banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 23:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Mar 2008, 12:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ova tema je donekle slična temi "Nejasni stihovi iz svetih spisa" ali sam mislio da je poštenije da otvorim novu. Razlika je u tome što su tamo stihovi koji su nekome nejasni pa može da pita ostale kako oni gledaju na te stihove (inače sasvim dobra tema), a ovde su stihovi gdje će učesnici iznositi svoje gledište o njima, ako ga imaju. Dakle i onaj koji postavi neki stih ima neko mišljenje o njemu i želi da vidi šta i ostali misle.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 12:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Srce je mudromu s desne strane, a ludom je s lijeve strane. (Propovjednik 10,2)

Šta kažete?

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 13:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Ja mogu tumačiti jedino istrgnuto iz konteksta, pošto kontekst ne poznajem. :-? Vjerovatno to znači da mudar vodi srce ( ono mu s desne strane) i gura ga, dok ludog suprotno, vodi srce i ono(srce) gura njega. :-? Ovo je bilo malo više literarno-filosofsko gledište, a manje religiozno. :lol: 8)

inače Vader, jako dobar stih, dopada mi se. :)

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 13:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2008, 12:17
Valjda je srce sa lijeve strane.
Znaci, ko misli srcem (lijeva strana) taj je lud.
A ko misli glavom, taj je mudar.
Valjda to ide sa onim: "Srce i pamet ne idu zajedno!"

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 13:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 13:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kod mudrih idu zajedno, dapače. :) Samo je bitna 'navigacija emocija', a mudri su je apsolvirali. :) :cat: :evil3:

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 13:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

I ja se slazem s tobom!
Vrhunac mudrosti je uskladiti emocije i razum.
Ali mudraca je jako malo. Tako da:"Srce i pamet ne idu zajedno!" - je mnogo cesce.
Zar ne?
Ja prva priznajem da po ovom mjerilu nisam uopste mudra :lol: Cak... :cry:
:wav:

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 13:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Pa u bibliji se spominje da Isus sjedi sa desne strane Bogu. I kad dodje kraj svijeta da ce vjerne staviti sa desne strane, a nevjerne sa lijeve. Pa prema tome ovaj stih treba shvatiti u tom kontekstu, a to je da mudar covjek slijedi dobru stranu odnosno Bozju stranu koja je simbolicno desna. Naravno, ovo nema nikakve veze sa bukvalnim tumacenjem desne i lijeve strane, iako vidimo da se i u prirodi vecina stvari potcinjava desnoj strani.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 16:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ради се о древном мистичком симболу:
чуо сам код једног пустињака да они одувијек тим ријечима класификују двије врсте помисли,
помисли које их подстичу на духовно узрастање, молитву, добра дјела називају "оне које приступају са десне стране",
док помисли које подстичу на мрзовољу, себичност, лијеност, мржњу и слично зову "са лијеве стране".

Врло вјероватно да стих управо говори о нечем сличном.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 20:40 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
nisam razmisljao o tom stihu ranije, al ajde postavit cu na engleskom jer mi se cini da danicic nije dobro preveo. na vama je da prosudite ili da jos malo procackate.

"The heart of the wise inclines to the right, but the heart of the fool to the left."

mislim da danicic samo kaze mjesto srca kod mudrih, dok rijec inclines malo vise govori. ajde XIX prevedi nam ovo.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 21:15 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Sep 2007, 15:36
Прекрасан!

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 22:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Zadatak sam dobro pročitao i usvojio, pa sam ga ostavio "pozadinskim procesima" na obradu :D . Evo šta je izašlo:

Mudrac i budala su suprotnosti; kao i sve ostale suprotnosti, one su dve strane iste medalje (još bolje se vidi iz ovog engleskog prevoda). Srce predstavlja emocije u najširem smislu, sve moguće emotivne procese. Pisac je, moguće, želio da istakne koliki je značaj emotivnih procesa tj. koliko je značajno biti svjestan svojih emocija i njihovih implikacija. Ako zaronimo jedan nivo dublje, može se reći da stih govori o značaju svjesnosti, tj. sposobnosti neprekidnog sagledavanja sadržaja svijesti: takva svjesnost je ono što razgraničava mudraca i budalu. :)

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2008, 23:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ево тог стиха из Септуагинте (хебрејски текст тренутно немам):

Citiraj:
καρδία σοφοῦ εἰς δεξιὸν αὐτοῦ, καὶ καρδία ἄφρονος εἰς ἀριστερὸν αὐτοῦ·
καί γε ἐν ὁδῷ ὅταν ἄφρων πορεύηται, καρδία αὐτοῦ ὑστερήσει,
καὶ ἃ λογιεῖται πάντα ἀφροσύνη ἐστίν
.

Још ћу провјерити значење "десног" и "лијевог" у хебрејској мистици,
али ми се чини (анализирајући наставак изреке) да је оно монашко тумачење најближе суштини.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2008, 03:29 
staromodan
Korisnikov avatar

ASV (American Standard Version, iz 1901)American Standard Version 1901 (ASV), similar to the English Revised Version of 1881-1885, both being based upon the Hebrew Masoretic text for the OT and upon the Westcott-Hort Greek text for the NT.

Ecclesiastes 10:2 A wise man's heart is at his right hand; but a fool's heart at his left.

KJV (KIng James Version)Ecclesiastes 10:2 A wise man's heart is at his right hand; but a fool's heart at his left.

NKJ (New King James Version, iz 1982) Ecclesiastes 10:2 A wise man's heart is at his right hand, But a fool's heart at his left.

nesto malo citam jevrejski, cak se i strane svijeta spominju u prevodu.uh komplikovano je. :-?

yamiyn {yaw-meen'}
Meaning: 1) right, right hand, right side 1a) right hand 1b) right (of direction) 1c) south (the direction of the right hand when facing East)
Usage: AV - hand 105, right 24, side 5, south 3,

Geneva Bible Notes:
Ecc 10:2 A (1) wise man's heart is at his right hand; but a fool's heart is at his left.

(1) So that he does all things well and justly, where as the fool does the contrary.

jos cu malo da kopam. :D

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2008, 12:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Vader je napisao:
Srce je mudromu s desne strane, a ludom je s lijeve strane. (Propovjednik 10,2)

Šta kažete?

Слажем се са Дамаскином..мислим да је тумачење које је он поставио истинито.
Ту се мисли на духовне ствари.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2008, 19:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Sviđa mi se odziv na temi :)

Evo da i ja kažem šta je meni palo na pamet oko ovog stiha, tamo jednom prilikom prije više godina, i čini mi se da ima smisla a i sasvim se slaže sa nekim stvarima koje su neki ovde rekli.

Damaskin je napisao:
чуо сам код једног пустињака да они одувијек тим ријечима класификују двије врсте помисли,
помисли које их подстичу на духовно узрастање, молитву, добра дјела називају "оне које приступају са десне стране",
док помисли које подстичу на мрзовољу, себичност, лијеност, мржњу и слично зову "са лијеве стране"

Car Dusan je napisao:
Ту се мисли на духовне ствари.

Poznato mi je da desno simbolizuje pozitivno a lijevo negativno. To je ujedno jedan od simbola koje sa takvim začenjima treba tumačiti ukoliko se pojave u vizijama, npr. vozi se auto i onda se skrene lijevo bi moglo da predstavlja neki duhovni put na kojem se u nekom periodu zastranilo, i slično.

Ono što je meni vezano za ovaj stih palo na pamet je sistem duhovnih centara, sefirota, čakri. Postoji "srčana čakra" (Anahata) koja se nalazi u visini srca ali je desno od njega, tj. na sredini je tijela, u srednjem stubu. Kroz duhovni rad se duhovni centri bude, aktiviraju, postoje i posebne tehnike za to. Duhovne osobe treba da gledaju duhovnim očima, slušaju duhovnim ušima, razmišljaju duhovnim razumom, isto tako i da "duhovnim srcem" rade ono za šta je srce vezano. Dakle trebaju rezonovati duhovno, a ne tjelesno, svjetovno. Trebaju koristiti duhovne organe i alate, pa tako i "duhovno srce" koje je desno od materijalnog, i koje je mudrije. Zato je srce mudrima sa desne strane a ludima sa lijeve. Mudri žive i rezonuju duhovno "duhovnim srcem" (desnim) a svjetovni se kako i sami vole istaći oslanjaju samo na materijalistički razum, logiku, materijalne alate i organe ne poznajući one duhovne.

Tako da ovaj stih govori ono što je Damaskin iznio, samo što sam ja do toga došao na ovaj opisani način preko duhovnih centara. Taj stih je Solomonov a koliko mi je sa više strana poznato Solomon koji je inače važio za mudrog je itekako znao o duhovnim centrima, sefirotima. Ima ih i u njegovim Pričama Solomonovim, tamo sam pronalazio neke. Ima ih i u Knjizi o Jobu, u Mojsijevim knjigama i na drugim mjestima. Što i nije čudno je Kabalisti su bili drevni Izraleci koji su cijeli taj sistem pronašli kroz dublje proučavanje Starog Zavjeta.

Solomon je pisao i druge stvari, recimo mogao bih u okviru ove teme da vas pitam i za sledeći stih, šta vidite u njemu i kako ga tumačite, tu u Propovjedniku u 12. poglavlju Solomon opisuje proces starenja i umiranja, pa između ostalog kaže:

Prije nego se prekine uže srebrno, čaša se zlatna razbije i raspe se vijedro na izvoru i slomi se točak na studencu, i vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao. (Propovjednik 12, 6-7)

Kako ovo tumačite?

Kakve veze i kakvog smisla imaju prekidanje srebrnog užeta, razbijanje zlatne čaše, lomljenje točka sa vraćanjem praha u zemlju a duha Bogu, kakve to sve ima veze sa smrću?

Slažem se potpuno sa tumačenjem za koje sam davno čuo da ovo ovde srebrno uže predstavlja ono srebrno uže koje povezuje astralno i materijalno tijelo a o čemu se može čitati u literaturi o astralnoj projekciji i u ličnim iskustvima pri izvođenju iste. Opisuje se da ima srebrnastu boju, da je ekstremno elastično, da se vidi dok su astralno i materijalno tijelo blizu jedno drugom, pri većim udaljenostima se ne vidi, itd. To srebreno uže nas između ostalog održava u životu jer na neki način vezuje duh i tijelo, pri smrti dolazi do pucanja tog užeta pri čemu tijelo ostaje samo tijelo i "vraća se u prah" tj. truli jer više nema duha da ga održava živim. Što se tiče razbijanja "zlatne čaše" iz ovog Solomonovog opisa o nastupanju smrti moj brat je to na neki način tumačio, ne sjećam se sad tačno kako ali mislim da je to napisao negdje ovde na forumu, to je njegova spoznaja i mislim da je povezivao sa Keterom koji kao i ostali zapravo ima oblik lijevka tj. čaše na vrhu glave okrenute prema gore, cijeli taj "sistem" duhovnih centara se razbija, rasipa, lomi pri nastupanju smrti jer više nije vezan za tijelo na koje je taj sistem inače djelovao. Ovo "lomljenje točka" koje Solomon dalje pominje u opisu govori upravo o tome, i dobija na zanimljivosti kada se uzme u obzir da riječ "čakra" znači upravo "točak". Cijeli taj sistem se lomi i rasipa pri nastupu smrti, uz pucanje srebrnog užeta. O svemu ovome se može više pronaći u odgovarajućoj literaturi. Ono što je i meni samom bilo posebno zanimljivo je to da...Sveto Pismo govori i o ovim stvarima. Kao što sam rekao Solomon je dobro poznavao ove stvari, "provukao" je on njih kroz stihove i u Pričama Solomonovim, rekao je neke vrlo zanimljive stvari i u Knjizi Mudrosti.

Ovo samo govori koliko mi još imamo da čačkamo i istražujemo u okviru duhovne izgradnje. Ono što sada znamo nije ni kap u moru. U skladu sa tim je dosta dobar ovaj tekst jednog Izraelca o Tori (Starom Zavjetu - Svetom Pismu) koji mi se dosta sviđa i koji poziva na ozbiljno proučavanje kroz duhovnu izgradnju:

Ako čovjek na Toru gleda samo kao na knjigu u kojoj su predstavljene priče i svakodnevne stvari, teško njemu! Takvu toru, koja bi se bavila svakodnevnim stvarima, čak i izvrsniju, mogli bismo i mi da sastavimo. Štaviše, u posjedu vladara svijeta ima i vrijednijih knjiga, i na njih bismo takođe mogli da se ugledamo, ako bismo baš poželjeli da sastavimo neku takvu toru. Ali Tora, u svakoj svojoj riječi, krije vrhunske istine i uzvišene tajne.
Zapazite kako tačno su uravnoteženi gornji i donji svjetovi. Izrailj koji je ovde dole uravnotežavaju anđeli gornjeg svijeta, u vezi kojih je napisano: "činiš vjetrove da su ti anđeli" (Psalmi 104,4). Jer, kada anđeli siđu na zemlju oni oblače zemaljsku odjeću, inače ne bi ni mogli da prebivaju u svijetu, niti bi svijet mogao da izdrži njihovo prisustvo. Ali, ako ovako stoji stvar sa anđelima, koliko to tek važi za Toru - Tora je stvorila anđele i sve svjetove koji, zahvaljujući Tori, i opstaju. Svijet ne bi mogao da podnese Toru da se nije zaodjela odjećom ovog svijeta.
Zbog toga su priče ispričane u Tori naprosto njeno spoljašnje ruho, i teško onom čovjeku koji to spoljašnje ruho smatra samom Torom, jer će takav čovjek biti isključen iz onoga svijeta. Zato je David rekao: "Otvori oči moje, da bih vidio čudesa zakona tvojega" (Psalmi 119, 18), to jest, stvari koje su ispod. Vidite sada. Najvidljiviji dio čovjeka jeste odjeća koja je na njemu, i oni koji nemaju razumijevanja, kada pogledaju u čovjeka, skloni su da u njemu ne vide ništa drugo osim njegove odjeće. U stvarnosti, međutim, tijelo čovjekovo je ono što daje ljepotu odjeći, kao što je njegova duša ono što daje ljepotu njegovom tijelu.
Tako je i sa Torom. Njene priče koje se odnose na stvari ovoga svijeta čine odjeću koja zaodijeva tijelo Tore. A to tijelo je sačinjeno od Torinih pouka gufe-Tora (tijela, glavna načela). Ljudi koji nemaju razumijevanja vide samo ove priče, spoljašnje ruho. Oni, koji proniču nešto više vide takođe i tijelo. Ali istinski mudri, oni koji služe najuzvišenijeg Kralja i stoje na planini Sinaj, proniču na svaki način u njenu dušu, dušu istinske Tore koja je osnovno načelo svega. Takvima će u budućnosti biti dozvoljeno da prodru u samu dušu duše Tore.
Teško onim grešnicima koji na Toru gledaju samo kroz priče koje govore o svjetovnim stvarima, opažajući tako samo spoljašnje odijelo. Ali, blago onim pravednicima čiji pogled prodire u samu Toru. Kao što se vino mora čuvati u vrču, tako i Tora mora da bude zaodjevena spoljašnjim ruhom. To ruho je sačinjeno od priča i dogodovština. Ali, na nama je da prodremo u njihovu suštinu.

Geršom G. Šolem

U skladu sa ovim:

"Istina nije došla gola u ovaj svijet, već u simbolima i slikama; drugačije svijet istinu ne bi mogao primiti..."

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2008, 23:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
nisam razmisljao o tom stihu ranije, al ajde postavit cu na engleskom jer mi se cini da danicic nije dobro preveo. na vama je da prosudite ili da jos malo procackate.

"The heart of the wise inclines to the right, but the heart of the fool to the left."

mislim da danicic samo kaze mjesto srca kod mudrih, dok rijec inclines malo vise govori. ajde XIX prevedi nam ovo.

Srce mudrih naginje (je naklonjeno) desnoj strani, a srce ludih lijevoj.

:oops: :evil3:

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2008, 01:37 
staromodan
Korisnikov avatar

sto te volim tako zapaljenu. :D

ajd da ne kvarimo temu.

kad se procita Propovjednik 12 glava, po meni se prica o ljudskom zivotu, prolaznom. ispred nas su godine, dugacke. al kad sagledam danas i proslost - prodje brzo. i sam Solomun kaze "sjeti se Tvorca" jer je zivot brz.

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2008, 02:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Da. Opisuje on tu na početku samu starost, ono "pognuti se junaci" možda govori o nekad snažnim jakim ljudima koji se u starosti pogrbe, oslabe. Ono "visokoga mjesta kad će se bojati" se možda odnosi na strah od Boga na nebu koji dolazi sa starosti.

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2008, 14:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2008, 13:49
У народу се лијепо каже " На десној страни је БОГ, на лијевој су ђаволи"

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]