banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 16:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Apr 2008, 10:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Antropos je napisao:
Yahwe se spominje već u Postanju 2.

Zanimljivo. U originalu? U kom stihu?

Antropos je napisao:
Ne znam šta misliš kada kažeš da je El Šadaj bio 'nadležan' za uništenje Sodoma i Gomora??

Ta je nebeska (Božanska) Ličnost bila nadležna nad dešavanjima na Zemlji u to vrijeme. JHVH kasnije.

Antropos je napisao:
Ne da mi se gledat sada. Jedino ako ti baš znači mogu proveriti o čemu se radi.

Ne, ništa od ovoga nije hitno, samo polako, možemo nastaviti i za mjesec dana, nema žurbe :)

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2008, 10:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Damaskin je napisao:
Набавио сам најзад Bible Works, па ако хоћеш јави да ти пребацим.

U procesu sam nabavljanja :), hvala na ponudi.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2008, 13:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Jun 2006, 18:46
Citiraj:
Zanimljivo. U originalu? U kom stihu?

Pa mislim da je Postanje 2:3 ili 2:4, sad ne znam iz glave, ali prvi put kada se u Genesis pojavljuje "Gospod"-odnosi se na tetragramaton.

Citiraj:
Ta je nebeska (Božanska) Ličnost bila nadležna nad dešavanjima na Zemlji u to vrijeme. JHVH kasnije.

Pa nije baš. To je samo jedan aspekt jednog te istog Boga i ličnosti. :wink: Postoji razlika u tome. El Shadday je Svemogući Bog, ne koristi se bez razloga upravo to Božje ime. Šta znam, to je bar moje mišljenje.

Citiraj:
Ne, ništa od ovoga nije hitno, samo polako, možemo nastaviti i za mjesec dana, nema žurbe :)

8) OK.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2008, 14:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Antropos je napisao:
Šta znam, to je bar moje mišljenje.

Da. A ono je moje ;)

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2008, 16:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Hehe, pa naravno, ali kada nabaviš Bible Works, onda ćeš mi se pridružiti u mom mišljenju. 8)

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2008, 17:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Zašto bi mi Bible Works bio veći argument od recimo tebe, ili bilo koga ko bi mi isto to rekao? :)

Ali nije važno, idemo dalje :)

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2008, 18:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa zato što tamo možeš i sam proveravati mnoge stvari, ne znam koji Bible Works nabavljaš, ali dosta ti može pomoći u proučavanju Svetog Pisma.

Videću da nešto postiram o El Shaday, mislim da mogu ugrabiti nešto vremena. 8)

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2008, 22:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Dragi Vaderu, samo za tvoju dušu. :wink: Nadam se da ćeš uživati. 8)

El Shaddai, Bog Svemoćni, Bog Silni kako se obično prevodi, spominje se oko 48 puta u Starom Zavetu, od toga se sreće samo 7 puta sa prefiksom „El.“ Kao prvi primer reči Shaddai nađen je u Postanju 17:1:

„A kad Avramu bi devedeset i devet godina, javi mu se Gospod i reče mu: Ja sam Bog Svemogući, po mojoj volji živi, i budi pošten.“

Reč Shaddai je jako zanimljiva reč, i postoji nekoliko osnovnih pretpostavki šta tačno znači ta reč.

1) Prva pretpostavka jeste da reč Shaddai dolazi od korena „shadad“ što znači „biti jak“ ili „moćan.“ Ovo je, po nekima, najpopularnije tumačenje. Naglasak je, s toga, u poštovanju patrijaraha prema Božjoj moći i snazi.

2) Druga pretpostavka jeste da ime ili reč Shaddai dolazi iz istog korena kao i prošla reč, sa značenjem „porušiti,“ „uplašiti.“

3) Treća pretpostavka izražava ideju da Shaddai dolazi od složenice „še“ (član) i prideva „day“ (ali ne „day“ u engleskom jeziku nego u jevrejskom) što zajedno znači „dovoljnost.“ Švajcarski reformator, Kalvin, zastupao je ovu ideju. Bog koji je dovoljan, u svemu i za sve.

4) Shaddai se povezuje i sa akadskom rečju Shaddu što znači „planina.“ Ovo je jedna od prihvatljivijih mogućnosti. Iako bi se El Shaddai mogao prevesti kao El ’Planine,’ El Shaddai se odnosi na Božje prebivalište na toj planini. Neki smatraju da se ovim imenom naglašavaju Božja ljubav i uteha, dok drugi smatraju da je naglašena Njegova moć kao Svemogućeg bića koje stoji na planini i koji opominje i kažnjava.

5) Poslednja pretpostavka kaže da je Shaddai forma koja dolazi od reči „biti jak, silan, svemoćan.“ Pošto poreklo imenice nije baš tako sigurno, tako neki povezuju Shaddai sa rečju Shadad, što znači „utešiti“ ili „moj utešitelj.“ Reč ’shad’ se koristi u Bibliji i prevodi se sa rečju „dojka:“

„Od silnog Boga oca tvog, koji će ti pomagati, i od Svemogućeg, koji će te blagosloviti blagoslovima ozgo s neba, blagoslovima ozdo iz bezdana, blagoslovima od dojaka i od materice.“ (Postanje 49:25)

„Grabe siroče od dojke i sa siromaha skidaju zalog.“ (O Jovu 24:9)

Neki tekstovi se prevode sa rečima „nedro“ i slično. Na isti način kao što je majčina dojka svedovoljna za novorođenče, Bog je sve-dovoljan za Svoj narod. Ipak, kada kombinujemo El (Bog, Moćni Bog) sa Shaddai (Svedovoljni) dobijamo: „Svemogući Bog koji izliva hranu i blagoslove.“

U Postanju 49:24,25 Jakov daje poslednju reč svojim sinovima. Upotreba imena ovde je očigledna. Bog kao El (Svemogući, Svemoćni) je Onaj koji pomaže u vreme potrebe ali Bog kao Shaddai (Svedovoljni) je Onaj koji zadovoljava sa izobilnim blagoslovima, „dojaka i utrobe materine.“ Ovo daje jasne indikacije da pravedni Bog ljubavi-Yahweh brine za nas, kao što majka brine za novorođeno dete.

U Septuaginti se Shaddai prevodi sa grčkom rečju „ikanos,“ što znači „Svedovoljni“ ili sa „pantokrator“ što znači „Svemoćni,“ dok Vulgata obično prevodi sa rečju „omnipotens.“

Kao što je pomenuto, ime Shaddai se javlja nekih 48 puta u Starom Zavetu, i velika većina ovih tekstova odnosi se prvobitno na moć i silu. Moć i sila su mnogo puta demonstrirani u posebnim blagoslovima i delima. U Postanju se ova reč pominje samo 6 puta (Genesis 17:1, 28:3 , 35:11 , 43:14 , 48:3 , 49:25 ) i u skoro svakom slučaju ime je korišteno u vezi sa nekim blagoslovom. Pažljivije studiranje prirode ovih blagoslova će otkriti činjenice da jedino jedan moćan Bog može ispuniti sva ta obećanja.

U Exodusu se spominje samo jednom (6:3), u Brojevima dva puta (24:4,16). Ovo ime pokazuje svoju važnost u Knjizi o Ruti i u Knjizi o Jovu. U Ruti se spominje samo dva puta (1:20,21), ali čini se da je osnovna ideja tugom, možda kaznom i žalošću:

„A ona im govoraše: Ne zovite me više Nojemina, nego me zovite Mara, jer mi velike jade zadade Svemogući. Obilna sam otišla, a praznu me vrati Gospod. Zašto me zovete Nojemina, kad me Gospod obori i Svemogući me ucveli.“

U Knjizi o Jovu ovo ime se javlja 31 put (i to na usnama svake osobe u ovoj drami-osim njegove žene) i u suštini ima istu ideju kao i kod Rute. U mnogim delovima ime je povezano sa bezuslovnom moći i veličanstvenom slavom (vidi npr. 5:17; 6:4, 14; 8:3; 15:25; 21:20; 22:25; 23:16; 27:2; 34:12). U 37:23 Shaddai je jasno okarakterisan kao Svemogući koji je „izvrsne sile,“ „neizmeran u moći“ (DK: „velike je sile“).

U upotrebi imena Shaddai u Psalmima (68:14; 91:1) čini se da podržavaju takođe ovo značenje. Bog Shaddai je „rasipao“ ili „razbijao careve“, što je jedan prikaz Njegove suverene moći. Ideja ove suverene moći vidi se u proročkim knjigama, npr. Isaija 13:6; Jezekilja 1:24; 10:5 i Joilo 1:15.

Bilo kako bilo, El Shaddai Bog je Bog koji je sebe objavio Samog Sebe patrijarsima:

„I javio sam se Avramu, Isaku i Jakovu imenom Bog Svemogući, a imenom svojim, Gospod, ne bih im poznat.“ (Exodus 6:3)

A posebno Avramu (Genesis 17:1), Isaku (Genesis 28:3) i Jakovu (Genesis 35:11; 43:14; 48:3). Kontext za mnoga od ovih referenci jeste zavet, to jest, preciznije-zapovest za poslušnost i vernost, i obećanje o potomstvu od strane Boga. Nije brdo (prirodni fenomen) u šta se čovek treba pouzdati, nego Bog tih brda, Gospodar planina (vidi Psalam 121:1,2). El Shaddai jeste Bog koji je dovoljno moćan da ispuni Svoja obećanja o potomcima patrijaraha kroz koje će doći Obećani.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2008, 00:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Mnogo hvala na ovakvoj studioznoj analizi, poslao sam je nekima za koje vjerujem da će im biti zanimljiva i od koristi.

Nastavićemo još o ovome.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2008, 00:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Posalo si, tek tako, bez da me išta pitaš?? :evil3: Možda nisam naglasio, ali svi moji postovi podležu autorskim pravima, svi moji postovi su zakonom zaštićeni, svaka zloupotreba se kažnjava. :lol:

Ma šalim se, naravno, samo me zanima koga to još zanima? :roll:

Čuj, možda bi se još koja sitnica mogla dodati, ali ne moram uvek sve da kažem. 8) Ovo je sasvim dovoljno za početak. I previše, kazao bih.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2008, 01:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Antropos je napisao:
samo me zanima koga to još zanima?

Proučavaoce Svetog Pisma ;)

Ovo je napisala jedna moja duhovna sestra, možeš baciti pogled

http://www.duhovnaizgradnja.com/stranic ... _Pismu.htm

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2008, 19:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pročitao...

Uh, može se dosta toga još reći na tu temu, i o još ponekim Božjim imenima. Vidim da je prilično jednostavno obrađeno, ali za početak-ako želi poruči joj da ima copyright od mene za El Shaddai. 8)

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2008, 12:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
hajdemo braćo pogledati neke osnovne stvari za koje svi govore da su im poznate a očigledno ih ne razumeju,naime reč je o 10 zapovesti.
Prva zapovest govori da je JEDAN Bog a ko je On?
Druga zapovest izričito zabranjuje pravljenje lika bilo čega na nebu ili na zemlji ili ispod zemlje i njihovo obožavanja (slavljenje, celivanje, klanjanje) a da li to neko krši?
Treća zapovest kaže da se ne uzima UZALUD ime Božije što znači da je ono poznato ali se ne izgovara u svakodnevnom razgovoru već ga smemo samo u izuzetno kritičnim trenutcima pomenuti, da li se i ko pridržava tog upozorenja i koje je to ime?
Četvrta zapovest ukazuje na ODREĐENI dan za odmor koji je blagosloven od nastanka sveta i Bog ga pominje stotinak puta u Pismu, a da li se pridržavamo Njegove reči?

To je ono što Bog traži od nas prema Njemu a u preostalim zapovestima traži da pokažemo prema bližnjima.
Koliko vas zapravo drži ono što Bog traži kao znak poslušnosti njemu?
A vremena je malo.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2008, 15:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Hej, pa ovo je tema o "nejasnim stihovima iz svetih spisa" ili?? :roll:

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2008, 10:56 
Veteran
Veteran

Lepo si zapazio šta je tema pa ako je gore što napisah tebi poznato razjasni da i nama bude jasno. Dakle redom prve 4 zapovesti potanko objasni odgovarajući na pitanja koja se tamo nalaze i bio bih ti zahvalan na pomoći a verujem i drugi. To postavih zato što mislim da nije jasan smisao svima.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2008, 11:50 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
lavic te 4 zapovjesti si vec pisao kroz razne teme. pa ako je tebi jasno, a mislis da neki tamo drugi ne postuju onako kako ti mislis pa smatras da su to nejasni stihovi onda znaj da silom neces nista napraviti. napisao si, eto dobices zvjezdicu na glavi, al nemoj silom.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 13:43 
Veteran
Veteran

Meni netreba na glavi niti na ramenu zvezdica već pitam za mišljenje o Božijoj zapovesti jer smo tu da razmenjujemo mišljenja a možda i nešto korisno doznamo.
Pohvalu daje Bog a od ljudi primam samo opomene zato hvala na opomeni ,,ne silom'' nastavio bih ,,ni krepošću već DUHOM mojim''
Božji Duh deluje u srcima ali i pored toga apostoli govoriše reči jer je potrebno a Sveti Duh će im dati razum slušaocima da razumeju te reči. Zato smo pozvani da širimo radosnu vest ali i vest opomene.
Zato kaže ,,Ne gasite Duha'' jer je on silan i ako mi ućutimo progovoriće materija u slavu Bogu.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2008, 13:53 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ma kontam ja tebe, al kazem zar se nije o tim zapovjestima vec raspravljalo. dok se ovdje prica o nejasnim stihovima.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 19:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
1 Anđelu efeske crkve napiši: Tako govori Onaj što drži sedam zvezda u desnici svojoj, i što hodi posred sedam svećnjaka zlatnih:

2 Znam tvoja dela, i trud tvoj, i trpljenje tvoje, i da ne možeš snositi zle, i iskušao si one koji govore da su apostoli, a nisu i našao si ih lažne;

3 I podneo si mnogo, i trpljenje imaš, i za ime moje trudio si se, i nisi sustao.

4 No imam na tebe, što si ljubav svoju prvu ostavio.

5 Opomeni se dakle otkuda si spao, i pokaj se, i prva dela čini; ako li ne, doći ću ti skoro, i dignuću svećnjak tvoj s mesta njegovog, ako se ne pokaješ.

Ovo je citat iz Otkrivenja Jovanovog.
Može li mi neko objasniti na šta se misli pod prva ljubav anđela efeske crkve?

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 19:19 
Veteran
Veteran

Mislim da tu nije reč o ženskoj osobi kao prvoj ljubavi već o prvojljubavi prema Bogu koja u početku biva silna a vremenom jenjava jer se čovek zadovoljava postignutim stanjem i revnost posustaje.
On i dalje ima ljubav ali ne onu prvu koja je gorela kao buktinja, eto na glas sam razmišljao.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]