, o 70 sedmica, uzimalo po dan za godinu, kada već tako kategorički tvrdiš i plašiš se dogmi? Zanima me tvoje mišljenje.
Citiraj:
Dogma želi da taj lanac koji ima svoju dužinu ubaci u neki drugi pa ga onda iz tog drugog izvadi ili odseče trpajući u isti koš dva različita lanca i njihova značenja koja su sasvim odvojeno napisana i nemaju ništa zajedničkog.
Za neke je to dogma, za neke biblijski tekst to kaže. Zavisi ko je u čiji koš.
Citiraj:
To je bila najava onog drugog lanca koji će trajati 2300večeri i jutara i odnosi se na hram i zatiranje a ne na popravljanje naroda kao u slučaju 70 nedelja.

Kako, ne razumem te.
Citiraj:
Ta dva lanca su u različitim vremenskim periodima ispunjena i određena su za različite stvari
međutim dogma ne razume Božiju reč već drži sebe iznad Boga pa pretvara dane u godine i u slučaju broja 2300 pa onda od njega oduzima 490 godina i time stiže do očišćenja svetinje na nebu koju su popevši se gore rimski vojnici gazili 2300 godina počevši pet vekova pne.
Evo ovako. "
Prve godine njegovog carovanja ja Danilo razumeh iz knjiga broj godina, koje beše rekao Gospod Jeremiji proroku da će se navršiti razvalinama jerusalimskim, sedamdeset godina"-znači Danilo je razumeo proročanstvo koje je Bog dao preko Jeremije. Kada je shvatio zašto su oni tamo, u Vavilonu, evo njegove reakcije:
"
3 I okretoh lice svoje ka Gospodu Bogu tražeći Ga molitvom i molbama s postom i s kostreti i pepelom. 4 I pomolih se Gospodu Bogu svom i ispovedajući se rekoh:"
Drugim rečima, Danilo se počeo moliti. Da sad ne citiram njegovu fantastičnu molitvu, ima je u 9 glavi od 4-20 stiha. Nakon završetka molitve evo kako idu stvari:
20 A dok ja još govorah i moljah se i ispovedah greh svoj i greh naroda svog Izrailja, i padah moleći se pred Gospodom Bogom svojim za svetu goru Boga svog,
21 Dok još govorah moleći se, onaj čovek Gavrilo, kog videh pre u utvari, dolete brzo i dotače me se o večernjoj žrtvi.
22 I nauči me i govori sa mnom i reče: Danilo, sada iziđoh da te urazumim.
23 U početku molitve tvoje iziđe reč, i ja dođoh da ti kažem, jer si mio; zato slušaj reč, i razumi utvaru.Danilu se javio anđeo Gavrilo, došao je da ga "urazumi," naredio mu je
zato slušaj reč, i razumi utvaru.O kojoj je ovde utvari reč, kada Danilo nije imao nikakvu utvaru zapisanu u 9 poglavlju, nego pre toga-u 8? Iste reči se u jevrejskom jeziku koristi za "utvaru" su u pitanju, kao i ona iz Danila 8:1,2.
Drugim rečima, Gavrilo je došao da bi Danilu objasnio utvaru iz 8 poglavlja. Zatim nastavlja:
24 Sedamdeset je nedelja određeno tvom narodu i tvom gradu svetom da se svrši prestup i da nestane greha i da se očisti bezakonje i da se dovede večna pravda, i da se zapečati utvara i proroštvo, i da se pomaže Sveti nad svetima.Ovo proročanstvo mnogi prihvataju, odnosi se na Hristov dolazak, prvi Hristov dolazak, etc. Međutim, malo im škripi što ne znaju odakle ovo proročanstvo, a jasno je rečeno da je ono 'odsečeno'-od čega može biti ono 'odsečeno' ako ne iz Danila 8 glave? Jedina stvar da bi ovo odbacili jeste dogmatičnost-protiv koje se ti tako iskreno boriš sebe ne videći. Ja ne vidim drugačije stvari.
Mislim, postoje još neke kontekstualne i literalne veze, odnosno lingvističke, za ovakvo mišljenje. I smešna je pomisao, ako je 70 sedmica 'odsečeno' od jednog dužeg proročkog lanca, a da se pri tome taj lanac (iz Danila 8:14) ispunio u prošlosti. Onda Danilo 9 i 70 sedmica nema nikakvog smisla.
Druga stvar, u 8:17 Gavrilo kaže Danilu:
Pazi, sine čovečiji, jer je ova utvara za poslednje vreme.Ako je za poslednje vreme, ko se 'zeznuo' u tumačenju? Mi, koji bi da drugačije posmatramo ovo proročanstvo i radije ga smeštamo u događaje pre Hrista, ili Gavrilo? Ne vidim da postoji neko treće rešenje, ili ga ti imaš?
26 A rečena utvara o danu i noći istina je; zato ti zapečati utvaru, jer je za mnogo vremena.Ah, jašta no za mnogo vremena.
Ne bih se previše raspisivao o ovoj temi koja me zaista zanima jer nemam vremena i živaca da se preterujem da tobom koji bi druge radije svrstao u dogmate (što bi pa to bilo loše, kada pogledam neke druge, reci mi??) dok sam stvari posmatraš isključivo i kategorički. To za mene nema smisla, no nije problem da i dalje pričamo i razmenjujemo mišljenja. Ko zna, možda ja i nisam u pravu, pa ću rado prihvatiti sve ono što se pokaže da je istinito, nisam tolika budala da ljubim istinu a da u isto vreme radim protiv nje i da nisam je rad prihvatiti.