banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 14:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 89 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Mar 2008, 22:40 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Feb 2008, 21:24
e pa onda imas i bosanchicu :D
pismo mislim....

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2008, 23:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Jan 2008, 22:22
Izraz "bosancica" je IZMISLJEN 1889 godine

Radojica :wink:

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2008, 00:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2008, 02:32
RadojicaB je napisao:

Eh na ovo se i cekalo. Na prvu netacnost kvazi-znalca. Bilo bi dobro da ovu dobro upakovanu temu nazoves pravim imenom kako si i zamislio.

:wink:

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2008, 01:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Sto si imao kazati na temu koju ponovo zapocinjes, vec si kazao pod naslovom Dr. Vaso Glusac. Kad vise nisi imao argumenata, onda si poceo sa vrijedjanjem na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, zbog cega je tema zakljucana, a moglo je biti i drukcije. Sad bi ti da nastavis sa vrijedjanjima.

Kakva je bila nekadasnja tradicija to samo dragi Bog zna.Tekstovi koje si nam ti prebacivao, govore samo o jednom pristupu, a pored tog pristupa koga se ti drzis kao pijan plosta, imaju jos dva. Iz tog razloga i kazem, da samo dragi Bog zna, kakva je bila nekadasnja tradicija stanovnika nekadasnje Bosne.

Mislim da je daleko bolje razgovarati o poznatoj tradiciji danasnjih stanovika BiH. Jezik mozemo iskljuciti, jer je na tu temu bilo puno rasprava, pa nema potrebe ponavljati iste stvari. Oni koji zele, mogu otici na naslov "Srpski jezik i srpski jezici", jer je naslov bio tako formulisan, i spoznati sta je sve receno.

Hajde da diskutujemo o nekim drukim karakteristikama. Ja sam u prethodnom komentaru ponudio nekoliko mogucnosti. Uzmimo npr. muziku: Bosnjaka, Hrvata i Srba, ili narodne nose Bosnjaka, Hrva i Srba, itd, itd.

Molio bih moderatora, da dobro obrati paznju na komentare Radojice. Dok prebacuje tudje tekstove, sve je uredu, ali cim pocne sa svojim komentarima, odmah pocinje sa vrijedjanjima. Prvo pocne sa neistinitim tvrdnjama,poslije cega slijede vrijedjanja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.
Pozdrav Zah

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2008, 14:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Evo jedan mali prilog razvoju ove teme:

Ako pogledamo bosanske nadgrobne spomenike-STEĆKE koji su inače rasprostranjeni jedino po BiH i jedan od najvecih dokaza postojanja bosanske bogumilske crkve i učenja možemo zakljuciti sledeće:
-stari bosnjani ili bosanci su bili nezavisni i razlikovali se od svojih suseda kako po religiji tako i kulturi,obichajima,,,
-na bosanskom stećku lik Boshnjanina je uvek uspravan nikad sagnut sto dokazuje da su Boshnjani ili Bosanci ponosan i dostojanstven narod,(pogledati razmishljanja Miroslava Kreleže o stećcima i boshnjanima)
-na stecku se moze videti kako Boshnjanin drzi podignutu visoko otvorenu ruku kao nachin pozdravljanja.
Taj obichaj se proteže i dan-danas posebno kod Boshnjaka-muslimana prilikom nazivanja selama (islamskog pozdrava)
gde prilikom susreta dvojice poznanika se podize ruka te se nakon toga rukuju,
-drvo tisovina je u bogumila bilo sveto drvo te ga i danas mnogi BOSANCI kako hriscani tako i muslimani nose kao hamajliju/talisman koji navodno donosi sreću (mada se s hriscanskog ali i islamskog stnovista to smatra sujeverjem),
Od mudrosti Kulina bana koju je pokazao prema papinim izaslanicima dok su vrsili pritisak da Boshnjani prihvate katolichanstvo odnosno odustanu od "hereze" ,mnogo se i danas moze naci kod danashnjih bosanaca,,,,
i na kraju .
.EBESH ZEMLJU KOJA BOSNE NEMA 8)

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2008, 16:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
А којим је писмом текст на стећцима ?
Од куда крстови и године како их рачуна Православна Црква ?
Кад странац данас погледа споменик православца писан ћирилицом са све сликом и нишан са латиницом и арапским натписом, који му се чини наследником старих босанских стећака ?

Па на свим споменицима ликови су усправљеним погледај новије или крајпуташе ?

Ви се не сагињете чак ни кад..... :wink:

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2008, 21:27 
Pripravnik
Pripravnik

La Point je napisao:
RadojicaB je napisao:

Eh na ovo se i cekalo. Na prvu netacnost kvazi-znalca. Bilo bi dobro da ovu dobro upakovanu temu nazoves pravim imenom kako si i zamislio.

:wink:

Evo sta Drugovi Hrvati pisu o tome

Citiraj:
Naziv bosancica prvi upotrebljava F. Kurelac (1861), a naziv bosanica S. Zlatovic (1888), takodjer prije Truhelkina rada o bosancici (1889).

http://www.hercegbosna.org/ostalo/srp_bosan.html

Eto ako ti je sad lakse priznacu da sam se neprecizno izrazio ali izraz "bosancica" svakako je IZMISLJUN u 19 vijeku :wink:

Ipak da se izrazim preciznije.

U istorijsku nauku pojam "bosancica" uvodi Dr. Ciro Truhelka u Glasniku zemljaskog muzeja za BiH, Prilog bosanskoj paleografiji, Sarajevo 1889
:evil3:

A evo kako stoji u povelji bana Stefana Kotromanica pisanoj cirilicom (jer za bosancicu tada, a ni dugo poslije toga, niko nije cuo :dontknow: )

"... I za to stavlju gospodin ban Stefan svoju zlatu pecat, da se verovano, svaki da znaiet i vidi istinu. A tomu su dovele .. a .. dvie latinsci a dvi srpscie, a sve su pecacene zlatniemi pecati: dvie sta povele u gospodina bana Stefana a dvie u Dubrovnici...."

zah je napisao:
Hajde da diskutujemo o nekim drukim karakteristikama.

No no no [-X zah, tvoj vapaj :sad2: za mijenjanje teme, na tvoju zalost, nece biti udovoljen. U temi o CB ste me isprasili :fist: jer nisam imao argumenata :laughing6: pa hocu da me opet isprasite. Ovde pricamo o tradiciji, obicajima i kulturi stanovnika Bosne i Hercegovine prije dolaska Turaka. Ali slazem se sa tobom zah u jednom, za onoga ko vrijedja na nacionalnoj osnovi tu je moderator da :violent1: sredi situaciju.

zah je napisao:
Kakva je bila nekadasnja tradicija to samo dragi Bog zna.

Ima ocigledno i neko osim boga sto zna, ako nista bar u osnovnim crtama. Bosanci svoju izvornu tradiciju nisu zaboravili, sta vise, i dan danas je postuju i njeguju. Recimo tradicija izvornih bosanskih imena o cemu cu napisati nesti u slijedecem postu.

Poslednji put menjao RadojicaB dana 20 Mar 2008, 23:48, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2008, 23:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Vrlo je interesantno tvoje pozivanje na hercegbosna.org. Pomisli samo da onaj ko zaista i otvori tu stranicu može da pročita nešto što je potpuno suprotno onome što ovdje želiš plasirati. Po nijma, ćirilica koju su koristili bosanski vladari razlikuje se od glagoljice koja je bila u upotrebi među Srbima. Neću dalje da ulazim u ovaj bulshit, ali tvoj kredibilitet je ozbiljno poljuljan iskrivljenim i iz konteksta izvađenim citiranjem "druge strane".

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 00:39 
Pripravnik
Pripravnik

Ja postiram cinjenice :evil3: a ti probaj da ih demantujes ako mozes. Cinjenica je da je izraz "bosancica" izmisljotina 19 vijeka i tu samo mozes da se :angry4: ako ti ta cinjenica ne odgovara.

Cinjenica :evil3: je i to da je tradicija srednjovjekovne Bosne krsna slava sto sam ranije spomenuo :laughing3: . A evo u kakvu zamku upadaju muslimani u svom domisljanju kada vec ne mogu da ospore krsnu slavu kao tradiciju Bosne:

"Krsna slava je slavljena u srednjovjekovnoj Bosni, na području koje nije podudarno ni sa područjem pravoslavlja ni sa područjem Srpstva. Još je zanimljivije to što izvori spominju da se susreću i kod katolika i kod muslimana. Iako danas ovu slavu slavi samo srpski narod, Ć. Truhelka je smatrao da ona nije ni pravoslavnog ni srpskog "nego patarenskog porijekla."

http://ibn-sina.net/index.php?option=co ... itstart=12

I opet je tu nas dragi Truhelka koji je kao "iskusni" istoricar sa svoje 24 godine uveo "bosancicu" u udzbenike. Samo nam Truhelka nije objasnio koji to paterani imaju tradiciju krsne slave. Da li mi se kredibilitet jos vise srozao sada kada koristim muslimnske izvore?

Ko zeli da diskutuje i prilozi nesto dokumentovano dobro je dosao. Pokusaji izvrdavanja teme se kaznjavaju :violent1:

Nastavice se sa tradicijom izvorne Bosne i to sa bosanskim tradicionalnim izvornim imenima.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 02:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ranije sam ti Radojice prezentirao 15 primjedbi koje su upucivane BC. Sad ti prezentiram 50. Nadam se da ces bar sada razumijeti ono sto prije nisi razumio ili nisi htio da razumijes, a to je, da BC nije katolicka ili pravoslavna, nego orginalna BC. Ako pokusas analizirati ove primjedbe, mozda izvuces neki zakljucak i o drugim stvarima, posebno onim koje zelis da potenciras.

Juan Torquemada (stric zloglasnog španjolskog velikog inkvizitora Tomasa Torquemade) je 1461. godine sastavio popis "pedeset zabluda manihejskih u Bosni". Koristio ih je kao optužni materijal. "Zablude" su obuhvaćene kao grijesi protiv rimskih dogmi, kao odudaranje od njh, tako da gledišta bogumila nisu iznesena u svojoj unutrašnjoj povezanosti. U nedostatku drugih izvora može se za sagledavanje bogumilskog učenja iskoristiti i ono što sadržava optužnica, ali tada treba te "zablude" uzimati oprezno i kritički.

50 zabluda manihejskih u Bosni prema Torquemadi

1. Dva su boga, od kojih jednoga zovu vrhovnim dobrom, a drugoga vrhovnim zlom.
2. Postoje dva načela. Prvo zovu bogom svjetla, drugo bogom tame.
3. Neki anđeli su zli po prirodi i nisu mogli da ne griješe.
4. Lucifer je uzašao na nebo i borio se s Bogom i mnoge je anđele odatle doveo.
5. Ljudske duše su demoni zatočeni u tijelu.
6. Zli anđeli, zatočeni u tijelu, vratit će se na nebo s pomoću krštenja, očišćenja i pokajanja.
7. Osuđuju i odbacuju Stari zavjet. Govore da on potječe od boga tame.
8. Za anđela koji je razgovarao s Mojsijem na brdu Sinaju kažu da je bio zao.
9. Novi zavjet prihvaćaju samo djelomično. Poriču da je Krist rođen od žene i ne prihvaćaju njegovu genealogiju.
10. Odbacuju patrijarhe i proroke Starog zavjeta.
11. Osuđuju blaženog Ivana Krstitelja i tvrde da u paklu nema goreg đavla od njega.
12. Drvo spoznaje dobra i zla bila je žena, a Adam je sagriješio zbog tjelesnog općenja s njom i zbog toga je istjeran iz raja.
13. Blažena Marija nije bila žena niti ženski stvor nego anđeo.
14. Sin Božji uzeo je prividno tijelo a ne pravo.
15. Krist nije istinski trpio ni umro, niti je sašao nad pakao ni uzašao na nebo, nego sve što je radio bilo je prividno.
16. Oni vjeruju da je njihova Crkva Božja.
17. Oni su nasljednici apostola, a njihov herezijarh je biskup crkve i zamjenik i nasljednik Petrov.
18. Rimska crkva je osuđena i izopćena.
19. Svi su pape, od svetog Petra do svetog Silvestra, bili njihove vjere, a sveti Silvestar bio je prvi koji se odmetnuo.
20. Zidane crkve osuđuju i zovu ih sinagogama sotone, a za one koji u njima mole vele da vrše idolopoklonstvo.
21. Upotreba slika u crkvi je idolopoklonstvo.
22. Znak križa je simbol đavolji.
23. Preziru službu božju, laude i crkvene pjesme, vele da je sve to suprotno Kristovom evanđelju i Njegovom učenju.
24. Ismijavaju i osuđuju štovanje svetačkih moći.
25. Svako poštovanje svetaca koje se vrši u crkvama osuđuju i ismijavaju i vele da se samo Bogu valja klanjati i poštovati ga.
26. Njihove starješine daju da im se narod klanja, govoreći da su oni bez grijeha i da nose u sebi Svetog Duha.
27. Osuđuju crkvene sakramente.
28. Odbacuju krštenje koje se vrši u vodi i vele da je to Ivanovo krštenje po kojem se nitko ne može spasiti.
29. Tvrde da se Kristovo krštenje vrši bez vode, stavljanjem knjige evanđelja na grudi i polaganjem ruku.
30. Njihovim krštenjem svatko postiže oproštenje grijeha i postaje svet kao sveti Petar.
31. Dječak se ne može spasiti prije nego dosegne godine razuma.
32. Puna vrijednost i moć krštenja dolazi kršteniku od zasluga krstitelja.
33. Koliko puta krstitelj sagriješi, toliko puta duše koje je on krstio, mada već bile i na nebu, padaju s neba u pakao.
34. Koliko god puta krstitelj sagriješi, toliko puta treba da se ponovo krste svi koje je on ranije krstio.
35. Odbacuju sakrament potvrde.
36. Vele da se Kristovo tijelo ne može pretvoriti u kruh, a ako se može pretvoriti, ne smijemo ga jesti.
37. Odbacuju sakrament pokore, kažu da se grijesi opraštaju njihovim ponovnim krštenjem.
38. Odbacuju sakrament posljednje pomasti.
39. Odbacuju sakrament (svetog) reda.
40. Tjelesni brak je preljub.
41. Svaki grijeh je smrtni.
42. Poričući svaki crkveni autoritet, vele da se nitko ne smije izopćiti.
43. Osuđuju uživanje mesa, vele da se nitko tko jede meso ili sir ili mliječna jela ne može spasiti ako se ponovo ne krsti.
44. Niječu uskrsnuće i kažu da tijelo koje sada umre neće nikad uskrsnuti nego drugo duhovno.
45. Tvrde da nema čistilišta. Vele naime da nema posrednog puta između neba i pakla.
46. Odbacuju molitve koje se u crkvi mole za pokojnike.
47. Smrtni grijeh je ubijati životinje ili ptice, a također i razbijati jaja.
48. Osuđuju krvnu pravdu koju izvršavaju svjetovni vladari.
49. Osuđuju svaku zakletvu.
50. Zabranjuju davanje milostinje, odbacuju i odbijaju djela milosrđa.

Ova lista "grijeha i zabluda" vrlo je zanimljiva pri sagledavanju morala i mudrosti bosanskih bogumila. Iako je ovo učenje u optužnici do znatne mjere okrnjeno i preoblikovano, vidi se da je ono humanije od kršćanskog. Katolička crkva nije se protiv bogumilstva mogla boriti moralnim i filozofskim argumentima, već samo primjenom nasilja.

I jos jednom da te podjetim, na prepisku srpskog i hrvastkog istoricara. Ti posebno obrati paznju na ono sti je rekao srpski istoricar Relja Novakovic, i iz toga izvuci zakljucak.

"U svojoj knjizi " Podrijetlo Hrvata" Ivan Muzic napominje da je pisao srpskom istoricaru Relji Novakovicu gdje kaze. "..kada sam mu iznio neke nacelne primjedbe u vezi s povjescu srednjovjekovne Bosne, odgovorio mi je u pismu iz Beograda izmedju ostaloga i ovo, ".Svi koji smo o tome pisali izgleda da smo patili od neke zelje da tu ranu Bosnu pripisemo bilo Srbiji bilo Hrvatskoj, a uistinu je mozda bilo nesto sasvim deseto".

Eto kako su istoricari svojatali Bosnu i sve ono sto je vezano za Bosnu, da bi jedan od njih u ovom slicaju srpski istoricar kazao to sto je kazao. To Radojice zapamti, i imaj uvijek na umu, kad pokusavas nesto kategoricki tvrditi, ili davati jednostran i povrsan prilaz.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 10:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Puno smajlija=malo argumenata. Presipanje iz šupljeg u prazno.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 13:00 
Pripravnik
Pripravnik

Zah zah .... ccccc ..... u ovoj temi pricamo o kulturi i tradiciji a ne o vjerkskoj dogmi izvorne Bosne. Otvoti novu temu npr Religijska shvatanja CB i bosanskog zivlja srednjeg vijeka pa cu ti i tamo sa radoscu doci da diskutujemo usput postirajuci direktna dokumenta CB i neka druga bosanska dokumenta :evil3: . Za svaki navod Torquemade postoje DIREKTNI BOSANSKI IZVORI koji jasno govore da je to cista laz i propaganda kao recimo danas sto srecemo u politici Bijele kuce kada su optuzivali Sadama Huseina za proizvodnju oruzja za masovno unistavanje. To je toliko ocigledno tako da oni koji i dalje zastupaju propagandne izvore vatikanske kurije srednjeg vijeka su izlazeni podsmijavanju :badgrin: (da ne kazem sprdnji).

U ovoj temi navodimo direktne bosanske izvore kako bi pokazali nesto od izvorne bosanske tradicije, kulture i obicaja a ne u sta su stanovnici Bosne vjerovali.

Do sada smo pomeuli i potvrdili DIREKTNIM BOSANSKIM IZVORIMA

1. Krsno ime - Krsna slava
2. Krvnu osvetu
3. Cirilicu

Dokumentovanih kulturoloskih i tradicionalnih vrijednosti stanovnistva srednjeg vijeka ima naravno jos. Kada ih sve pobrojimo uporedicemo ih sa etnickim osobinama danasnjeg stanovnistva Bosne pa ce mo konstatovati da li se sta od toga zadrzalo i kod kog naroda.

A ti Civi ako mozes doprinjeti diskusiji tako sto ces dodati neka dokumentovana fakta, ili tako sto ces opovrgnuti nesto sto ja izlazem dobro si dosao. A ako nemas onda nemoj da se javljas jer (da iskoristim tvoj izraz) samo presipas u suplje u prazno.

Mozda nisam dao dovoljnu dokumentovanu potporu krsnom imenu tj krsnoj slavi navodeci samo da se taj podatak nalazi u Testamentu gosta Radina? Mozda neki nisu culi za taj dokument i ne znaju o cemu se radi. Radi se o testamentu svestenika Crkve Bosanske sa titulom "gosta" dakle odmah ispod episkopa ili ti narodnim rijecima "djeda" u kome pise kome on ostavlja i dijeli svoju imovinu godine 1466.

U slijedecem isjecku Testamenta gosta Radina nas ne zanima njegova vjersko-dogmatska komponenta neko tradicionalno-kulturoloska, preciznije pominjanje krsnog imena (krsna slava).

Citiraj:
"Takoce i mr'sniem' ljudem', prokazeniem', i slepim', i hromem i gladniem', i zedniem', i starcem' i staricam'; tem' da se imaa i hoce davati, kako koga videce, na velike blage dni u svetu nedelju i u svetu petku i navlasno na dan' svetoga rozas'tva Hristova i na sveto blagovesten'je i na sveto vz'krsen'je gospogn'je i na dan svetoga Georgija, moga kr'snoga imena i na dan' svetoga vz'nesen'ja gospogn'ja i na dan' svetog Petra i na dan' svetoga Pavla i na dan svetoga Stepana pr'vomucenika i na dan svetoga Mihail'ja arhangela, na dan svete deve Marie, na dan svieh svetih;"

Napomenuo sam da cu poceti sa nabrajanjem izvornih bosanskih imena pa da krenemo bas iz Testamenta gosta Radina:

Citiraj:
" A zgodilo li bi se s'mrt' mene gostu Radinu, ostavljam' i nareguju ostalo moje iman'je: naiprvo Vukavi krst'janici brtatucedi mi, a kcersi Tvr'tkovi 150 dukat, a gostu Radinu netju mi Seocaninu 100 dukat', a drugoi Vukavi kr'stjanici, mlaisoi Vukaninoi 100 dukat'; Stoisavi malaisoi moioi sest'des't' dukat'; Vukni sestri moioi 360 dukat' a Vucici kcersi moioi 200 dukat'; a trem' kr'stjam' koji sa za mnom' posli, naipre da se da Vukse 60 dukat', Radoju 50 dukat; Mil'savi kr'stjanici da se daa 20 dukat' a Radanu kr'stjaninu da se daa 60 dukat'.

A od procieh' da se naiprie da a Pavi nevesti mi s tremi sinmi dve tisuce dukat' a kcersi mi Alinci 100 dukat, a sinovcu mi vladisavu z duma sinovima tisucu dukat' a nevesti mi K'tavi 100 dukat'. A slugam' mojem', koi su za mnom' posli, najprie Vukasu komorniku 100 dukat', Radosavu i bratu mu Vukicu Radilovicem'' 60 dukat', Radovanu Ostojicu 30 dukat', a cetirem' Goitanovicem', Radivoju i Mihoju i Radosavu, i Obradu, svem' njim' 70 dukat' tako da budu Mihoju 30 dukat' a oniem sviem' trem' 40 dukat'; Radonji Vukoticu 40 dukat', Vukicu Vukasinovicu 30 dukat*, Obradu i Milici, slugam Paviniem', 10 dukat' a Gjurenu i Ilie 10 dukat' a nasemu prijatelju, knezu Tadioku Maroevicu, dvesti dukat' i subu moju crvenu od' aksamita, podstavljenu ciblini, koju mi darovao gospodin kral' Matijas', a knezu Andrusku 100 dukat', a za hram' i za greb', gde mi kosti budu legu, 140 dukat'."

Naravno da ce se nastaviti sa prikazom fakta iz bosanskih srednjovjekovnoh dokumenata :evil3: bez obzira sto neki :mad: ili mozda :angry4: a ima ih , kako vidim koji presipaju suplje u prazno i ne doprinose diskusiji o IZVORNIM ETNICKIM OSOBINAMA STANOVNIKA BOSNE.

Apelujem na sudionike diskusije da se drze teme, uzdrze od vrijedjanja a moderatora da upotrebi virtualnu :violent1: i pobrise one postove koji koji odstupaju od ovih kriterija.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 13:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

RadojicaB je napisao:
u ovoj temi pricamo o kulturi i tradiciji a ne o vjerkskoj dogmi izvorne Bosne.

Tačno!

RadojicaB je napisao:

Do sada smo pomeuli i potvrdili DIREKTNIM BOSANSKIM IZVORIMA

1. Krsno ime - Krsna slava
2. Krvnu osvetu
3. Cirilicu

Između ostalog, ali onda moraš da nabrojiš i ostale postove, a ne da sam donosiš zaključke u ime svih koji su dali svoj doprinos. Nismo maloumni.

RadojicaB je napisao:
Naravno da ce se nastaviti sa prikazom fakta iz bosanskih srednjovjekovnoh dokumenata :evil3: bez obzira sto neki :mad: ili mozda :angry4: a ima ih , kako vidim koji presipaju suplje u prazno i ne doprinose diskusiji o IZVORNIM ETNICKIM OSOBINAMA STANOVNIKA BOSNE.

Apelujem na sudionike diskusije da se drze teme, uzdrze od vrijedjanja a moderatora da upotrebi virtualnu :violent1: i pobrise one postove koji koji odstupaju od ovih kriterija.

Ne želim da pametujem, ali ne propoznaješ li samog sebe u svemu ovome?
Od opuštene diskusije iz koje bi se na kraju iskristalisalo možda nešto pametno, ti započe opet sa istim tezama i ubijanjem u pojam sa čisto teološkim (moram reći jednostranim) tezama.
Ovdje ne diskutujemo ni "gosta Radina" ni njegov testament i samim tvojim potenciranjem istih (promašenih) stvari koje su prešle u domen politike i time okončale i temu CB; upropastićeš i ovu temu (koju si sam postavio). Rekao si svoje, pusti narod neka kaže svoje. Inače, slijedeći put možeš da postaviš neki monolog i zamoliš moderatora da ga odmah zaključa. (bez smajlija)

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 14:41 
Pripravnik
Pripravnik

Civi civi ... ccccc .... pa jesli li pratio temu od pocetka? Ocigledno da nisi zato imas takve neadekvatne postove.

1. Pominjuci Testament gosta Radina napisao sam ovo: "U slijedecem isjecku Testamenta gosta Radina nas ne zanima njegova vjersko-dogmatska komponenta neko tradicionalno-kulturoloska, preciznije pominjanje krsnog imena (krsna slava)." Tvoj problem je sto mislis da je ta je krsna slava cisto "teoloska teza" [-X i ostavljam te sa tvojim problemom da i dalje tako mislis

2. Krsnu slavu je pomenuo lilyx pa potom Monalisa a ja sam samo naveo gdje je to dokumentovano :evil3: Testament gosta Radina. Cak sam naveo i jednu muslimansku stranicu gdje se ta tradicija pominje kao tradicija bosanskog zivlja.

3. Krvnu osvetu :violent1: je spomenuo XentoniX a ja sam opet naveo dgje je to zapisano (stecci)

4. Cirilicu sam naveo ja

5. Kao i izvorna bosanska imena

Dakle civi ne dajes nikakav doprinos diskusiji. Procitaj uvodni post ove teme ali sa razumjevanjem pa onda razmisli da li imas sta da dodas ovoj temi ili ne! Bojim se da si vec iskalkulisao da tvom nacionalnom osjecaju navodjenje izvornih bosanskih vrijednosti ne ogdovara pa nastojis da omalovazis temu a ne zelis dati neki konkretan prilog. Zah ima drugu taktiku, on kopira tekstove koji nisu za ove teme a koristi se internetom jer knjiga svojih nema. Ja ako nesto nadjem na internetu ja obicno ostavim i adresu. Medjutim vecinu navoda koje postiram nalazim u knjigama.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 15:08 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Jun 2007, 02:33
1154-1167----BAN BORIC
1167-1180----BIZANTIJSKA OKUPACIJA
1180---1204---BAN KULIN
1204-1232---BAN STJEPAN
1232-1253---BAN NINOSLAV
1254-1267----BAN PRIJEZDA 1
1267-1287----BAN PRIJEZDA 1 I BAN STJEPAN KOTROMAN (DVOVLASCE)
1287-1290-----BAN PRIJEZDA 2 I BAN STJEPAN KOTROMAN (DVOVLASCE)
1290-1299----BAN STJEPAN KOTROMAN
1299-1304--BAN STJEPAN K. I BAN MLADEN 1 SUBIC (DVOVLASCE)
1304-1313--BAN STJEPAN K. I BAN MLADEN 2 SUBIC
1314-1322--BAN STJEPAN 2 KOTROMANIC I BAN MLADEN 2 SUBIC
E SAD PERIOD OD 1322 PA DO 1463
1322-1353 BAN STJEPAN 2 KOTROMANIC
1353-1391----KRALJ TVRTKO 1 KOTROMANIC (KRUNISAN 1377 GOD.)
1391-1395--KRALJ STJEPAN DABISA
1395-1398-- KRALJICA JELENA GRUBA
1398-1404----KRALJ STJEPAN OSTOJA
1404-1409---KRALJ TVRTKO 2
1409-1418----KRALJ STJEPAN OSTOJA(VRACA SE NA PRIJESTOL)
1418-1420--KRALJ STJEPAN O.
1420-1433---KRALJ TVRTKO 2 (VRACA PRIJESTOL)
1433-1435----KRALJ RADIVOJ OSTOJIC
1435-1443----KRALJ TVRTKO 2 (PONOVO SE VRACA NA PRIJESTOL)
1443-1463---KRALJ STJEPAN TOMASEVIC
1465-1467---KRALJ MATIJA SABANCIC
Evo napisao sam ko su bili vladari srednjovjekovne bosne a da pisem linkove necu da ih trazim po internetu ovo sto sam napisao se sigurno vrlo lako moze provjeriti.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 15:45 
Pripravnik
Pripravnik

Nazalost neko tvrdi ovdje na forumu da nije postojala Bosancica i da se navodi oko 1800 godine ako se nevaram.Za vas koji ste to iskazali vjerujte mi ili ne to je do vas a svu istoriju koju pisem imate u knjigama i mozda po internetima neznam ja vise volim knjige tako da netrazim istoriju po internetu.
E sad malo o Povelji Bosanskog Bana Kulina je napisana 29 avgusta 1189 godine na staro bosanskom jeziku i bosanskim pismom Bosancicom.Ovaj dokumenat je ne samo najstariji,dosad pronadjeni,Bosanski drzavni dokumenat,nego je Povelja Bana Kulina i najstariji drzavni dokument,od svih juznoslovenskih drzava!
Ban Kulin,u glavnom dijelu te povelje,kaze:
....Ja,Ban Kulin,obecavam tebi Kneze Krvasu i svim gradjanima Dubrovcanima pravim vam prijateljem biti od sada i dovijeka.
I pravica drzati sa vama i pravo povjerenja,dokle budem ziv.
Svi Dubrovcani koji hode kuda ja vladam,trgujuci,gdje se zele kretati,gdje god koji hoce,s pravim povjerenjem i pravima srcem,bez ikakve zlobe,a sta mi ko da svojom voljom kao poklon.
Nece im biti od mojih casnika sile,i dokle u mene budu,davat cu im pomoc kao i sebi,koliko se moze,bez ikakve zle primisli.Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evandjelje.

E sad ovo gore je prevedeno na nama vise razumljiv nacin a sada njegove rijeci:

....Ja,Ban Bosanski Kulin prisezaju Tebi,kneze Krvasu i vsim gradjam Dubrovcam,pravi prijatelj biti Vam,od sele i do vijeka,i prav goj drzati s vami i pravu vjeru do kole sam ziv.
Vsi Dubrovcane kire hode po moemu vladaniju,trgujuce,gdje si kto hoce kretati,gdje si kto mine,pravov vjervov i pravim srcem drzati je,bez vsake zledi,razvje sto ma kto da po svojoj voljov poklon,i da im ne bude od mojih castnikova sile,i do kole u mene budu,dati im svijet i pomoc kakore i sebi,kolikore moze,bez vsega zloga primisla.
Tako mi Bog pomagaj i sije Sveto Evandjelje.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 16:05 
Pripravnik
Pripravnik

O prvim stavnonicima Bosne iz paleolitskog doba(starije kameno doba) saznajemo preko crteza i pronadjenih orudja u pecini Badanj kraj Stoca koji se prcjenjuje da su stari nekih 13000 godina,dok o stanovnicima Bosne iz neolitskog doba(mladje kameno doba) doznajemo preko arheoloskih iskopina na Butmiru,kraj Sarajeva,a iskopine u Glasincu daju nam uvid u period gvozdenog doba....itd...mada prvi pisani dokumenti o stanovnicima Bosne jesu oni koji se odnose na Ilire.
Ilirska plemena kao sto su Desidijati,Japodi,Scordisci itd.,opisani su u tim izvorima.Brojne arheoloske iskopine sirom Bosne,govore nam da su Ilirska plemena po Bosni bavili stocarstvom i to posebno uzgojem ovaca i koza,a Rimski pisani izvori govore nam da su ova Ilirska plemena bila veoma ratoborna.Vec 171 godine p.n.e.,Japadi vode rat protiv Rima,a i sami naziv "Bosna" potice od Ilirske rijeci " Bosona".
Eto toliko od mene za sada nemam vise vremena moram ici sada ali cujemo se poslije.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 16:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Hoće li neko da nas prosveti i objasni nam razliku između ćirilice i bosančice ?

I zašto svi sakate Kulinovu povelju za datiranje na Usekovanje sv.Jovana.

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 17:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

TBPTKO je napisao:
Hoće li neko da nas prosveti i objasni nam razliku između ćirilice i bosančice ?

Pitaj Radojicu:

RadojicaB je napisao:

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2008, 17:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Bojim se da si vec iskalkulisao da tvom nacionalnom osjecaju navodjenje izvornih bosanskih vrijednosti ne ogdovara pa nastojis da omalovazis temu a ne zelis dati neki konkretan prilog.

Jel' to ti misliš da si veći Bosanac nego ja? Iskreno bih volio da si u pravu. Bez cinizma i sarkazma.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 89 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]