banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Jul 2025, 14:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 569 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2002, 10:21 
Evo ovako ja sam Pravoslavac.
Sto se tice kurana i islama uopsteno poprilicno poznajem vjeru.
Mislim da u kuranu nema nista lose napisano i da je sve ok sa stanovista covjekoljublja, a sad u dogme necu da ulazim.
Samo hocu da kazem da bez obzira sto sam pravoslavac treba postovati i islam i islamsku kulturu, jeste istina bilo je trenutaka kada sam opsovao dzamiju ili tako nesto ali nisam to uradio mrznje radi nego eto ishitreno kao sto neko opsuje sveca ili nesto tako.
ono sto pise u kuranu i da se ljudi pridrzavaju toga, kao sto pise i u bibliji da se ljudi toga pridrzavaju rata nikada nebi ni bilo ali nazalost.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2002, 10:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
zudi svaka ti čast za ovo, prijatno si me iznenadio

Mr. Simpson je napisao:
Mi hriscani ni u kom slucaju ne mozemo prihvatiti Kuran kao Boziju objavu

Izvini ali ne možeš to tako reći. Možeš reći "mi pravoslavni ne možemo prihvatiti Kur'an" ali ne možeš to reći za hrišćane. Ja sam na forumima a i lično upoznao dosta hrišćana koji priznaju Kur'an za Božiju objavu i Muhammeda za Božijeg poslanika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2002, 11:22 
i naravno vise postujem pravog muslimanskog vjernika nego ove danasnje sektase koji se zovi hriscanski a nema ni h od hriscanstva

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2002, 13:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Avg 2002, 11:19
Citiraj:
i naravno vise postujem pravog muslimanskog vjernika nego ove danasnje sektase koji se zovi hriscanski a nema ni h od hriscanstva
Potpuno se slazem.

Ljudi, bez uvrede, ali ja mislim da bi mnogi medju vama prije nego sto pocnu da diskutuju o ovako krupnim temama najprije trebali da nauce osnovne stvari iz prostog logickog razmisljanja.
Preporucujem vam udzbenik "Logika" za 3. razred gimnazije. :)

To sto ja postujem islamsku kulturu i arapska dostignuca iz srednjeg vijeka nema nikakve veze sa ucenjem islama. Postujem ja i dostignuca SSSR-a (Bogu hvala - bivseg), u osvajanju svemira, matematici, itd. pa to ne znaci da prihvatam bezboznu komunisticku ideologiju.
Ovo o cemu ja pricam su osnovne i fundamentalne stvari, a ne neki stih uzet iz Starog Zavjeta izvadjen iz konteksta koji ako nemamo pravoslavno tumacenje mozemo tumaciti ovako ili onako.
Halo, ljudi, Kuran IZRICITO TVRDI DA ISUS HRISTOS NIJE SIN BOZIJI VEC SAMO JEDAN OD PROROKA I DA CE SVI ONI KOJI GA SMATRAJU SINOM BOZIJIM BITI KAZNJENI KAO BOGOHULNICI.

Da ste Jehovini svjedoci koji ne priznaju Hrista za Boga, jos bih i shvatio vase razmisljanje i prihvatanje Kurana. Ali posto svi koji sebe smatraju hriscanima na ovom forumu vjeruju da je Isus Hristos Sin Boziji, onda je ovo vase pisanije totalno van pameti i ja samo sto ne pocnem da se stipam da vidim jesam li budan ili sam zasao u "Zonu sumraka".
Pa nije ni cudo da vi nikakvu logiku ne prihvatate i nikakve argumente ne uvazavate, kad za vas logika uopste ne postoji. Opet molim, bez uvrede.
Volio bih da grijesim, ali imam utisak da su pojedinci na ovom forumu zaista imali duhovna javljanja iz tzv. "astralne ravni" o kojoj mi pravoslavni znamo mnogo vise - radi se o carstvu demona podnebesja. Ocito su pojedinci takva javljanja bez kritike i ispitivanja prihvatili kao Boziju objavu i je li, takvo iskustvo vam je prece od bilo kakve logike i dokaza koji se moze iznijeti. Neka vam je Bog na pomoci! Ovo iskreno pisem. Razumijem ja vas donekle. Lakse vam je nastaviti udobnim putem kojim ste krenuli, sigurni u svoje spasenje, nego suociti se sa strasnom istinom da ste zrtve demonske obmane.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2002, 13:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Mr. Simpson je napisao:
Lakse vam je nastaviti udobnim putem kojim ste krenuli, sigurni u svoje spasenje, nego suociti se sa strasnom istinom da ste zrtve demonske obmane.

Bez uvrede ali ja isto mislim za tebe.

Vrh

Tema posta: O logici
PostPoslato: 18 Dec 2002, 14:01 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Logika koju ne vidiš, ne mora da znači da ne postoji.
Isus Hrist je Božiji Sin i ja u to vjerujem, jer smo i ti i ja Božiji sinovi, samo još nedorasli njemu. On je prvi i koji je pokazao put, a oni koji ga slijede doći će tamo gdje ih on vodi riječju koju nije rekao sam od sebe nego ga je Otac naučio, koji je viši od njega kako u Evanđeljima sam Hristos i kaže. Hrist je ovaploćena volja Oca Nebeskog za život čovjeka na zemlji i sa tog ugla se može reći da je lice Oca na zemlji.
Ali, ni Hrist niti bilo koji drugi Božiji poslanik nije zamjena za Oca jer je Otac jedan. Postoje i Otac i Sin i Duh Sveti, ali ima još mnogo nama znanih i neznanih Sila Nebeskih imenovanih i neimenovanih na Zemlji, ali za nas je važno da svi koji rade na dobro čovjeka rade kao Jedan, i na kraju uvijek u ime onoga koji jeste Jedan. Ko je Elohim (ili ko su, jer je to množina), ko je El Šadai, koje J.H.V.H. i ko se sve odaziva(o) ljudima na to ime...
Sve su to stvari koje mogu da zbune i zbunjuju mnoge, pa bogovima smatraju sve i svašta i mole se svemu i svačemu, a pošto je u Kuranu baš zbog tih lutanja data pojednostavljena nauka, rečeno je: Bog je Jedan i kapak, svi poslanici i vjerovjesnici rade na tome da objave čovjeku Božiju volju i među njima nema nikakve razlike. Ne dajite nikome slavu koja pripada samo Jedinom! To je suština Kuranske poruke, a sve što je urađeno su samo sredstva da ta poruka dopre do novih vjernika, jer je dotadašnje iskustvo pokazalo koliko su ljudi osim malog broja duhovno nedorasli i koliko ne razumiju ono što su Hrist i apostoli govorili, a prije njih drugi Božiji poslanici.
Vrlo je zanimljiv i karakterističan primjer kada se u Kuranu spominju monasi i monaštvo. Tamo se lijepo kaže:"To vam niko nije naredio, to ste sami izmislili, ali kad ste već izmislili, u želji da ugodite Bogu, onda ga i držite u čistoti!" Na drugom se mjestu svjedoči su neki monasi dobar duhovni primjer i Muhamedovim sljedbenicima. Time hoću da kažem da nikada nije toliko važno šta čovjek radi, nego kakav plod u njemu to donosi.
Pa ljudi kako ne vidite da se Bog trudi oko ljudi ne bi li ih kako priveo sebi i da stalno prati kako reaguju na šta i u skladu s tim radi, šalje poslanike, diže narode. Odgaja nas kao mudri otac sina ili kćer (sinove i kćeri). I ne zavaravajte se, sotona i demoni ništa ne mogu činiti bez Njegovog dopuštenja. Oni su ti koji kušaju, pravo zlo nije u njima nego u nama i naš je zadatak da ga se oslobodimo. Sve je samo u Božijim rukama i sve što se zbiva vodi nas na dobro razumjeli mi to ili ne. Jedino što je nama, iz njemu znanih razloga, data vrlo opasna moć da mu se suprotstavimo i to je ono što mnogi i čine. Sačuvaj nas Bože od toga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2002, 14:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Vidim da je diskusija uplovila u mirnie vode, pa cak i skrenula sa teme...

Vidim isto da mnogi jos uvek nisu u stanju da razdvoje narod, ljude, kulturu od religije.

Vidim da ti isti ne vide razliku izmedju neslaganja sa religijom i neslaganja sa nekim ljudima, narodom ili kulturom.

Vidim da se neki jos nisu okanuli naredjivackog tona, i predugackih postova. Da li to iko cita ?

Vidim da neki priznaju Muhameda kao Bozjeg poslanika, a nisu muslimani. Zasto nisu muslimani onda ?

Vidim da je za mnoge vaznije da su protiv onog sto tvrde Pravoslavni, a nije bitno sta brane... bitno je da se lupi kontra. Kako se to bese zove ?

Vidim da ovde ima i razumnih koji su jos mladi (sto je dobro) i impulsivni (sto ide sa mladoscu), ali uvidjaju svoje greskice i prihvataju ih. Pozdrav takvima i svako im dobro od Gospoda.

Na kraju, jedan link interesantan da se pogleda, ali ako ste gadljivi, bolje ne otvarajte:

http://islamexposed.com/Pictures

Pozdrav svima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2002, 15:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Maran Ata je napisao:
Vidim da neki priznaju Muhameda kao Bozjeg poslanika, a nisu muslimani. Zasto nisu muslimani onda ?

Ko kaže da nisu? Aharon je napisao da riječ musliman znači "iskreni vjernik". To je značenje riječi! U Kur'anu je Abraham proglašen za "pravog muslimana" a znamo da to nije mogao biti ako musliman znači određenu vjersku pripadnost kakva tada nije postojala.
Ako si iskreni vjernik onda si musliman, sviđalo se to tebi ili ne :D

Druga je stvar što su neki kasnije muslimanima prozvali naciju iako kod njih ima malo pravih muslimana kao što kod nas ima malo pravih hrišćana.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2002, 17:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Kada govorimo o svetim knjigama bio to Kuran ili Biblija moramo prvo da se zapitamo dali je sve tacno sto pise.Zasto?Svima je poznato da su se svete knjige pisale prepisavale prevodile i sve to tako ali jos niko se nije zapitao dali je ko sta dodao na svoju ruku a dodanog je mnogo.Evo kad uzmemo Kuran koji nedozvoljava teror i razlike u bogatstvu a pogledajte samo razlike u arapskom svijetu.Ponizavanje zena isto tako se nedozvoljava u Kuranu a mnogi to arapi i pripadnici Islama rade pa cak su svoje plemenske tradicije ubacili u Kuran kako bi to bilo kompletno.Evo jedan primjer u Africi se zene sunate a to nije propisano Kuranom sada u Somaliji je to zakon nalozen ni manje ni vise Serijatom i sta komentarisati dalje kad je ocito da su vec ubacili svoje.
Sto se tice Biblije kaze se da su ljudi potomci Adama (Adema) i Eve(Have)
e moglo bi biti ali zna se da su imali dva sina e pa to mu dodje da smo mi potomci homoseksualaca.Ili pak Isus ili Isa pejgamber u Kuranu je poslanik u Bibliji je boziji sin pa kako onda da jedno takvo bice umre pitam ja vas objasnite mi to i svaka cast a ja cu biti jako zahvalan.
Kuran nedozvoljava ubijanja,krsenje ljudskih prava proizvodnju i rasturanje droge prostituciju a to sve imamo u Islamu i idemo redom.
Al Qaida teroristicka organizacija koja je vise stetila Muslimanima nego Amerima,Pakistan koji kontrolise 36% od ukupne svjetske proizvodnje heroina,haremi kod starih Turaka Otomanlija meni draze zvanih OKUPATORA i sad jeli sve sjajno kako se misli nije i zato razmislimo malo prije sve budemo citali.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2002, 18:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

MUAMER je napisao:
Sto se tice Biblije kaze se da su ljudi potomci Adama (Adema) i Eve(Have) e moglo bi biti ali zna se da su imali dva sina e pa to mu dodje da smo mi potomci homoseksualaca.

Adam i Eva nisu jedini prvobitni ljudi, bilo ih je još, to se može vidjeti i iz Svetog Pisma.

Citiraj:
Ili pak Isus ili Isa pejgamber u Kuranu je poslanik u Bibliji je boziji sin pa kako onda da jedno takvo bice umre pitam ja vas

Umro je jer je tako trebalo biti, tako su proroci Starog Zavjeta prorekli. To je otkup o kome se govori u poslanicama Novog Zavjeta. Ali on je umro da bi vaskrsao.

Citiraj:
Kuran nedozvoljava ubijanja,krsenje ljudskih prava proizvodnju i rasturanje droge prostituciju a to sve imamo u Islamu i idemo redom

Tačno. I u nazovi hrišćanstvu ima svega toga a to nije dozvoljeno. Zato se ljudi trebaju vratiti istinskoj duhovnosti, bogoslužju u duhu, trebaju poštovati i živjeti suštinu učenja svetih spisa a ne samo formu. Danas ima mnogo lažnih površnih vjernika i na jednoj i na drugoj strani, takvi "imaju obličje pobožnosti ali su se sile njene odrekli" kako kaže Novi Zavjet. Baš zato stanje u svijetu i jeste ovako loše, ima puno priče ali nema pravih duhovnih plodova.

Ali kako i ti kažeš sveti spisi ne opravdavaju ta loša djela pa njih ne možemo osuđivati. Trebali bismo ih čitati i živjeti u skladu sa njima i time davati primjer prave duhovnosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2002, 18:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Vader ovo sto sam pisao o Adamu i Evi je jedino po bibliji ili starom zavjetu ali to sto ti navodis je nesto drugo,za Isusa se necu prepirati jer zelio sam samo da pitam jer po katolicanstvu nevjera u braku je prokletstvo a i oni sami propagiraju da je prevara po njima sve OK recimo udana Marija rodila tudje dijete.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2002, 03:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Šta se dogodilo na Blagovesti ?
Blagovesti - to je praznik kada svetkujemo dolazak Arhangela Gavrila koji je javio Bogorodici blagu vest da će ona začeti od Duha Svetoga (bez muškarca) i roditi Sina Božijeg kao Sina Čovečijeg, sa imenom Isus Hristos.

Presveta Deva Marija je pristala na to tek pošto je proverila Arhangela. Jer ona se tajno zavetovala Bogu da će uvek biti devojka, a to je znao samo Bog, njen tobožnji mužJosif i ona sama. Ona je znala iz Biblije da se i đavo može javiti u obliku svetlog Angela. Zato nije bila lakoverna, kao naša pramati Eva.

Na praznik Blagovesti, Bogorodica je svojom poslušnošću Bogu ispravila Evin greh neposlušnosti. Eva je upotrebila svoju slobodu na zlo i na radost đavola, a Bogorodica je upotrebila svoju slobodu na svetu službu Bogu i smireno uskliknula: "Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po tvojoj reči! " Blagovesti se praznuju 25. marta po starom (7. aprila po novom) kalendaru.

Gde se rodio Spasitelj ?
Rodio se u Judeji, u gradu koji se zove Vitlejem, nedaleko od Jerusalima, kao što su i prorekli drevni Proroci.

Šta znači ime Isus?
Ime Isus je s neba darovano i otkriveno rečima Arhangela Gavrila upućenim čednoj Devi Mariji: "I nadeni mu ime Isus". To je Ime uzvišenije od svakog imena, bez koga se nijedan čovek i nijedno stvorenje ne može spasti. Ime Isus znači Spasitelj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2002, 07:36 
---------------------------------------------------------------------
Nije rjec o priznavanju i nepriznavanju nego u kuranu nepise ni ubi ni zakolji ni pobi a to je ok.

Vrh

Tema posta: Objašnjenja
PostPoslato: 19 Dec 2002, 08:34 
Majstor
Majstor

Upravo u tome i jeste problem što pozivajući se na svete spise i na vjeru mnogi ljude gaje koješta i rade štošta."Ružno je to na što vas vaše vjerovanje navodi, ako ste zaista vjernici..." kaže Kuran.
Upozorenja od Boga neprestano stižu! Da sam pripadnik islama veoma bih se zamislio zašto se zadnjih godina učestalo dešavaju tragedije i nesreće onima koji obavljaju jednu u Kuranu propisanu dužnost a to je hadždž(hodočašće u Mekku). Ko je imalo pratio vijesti posljednjih desetak godina moga je primijetiti da iz godine u godinu hodočašće u Mekku prati ili metežu kojem od stampeda gomile gine po više desetina ljudi, pa sve do aviona ili autobusa punih hodočasnika koji doživlajvaju nesreće. Dobro dobro bih se zamislio, jer su takve stvari uvijek signali upozorenja: nešto ne valja, zamislite se, mijenjajte se.
Ili kako protumačiti da pravoslavni hram koji bi se trebao zvati hram Hrista Spasitelja u Banjaluci nikako da se izgradi iako ima nepodijeljenu podršku (i materijalnu pomoć) vlasti u RS i BL, sve s mukom popola i očigledno bez blagoslova od onoga u čije ime se gradi! Vrlo zanimljiv detalj koji znam iz prve ruke, kamen za taj hram se nabavlja iz Italije, i kada je sa prvom isporukom kamena hram dopola podignut, isporučilac kamena je bez ikakvog objašnjenja poduplao cijenu za sljedeću isporuku (ovo je bilo prije skoro dvije godine)! Banka koja je dala novčanu garanciju za taj posao i koja je dotada bila najbolja banka u RS, naglo je stamburana i zamalo izbjegla stečaj (bukvalno za dlaku)!! Ako neko misli da ovo sve nema veze, neka misli, ali ja znam da ima, jer se pogotovo u ovakvim stvarima ništa ne dešava slučajno i bez poruke od Nebeskih Sila. Ovakvih detalja ima još mnogo i kad se svi stave jedan pored drugog moraju nekog ko je iskreni vjernik - pogotovo pravoslavac navesti na razmišljanje:zašto?
Evo zašto: rukotvoreni hramovi i vršenje vjerskih rituala ništa sami po sebi ne znače, sve dok se ne počnu graditi pravi hramovi od istinskih ljudi u jednom duhu vjere u Boga ujedinjeni i u dobrim i bogougodnim djelima, a koja su to djela piše u Svetim Spisima, ali i djelima potonjih duhovnih ljudi. Ko vrši zapovjedi spolja a ne vrši ih iznutra, gori je od onoga koji ih ne vrši nikako.
Isus nije bio nikakvo posebno biće, nego čovjek podložan gladi i žeđi i umoru i smrti. On je Božiji Sin isto onoliko koliko ti i ja, ili bolje rečeno, on je to ostvario i pokazao kako do toga doći, mi možemo to isto ali je pred nama dug put duhovne izgradnje da to postignemo.
Što se tiče Marije ona je bila mati Isusova i vrlo duhovna žena (jer je samo takva osoba mogla da podnese ono što je trebalo njoj da se zbude) i začela je Isusa po Duhu Svetom. To se i u Svetom Pismu i u Kuranu nedvosmisleno tvrdi. Ono što se nigdje u Svetim Spisima ne tvrdi je to da je Marija bogorodica i da je ikada bila išta više od Isusove majke i (poslije) sljedbenika, a pogotovo ne neko kome se treba moliti!
Kuran je jasan i izričit:"Ne uzimajte Merjemu i njenog sina za bogove umjesto Allaha!" Novi Zavjet je u tom pogledu još izričitiji, ali to malo ko shvata. Isus Hrist je Bogočovjek i naš kralj i učitelj i prijatelj i brat, ali Otac je Jedini nad svim!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2002, 14:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Prijatelju... Previse nagadjanja u tvom tekstu. Po tebi je rusenje dticnog hrama u Banjaluci od strane ustasa u II svetskom ratu bila bozja poruka da on tu ne treba da postoji, a isto tako i spora gradnja. Ljudske slabosti su velike kako u pogledu razmisljanja, tako i u pogledu izvodjenja zakljucaka. Mogao si se na primer zapitati: Otkud je tako brzo dovrsen i kompletiran onaj drugi hram ?

Marija djeva se cesto naziva izvorom nasega spasenja, i poredi da Evom.

- Eva je donela ljudskom rodu smrt i progonstvo iz Raja.
- Marija djeva je donela ljudskom rodu vecni zivot i povratak u Raj.

Sama je za sebe prorokovala da ce ju sve generacije zvati blazenom, i to stoji u Bibliji.

Pozdrav.

Vrh

Tema posta: o
PostPoslato: 19 Dec 2002, 14:26 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Dec 2002, 14:06
Kako tumacite pojavu da hodza skida magiju i zna ko ju je postavio nekoj osobi?

Ja nisam cuo ni da se moze tako nesto uraditi ni da hodza moze tu pomoci dok sam zivio u pretezno katolickoj i pravoslavnoj sredini.

Ali dosavsi u pretezno islamsku sredinu vidio sam da se mnogo ljudi bavi bajanjem i magijom.

Vrh

Tema posta: Re: o
PostPoslato: 19 Dec 2002, 15:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

milos_z je napisao:
Kako tumacite pojavu da hodza skida magiju i zna ko ju je postavio nekoj osobi?

Ovo je trebalo ići na temu "Crna magija" pa ću tamo na ovo odgovoriti, samo zato da ovde ne pričamo o tome i skrećemo sa teme kad već ima tema za te stvari.

Vrh

Tema posta: nije vazno
PostPoslato: 19 Dec 2002, 17:01 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Dec 2002, 14:06
mislim da je neko vec spomenuo da hodze mogu pomoci ljudima na taj nacin,pa bi mozda i oni koji vjeruju u Kuran i oni koji vjeruju u Bibliju sa svog aspekta trebali u svjetlu ove teme objasniti i to.
Nisam ni mislio da pricamo o magiji .
Ja sam naveo da sam se samo u islamskim sredinama sretao sa tim stvarima.

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2002, 09:15 
Majstor
Majstor

O magiji i čarkama možemo na drugoj temi. Ovdje bih se prije svega zahvalio Maran Ata što je potvrdio ono što sam iznio u vezi Isusove majke, s dodatnim pojašnjenjem. Dobar način da čovjek razumije neku situaciju iz prošlosti je da se duhom preseli u to vrijeme, i sabravši spoznaju o svim okolnostima i svoju životnu spoznaju, proanalizira situaciju. Na taj način neće se donositi površni sudovi i li samo prenositi tuđi bez provjere.
Ovakvim načinom bismo bolje mogli razumjeti i Muhameda i njegov život i mnogo od onog što je napisano u Kuranu, ali naravno, i Sveto Pismo i sve o čemu se u njemu svjedoči.
Dakle, Marija je odrasla u vrlo pobožnoj porodici, a i sama je odmalena bila na dobrom glasu kao smijerna, pobožna i dobra djevojka. Obećana je dobrom i čestitiom čovjeku Josifu za ženu, ali joj se desilo nešto što i je i danas neprijatnost za djevojke koje žive u očevoj kući, a kamoli onda - ostala je u drugom stanju sa neznancem. Da je taj neznanac Božija Sila teško je bilo povjerovati i najpobožnijima iz njenog okruženja pa i njenom budućem mužu Josifu, koji je ipak iz sopstvene dobrodušnosti htio tajno da raskine bračni ugovor. Samo duhovno neiskusni ne znaju da su čak i Božiji izabranici nakon neposrednih objava od Boga izloženi teškoj unutrašnjoj borbi kada se suoče sa nerazumjevanjem sredine u kojoj žive i odsustvo oslonca u vidu živog čeljadeta oko njih. Samo najduhovniji to brzo prevazilaze. Muhamed je npr. taj oslonac imao u vidu svoje žene Hatidže. Marija tada nije imala nikoga i zbog toga se Gabriel ukazao i Josifu da je podrži i zaštiti. Ipak, o Mariji se pronosio glas da je zatrudnjela sa nekim rimskim vojnikom. I dan danas među Jevrejima to je jedna od široko prihvaćenih verzija. Ipak, većina čovječanstva je zove izabranom i sretnom (pravo značenje onog "blažena") jer i Novi Zavjet i Kuran i vjernici širom svijeta svedoče o tome.
Ali to je sve. Marija je imala zadatak da rodi i podigne Mesiju i ona je to i učinila. Često ga nije razumjela, i ona je očekivala od njega da ispuni ono što su proroci obećali Izeaelu. Ali ona je time svoju misiju završila. Isto tako mnogi ljudi imaju druge misije i izvršavaju ih (ili ne) bez mnogo buke oko njih. "Zaludne smo sluge i ono što činimo dužni smo da činimo" kaže apostol Pavle. "Niti je što koji sije ili koji žanje nego Bog koji daje da uzraste" stoji na drugom mjestu. Zato Kuran kaže: NIKOGA ne slavite kao Boga i nikom se ne molite kao Bogu. Svi ostali su mu sluge pa i ako jesu i sinovi i kćeri, ali dobrovoljno mu služe i Njemu se klanjaju.

Poslednji put menjao aharon dana 22 Dec 2002, 17:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta: Poziv
PostPoslato: 20 Dec 2002, 09:17 
Majstor
Majstor

A evo sada da iznesem pravi razlog zašto sam započeo ovu temu. U Kuranu je zabilježen jedan poklič koji će se uskoro začuti sa svih strana i iz raznih izvora i na najrazličitije načine. Taj poklič je:
"O vjernici, dođite da se okupimo oko jedne riječi svima nam zajedničke, da Bogu nikog ravnim ne smatramo, da dobra djela u ime Božije činimo i da Božiju volju na Zemlji tvorimo a nepravdi i bezbožnosti se suprotstavimo". Muhamed je sličan poziv uputio još onda, ali izgleda da tada još nije bilo vrijeme za to da se na njega pozitivno odazove (da jeste odazvali bi se). Ja ne znam kada i kako i od koga će taj poziv biti upućen ni kako, samo predosjećam da će to biti brzo i da će odjeknuti svugdje. Da li će on doći od hrišćana ili iz islama, ne znam. Evo ja mu se odazivam već sada. S obzirom na to predlažem svima koji imaju imalo žive ljubavi prema Bogu i kojima je stalo do toga da se Božija volja na zemlji uspostavi da traže ono što ljude povezuje a ne što ih razdvaja i da svojski rade na dobrobit svoju i sviju oko sebe. To je suština svega što sam dosada iznosio na ovom forumu, i razlog zbog kojega sam se na njega uključio.

Poslednji put menjao aharon dana 22 Dec 2002, 18:01, izmenjena 2 puta

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 569 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]