banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 14:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 71 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Mar 2008, 01:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
BlackHand je napisao:
civi je napisao:
Vidim da je moderatorova kritika bila konstruktivna.

Who the man?

I'm the man ;)

Bice pleska :D

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2008, 04:03 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Interesantno je pogledati, kako su izgledale narodnje nosnje naroda BiH? Naravno, ova problematika nece interesovati svakoga, jer se odnosi na nasu davnu ali i blizu proslost, koja mnoge ne zanima.Naravno, u razloge necemo ulaziti?

Pored tekstualnog opisa, sa desne strane imamo i slike-crteze nosnji sva tri naroda u BiH, stim sto je opet svaki kraj, svaka regija imala neke svoje specificnosti. Meni se posebno dopadala sarajesvska nosnja mladih djevojaka. Da se slika uveca, dovoljno je kliknuti na nju.

Oni koji zele vise saznati o narodnim nosnjama, materijalima koji su koristeni za njihovu izradu itd, neka kliknu na ovaj link.
http://www.bosnafolk.com/sehara/nnosnje.php
Pozdrav Zah

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2008, 12:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
zah je napisao:
Interesantno je pogledati, kako su izgledale narodnje nosnje naroda BiH? Naravno, ova problematika nece interesovati svakoga, jer se odnosi na nasu davnu ali i blizu proslost, koja mnoge ne zanima.Naravno, u razloge necemo ulaziti?

Pored tekstualnog opisa, sa desne strane imamo i slike-crteze nosnji sva tri naroda u BiH, stim sto je opet svaki kraj, svaka regija imala neke svoje specificnosti. Meni se posebno dopadala sarajesvska nosnja mladih djevojaka. Da se slika uveca, dovoljno je kliknuti na nju.

Oni koji zele vise saznati o narodnim nosnjama, materijalima koji su koristeni za njihovu izradu itd, neka kliknu na ovaj link.
http://www.bosnafolk.com/sehara/nnosnje.php
Pozdrav Zah

Фино што се ти трудиш,ево ја сам сад стварно хтео да мало прочитам то што си поставио,јер ме занима међутим шта се деси.
Отворим овај сајт који си ми дао и тамо у уводној речи пише следеће:
Citiraj:
Jedan od razloga da se uopšte piše i objavi ovaj materijal je i svakako da se barem malo preko narodnih nošnji približimo ljudima naše povijesti, da uočimo njihove sličnosti i razlike. Ovo je neobično važno jer je autoru ove stranice poznato da su neki banjalučki koreografi počeli da prave nove koreografije u kojima je skoro sve ostalo isto, izuzev toga da je promijenjeno ime naroda koji je igrao pojedine folklorne igre. Tako ispada da su grmečke igre, igre koje su isključivo igrali bosanski srbi u svojim narodnim nošnjama, igrali bošnjaci-muslimani, a primjera ima još. Sve ovo ne iznenađuje jer su nove vlasti promijenile i imena banjalučkih ulica i kvartova pa je valjda došao red i na folkorne igre i narodne nošnje. Za mnoge je poznato da je to obmana, ali sve to što je danas laž i iluzija može postati istina poslije 40-50 godina za nadolazeće generacije.

И како ја сад да ово читам и информишем се,кад видим да су ови који су правили овај сајт у старту један народ оштетили и могу само да претпоставим да тај исти народ није боље прошао ни у осталим текстовима овде,а пошто сам ја припадник тог народа,не преостаје ми ништа друго него да прескочим дотични сајт.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2008, 16:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
XentoniX je napisao:
Svake godine im čestitam Bajram kao i oni meni Božić.

Ovdje si dotakao još jedan fini urbani običaj: čestitavanje praznika izvan ili preko nacionalno-religijskih razlika. Banjaluka je prije rata bila mnogonacionalna sredina u mnogo većoj mjeri nego danas, tak da je bilo normalno da smo se i mi tako postavljali. Komšije nisi mogao da biraš, već je bilo normalno da naučiš i poštuješ i njihove običaje i tradicije. Pogotovo se iskazivalo poštovanje prema starijim osobama koje su držale više do religije. Njima se obavezno čestitavao Bajram, Božić, Uskrs (ovdje mislim i na pravoslavni i na katolički), pravoslavna nova godina i slave. Njih se i svakodnevno pozdravljalo sa "Hvaljen Isus, Selam alejkum i Pomoz' bog". Osobe koje žive u Bosni a nisu darovane perecima i šarenim jajima za uskrs a baklavom za bajram mnogo su propustile u životu, i ne razumiju značenje riječi komšiluk.
Komšija je osoba koja sa tobom dijeli i sreću i tugu, koja ti prva priskače u pomoć kad nosiš vitrinu na četvrti sprat u zgradi bez lifta, za koju su vrata uvijek otvorena i sa kojom se pije više od 50% svih kafa popijenih u životu.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2008, 16:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
takodje i Sarajevo,prije rata je bila visenacionalna sredina i mnogo se drzalo do komsijskih odnosa

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2008, 16:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

manitu uci da svira je napisao:
takodje i Sarajevo,prije rata je bila visenacionalna sredina i mnogo se drzalo do komsijskih odnosa

U pravu si.

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2008, 17:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Zar nam nije lijepo kad se ovako svi skupa družimo i kad se svi razniježimo.. ;))

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2008, 17:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
Jos da zapjevamo jednu PARTIZANSKU PJESMU gdje bi nam bio kraj :lol: :lol: :lol:

Hajmo sad svi u glas AMERIKA I ENGLESKA BICE ZEMLJA PROLETERSKA :lol: :lol: :lol:

Nemojte se vi osvrcat namene,ja sam malo puko :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2008, 17:44 
Veteran
Veteran

Ja sam prebacio link, nisam htio da brisem neke sadrzaje. To sto si ti podvukao a sto se tebi ne dopada (necu da ulazim da li je to tako ili nije, jer odmah idemo na temu politike), jednostavno preskoci i procitaj ostalo, jer imas priliku da spoznas nseto sto mozda nisi znao. Lijepo je znati svoju tradiciju, ali i tradiciju svojih komsija. Ako ti je mrsko da citas tekst, ti bar klikni na slike sa desne strane, pa pogledaj kako se koji narod oblacio u skorasnjoj ili davnoj proslosti. Tako ces imati priliku da se upoznas sa starom nosnjom:Bosnjaka, Hrvata i Srba, da procijenis, da li ima neke slicnosti i u cemu se ona ogledala, a u cemu su bile razlike, specificnosti, sta je od svega danas ostalo, koja ti se nosnja dopadala i zasto itd,itd.

Ja sam vec kazao da mi se dopadala nosnja sarajevskih djevoja, a kao sto si mogao da vidis, ili mozes da vidis ako bar kliknes na slike, nosnje istog naroda u razlicitim regijama nisu bile iste, npr. na sjeveru , u centralnim dijelovima ili na jugu BiH.Dakle, moj savjet je da bar pogledas slike.
Pozdrav zah

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2008, 20:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Ношња зависи од подручја у коме се живи. Разликује се брдски од равничарског краја.
Тако су идентичне ношње Срба из Посавине и Мачве.
Разлика је само у опанцима :)

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 00:47 
Veteran
Veteran

Nase potrebe u svemu pa i u odijevanju pratili su odrdjeni zanati. Ovom prilikom prezentirat cu neke od tih zanata, zanata kojih vise nema, a i ako se neko bavi izradom-sivanjem takve odjece, ili izredom nakita itd, to su obicno samo suveniri, jer prestankom nosenja odredjene odjece, prestala je i izredad mnogo cega sto je pratilo takvu nosnju-nacin odijevanja.

- Abadzijski zanat
http://www.bascarsija.info/zanati/abadzije.html

- Arkadzijski zanat-izreda kapa
http://www.bascarsija.info/zanati/fes.html

- Filigranski znata. Istina i danas ismamo filigrane, ali oni vise ne rade ovu vrstu nakita, jer je ta vrsta nakita isla uz posebnu bosnjakcu odjecu, odjecu koja se vise ne nosi.
http://www.bascarsija.info/zanati/filigrani2.html

- Izrada predmeta od drveta. Ovi pedmeti koristeni su kod sva tri naroda u BiH.
http://www.bascarsija.info/zanati/drvo.html

-Kazandzijski zanat. Kazndzije su pravile lijepe pribore za kahvu, kavu, kafu, tanjire, ibrike, djugume, table za posluzivanje kafe,kave, kahve, ukrase koji su stajali na zidovima, a bili su jako popularni u bosnjackim porodicama.
http://www.bascarsija.info/zanati/kazandzije.html

- Kazaski zanat, ljepota sivenja i ukrasavanja odjece.
http://www.bascarsija.info/zanati/kazazi.html

- Kovaci, dobri majstori koji su kovali sve i svasta, pa i ovakve halke koje su bile na svakim vratima prilikom ulaska u bosnjacku avliju-dvoriste. Naravno sve avlije-dvorista bila su posebno ogradjena o cemu ce biti kasnije rijeci
http://www.bascarsija.info/zanati/kovaci.html

-Papudzijski zanat-izrada papuca sa ukrasima koje su isle kao obavezsna bosnjacka nosnja. Istina i danas imamo papucara koje prave papuce, ali je malo onih koji rade ono sto se nekad radilo, jer za takvim papucama vise nema potrebe, jer vise nema nosnje uz koju su isle takve papuce.
http://www.bascarsija.info/zanati/papudzije.html

-Saraci koji i danas rade, ali ne rade ono sto su nekad radili:futrole za sat, torbice za duhan i duhanski pribor itd.
http://www.bascarsija.info/zanati/sedlari.html

- Tkaci cilima kojih i danas ima, ali je bosanski cilim polako potiskivao persijski cilim. Bosanski cilim imala je gotovo svaka i malo imucnija bosnjacka porodica. O cilimu bit ce rijeci nesto kasnije.
http://www.bascarsija.info/zanati/serdzade.html

- Unikatni nakit.
http://www.bascarsija.info/zanati/unikati.html

- Vezilje, vezenje raznih ukrasa bila je jako popularna bosnjacka tradicija kao i keranje. O vezenju sam vec nesto kazao ,ali sad mozemo pogledati kao izgleda vez na raznim platnima i namijenjen u razne svrhe..
http://www.bascarsija.info/zanati/vezilje.html

Pozdrav Zah

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 02:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
zah je napisao:
Sunecenje
Sunecenje ili sunetluk je Veoma vazan dogadjaj kod muslimana Bosnjaka (obrezivanje muske djece). Pored sveg dokazanog zdravstvenog i higijenskog opravdanja, u prvi plan se stavlja obaveza prema vjerskoj tradiciji jos od Ibrahima alejhisselam, koju je potvrdio i preporucio i Poslanik Muhammed s.a.v.s..

Uvijek mi je ovaj "higijenski razlog" za obrezivanje bio idiotarija. Mogli bi amputirati i noge da ne smrde.

Ali higijenski je prati, a ne sakatiti se.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 12:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Јој, провале.... :D
Занимљива је ствар, а то су приметили путописци из арапских земаља, а може се применити и на махале, где живи збијено маса људи, да хигијена није баш на највишем нивоу, него чак напротив :angry3:
А да вера инсистира на прању...... :roll:

Такође треба знати да за време турског ропства хришћани нису смели носити одело лепшег кроја и живљих боја.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 13:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

TBPTKO je napisao:
Такође треба знати да за време турског ропства хришћани нису смели носити одело лепшег кроја и живљих боја.

Dobro da se sazna nešto novo. Ja sam bio ubijđen da je to bilo kao uvijek do tada (a i danas): koliko imaš mogućnosti (novca), takvu odjeću nosiš.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 14:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
E,kad smo vec kod obicaja,a aktuelno mi nesto u okolini,zna li ko sta vise o kumovanjima.Mislim na dijete kad se rodi,kod nas je obicaj kad navrsi godinu da se sisa,(odreze komadic kose),a onaj ko to radi postaje kum djetetu.Takodje sam cuo,ako je dijete slabasno,bolesljivo,obicaj je da se ujutro,na dan navrsavanja 1 godine,iznese pred kucu,pa ko prvi naidje mora da ga "nacne",tj nasisa,i onda ce fol dijete biti zdravije ili nesto u tom fazonu.Koliko sam ja informisan ,ovo je izgleda samo obicaj u Bosnjaka,dok Srbi i Hrvati slicnu stvar imaju,alí je to krstenje....

P.s Takodje koliko mi je poznato,kod nas kum moze biti svako,tj nije bitno koje je "pasmine",dok kod krscana moraju biti i sami krsteni,krizmani ili???

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 16:44 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Ima i onaj obicaj (kod Bosnjaka, za ostale ne znam) da se djetetu daa drugo ime ako je slabasno, bolesljivo. Odnese se na raskrshce i onaj koji prvi naidje njegovo ime bude djetetovo drugo ime. Tako znam masu starijih ljudi i zena koji imaju dva imena, jedno je rodjeno a drugo je ime po kome ga svi znaju.

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2008, 20:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Тај обичај је и показује да су некада Бошњаци били хришћани, пошто се дете при крштењу шиша . Кум мора бити православан, јер на крштењу чита Символ вере и сведочи да ће помоћи родитељима да дете бити васпитају у вери.
Кумство се обично преноси генерацијама с колена на колено, и ако се неко пресели, кумство се не прекида.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2008, 00:06 
Veteran
Veteran

Tvrtko, daj budi pristojan, pisi korektne komentare bez provociranja. To podrazumijeva, da prvo proucis neki obicaj, pa tek onda da o njemu pises.

Molio bih moderatora da mi pomogne .

Poslednji put menjao zah dana 31 Mar 2008, 02:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2008, 01:00 
Veteran
Veteran

Prica prva
Kumstvo je jedan od najrasprostranjenijih ritualnih običaja. Od posebne je važnosti među Slovenima. Pogotovo na našim Južno-slovenskim prostorima. Kum se ceni i poštuje više od svega. Od Srema, gde se kaže: "Kum pa Bog!", Kosova: "Što je Bog na nebu, kum je na zemlji!", pa do istočne i jugoistočne Srbije gde se "Kum poštuje najviše na svetu. Bog pa kum!"

Prema usmenoj predaji, saopštenju starijih kazivača, kum se poštuje sa određenom dozom strahopoštovanja. Kada se prolazi pored kumove kuće treba, obavezno, skinuti kapu. Pisano predanje kaže kako bez kuma ne može da se proslavi, svakako najvažniji hrišćanski praznik, Božić. Kum se uvek poziva na drugi dan Božića sa svojim najbližim srodnicima. Zbog toga je on Božićni Kum. Dalje, na krsnoj slavi, kum je opet glavni gost. Bez njega nema svadbe, krštenja, strižbe... Zato je on, ne samo svadbeni, već i kršteni i strižbeni kum.

Kum i kumstvo prevazilazi svakidašnje običajno verovanje. Kumstvo je običaj koji se sklapa iz raznih potreba i na razne načine dok je u svemu tome najvažnija ličnost kuma. Kum je dakle neka vrsta kulta, kulta ličnosti, koji se podiže na pijedestal božanstva. Pravoslavni hrišćanski kum ima oreol hadžija, svetog čoveka, čoveka posebne vrednosti, važnosti i božanskog porekla a njegova anatema, kletva, proklinjanje smatra se težim od kletve oca ili majke.

Međutim, osnovno pitanje je: da li je kum hrišćanski van kanonski svetitelj, pagansko božanstvo ili posrednik između slovenskih bogova i plemenske zajednice? Da li je on neka vrsta neformalnog ali opet prisutnog sveštenika koji svojim zastupanjem i prinošenjem žrtvi treba da umiri gnev predaka i utihne viku bogova? Kako je kum kultna ličnost kojoj se puno poklanja i daje, tako se od njega uvek puno i očekuje. Kumovske obaveze uopšte nisu male. On treba sve da zaseni svojim darovima.

Prica druga
KUMSTVO je starinska narodna ustanova, starija od hrišćanstva. Crkva je sankcionisala kumstvo i dala mu današnje obeležje. Naziv kum poznat je svim Slovenima. U pisanim izvorima spominje se krajem IX veka, za vreme Petra Gojnikovića, upravo neposredno posle primanja hrišćanstva. Po tom najstarijem spomenu vidi se da su primarni oblici kumstva postojali i pre pojave hrišćanstva. Barski rodoslovac (Dukljanin, oko sredine XI veka) spominje, po predanju, kumstvo iz vremena župana Vojislava (oko sredine XI veka). Kraljica Jelena pisala je 1304: ¨Lubavnomu mi sinu i kumu knezu dubrovačkomu i vsoj opščine.¨ Godine 1433. kumče je bio sin nekog Ivaniša, a kum grad Dubrovnik, koji su zastupali Ivan Gundulić i Niko Đordić. Dubrovnik je izdao naređenje svojim zastupnicima da: po domaćem običaju, prime kumstvo i, pošto dečaku ostrižu kosu, da mu u pramenove kose zamotaju dar od 30 zlatnika. Po ovom kumstvu jasno se vidi da su se njume održavali dobri odnosi među suseduma, Bosnom i Dubrovnikom. Jedno kumstvo nastalo zbog vražde (ubistva) spominje se u Crnoj Gori 1442. godine.
U narodu postoje četiri kumstva: kršteno (mokro), venčano i šišano (oba suha) i kumstvo u nevolji, ¨kad ko koga u nuždi okumi.Po svojim ulogama u verskom narodnom životu, kumstvo i bratimstvo su srodne ustanove, ali ne i iste. Obe ustanove su za narod svete, vezane mističnim srodstvom za božanstvo. Kada su sveci delili uloge, sveti Jovan je uzeo kumstvo, bratimstvo i krstove od časnog drveta. Pa ipak narod kazuje: ¨Preče je kumstvo od bratimstva.¨ O krsnom imenu (slavi) u Hercegovini ispija se zdravica: ¨krsnijem kumovima¨; pobratim, ako nije prisutan, ne spominje se u zdravicama. Srećno kumstvo je dugotrajno, napušta se samo u izuzetnim prilikama (zbog nemanja dece ili njihovog ranog umiranja, ali i onda kada su kumovi terenski vrlo udaljeni). Bratimstvo je kratkotrajno, traje samo za života oba pobratima. Kumstvo se nasleđuje, ono je duhovno srodstvo, pa se tretira kao krvno, predaje se potomcima; bratimstvo se ne nasleđuje i zastareva. Pod uticajem kumstva i bratimstva nastaje orođavanje, i ono traje dok su živi pobratimi (posestrime). Po zdravici: ¨Kumstvo se ne promenilo od sad do suda božijega!
¨
U narodu se za nasleđena stara kumstva često ne zna kako su nastala. Nesumnjivo je da nisu izazvana jednim utvrđenim razlogom i na isti način. Po očuvanim predanjima i po onim koja i sada nastaju, vidi se da se okumljuje uglavnom za domaći opstanak i napredak. Čim predstoji da se domaćinstvo gasi, onda se traži srećniji kum, ali i stari ostaje u poštovanju.
Po predanju, kumstvso nastaje tek posle trećeg srećnog kumovanja (venčanja i krštenja). Naprotiv, ako kumstvo nije srećno, onda se traži drugo: ¨Umre kumće, raskide se kumstvo.¨ U okolini Doboja, u Bosni, održao se stariji način kumovanja. Tamo se kum tri puta uzastopno okumljuje obrednim hlebom o krsnom imenu domaćina koji se kumi. Kumi se za venčanje mladenaca, pa kum u većini našeg naroda, krsti i decu mladenaca koje je privenčao. Okumljuje se ovim rečima: ¨Kume, kumim te Bogom, časnim krstom i sv. Jovanom! Kumim tebe (za sebe ili brata, sinovca) i svu tvoju čeljad i tvoj rod!¨ Kumljeni drži desnu ruku na prsima, pokloni se i odgovori: ¨Kume, primam kumstvo Boga i svetog Jovana!¨ Kumovanje oglašava treći gost: ¨Hvala, domaćine, Bog ti dao, on ti poklonio. Neka vaše kumstvo bude srećno, napredno, temeljito, nepromenito, među braćom neogovarano. Gde se ovaj hleb mesio, tu se mesila svaka sreća, rod, letina, zdravlje, veselje¨-itd. Bezrazložno odbijanje kumovanja je veliki greh. Po motivu jedne narodne pesme zbog odbijenog kumstva ¨od straha se potrese zemljice!¨ Po drugom motivu, Todor Jakšić je poveo isprošenu devojku, a Ivan Zvijezdić hteo da mu je otme. Todor ga kumi, ali Ivan odbija kumstvo, poteže mač da poseče Todora, ali mu ga sv. Jovan zadržava.

Kumstvo se smatralo za svetinju a kum za sveca, jer se verovalo da od njega zavisi porodični i domaći napredak. Veliko poštovanje kuma prelazilo je u obožavanje. U jednoj narodnoj zdravici kazuje se da je kum predodređen i poslan od Boga. Kumstvo nije šala. Kum se poštuje kao i roditelj. Kumova kletva je teška. Pred kumom se skidala kapa, dočekivao se na kolenima i ljubio u prsa prema srcu. Po pričanju Gaje Pantelića, učesnika u prvom narodnom ustanku, pred kumom se ljubila zemlja. On se prvi pozivao na svadbu, bez njega se nije moglo obaviti venčanje mladenaca, za stolom se posađivao na počasno mesto. Da ne bi iskrsavale zamerke među kumovima, kumstva su se tražila u drugim selima. Po jednoj narodnoj pesmi, od tri najveća greha jedau je izvoditi kuma na sud. Kumstvo ima vrednost krvnog srodstva. Muhamedanke nisu krile lice pred kumovima hrišćanima. Po motivu jedne narodne pesme, dužd od Mletaka, koji, kao stranac, nije poznavao srpske običaje, pokušao je da obljubi svoju lepu kumu, a ona mu se obratila: ¨Bolan, kume, dužde od Mletaka, pod nam će se zemlja provaliti, a više nas nebo prolomiti, kako će se kuma milovati?
¨
Kumovi se nisu menjali bez neke velike nevolje. U narodu i sada ima priličan broj udaljenih kumova. Rod Minići, u selu Banji kod Aranđelovca, kumuju Đerovićima u gružanskom selu Bečevici; Milosavljevići, u lepeničkom selu Gornjim Jarušicama, imaju kumstvo u predelu Studenici. Vrlo su retka narodna saopštenja, a još ređa predanja o sukobima među kumovima. Po takvom jednom predanju iz Mačve, J. M. Veselinović napisao je pripovetku Kumova kletva; po drugom predanju, narodnog junaka Nikolu Skobalića izdala je Turcima njegova kuma. Iz novije prošlosti poznato je da je, po naređenju kneza Miloša, pogubljen njegov kum (koji mu je kumovao) Karađorđe, po povratku iz Rusije 1817.

Stari kum se zamenjivao novim prilikom ženidbe, da bi mladenci imali decu. On se menjao i u prilikama kada se roditeljima rađaju samo ženska deca, kada su mala deca bolesna ili ako umiru: ne drže se. Udovci ne uzimaju starog kuma za drugo venčanje, nego traže drugog. Pod uticajem crkve, ako se iz jedne konfesije pređe u drugu, staro kumstvo se zamenjivalo drugim među ljudima primljene konfesije. Usvojenici i domazeti primaju domaće kumstvo za života domaćina, a ako on nije živ, onda je domazet zadržavao svoje kumstvo. Uobičajeno je da se i mimo opravdanog razloga traži oproštaj od kuma koji se napušta. Rod Jevtovići, u podibarskom selu Ribnici, napustio je staro kumstvo jer su mu kumovi bili udaljeni. Zato su ih stari kumovi prokleli, pa ih nikad ne može biti više od dve kuće. U najviše prilika, uzimanjem drugog kumstva, ne napušta se staro: jedni članovi drže staro kumstvo, a drugi novo.

Biranje novog kuma je po prehrišćanskim verovanjima. Na nekoliko dana pre krštenja, dete se odnese na put ili na raskrsnicu, pa ko prvi naiđe, taj postaje kum detetu. Na Kosovu dete se iznese u kolevci, okrenuto licem zapadu. Ko prvi naiđe okrene dete licem istoku i izgovori: ¨Bog nek te poživi i nek ti je srećno ime N.¨ Skrivena majka se pojavi, pa se obratu kumu : ¨Neka ti je laka i srećna ruka!¨ Za venčanje mladenaca traži se kum, čovek bez poroka i koji uživa ugled u narodu. Po čl. 75. Grbaljskog zakonika: ¨Koji bi se Grbljanin odrekao kumstva mokroga (krštenoga) da plati globu Grblju 50 cekina kao odmetnik (od) Boga i sv. Jovana,¨ a po cl. 76: ¨Kumstvo suho (venčano i šišano) ostaje na volju ko hoće ili ko neće; ali za stidno nađosmo kad bi ova dva suha kumstva odrekao.

Po Vuku: ¨Značajan je običaj da ubilac uz izmirenje moli protivnika da mu bude kršteni kum. To je, svakojako, jedno zbog toga da bi ga lakše na mirenje privoleo, a drugo, da bi od dotadašnjeg neprijatelja načinio iskrenog prijatelja. Ponekad po više dana uzastopce idu žene, dvanaest na broju, s malom djecom u kolijevkama, i kume ga Bogom i svetijem Jovanom da se izmire. Kada se postigne umir, onda umireni postaje kršteni i venčani kum ubici i njegovoj deci, pa je na taj način osiguran mir.¨ Po cl. 114. Grbaljskog zakonika: ¨Koji bi čovjek čovjeka u nefalj (nehotično) ranio ili makar i ubio, da ga nema bratstvo tražiti (radi krvne osvete); ali valja da je vazda pokoran i da dâ bratstvu koliko je više moguće kumstava.¨
Šišano ili striženo kumstvo je opšti običaj u Bosni, bez obzira na veroispovesti. Njime se ne stiče srodstvo, ali se pojačava prijateljstvo. Kum odstriže bič kose kumcetu, u koji stavi novac. Zatim se kum časti jelom i pićem i daruje. Ako dete slabo napreduje, roditelji ga iznesu na put, pa ko prvi naiđe, bio to i inovernik, uzima se za šišanog kuma. Tom prilikom dete dobije još jedno nezvanično ime. U okolini Stoca šišano kumstvo naziva se krizmano. Kumuje se deci prijatelja, da bi se utvrdilo prijateljstvo sada i za potomke. Ono postoji i između muhamedanskih i hrišćanskih vernika. Šiša se samo ono dete koje se od rođenja nije nikako šišalo. Ošišana kosa pada u sud s vodom, u koji kum ubaci novčić. Od tada šišani kum postaje kumčetu zaštitnik, pa će se za njega zalagati i životom. Posle šišanja kum se časti i daruje. Šišano kumstvo traje dok su kum i kumče živi, a kada jedno od njih umre, onda kumstvo prestaje: ¨Kumstvo bilo, kumstvo se razvrglo.

U nevoljama se kumovalo i s ljudima drugih vera: ¨Oj, Turčine, za nevolju kume!¨ U jednoj poslovici iz Bosne kazuje se: ¨Ako ne mogu biti kum kršteni, mogu striženi (šišani)¨, jer venčano (crkveno) moglo je da bude samo među istovernicima. Srbi su okumljivali muhamedanske vernike da bi od njih imali zaštitu od nasilnika ili da se obezbede od njihova nasrtanja. Štaviše, oni su okumljivali i nasilnike i lupeže, da bi kumstvom zaštitili svoju imovinu. Hajduci su okumljivali ili bratimili svoje jatake, da bi kod njih na taj način obezbedili utočišta. Prema tome, bilo je dve vrste kumstva: versko i prijateljsko. Ovo drugo nastajalo je uz već postojeće versko kumstvo. Verski kum može biti samo jedan, sa svojim naslednicima, a prijateljskih moglo je biti nekoliko. Kod Crnogoraca moglo je biti posebnih kumova za venčanje, posebnih za krštenje, posebnih za šišanje, ali je i kod njih glavni kršteni kum. Verskim kumstvom ljudi su se orođavali, a u prijateljskom to nije postojalo; prvo se nasleđivalo, a drugo nije bilo nasledno.

Kumstvo ima vidnu ulogu samo u životu ljudi i njihovu napretku, da su živi, zdravi, i da imaju potomstvo; ako toga nema, onda se kumstvo napušta i traži drugo, srećnije, srodno menjanju božićnjeg polaznika. Po motivu jedne narodne pesme, Sibinjanin Janko pozvao je kuma Đurđa Smederevca i ostavio mu u zavet ženu, decu i imovinu. Posle Jankove smrti Đurđe je izneverio zavet: kumu je obljubio, decu zatvorio a imovinu prigrabio. Motiv očigledno ne ide u prilog učestvovanju u kultu mrtvih. Što se deci rado daju imena predaka, pa, štaviše, i živih roditelja, to se čini iz pijeteta prema precima, a ne da bi bila u njihovu okrilju, jer niko nije rad da svoje živo dete poveri pretku. Po verovanju, pokojnik povlači za sobom najmilije koji su u životu: ¨Umro je, da si ti živ i zdrav!¨ U poređenju sa pokojnicima, kaže se: ¨Ne budi primenjeno!¨ Kada se kaže da unuk liči na pokojnog dedu, onda se doda: ¨Po suncu hodio!¨ - tj. da je unuk živ, da ga greje sunce.

U narodu se veruje da se kumstvom može obavezati zmija da ne ujede, vuk da ne kolje stoku, miš da ne čini štetu, itd. Onda je razumljivo koliko se cene i poštuju gotovo do obožavanja kumstva među ljudima. Kum uvodi nevestu u novu porodicu i mističnim putem stvara porodično srodstvo. Njegovim učestvovanjem u obredu venčanja osigurava se dolazak potomstva, koje nastavlja domaći kult, jača rod i bratstvo. Dete je s majkom, ponegde i s ocem (kuvada), nečisto, u vlasti đavola - od rođenja pa do krštenja. Kum preuzima dete iz vlasti đavola, pa ga uvodi u vlast dobrog božanstva, sada Boga.
P.Ž.Petrović, Srpskog mitološkog rečnika

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2008, 01:30 
Veteran
Veteran

Treca prica
Pastoralu sakramenata krštenja, potvrde i ženidbe, gotovo svakodnevno se susrećemo s problematikom kumstva i kumovanja. Velik broj vjernika nažalost ne razumije ulogu i značenje osobe kuma/e prilikom slavljenja sakramenata, a još manje njegove dužnosti i obaveze koje bi imao/la obavljati tijekom čitavoga života. Odatle proizlaze brojne poteškoće, problemi, a nerijetko i traume koje nastaju u trenutku kada postane jasno da osoba koja je ˝odabrana˝ ne može biti kum/a.
Na samom početku valja naglasiti da je pravi smisao kumovanja vezan isključivo uz sakramente krštenja i potvrde. Kod ženidbe se traži samo prisutnost dvoje svjedoka. Obzirom da su pozvani svojom nazočnošću posvjedočiti sam čin sklapanja ženidbenog saveza, od njih Crkva u svom Zakoniku ne traži nikakve uvjete. Tako svjedok kod sakramenta ženidbe može biti čak i nekrštena osoba ili pripadnik neke druge vjere.
Kada je riječ o krštenju i potvrdi, ova pravila ne vrijede, jer je uloga kuma/e mnogo veća od svjedoka, koji ima biti u tom trenutku prisutan. Da bi stvar bila jasnija, možda je najbolje malo pogledati povijesni razvoj kumstva.

Krsni kum
U današnje vrijeme ta ustanova pomalo gubi svoj pravi značaj i lagano zamire. Nekada je imala obredno i gotovo dogmatsko značenje. Osobito je vidljivo značenje kumstva kroz različite nazive tijekom povijesti: oblator – donositelj ili jamac (jamčio je svojom vjerom da je kandidat dostojan primiti krst), stoga je kumovanje bilo zapravo jamstvo koje je proizašlo iz poznavanja prošlosti pristupnika, susceptor – onaj koji prima, levantibus – podizač, onaj koji ˝podiže˝ vjeru krštenika, sponsor – posrednik, glasnogovornik – on je često govorio, davao obećanje umjesto krštenika, patrinus – najviše upotrebljavana latinska riječ za kuma, a znači ˝mali otac˝. U toj riječi odzvanja odgovorna ozbiljnost duhovnog očinstva i vjerničke skrbi za onoga koji će primiti krst. Hrvatska riječ kum nastala je od latinske cumpater što bi značilo ˝suotac˝. Ako bismo htjeli potražiti riječ koja izražava značenje sadašnje kumovske službe, u skladu s pozivom novoga krsnog obrednika na pomoć u odgoju i pomoć obitelji općenito, mogla bi to biti riječ ˝odgojni pomoćnik/ca˝ ili ˝obiteljski pomoćnik/ca˝.

Tijekom povijesti je postojala još jedna zanimljivost vezana uz kumstvo: dijete je na krštenju dobivalo ime kuma ili kume. To je zasigurno bitno utjecalo na odluku roditelja, koga će izabrati djetetu za kuma/u. Tim više što je postojalo i uvjerenje da će uz ime, dijete naslijediti od kuma/me i neke bitne karakteristike i osobine.

U pojedinim krajevima, kao ˝kumove˝ u širem, prenesenom značenju nazivalo se svećenike i učitelje, tj. vjeroučitelje, jer su oni bdjeli nad poučavanjem i vjerničkom praksom svojih učenika. Kao najpozvanije osobe u evangelizaciji i pastoralu, nosili su duhovnu odgovornost za povjerene im mlade naraštaje. Tako je nastao i običaj u 18. i 19. stoljeću, da su za blagdane dijelili djeci kumovske darove: pisanice za Uskrs, perece za Novu godinu…

U današnje vrijeme kriteriji za odabir kumova nažalost poprimaju sve češće krivi smjer. Roditelji odabiru djeci za krsne kumove osobe koje su im u tom životnom trenutku najbliže: znanci, poslovni suradnici, susjedi…, ne uzimajući u obzir stvarno življenje vjere u tih ljudi, njihov vjernički karakter i identitet, spremnost svjedočenja, ni njihovu istinsku prikladnost za ozbiljnu zadaću koju preuzimaju. Čest je slučaj i površnog poznavanja osobe, te njezine prošlosti, a povjerava joj se duhovno roditeljstvo prema vlastitom djetetu. Ono što je najtragičnije, jest i materijalni motiv koji ponekad prevlada u odabiru osobe kuma. Onaj koji je ˝dubljeg džepa˝ bit će dobar/a kum/a, jer će dijete uvijek od njega/nje imati koristi. Naravno, sve su to pogrešni motivi, kriva razmišljanja i planovi, te zapravo nerazumijevanje prave uloge i smisla kumstva.

Ulogu kuma/e najvjernije će obavljati osoba koja je na prvome mjestu istinski vjernik, koja svoju vjeru prakticira, živi i svjedoči na vidljiv način. Ozbiljna i odgovorna osoba koju roditelji dobro poznaju, i za koju vjeruju da će biti dostojan/a vršitelj/ca ove važne uloge kroz čitav život, a ne samo u trenutku slavljenja sakramenta. Također je bitno voditi računa o pretpostavci da će ta osoba biti prisutna u njihovom životu i posebno u životu djeteta. Čest je slučaj da djeca odrastu, a zapravo i ne upoznaju svoje krsne kumove.

Koliko je to važno, svjedoči nam i Zakonik kanonskoga prava Katoličke crkve: kumovi zapravo pomažu roditeljima i zamjenjuju ih katkad u njihovoj obavezi odgoja djece riječju i primjerom, u vjeri i praksi kršćanskog života (K. 774 – p. 2.).
Osim toga, kum/a mora ispunjavati i neke uvjete prema Zakoniku kanonskog prava, koji su nužni da bi ga se uopće moglo uzeti u obzir kao mogućeg vršitelja ove uloge.

Zakonik kanonskoga prava Katoličke crkve donosi sljedeće odredbe za kumstvo:
Kan. 874 –
p.1. Da bi se komu dopustilo preuzeti službu kuma/e, potrebno je:
1. da ga odredi sam krštenik ili njegovi roditelji ili onaj tko ih zamjenjuje ili,
ako tih nema, župnik ili krstitelj i da je prikladan te da ima nakanu obavljati tu službu;
2. da je navršio šesnaestu godinu života, osim ako dijecezanski biskup odredi drugu dob ili ako župnik ili krstitelj smatraju da zbog opravdana razloga treba dopustiti iznimku;
3. da je katolik, potvrđen i već pričešćen i da provodi život u skladu s vjerom i preuzetom službom;
4. da nije udaren nikakvom zakonito izrečenom ili proglašenom kanonskom kaznom;
5. da nije otac ili majka krštenika
p. 2. Krštenoj osobi koja pripada nekatoličkoj crkvenoj zajednici dopušta se da
bude samo svjedok krštenja, i to jedino zajedno s katoličkim kumom.

Ovo je važno znati i uzeti u obzir kada se planira određenoj osobi povjeriti zadaća krsnog kuma. Uvjeti koje propisuje Kanonsko pravo Crkve, trebali bi biti na prvome mjestu, osobito što se tiče dobi i primljenih sakramenata, jer su najvažnija pretpostavka da netko uopće može biti kum/a. U praksi se događaju ponekad velika razočaranja kada pojedini roditelji već sve dogovore s ˝budućim/om kumom˝, on/ona radosno prihvati tu ulogu, ponosan/na i počašćen/na ukazanim mu/joj povjerenjem već planira kupnju skupocjenih darova, a onda svi zajedno saznaju od svećenika kako ne ispunjava uvjete koje traži crkveni zakon.

Potvrdni kum
U sakramentu Sv. Potvrde vjernik prima pečat dara Duha Svetoga, tj. puninu darova vjere. Ovim se sakramentom potvrđuje milost dobivena na krštenju, ali se potvrđuje i spremnost primatelja da će živjeti ona obećanja koja su na krštenju u njegovo ime dali roditelji i kumovi. I prilikom primanja ovog sakramenta prisutan je kum. Možda na najbolji način oslikava njegovu ulogu i dužnost jedna od prošnji molitve vjernika: ˝… neka ih riječju i primjerom neprestano potiču da idu Kristovim stopama.˝. Doista, potvrdni kum bi morao biti onaj koji će svojim životom uistinu biti primjer i podrška potvrđeniku u njegovom daljnjem življenju vjere.

Prilikom podjeljivanja sakramenta sv. Potvrde, kum stoji iza potvrđenika i drži ruku položenu na njegovo desno rame. Tom gestom kao da progovara: ˝Ja stojim iza tebe, ja te pratim i podupirem u ovom trenutku, ali i u svim trenucima tvoga života˝.
Iz tog razloga bilo bi dobro da je potvrdni kum/a isti onaj koji je tu službu preuzeo i na krštenju. To preporučuje i Zakonik kanonskoga prava (K. 893. - p.2.). Na taj način on samo nastavlja svoju ulogu i dužnost koju ima već otprije. No, za kuma na Sv. Potvrdi može se odabrati i neku drugu osobu, koja je prikladna.
Uvjeti za potvrdno kumstvo, prema crkvenom zakonu, jednaki su onima koji vrijede i za krsne kumove. Svakako valja voditi računa da potvrdno kumstvo na bude nešto samo izvanjsko, simbolično. Ovu ulogu treba također shvatiti vrlo ozbiljno i odgovorno, te je osloboditi od svakog materijalizma vezanog za darove.
U naše vrijeme i na ovim našim prostorima sve je prisutnija tragična činjenica da je sakrament Sv. Potvrde zapravo ˝svečani rastanak od Crkve˝. Sve je manji broj mladih vjernika koji nastavljaju redovito s praktičnim življenjem vjere i ispunjavanjem obećanja koja su dali. Kod roditelja i potvrđenika prevladava stav: ˝Važno je da smo to zbavili…˝
U takvim slučajevima veliku odgovornost imaju i potvrdni kumovi. Objašnjenje njihove uloge najbolje će oslikati citat iz Catechismus Romanus: ˝Ako je onima koji kreću na mačevanje potreban netko tko će ih vještinom i savjetom poučiti kako mogu svladati protivnika, koliko je više potreban vođa i opominjalac vjernicima kad – oboružani… sakramentom potvrde – kreću u duhovnu borbu, u kojoj je na domaku vječni spas.˝.

Neka ova promišljanja i spoznaje budu poticaj vjernicima, da prilikom odabira krsnih ili potvrdnih kumova, odlučuju razborito i u duhu crkvenosti. Motiv neka nam uvijek bude Krist i želja za vječnim spasenjem.

Tomislav Subotičanec

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 71 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]