banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 18:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Maj 2008, 11:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
naime, napravio sam bazu koja mi je trebala za posao i kako je u medjuvremenu doslo do promjena neke sam unose izbrisao, a neke ubacio
e ono sto mi ide na jetra jeste da ID kolona uopste nema neku samokorekciju, pa imam brojeve na preskok (tipa 7, 9, 10, 11, 15,...)
moze li se nekako regulisati da se brojevi ponovo poredaju po pravilnom redoslijedu, kako bih znao koliko zapravo imam unosa u bazu ?

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2008, 17:44 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
Hehe, ID ne sluzi za to. Try this:

SELECT COUNT(*) FROM tabela

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2008, 10:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

posto se jos lovim u Office 2007 paketu, mozes li mi objasniti gdje je to ?

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2008, 15:43 
Urednik
Urednik

Ne mogu. Negdje gdje se moze upisati SQL. Neki query prozor ili slicno.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2008, 18:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2006, 11:25
Ribon Create -> Query Design -> u desnom donjom uglu kliknes na ikonu na kojoj pise SQL

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2008, 16:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

znaci, ovo nema veze sa vezom
kad to uradim on mi otvori praznu stranu na kojoj trebam da iskucavam sql komande

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2008, 18:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2006, 11:25
che.guevara je napisao:
Hehe, ID ne sluzi za to. Try this:

SELECT COUNT(*) FROM tabela

Pa pokusaj ovo sta je che rekao. Inace to ti nece resetovati ID-ove mozes rucno uraditi preko sql upita ali on ce dalje brojati od zadnjeg broja gdje on stao

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2008, 21:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2006, 23:50
Citiraj:
moze li se nekako regulisati da se brojevi ponovo poredaju po pravilnom redoslijedu, kako bih znao koliko zapravo imam unosa u bazu ?

Pa na dnu svake tabele imaš brojač koji pokazuje koliko u tabeli trenutno ima zapisa , bez obzira na brisanja, dodavanja i preskoke u ID polju...

Citiraj:
e ono sto mi ide na jetra jeste da ID kolona uopste nema neku samokorekciju, pa imam brojeve na preskok (tipa 7, 9, 10, 11, 15,...)

Ako je polje ID tipa Autonumber, trebalo bi da ga u Accesu možeš srediti opcijom "Compact and repair database"...

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2008, 08:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Metheny je napisao:
Ako je polje ID tipa Autonumber, trebalo bi da ga u Accesu možeš srediti opcijom "Compact and repair database"...

Probao - problem ostaje, znaci i dalje nije izvrsena autonumeracija i korekcija

ono sto je Che predlozio i dalje ne mogu da nadjem

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2008, 13:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
Step 1:
Open your database.

Step 2:
In the Database window, click the Queries button under Objects.

Step 3:
Double-click Create query in Design view. Or click New in the Database window toolbar, click Design View (if it’s not already selected) and click OK.

Step 4:
Close the Show Table box without adding any tables.

Step 5:
Click the SQL view button on the toolbar.

Step 6:
Type “SELECT *” and press Enter. This statement will select all the columns from a table.

Step 7:
Type “FROM” and the name of the table containing the data you want to see. For example: FROM Customers.

Step 8:
Run your query: Click the Run icon (the exclamation point) in the toolbar or click Run from the Query menu.

ENJOY!!!

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 19:01 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
sql howto

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 09:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Metheny je napisao:
Citiraj:
Step 1:
Open your database.

Step 2:
In the Database window, click the Queries button under Objects.

Step 3:
Double-click Create query in Design view. Or click New in the Database window toolbar, click Design View (if it’s not already selected) and click OK.

Step 4:
Close the Show Table box without adding any tables.

Step 5:
Click the SQL view button on the toolbar.

Step 6:
Type “SELECT *” and press Enter. This statement will select all the columns from a table.

Step 7:
Type “FROM” and the name of the table containing the data you want to see. For example: FROM Customers.

Step 8:
Run your query: Click the Run icon (the exclamation point) in the toolbar or click Run from the Query menu.

ENJOY!!!

izvini za koji access je to, nista se ne poklapa sa navedenim

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 10:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

http://www.ehow.com/how_2125019_do-query-access-2007.html

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 10:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

e to je bilo to
samo problem ostaje, uopste nisu redefinisani brojevi tj. i dalje postoje gapovi

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 10:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

btw cemu sluzi query osim da izdvoji jedan (ili vise) red iz citave tabele ?

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 11:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
e to je bilo to
samo problem ostaje, uopste nisu redefinisani brojevi tj. i dalje postoje gapovi

Naravno, ono gore što si kucao je bio upit koji samo vraća broj zapisa i ne vrši nikakve izmjene nad tabelom. Problem koji imaš je to što ti je polje ID (vjerovatno) primarni ključ, a istovremno je tipa autonumber... Nemoj ga ni u kom slučaju posmatrati kao brojač zapisa u tabeli već kao jedinstveni identifikator zapisa...
Gledaj to ovako: To polje (ID) ti je ključ i veza prema zapisima u drugim tabelama. Ukoliko naprasno promijeniš vrijednosti ID u glavnoj tabeli, gubiš vezu prema zapisima u drugim tabelama. Naravno, moguće je promijeniti vrijednosti tog ID polja, i uz odgovarajuće ažuriranje to učiniti i u vezanim tabelama... Problem je što je ovo vrlo nepraktično raditi svaki put kad ti izbrišeš jedan ili više zapisa ili im želiš promijeniti redoslijed...

Moj ti je savjet, kao što sam rekao, da to polje ID koristiš samo kao neki vještački identifikator zapisa (što i jeste) a ne kao brojač... Za brojanje zapisa koristi pomenutu SQL naredbu ili u Accessu jednostavno na dnu tabele ili forme pogledaj koliko imaš zapisa u toj tabeli...

BSE je napisao:
btw cemu sluzi query osim da izdvoji jedan (ili vise) red iz citave tabele ?

Služe svemu i svačemu :) Prema zadatom kriterijumu (ili više njih) upiti mogu izdvojiti podatke iz jedne ili više tabela, mogu vršiti razna brojanja, sumiranja, sortiranja, ažuriranje podataka u tabelama (brisanje, dodavanje, izmjena zapisa)... Tako kreirani upiti mogu biti (i vrlo često su) izvor podataka za forme ili izvještaje...

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 13:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

ma skontao sam ja i prije da ima u dnu tabele koliko ima zapisa, ali mene jednostavno nervira sto unose koje sam obrisao, jer su nepotrebni, nije program autokorigovao

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 14:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
ma skontao sam ja i prije da ima u dnu tabele koliko ima zapisa, ali mene jednostavno nervira sto unose koje sam obrisao, jer su nepotrebni, nije program autokorigovao

Ne može se niti treba (auto)korigovati, jer polje ID u svakom zapisu inkrementalno dobija vrijednost onog momenta kad se zapis u tabeli kreira. I ta mu vrijednost ostaje dok god zapis postoji u bazi.
Kao što ti ili ja imamo svoj JMBG koji je jedinstven, nikakvim "brisanjem" nas iz evidencije (ne daj Bože, daleko bilo, :) ) ne bi trebalo da neko dobije naš JMBG... JMBG je naš ključ ili jedinstveni identifikator...
Tako si i ti tim autonumber ID poljem svakom zapisu dao njegov IDENTITET u okviru tabele a ne redni broj...

Već sam rekao da je to polje ID ključ (vjerovatno primarni) i da ne može mijenjati tek tako svoju vrijednost, jer bi u suprotnom baza prestala da bude podataka i dobili bi skup nepovezanih datoteka (flat tabele).

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 15:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

u svakom slucaju hvala na pomoci i pojasnjenju

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2008, 00:01 
Urednik
Urednik

Standard Query Language ("sikuel") sluzi za "dovatanje" podataka iz relacione baze podataka. Navodis sta da ti dovuce, odakle, i po kojim kriterijumima. Sam koncept relacionih baza postoji vec 30-ak godina.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]