banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 21:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Apr 2008, 22:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2007, 12:13
Kroz usta operacijom otklonjeno slepo crevo

Hirurzi sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu iskoristili su novu vrstu intervencije kako bi obolelom pacjentu uklnonili upaljeno slepo crevo - oralnom operacijom. Nova vrsta operacija, koja omogućava lekarima da uklone neželjeno tkivo - kroz usta, mogla bi da pomogne pacijentima, koji bi inače bili podvrgnuti mnogo invazivnijoj proceduri, preneo je "Glas Amerike". Džef Šolc se ubrzano oporavlja posle, kako se veruje, prve oralne operacije slepog creva izvedene u SAD. On kaže da je vreme za oporavak bilo minimalno. "Radio sam zgibove i jeo picu samo tri dana po operaciji", kaže Šolc. Doktor Santjago Horgan sa univerziteta u San Dijegu, koji je predvodio hirurški tim, objašnjava da su lekari koristili robotičko crevo za prolaz hirurških instrumenata i kamere od usta do abdomena. "Uklonili smo slepo crevo kroz usta pacijenta. Samo smo koristili mali otvor na pupku da bismo videli kako da prođemo kroz stomak do abdomena", objasnio je on. Lekari su kroz taj mali otvor ubacili kameru. Potom su provukli dugačko crevo kroz pacijentovo grlo, napravili usek u zidu stomaka, odvojili slepo crevo i izvukli ga kroz pacijentova usta. Čitava procedura trajala je tri sata. Lekari se nadaju da će novom tehnikom moći da skrate i pacijentovo vreme za oporavak, i bol, i rizik od infekcije. Ova procedura izvedena je do sada u samo još jednoj zemlji, navodi "Glas Amerike", ne precizirajući u kojoj.

znaj, tek tad je pocelo...

Milan Mladenovic-EKV

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 08:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Pa bliže im je bilo sa druge strane!

Slika

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 18:54 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Feb 2008, 21:08
hahahah jest brale u pravu si!!!!!!

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 19:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 09:35
bla bla bla

3 sata za operaciju slepog crijeva i to od strane onih koji su to izmislili, koliko bi onda neki normalan hirurg trebao za to, min 5 sati

smanji se bol pacijenta moze ici na pizzu za 3 dana a sa druge strane mogu misliti koliko se poveca mogucnost da se nesto zakomplikuje...

ma glupost, klasicne operacije su i dalje bolje ebes tu laparaskopiju, svaka druga se nesto uzjebe...

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2008, 19:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
sophie87 je napisao:
Ova procedura izvedena je do sada u samo još jednoj zemlji, navodi "Glas Amerike", ne precizirajući u kojoj.

u kolumbiji. bubreg je bio u pitanju :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 10:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Mr.Dreamy je napisao:
bla bla bla

3 sata za operaciju slepog crijeva i to od strane onih koji su to izmislili, koliko bi onda neki normalan hirurg trebao za to, min 5 sati

smanji se bol pacijenta moze ici na pizzu za 3 dana a sa druge strane mogu misliti koliko se poveca mogucnost da se nesto zakomplikuje...

ma glupost, klasicne operacije su i dalje bolje ebes tu laparaskopiju, svaka druga se nesto uzjebe...

Laparoskopija je super stvar,napravis 4-5 rupica,odrezes,izvadis,zasijes i to je to.Ne traje dugo, oziljci su minimalni i oporavak je kraci.Jos nisam vidio da se neka zakomplikovala.
Nije mi jasno kako moze biti jednostavnije to sve izvesti kroz usta;treba proci nakon zeluca jos kojih 8m crijeva,mada to nije tu precizirano,ili prave rupu kroz zeludac,ili..., ne znam kako je to manje invazivno od jednostavnog prolaska kroz trbusni zid.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 22:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
navedena procedura koja je navedena "kroz usta" ne znaci laparaskopski. To je nesto sasvim drugo.
Laparaskopski znaci da s e prvo vrsi dialtacija tj. uvodjenje vazduha unutar trbusne duplje, pa tek onda uvodjenje laparaskopa kroz mini otvore. A da ima komplikacija -ima. Ne tako mali br. puta sam cula da je oper. zahvat zapoceo laparask. i na kraju je zavrsen klasicnim putem, prvo to a drugo, nisu svi pacijenti indikacija za laparaskopski pristup.
Drugo, ova operer. procedura "per os " pristupa tj. kroz usta ;) , ajde, pozdravljam, jeste novina, to je dakle endoskopski pristup. Ali ako postoji peritonitis koji je vrlo cesto pratilac upaljenog apendix-a...sta onda? skalpel...
Kazem, nsita od tog nije ne moguce, jer ljudi udju u femoralku(krv. sud u preponi), putuju kateterima do srca gdje vrse eksploraciju (danas jedna od vrlo cestih dijagnosticki procedura na srcu...) ili pak istim prisupom dodju do krv. sudova na mozgu gdje vrske plastiku krvnih sudova. Ovako gledajuci (naucna fantastika..ali ljudi rade ;) ). Sto onda ne bi i sl. crijevo..kroz mnogo sire lumene :)
No, vjerovatno, nisu ni svi indikacija za sve ovo...
Iskreno, da sam ja u pitanju...samo skalpel jer i onaj oziljak zna d a bude bas sexy :)

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2008, 22:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2007, 23:30
A...sto moze jednostavno kad moze komplikovano? :wink:

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2008, 01:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Kako gdje,ja sam sto asistirao,sto gledao 30ak laparoskopskih operacija i samo jednom je pacijent morao biti otvoren klasicnim putem.Ko zna,mozda drugi nisu bili te srece.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]