banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 15:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 78 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Apr 2008, 16:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Lazarice, zeljeznica jeste saobracjana kicma svake drzave. Ali graditi tramavaj danas u Banja Luci je ludilo. Eto u prilici sam da odem do nekih gradova u Svabiji koji su velicine Banja Luke. Dosta ih nema tramvaje i nikome ne pada na pamet da takvo sta da radi. Jednostavno, vrijeme gradjenja novih tramvajskih sistema je proslo odavno. Iz razloga koje mozete pronaci u gornjim postovima.

Nocne voznje nisu stvar tramvaja, vec organizacije (deorganizacije).

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 16:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
U pravu si, potrebno je samo unaprijediti postojeće..

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 17:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
manitu uci da svira je napisao:
The_new_Statesman je napisao:
Hehe, zanima me gdje si vidjela to ''koprcanje''?

I odakle ti ideja da je elektricna energija ekoloski cista??? I kakva je fama guzva u Centru? Kao da je to neki ogroman centar sa milionima automobila, dajte ljudi, nemojte biti smjesni.

O bolnicama cemo drugi put.

potpis 8)
obisao dosta evrope i istoka ,npr. u moskvi katastrofa(btw.proveo 6 mijeseci)malo je reci da je iznad zemlje guzva ,katastrofa,kad god sam bio u autu glava mi je otpadala gledajuci lijevo i desno,na vecini raskrsnica 6 traka u jed.,sest u drugom smijeru,ispred zgrade bivseg kgb rekord :13 traka u jednom smijeru pa se ti snadji,treba ti 10 retrovizora(za ruse stvar navike ali za mene guzva smrti) dok u isto vrijeme ispod zemlje najbolji metro u evropi i isto tako "gori" vecina linija u prvom prstenu oko centra ide svakih 5 SEKUNDI..
banjalucke guzve---raj na zemlji

Iskreno rečeno, mislim da je više u pitanju manjak sinhronizacije u BL, nego što nema po 6 traka po svake strane. Hoću reći da više gledam dezorganizaciju i haotičnost u saobraćajnom sistemu, nego kvantitet i intezitet gužve. BL u ovom prvom visoko kotira. Evo lijepog primjera.. U Beogradu su recimo isto ogromne gužve, ali meni se čini da tamo nekako sve bolje "teče" , nego u BL (usprkos većem protoku i gužvi u BG)... npr, podzemni prolazi za pješake su jedna divna stvar :D

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 17:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Poredis neuporedivo. BanjaLuka VS. Beograd?

Sto se tice prolaza preko ulice, Banja Luka ima par pasarela pa ljudi opet draze ginu ispod pasarele umjesto da se popnu gore.

Ali da ima ograda, onda bi morali preko pasarele, htjeli to ili ne.

Za organizaciju saobracaja je zaduzen, nazovi, gospodin Vucen (onaj iz clanka). Pa vi sami zakljucite kakav je to lik, ako vam nista nije jasno, pogledajte samo na ulicu. E on bi da pravi tramvaj i ostalo...

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 18:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nije mi baš bila namjera da poredim BL i BG. Više sam poredila manjak kreativne imaginacije u smislu nalaženja saobraćajnih "rješenja". Imamo manjak kreativnosti (i kulture) generalno u društvu, što bi saobraćaj bio izuzetak?

p.s. mani se generalizacija. Ja uvijek koristim pasarelu.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 18:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Rekao sam ljudi, ne svi ljudi ;)

Ako bas hoces, Beograd je bas primjer kako ne treba raditi :D

Eto ja sam bio kreativan u vezi snimaka pa nikom nista :D

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 18:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako bas hoces, Beograd je bas primjer kako ne treba raditi :D

zato sam i rekla kreativna rješenja. Ona nisu kopiranje stvari u BG ili drugdje, već autentična rješenja koja su optimalna za naš kontekst.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 19:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Sta ce nam tramvaj!
Da nam neko omladinu u njima bode nozevima :D

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 19:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Evo na brzinu u pogledu javnog prevoza:

Umanjiti broj firmi zaduzenih za prevoz putnika po gradskoj zoni. Najvise zbog kontrole i manjih troskova jer pet firmi treba pet poslovnih prostora, pet servisa, pet racunovodja, pet ovog, pet onog.

Podijelu izvrsiti po sistemu gradski i medjumjesni saobracaj. Medjugradski autobusi svakako ne ulaze u grad, a turisticki su za sada ionako rijetki kao snijeg u maju.

U sklopu gradskog prevoza uvesti sto veci broj ovakvih (CityBus) vozila koja bi pokrivali poprecene linije i linije sa manjim opterecenjem, kao i sve termine van jutarnjeg i podnevnog i popodnevnog spica.

Slika

Sva vozila obavezno moraju biti pogonjena na LPG ili jos bolje na prirodni zemni plin koji je ujedno ekoloski najprihvatljivije gorivo danasnjice.

Sva vozila bi morala biti jednobrazno obojena u vesele i smirujuce boje jer to prijateljski i smirujuce utice i na druge ucesnike u saobracaju, u prvom redu vozace.

...

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 19:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

hehe, sviđa mi se taj mercedesov minibus. a ok su prijedlozi.. i još pride više nekih saobraćajnih "trikova" tu i tamo koji trebaju biti ekonomični i praktični.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2008, 20:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
..najprije bi trebali napraviti ulice kako valja...strahujem da me ne okupaju kad god izagjem pesice...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 04:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35

Umanjiti broj firmi zaduzenih za prevoz putnika po gradskoj zoni. Najvise zbog kontrole i manjih troskova jer pet firmi treba pet poslovnih prostora, pet servisa, pet racunovodja, pet ovog, pet onog.

Podijelu izvrsiti po sistemu gradski i medjumjesni saobracaj. Medjugradski autobusi svakako ne ulaze u grad, a turisticki su za sada ionako rijetki kao snijeg u maju.

U sklopu gradskog prevoza uvesti sto veci broj ovakvih (CityBus) vozila koja bi pokrivali poprecene linije i linije sa manjim opterecenjem, kao i sve termine van jutarnjeg i podnevnog i popodnevnog spica.

Slika

Sva vozila obavezno moraju biti pogonjena na LPG ili jos bolje na prirodni zemni plin koji je ujedno ekoloski najprihvatljivije gorivo danasnjice.

Sva vozila bi morala biti jednobrazno obojena u vesele i smirujuce boje jer to prijateljski i smirujuce utice i na druge ucesnike u saobracaju, u prvom redu vozace.

...

e tako se to radi,kratko ali ebitacno....
super par prijedloga ,pogotovo eko nota koju ovi nasi konji nece shvatiti 100 god.
mozda da svi sa foruma posaljemo po mejl tom vucenu u g.upravi?

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 05:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Ja mislim da grad ne treba da se petlja u javni saobracaj. Ako sve prepuste trzistu, i prestanu da maltretiraju prevoznike, veoma brzo cemo dobiti i nocne i poprecne linije i sve sto nam treba, a ako neko misli da ce se ljudi voziti tramvajem do laktasa nek investira pa cemo da vidimo. Jedino se slazem za ogranicenje oko pogonskog sredstva ili izduvnih gasova.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 06:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Slika

...

Ako tih pet firmi i dalje pravi profit logicno je da njihovi troskovi nisu preveliki.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 10:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Prave profit na osnovu nekakvih beneficija. Ogranici im starost vozila i uvedi Euro4 norme pa da vidimo sta ce biti sa profitom. Onda nema vise za sve, a gradjani ce dobiti savremen javni prevoz.

Da li vi znate i jednu firmu koja (izuzev Autoprevoza) ima vlastitu garazu u pravom smislu te rijeci? Pa te krntije se samo krpe, nije to ni o od odrzavanja. I kao takvi predstavljaju opasnost po nasu bezbijednost i nase zdravlje.

Nije mi poznat grad koji je ispustio javni saobracaj iz kontrole Javne uprave. I kako zamisljas trziste? Konkurentno poslovanje itd? Kako vidis tu konkurenciju u praksi? Uletanje na stajalista i otimanje putnika jedni drugima? Nepostovanje voznog reda da se konkurenciji otmu putnici? I mnogo toga drugog sto smo gledali 90-tih...

Ako mozes detaljnije...

P.S. Vjerujte mi da, u poslu, pored jednog svog imenjaka iz Tuzle, nisam sreo odvratniju personu od Vucena.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 11:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Konkurenciju u praksi vidim ovako: Grad odredi nekoliko odredbi:Ispusni plinovi, tehnicki pregled, anti-kartel, starost vozila, postovanje voznog reda. Grad moze da subvencira nekoliko linija od drustvenog znacaja recimo linije u 7 ujutru za ucenike itd.
Grad moze da napravi firmu Autobuske Stanice D.O.O koje bi davalo u zakup autobuska stajalista firmama.
Osim toga prepusti se trzistu da odredjuje vozne redove i kapacitet vozila. Ako je trziste premalo za 5 prevoznika logicno, doci ce ili do spajanja firmi, ili do bankrota. Beneficije ovakvog sistema, je da ce ljudi biti mnogo zadovoljniji, jer ce postojati npr nocne linije ili linije za koje postoji interesovanje a zbog gradske birokratije se ne voze. Van pameti je da gradska uprava moze znati kuda ljudi hoce da se voze. Ako ja mislim da ljudi hoce da se iz klubova u 3am vracaju busom u laktase, trebao bih da mogu da kupim autobus, zaposlim vozaca, objavim red voznje i vozim.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 11:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Možda misle da nema interesenata... Al ne vjerujem... Pa nemaju svi auto...

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 11:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Cuj, potencirajuci da javni prevoz bude pod ingerencijom G. uprave, ne skdam odgovornost za nesposbnost sadasnjih struktura u Upravi. To je vise nego smjesno.

Isto tako nemam iluzija da bi danasnji prevoznici bez kontrole (ili uz veoma slabu kontrolu) radili prema tvom planu. Koji je odlican, ali...

Ljudi su problem.

Btw. Misljenja sam da nocne voznje kao prilicno nerentabilne trebaju biti sufinasirane od strane Grada i/ili nekog drugog nivoa vlasti. Zasto? Zbog smanjenja broja nastradalih u saobracajnim nesrecama. Iz kojih izvora? Dodatne takse na alkoholna pica u kafanama, recimo.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 12:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Cuj, potencirajuci da javni prevoz bude pod ingerencijom G. uprave, ne skdam odgovornost za nesposbnost sadasnjih struktura u Upravi. To je vise nego smjesno.

Isto tako nemam iluzija da bi danasnji prevoznici bez kontrole (ili uz veoma slabu kontrolu) radili prema tvom planu. Koji je odlican, ali...

Ljudi su problem.

Btw. Misljenja sam da nocne voznje kao prilicno nerentabilne trebaju biti sufinasirane od strane Grada i/ili nekog drugog nivoa vlasti. Zasto? Zbog smanjenja broja nastradalih u saobracajnim nesrecama. Iz kojih izvora? Dodatne takse na alkoholna pica u kafanama, recimo.

...ocigledno je da smo generacija.... T.N.Statesmana za predsjednika :cat:

uz sve gore jos bih uveo radikalnu kontrolu oblacenja i izgleda sofera,polagali bi mi ispite iz kulture ophodjenja ,zabranio turbo folk na radio stanicama (makar u gradskoj zoni),nepostivanje reda voznje(neopravdano)najstroze sankcionisao itd :D
...ipak smo mi kupci njihovih usluga a musterija je uvijek u pravu :D

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2008, 13:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ma to za narodnjake, šta te briga... Staviš slušalice i bog te veselio... A oblačenje - pa to je slobodna zemlja... Na svašta obraćaš pažnju...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 78 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]