banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 22:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Misterija
PostPoslato: 29 Apr 2008, 11:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
y

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 13:18, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta: Re: Misterija
PostPoslato: 30 Apr 2008, 01:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Zvuči zanimljivo, daj kakav link.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2008, 14:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
lavić je napisao:
Godinama pratim i stvarno mi nije jasno ono zbivanje na dan uskrsa-vaskrsa u vezi čudesnog plamena
koji je ako dobro primetih bele boje a ne kao druga vatra žućkasto crvene.

Ради се о посебном благослову који се одвија у Цркви-пећини Христовог гроба,
односно у тробродом храму из 4 вијека подигнутом над гробом у који је положено Христово тијело.
Огањ настаје тако што се на Велику Суботу кандило над гробом упали на молитве Партијарха Јерусалимског
(наследника трона св. апостола Јакова), који над њим пали два свежња по 33 свијеће,
а често се догоди и да се неким вјерницима свијеће упале саме.

Једини пут када огањ није сишао се догодио када су за вријеме Турске окупације Јерусалима
Јерменски монофизитски свештеници потплатили турске власти да не дозволе Партијарху да он служи молебан,
већ да њихов свештеник уђе у гроб и врши молебан. Огањ се није појавио у олтару,
већ је у виду ватрене кугле ударио у улазни мермерни стуб Храма пред којим је стајао Патријарх,
пресјекао га на пола и упалио свежње свијећа у његовим рукама, након чега више није било сличних покушаја.

Slika

Citiraj:
Euforija koja se tamo vidi mi je logična jer slavljenje Boga izaziva nekontrolisana osećanja što imamo primera i u Bibliji.
Taj plamen ne peče...

Slika

Citiraj:
i što je još čudnije pali se samo Pravoslavnom predstavniku i on iznosi deo buktinje.

Шта су ти предрасуде...значи џаба што си нам толико објашњавао да су православци мрски Богу,
да је то вјера празновјерја, идолопоклоника, примитиваца, пагана....
Џаба што си се трудио да нам св.цара Константина и његову мајку царицу Јелену представиш као пагане,
баш ко за инат, св.Огањ (који је сишао на Педесетницу) се појављује сваке године у храму
који су подигли цар Константин и царица Јелена (св.Јелена је прва покренула археолошка истраживања да се пронађе мјесто Христовог гроба,
те крст на који је разапет Христос), него се и још поврх свега што је страшно и немогуће чудно и нелогично
тај пламен пали само на присуство Јерусалимског Православног Патријарха...ц,ц,ц...

Шта ћеш...предрасуде су ти чудо...
Кажу без обзира колико био начитан и ревностан, истину спознаш само ако имаш довољно отворен ум...

Citiraj:
Mislio sam da je to neka vrsta ,,nameštaljke'' uvezi paljenja ali vrsta plamena to nemože biti.

Само да додам да је кључар Цркве муслиман ( по правилу), да Патријарха прије уласка претреса Израелска специјала
(значи ако ико зна шта је претресање ови знају), те да гроб провјеравају и печате два Јерменска свештеника (монофизита).

Citiraj:
Ako sad saberemo da Bog nevoli idolopoklonstvo slici, fresci, ikoni, kipu, drvetu i kađenju istih
i ako se ima u vidu da drže dan boga-sunca i mnoštvo svetaca to jest obožavanje čoveka
a uz to sagledamo život većeg dela sveštenstva koliko je udaljen od onoga ispravnog verujte ništa mi nije jasno.

Ти ту не сабираш чињенице, већ само свој лични и субјективан (и још крајње негативно обојен) доживљај Православља.
Иди мало до Синаја и до Светогорских манастира па види шта је Православље, пусти се Бања Луке и њених попова,
да се они питају антихрист би дошао још прије четрдесет година.

Citiraj:
Vaše mišljenje u tom pravcu bi mi pomoglo da možda dokučim tu nepoznanicu.

Поштено. Прво признај себи да то што знаш о Православљу (па и оно што просјечан крајишки поп зна о Православљу) јесте ништа.
Кад признаш себи да "знаш да ништа не знаш" крени ипочетка.

Прво нађи ко је саставио књиге св.Писма (дакле ко је направио компилацију текстова које данас називаш Библијом),
па онда нађи списе тих људи, шта су они писали и како су вјеру исповједали, значи од 93. када је писано Откровење
све до Првог Васељенског Сабора.
Онда ћеш заиста видјети објективно да није Константин "изумио" Православље, већ да сличне тезе налазимо
још у Риму код прве хришћанске заједнице, у Антиохији код директног ученика апостола Петра - Игњатија Богоносца (оставио преко десет посланица),
преко мученика Јустина Философа ("Апологиа", "Разговори са Трофимом"...) па полако, преко великих Кападокијаца четвртог вијека,
и њиховог разликовања суштине, енергије и дејства, па Јована Дамаскина, Максима Исповједника, све до Григорија Паламе и исихазма,
све до Добротољубља, бисера хришћанског учења и светогорских и синајских мистика и њихових апостолских дарова непрестане срдачне молитве и пророштва...
Када би се мало заинтересовао за ово о чему сам ти писао, сигуран сам да би ти многе ствари биле далеко јасније,
а наши дијалози престали бити монолози и почели добијати неку другу и квалитетнију димензију.

Свако добро.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2008, 15:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lud'lo :)

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2008, 17:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Mar 2008, 02:36
Warrior of the Light je napisao:
lud'lo :)

:lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2008, 00:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Јесте ли некад били у Јерусалиму? Били у Цркви Sepulchrum?
Присуствовали бдењу Велике Суботе? Видјели узлазни стуб храма?
Читали записе ходочасника из Старог Вијека?

Шта је у томе, молим вас лијепо за одговор такво "луд'ло" и повод за смијање?
Заиста не разумијем, па вас искрено молим да нас упутите

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2008, 12:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Meni se to sve jako sviđa i baš mi je zanimljivo :) totalna gotiva

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2008, 13:26 
Veteran
Veteran

x

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 13:18, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2008, 13:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Damaskin je napisao:
Јесте ли некад били у Јерусалиму? Били у Цркви Sepulchrum?
Присуствовали бдењу Велике Суботе? Видјели узлазни стуб храма?
Читали записе ходочасника из Старог Вијека?

Шта је у томе, молим вас лијепо за одговор такво "луд'ло" и повод за смијање?
Заиста не разумијем, па вас искрено молим да нас упутите

Od svega toga ja bih najpre volio da odem i vidim sve to u Jerusalimu.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2008, 14:29 
Veteran
Veteran

x

Poslednji put menjao lavić dana 17 Jan 2009, 13:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2008, 16:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
lavić je napisao:
Godinama pratim i stvarno mi nije jasno ono zbivanje na dan uskrsa-vaskrsa uvezi čudesnog plamena koji je ako dobro primetih bele boje a ne kao druga vatra žućkasto crvene. Taj plamen ne peče i što je još čudnije pali se samo Pravoslavnom predstavniku i on iznosi deo buktinje. Euforija koja se tamo vidi mi je logična jer slavljenje Boga izaziva nekontrolisana osećanja što imamo primera i u Bibliji.
Mislio sam da je to neka vrsta ,,nameštaljke'' uvezi paljenja ali vrsta plamena to nemože biti.
Ako sad saberemo da Bog nevoli idolopoklonstvo slici, fresci, ikoni, kipu, drvetu i kađenju istih i ako se ima u vidu da drže dan boga-sunca i mnoštvo svetaca to jest obožavanje čoveka a uz to sagledamo život većeg dela sveštenstva koliko je udaljen od onoga ispravnog verujte ništa mi nije jasno.
Vaše mišljenje u tom pravcu bi mi pomoglo da možda dokučim tu nepoznanicu.

To nije nikakvo idolopoklonstvo nego Silazak Svetog Ognja i dešava se u istoimenoj crkvi.

Evo link: http://www.geocities.com/byzantion2001/ ... oganj.html

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2008, 16:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Odličan opis 8) i naravno da se to tamo dešava, niko nema pravo da tvrdi da se radi o prevari... "Čudo" kao i sva ostala "čuda" (ovdje su navodnici zato što čuda prestaju da budu čudna kad se spozna njihov mehanizam) :)

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2008, 18:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Поздрав свима који су писали на теми!

Зашто се пали само православнима? Глупо је да ја као православни хришћанин о томе пишем, свако нека закључи сам по савјести и свом познању.
Да будем искрен догодило се недавно (додуше у прошлом вијеку али у контексту 1700 година јављања св.Огња релативно недавно):

православни Арапи (Копти) су на молебан дошли са некаквим тарабукама, пели се по иконостасу, и уопште дизали такву дреку и галаму
да се прошли Патријарх пожалио полицајцима који су ту покушавали да уведу ред (јер је у цркви била огромна маса људи) на њих.
Полиција их је извела из Храма, и огањ се није спустио све док их нису поново пустили да уђу у Цркву.
Дакле, огањ се пали само Православнима, али само онда када имају љубави за своју "малу браћу" :)

Посебан је доживљај дочекивање Васкрсења у Грчкој:
у ноћи суботу на недељу стиже авион са монахом који доноси св.Огањ у Грчку,
он раздјељује пламен још тројици монаха по доласку у Атину који даље разносе Огањ у Патру, Солун, Свету Гору...
угасе се сва свијетла у граду и видите у даљини како се појављује свјетлост која се свуда шири
док издаљине допире хук пјесме из хиљада грла:

"...Χριστός Ανέστη εκ νεκρον,
θανατο θανατών πατισας
και τις εν τις μνιμαση
ζωήν χαρισάμενος. ..."

односно:
"Христос васкрсе из мртвих,
смрћу смрт уништи,
и онима који иду у гроб,
живот дарова!"

а све је пропраћено невјероватном радошћу и оптимизмом.

Било би лијепо овај обичај видјети и код нас, умјесто бесмисленог опијања и бацања петарди.
Није ни чудо што нас онда понекад онда због сличних обичаја сматрају за пагане.

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2008, 15:54 
Veteran
Veteran

Talija

Tekst koji navedoh i vi ga markirali ne odnosi se na događaje u crkvi Hristogog groba već uopšte na crkve tih vera.

Damaskinu

Lep je to primer ljubavi i vere (opis u hramu i Grčkoj) ali zbivanja u crkvama i van njih nije za pohvalu.
Ostah i dalje uskraćen za odgovor da li sem Pravoslavnog predstavnika ima pravo i neki drugi crkveni predstavnik da uđe i moli za oganj?
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2008, 14:39 
Veteran
Veteran

Talija
http://www.geocities.com/byzantion2001/ ... oganj.html

Ako se pažljivo pročita gornji tekst vidi se da niko sem Pravoslavnog predstavnika nemože tamo ući da moli za plamen. Druga važna stvar je da se treba pokloniti Patrijarhu, neznam zašto anđeo ukori Jovana da se njemu (anđelu) ne klanja već SAMO I JEDINO BOGU?

Ako bi i druge crkve tražile isti znak potvrde Isusovog uskrsnuća dobile bi ga jer to traže neverni a verni veruju bez plamena i kušanja Boga.
Bog daje govor jezika da bi neverni uvideli čudo kao i plamen koji će kasnije zveri imitirati.
Proroštvo se daje za verne da se izgrađuju Duhovno. Ne čini to Bog zbog čistote crkvene jer takva nije već zbog iskanja i IMENA svoga.
Bogu slava sada i u sve vekove vekova. Amin.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2008, 14:47 
Veteran
Veteran

x

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]