banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 22:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: 70 nedelja
PostPoslato: 04 Maj 2008, 15:12 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
lavino ajd da te jos malo namucim. sve ocu da napisem, al uvijek zaboravim

70 nedelja je odredjeno--- malo nepravilno prevedeno. upotrebljenja je jevrejska rijec hatak ako nisam zaboravio, i prevodi se sa odsjeceno, znaci 70 nedelja je odsjeceno. kako ti se ovo dopada. :D

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2008, 13:51 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Antroposu

Izvini prijatelju ja sam pomislio da ti je ta tema važna kad si je gore komentarisao pa sam pomislio da kroz druženje nešto korisno naučimo, ali svako ima svoj prioritet.
Mir tebi i domu tvome.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2008, 14:24 
Veteran
Veteran

x

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 13:14, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2008, 16:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Citiraj:
Lanac od 70 nedelja kao što gore rekoh vrednuje se kao 490 godina jer se uzima dan za godinu dok se drugačije ne naredi.

Dan za godinu?? Pa zašto bi se proročanstvo iz Danila 9, o 70 sedmica, uzimalo po dan za godinu, kada već tako kategorički tvrdiš i plašiš se dogmi? Zanima me tvoje mišljenje.

Citiraj:
Dogma želi da taj lanac koji ima svoju dužinu ubaci u neki drugi pa ga onda iz tog drugog izvadi ili odseče trpajući u isti koš dva različita lanca i njihova značenja koja su sasvim odvojeno napisana i nemaju ništa zajedničkog.

Za neke je to dogma, za neke biblijski tekst to kaže. Zavisi ko je u čiji koš. :lol:

Citiraj:
To je bila najava onog drugog lanca koji će trajati 2300večeri i jutara i odnosi se na hram i zatiranje a ne na popravljanje naroda kao u slučaju 70 nedelja.

:roll: Kako, ne razumem te.

Citiraj:
Ta dva lanca su u različitim vremenskim periodima ispunjena i određena su za različite stvari
međutim dogma ne razume Božiju reč već drži sebe iznad Boga pa pretvara dane u godine i u slučaju broja 2300 pa onda od njega oduzima 490 godina i time stiže do očišćenja svetinje na nebu koju su popevši se gore rimski vojnici gazili 2300 godina počevši pet vekova pne.

Evo ovako. "Prve godine njegovog carovanja ja Danilo razumeh iz knjiga broj godina, koje beše rekao Gospod Jeremiji proroku da će se navršiti razvalinama jerusalimskim, sedamdeset godina"-znači Danilo je razumeo proročanstvo koje je Bog dao preko Jeremije. Kada je shvatio zašto su oni tamo, u Vavilonu, evo njegove reakcije:

"3 I okretoh lice svoje ka Gospodu Bogu tražeći Ga molitvom i molbama s postom i s kostreti i pepelom. 4 I pomolih se Gospodu Bogu svom i ispovedajući se rekoh:"

Drugim rečima, Danilo se počeo moliti. Da sad ne citiram njegovu fantastičnu molitvu, ima je u 9 glavi od 4-20 stiha. Nakon završetka molitve evo kako idu stvari:

20 A dok ja još govorah i moljah se i ispovedah greh svoj i greh naroda svog Izrailja, i padah moleći se pred Gospodom Bogom svojim za svetu goru Boga svog,

21 Dok još govorah moleći se, onaj čovek Gavrilo, kog videh pre u utvari, dolete brzo i dotače me se o večernjoj žrtvi.

22 I nauči me i govori sa mnom i reče: Danilo, sada iziđoh da te urazumim.

23 U početku molitve tvoje iziđe reč, i ja dođoh da ti kažem, jer si mio; zato slušaj reč, i razumi utvaru.

Danilu se javio anđeo Gavrilo, došao je da ga "urazumi," naredio mu je zato slušaj reč, i razumi utvaru.

O kojoj je ovde utvari reč, kada Danilo nije imao nikakvu utvaru zapisanu u 9 poglavlju, nego pre toga-u 8? Iste reči se u jevrejskom jeziku koristi za "utvaru" su u pitanju, kao i ona iz Danila 8:1,2.

Drugim rečima, Gavrilo je došao da bi Danilu objasnio utvaru iz 8 poglavlja. Zatim nastavlja:

24 Sedamdeset je nedelja određeno tvom narodu i tvom gradu svetom da se svrši prestup i da nestane greha i da se očisti bezakonje i da se dovede večna pravda, i da se zapečati utvara i proroštvo, i da se pomaže Sveti nad svetima.

Ovo proročanstvo mnogi prihvataju, odnosi se na Hristov dolazak, prvi Hristov dolazak, etc. Međutim, malo im škripi što ne znaju odakle ovo proročanstvo, a jasno je rečeno da je ono 'odsečeno'-od čega može biti ono 'odsečeno' ako ne iz Danila 8 glave? Jedina stvar da bi ovo odbacili jeste dogmatičnost-protiv koje se ti tako iskreno boriš sebe ne videći. Ja ne vidim drugačije stvari.

Mislim, postoje još neke kontekstualne i literalne veze, odnosno lingvističke, za ovakvo mišljenje. I smešna je pomisao, ako je 70 sedmica 'odsečeno' od jednog dužeg proročkog lanca, a da se pri tome taj lanac (iz Danila 8:14) ispunio u prošlosti. Onda Danilo 9 i 70 sedmica nema nikakvog smisla.

Druga stvar, u 8:17 Gavrilo kaže Danilu:

Pazi, sine čovečiji, jer je ova utvara za poslednje vreme.

Ako je za poslednje vreme, ko se 'zeznuo' u tumačenju? Mi, koji bi da drugačije posmatramo ovo proročanstvo i radije ga smeštamo u događaje pre Hrista, ili Gavrilo? Ne vidim da postoji neko treće rešenje, ili ga ti imaš?

26 A rečena utvara o danu i noći istina je; zato ti zapečati utvaru, jer je za mnogo vremena.

Ah, jašta no za mnogo vremena.

Ne bih se previše raspisivao o ovoj temi koja me zaista zanima jer nemam vremena i živaca da se preterujem da tobom koji bi druge radije svrstao u dogmate (što bi pa to bilo loše, kada pogledam neke druge, reci mi??) dok sam stvari posmatraš isključivo i kategorički. To za mene nema smisla, no nije problem da i dalje pričamo i razmenjujemo mišljenja. Ko zna, možda ja i nisam u pravu, pa ću rado prihvatiti sve ono što se pokaže da je istinito, nisam tolika budala da ljubim istinu a da u isto vreme radim protiv nje i da nisam je rad prihvatiti. 8)

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2008, 22:52 
staromodan
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Spavacu

1. Radi onih što veruju Bogu pišem, da u prevodima kad je reč o 70 nedelja upotrebljavaju se reči( određeno, odsečeno, odvojeno) i sve ukazuju na isti pojam a to je na dužinu gore pomenutog lanca koji je određen Jevrejima za pokajanje i popravljanje svog puta.

2. 2300 su VEČERI i JUTRA i anđeo potvrđuje ,,ISTINA JE'' da su to večeri i jutra ko ima razum razumeće ,ko ima veru verovaće i neće skupljati učitelje kako ih uši svrbe.

3. Braćo verujte Bogu i njegovim prorovima da bi bili sretni i imali život. Amin.

1. rijec odredjeno i odsjeceno nemaju isto znacenje. :wink: mozda tebi to ukazuje na isti pojam, al se razlikuje. evo ti banalan primjer. zamisli da sam sudija i kazem "lavicu odredjen ti je pritvor od 30 dana" ili "lavicu odsjeceno ti je 20 dana pritvora" ako je to tebi isto, stvarno se pitam na kakvim si travama.

2. sto se tice te famozne recenice "2300 su veceri i jutra i istina je" ---opet navodis na svoju vodenicu. e pa tako ne pise u mojoj Bibliji, ili da se vratis u skolu pa naucis sta je subjekat, a sta objekat.

i trece, titami eto ne znadoh da si prorok. :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2008, 15:32 
Veteran
Veteran

Posebno mi je zadovoljstvo sa Spavačem razmenjivati mišljenje jer uvek nešto novo naučim, mislio sam da sam čuo sve uvrede ali uvek se nađe neka nova dok ovog puta omanu ali nadoknadiće moj brat to ne brinem se ja za njega.

Pitam Spavaca o kojem kraju vremena je govorio Isus u Markovoj prvoj glavi
,,IZIĐE VREME'' koje to vreme isteče i kome?

Da li proročki lanac od 70 nedelja nosi istu poruku kao i onaj od 2300 večewri i jutara?

Kako se može od jedne poruke i vremena određenog da se ista u datom vremenu ostvari odseći vreme i dodeliti za drugu poruku jer se time jedna skraćuje odnosno njena prvobitna dužina negira krateći je?

Čta znači anđelova izjava da je ISTINA 2300 večeri i jutara?

Što se tiče trave na kojoj sam zove se: kamilica, nana, hajdučka, bosiljak bude tu i blitve i spanaća pa i koprive.

Antroposa zamolih da odgovori na njemu upućena pitanja i čovek lepo reče da nema vremena za tu temu a onda kad ja napisah gornji tekst on odjednom ima vremena za kritiku a nenađe vremena za odgovor na ona pitanja.
Dakle kad me neko nešto pita NEMAM VREMENA a kad ga trebam kritikovati po istoj temi onda imam vremena, to se zove licemerje. Nevalja ti to brate, neide.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2008, 22:41 
staromodan
Korisnikov avatar

os li prestati pitati ista pitanja.

rekoh ti sta znac u vezi 2300 dana i noci al ti ne citas. rekoh da je u pitanju utvara koja je istina. i rekoh ti da potrazis sta je subjekat a sta objekat.

kako poveza tu rijec izidje vrijeme kod marka sa 2300. :D :D :D :D

i znas vec sta mislim o 70 nedelja gdje pripadaju.

prema tome ne znam sto da ti ponavljam.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2008, 10:46 
Veteran
Veteran

Spavacu
Samo ti mirno spavaj a ja ću tiho pokušati objasniti budnima značenje koje ti uvek naopačke okreneš i pogrešno razumeš pa nije ti ovo brate DOGMA ovo je reč istinita koja piše u Bibliji.
Sad ću tiho reći ostalima da ne remetimo san našem bratu.
,,kako poveza tu rijec izidje vrijeme kod marka sa 2300''
Ovaj što spava je pitao kako povezah 2300 večeti i jutara sa ,,Iziđe vreme'' a ja to uopšte ne učinih već rekoh da Isus Hrist na početku svoje službe ukazuje da ističe neko vreme a to je ono vreme od 70 NEDELJA koje Danilo zapisa. Oprostite bratu jer bunovan čovek nevidi dobro.
Isus hrist u 24-oj glavi Mateja upozorava pred kraj svoje službe da tek predstoji vreme koje stiže i poziva se citirajući Danilov tekst o gnusobi pustošnoj koja će stajati na mestu svetom (Jerusalimu) pa kad to vide neka beže u gore jer tadašnji naraštaj neće proći dok se to pomenuto ne zbude. Tu im je Isus ukazivao na novi lanac od 2300 večeri i jutara koji TEK PREDSTOJI gledano iz tog vremena što se i zbi u periodu maj 64 do septembar 70.
Prvi lanac od 70 nedelja je tražio popravljanje naroda a drugi lanac ima drugu poruku a to je da će rimska sila GAZITI SVETINJU 2300 večeri i jutara.
Molim vas raziđimo se u tišini neka se naš braca dobro naspava. Nije mi normalno da čovek toliko može spavati ali izgleda da je u pitanju jača doza Laodikijskog sindroma koja se veoma teško lači, i žao mi je zbog njega.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2008, 11:53 
staromodan
Korisnikov avatar

veze s vezom nema to iz 24 gl Mateja sa 2300. :lol: bolje bi ti bilo da malo odspavas. :D ili provjeris svoju logiku.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 13:28 
Veteran
Veteran

x

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 13:15, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 14:11 
staromodan
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol:

elena zenski prorok, ti muski. :D

"sila koja TEK treba doci" navodi Isus. vjerovatno imamo razlicite Biblije.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 16:50 
Veteran
Veteran

y

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 13:15, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 22:13 
staromodan
Korisnikov avatar

ti ces mi reci jel se borim protiv Bozije rijeci, Gospod da te ukori sotono. :D

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 20:06 
Veteran
Veteran

Antroposu

CITAT ,,Druga stvar, u 8:17 Gavrilo kaže Danilu:

Ako je za poslednje vreme, ko se 'zeznuo' u tumačenju? Mi, koji bi da drugačije posmatramo ovo proročanstvo i radije ga smeštamo u događaje pre Hrista, ili Gavrilo? Ne vidim da postoji neko treće rešenje, ili ga ti imaš?

26 A rečena utvara o danu i noći istina je; zato ti zapečati utvaru, jer je za mnogo vremena.
Ah, jašta no za mnogo vremena.''

Lepo si zapazio gde se kaže da je ta utvara data za poslednje vreme.
Ali čije poslednje vreme prijatelju?
Isus u Marku 1.15 kaže da ,,Iziđe vreme'' ,, Isteče vreme'' koje je nekome pre toga određeno a Danilo piše da je to za NJEGOV NAROD utvara da i isprave svoj put i baš do POMAZANIKA VOJVODE se ispuni i isteče najavljeno vreme od 490 god.Ili možda misliš na sadašnje poslednje vreme pa će uskoro početi tih 490 godina za Jevreje?

Vi možete događaj ,,smeštati'' gde god hoćete ali Bog mu je odredio mesto i vreme.

,,26 A rečena utvara o danu i noći istina je'' Kako ti ova potvrda promače da je ne komentarišeš? Da li je to Bog do tada davao neistinite utvare a ovu potvrđuje da je istinita?
Ili potvrđuje istinitost utvare u trajanju doslovnih 2300VEČERI I JUTARA?

,,zato ti zapečati utvaru, jer je za mnogo vremena.

Onaj ko zna koliko je vekova proteklo od Danilovog pisanja utvare do njenog ispunjenja razumeće gornje reči.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 20:15 
Veteran
Veteran

y

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 13:16, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2008, 09:25 
staromodan
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol:

sto volim posrednicku molitvu, pogotovo jos kad cujem od tebe.jesi li bar kleknuo dok si se molio.

lavić je napisao:
Antroposu

CITAT ,,Druga stvar, u 8:17 Gavrilo kaže Danilu:

Lepo si zapazio gde se kaže da je ta utvara data za poslednje vreme.
Ali čije poslednje vreme prijatelju?
Isus u Marku 1.15 kaže da ,,Iziđe vreme'' ,, Isteče vreme'' koje je nekome pre toga određeno a Danilo piše da je to za NJEGOV NAROD utvara da i isprave svoj put i baš do POMAZANIKA VOJVODE se ispuni i isteče najavljeno vreme od 490 god.Ili možda misliš na sadašnje poslednje vreme pa će uskoro početi tih 490 godina za Jevreje?

Vi možete događaj ,,smeštati'' gde god hoćete ali Bog mu je odredio mesto i vreme.

,,26 A rečena utvara o danu i noći istina je'' Kako ti ova potvrda promače da je ne komentarišeš? Da li je to Bog do tada davao neistinite utvare a ovu potvrđuje da je istinita?
Ili potvrđuje istinitost utvare u trajanju doslovnih 2300VEČERI I JUTARA?

,,zato ti zapečati utvaru, jer je za mnogo vremena.

Onaj ko zna koliko je vekova proteklo od Danilovog pisanja utvare do njenog ispunjenja razumeće gornje reči.

kako ti neces da pricas o hatak, odsjecenih 490, kao i o kontekstu 8 i 9 glave Danila.

sto se tice pod B, konacno si dosao k sebi. da Bog kaze da je utvara istina. rekoh ti prouci u toj recenici sta je subjekat, a sta objekat.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]