Hajde da se lepo razumemo, bar to možemo.
Vader je napisao:
Ono što je po meni ovde bilo najvažnije je samo to da li stvarno stoji "dan jedan" a ne "dan prvi", a lična tumačenja Miroslava oko toga nisu bitna, to je sve
Jeste, slažem se u potpunosti.
Citiraj:
Ja sam davno čuo da u tom prvom stihu, ali po drugim osnovama, na hebrejskom, stoji da to nije prvo stvaranje tj. da je bilo stvaranje prije tog stvaranja. Zato mi je bilo zanimljivo ovo što je on rekao.
Koliko znam, to može samo da bude interpretacija jevrejskih mističara i nekih kasnijih, i ništa više.
Citiraj:
A što se tiče predrasuda, htio sam reći da je evo ovde u ovom primjeru bitno to da li je on u pravu za "dan jedan" i da ne trebamo to odbaciti zato što nam se ne sviđaju neki/mnogi njegovi lični pogledi.
Pa može.

Mislim-mogu da odbacim nečije tumačenje zato što znam da on nije stručnjak za lingvistiku, za hermeneutiku, za biblijsku teologiju, itd.

Ono čime se on bavi je nešto sasvim drugo, tako da bilo koje tumačenje da daje a tiče se navedenih grana u teologiji za mene nema apsolutno nikakvu težinu-uz svo poštovanje prema njemu.
Citiraj:
Recimo ti možeš vidjeti po originalu da je to zaista "dan jedan" ali neko ko to ne zna a Miroslav mu se ne sviđa bi možda odmah to u startu odbacio kao netačno samo zato što mu se Miroslav ne sviđa, na to sam mislio kad sam rekao da se trebamo čuvati predrasuda, jer i oni čiji nam se pogledi ne sviđaju mogu po nekim pitanjima biti u pravu pa ne treba sve odbacivati zbog predrasuda.
Ne znam jesam li imao nameru u potpunosti odbaciti Miroslava ili si ti samo tako prebzro zaključio?

Ja malo više znam pozadinu nekih stvari, tako da znam o čemu pričam.
Citiraj:
Inače dotičnog Miroslava ne poznajem, ne znam kako sam naletio na njegov forum, malo sam čitao i mogu reći da se sa njim ne slažem po raznim pitanjima, ali je rekao i neke zanimljive stvari.
Slažem se, ima jako zanimljivih stvari, ali kada sam video i drugu stranu priče (koju ti sigurno ne znaš)-nemam nameru da mu bilo šta tek tako verujem bez da pre toga proverim istinitost njegovih tvrdnji, bar ono što me zanima i što mogu proveriti.
Ali-nema potrebe pričati o njemu, zaista (upoznao sam ga čak i lično), besmisleno je. Ako ti nije teško-ostavi link na pp ili javno, kako želiš, nisam znao da ima forum. Sad prvi put čujem.
Svako dobro.