banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Avg 2025, 11:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 227 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Buducnost BiH
PostPoslato: 29 Feb 2008, 23:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
žaoka je napisao:
...znaci gradjansku sa bosnjackom vecinom...onda je sanjate, a ne zamisljate...

Joj zaoka...tebi bas sve treba crtati.....

DRZAVA U KOJOJ CE ZIVJETI GRADJANI dakle BEZ VECINE!!!

Kontas?

Drzava u kojoj ce se zaposljavati sposobni a ne podobni...gdje ce se politikom baviti oni koji ZNAJU a ne oni koji imaju podobno IME....gdje se predsjednik moze zvati i Utumbe ako zna raditi posao za koji je placen...ako je to vladavina Bosnjacke vecine, onda, hebiga :oops:

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 23:44 
Buducnost BiH moze biti:

svi mi shvatimo da smo Bosanci (glupi al' dobri k'o kruh) i pokusamo zajedno da svime dokazemo kako mozemo i znamo...i stvorim jednu najravnopravniju i najljepsu drzavicu na svijetu... kojom ce se nasi potomci ponositi i busati u prsa....

ili:
podijeliti je na zone idiotizma po nacionalnoj osnovi... pa se svadjati i minirati jedni druge u cilju otcjepljenja...

ili:
svako "svome" pa tek onda shvatiti koji smo cigani bili i kako smo svoju rodjenu kucu raskrinkali i podijelili, da bi postali gradjeni drugog reda u Hrvatskoj, Srbiji ili Dzehenemu....

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 23:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
bORGqUEEN je napisao:
žaoka je napisao:
...znaci gradjansku sa bosnjackom vecinom...onda je sanjate, a ne zamisljate...

Joj zaoka...tebi bas sve treba crtati.....

DRZAVA U KOJOJ CE ZIVJETI GRADJANI dakle BEZ VECINE!!!

Kontas?

Drzava u kojoj ce se zaposljavati sposobni a ne podobni...gdje ce se politikom baviti oni koji ZNAJU a ne oni koji imaju podobno IME....gdje se predsjednik moze zvati i Utumbe ako zna raditi posao za koji je placen...ako je to vladavina Bosnjacke vecine, onda, hebiga :oops:

..pa imali smo takvu drzavu koja se zvala sfrj...i...ode u tri lepe...znaci, ne prima se to ovde...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 06:24 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Slazem se Borgquuen da BiH nije Fikretova prcija, ali on je jednostavno zelio zadovoljiti Hrvate i Srbe. Radio bi na realizaciji vec ranijeg Plana o podjeli BiH poznatog pod nazivom Plan Cvetkovic-Macek. Samo pod tim uslovima u BiH ne bi bilo rata. Da li bi to bilo bolje ili gore za Bosnjake tesko je sad prosuditi. U svakom slucaju izbjegle bi se zrtve na svim stranam, ali kakva bi bila daljnja sudbina Bosnjaka nije tesko zakljuciti, ako poslusamo izjave popularnih politicara medju Hrvatima i Srbima, ili ako pogledsamo kako je danas Bosnjacima u: Stocu, Capljini, Livnu, Visegradu, Foci, Nevesinju, Gacku i da ne nabrajam dalje.

Pogledaj ove podatke koje je iznio Prof. Dr. I. Banac na jednom medjunarodnom skupu posvecenom idjeji Velike Srbije, iz kojih se jasno vde namjere onih za cije dobro je Fikret bio spreman da radi.Bosnjaci su jedini narod u BiH koji do nje drzi. Zasto su stvarane banovine? Naravno, da nestane BiH. Pogledaj kako su Bosnjaci opljackani.

Promjene vlasnistva nad zemljisnim posjedom 1918. godine.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Radi boljeg uvida u stanje vlasnistva nad zemljisnim posjedom prije agrarne reforme 1918. i 1919. godine u Bosni i Hercegovini, gdje je ona na najdrasticniji nacin provedena, koristit cemo se posljednjim popisom zemljisnog posjeda i stanovnistva po vjerskoj pripadnosti, provedenog 1910. godine u Austro-Ugarskoj. Prema tom popisu Bosnjaci-muslimani su imali 91,1 posto, Srbi pravoslavci 6,0 posto, Hrvati katolici 2,6 posto i "ostali" 0,3 posto zemljisnog posjeda. Poslije uspostave Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, bosnjacki narod je dosao u podredjeni polozaj, jer je dobio status vjerske manjine, pa mu je oduzeta politicka i kulturna autonomija. Prvom agrarnom reformom od 1918. i 1919. godine na perfidan nacin proveden je genocid nad Bosnjacima oduzimanjem zemljisnog posjeda, uz simbolicnu naknadu, koja nije nikada u cijelosti isplacena. Preko noci su mnoge obitelji bogatasa zemljoposjednika postale socijalni problemi, bez sredstava za zivot. Nekim obiteljima su cak uzeli gospodarske zgrade i okucnice. Poceo je proces masovnog osiromasenja bosnjackog naroda i egzodus u Tursku.

Otetu zemlju bosnjackih obitelji dobile su srpska domacinstva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske krajine, Srbije i Crne Gore. U zemljisnje knjige upisali su se kao vlasnici koji nista nisu platili za dobiveni posjed. To im je bila nagrada za to sto pripadaju povlastenoj naciji. Glavno je bilo provesti nasilno izmjenu demografske strukture, srpskom kolonizacijom, u skladu nacertanijevskog programa. Naime, pod svaku cijenu se nastoji prikazati Bosnu i Hercegovinu kao srpsku zemlju, koja se treba u povoljnom povijesnom momentu prikljuciti Velikoj Srbiji.

Omjer genocida nad Bosnjacima mozemo ilustrirati pokazateljima o promjeni vlasnicke strukture zemljisnog posjeda, koji je oduzet prvom agrarnom reformom 1918. i 1919. godine. Bosnjacima-muslimanima oduzeto je ukupno 1.175.305 hektara poljoprivrednom i sumskog zemljista. Od akcionarskih drustava, banaka i drugih institucija oduzeto je 110.922 hektara zemljista.

Prema tome, oduzeto je ukupno 1.286.227 hektara poljoprivrednog i sumskog zemljista. Cjelokupna zemlja oduzeta po prvoj agrarnoj reformi 1918. i 1919. godine je dodijeljena 249.518 srpskoj obitelji, medju kojima su bili i naseljenici, kolonizatori izvan Bosne i Hercegovine, a narocito "solunasi". Imamo li u vidu da je svaka obitelj imala u prosjeku po cetiri clana, onda proizlazi da je skoro jedan milijun stanovnika srpske nacionalnosti postao vlasnikom i posjednikom zemljista i znatno se obogatio. Ostrica agrarne reforme 1918. I 1919. godine najvise je bila usmjerena protiv pripadnika islamske vjeroispovijedi, radi ponovnog ozivljavanja svetosavske ideologije, cija je sintagma - jedan narod jedne religije u jednoj drzavi. Zbog toga je agrarna reforma na genocidan nacin provedena i nad zemljoposjednicima muslimanima koji su zivjeli u Makedoniji, na Kosovu i Metohiji, te Sandzaku i Crnoj Gori. Njima je oduzeto ukupno 231.098 hektara zemljista, koji su dodijeljeniu vlasnistvo 48.267 srpskih obitelji"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uvijek sam se pitao, a i danas se pitam, koje je od dva zla bilo bolje izbrati? Danasnje politicke prilike u BiH su takve kakve su upravo zbog teznje Hrvata i Srba, da se konocno realizira Plan Cvetkovic-Macek, da se Bosnjaci podijele na dva dijela. Oni koji bi se nasli na hrvastkim prostorima bili bi Hrvati islamske vjere, a oni koji se nadju na srpskim prostorima bili bi Srbi islamske vjere, iako ne bi bila iskljucena i nasilna pokrstavnja poznata iz istorijske proslosti. Jedno od masovnih pokrstavnja mozes naci na forumu istorija, tema Nacertanije, a naslov Pokrstavnje muslimana Plava i Gusinja. Tamo ces vidjeti kako je vrisno to "dobrovoljno pokrtavanje".

BiH ce biti upitna drzva sve dotle dok nasi isticni i zapadni susjedi budu mastali o realizaciji Plana Cvetkovic-Macek, za sada politikom, uz pomoc medjunarodne zajednice,samo zato sto to nisu uspjeli ostvariti ratom, iako im je medjunarodna zajednica bila obilato naklonjena.

Cini mi se da medjunarodna zajednica bosnjacke politicare vuce za nos kao malu djecu, po onom poznatom principu Dzona Loka koji govoreci o odgoju djece rece " neka dijete cini ono sto hoce, a treba da hoce ono sto hocemo mi", ili "neka se dijete osjeca pravim gospodarem, a pravi gospodar ustvari budimo mi". To je vrhunsko pravilo u odgoju, ali pravilo koga svako ne moze primjeniti. Tako i medjunarodna zajednica i njen visoki predstavnik iako dobro vicni politickim igrama, jos nisu postigli taj nivo u prevodjenju Bosnjaka zednih preko vode, jer se jos poneki Bosnjak sagne, i zahvati vode rukom dok prelazi zedan preko rijeke, ali se ipak ne napije toliko vode da ugasi svoju zedj za BiH. Vremenom ce i oni nauciti ovo pravilo, i Bosnjaci ce zedni prelaziti rijeku, a da se vode ne napiju. To vrijeme nije tako daleko.
Pozdrav Zag

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 12:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Milanko Djeric je napisao:
Citiraj:
eu je svjesna koliko se zeznula ??? sta pricas ? hoces da kazes da oni nisu znali prije prijema gore navedenih da ce doci do migracija ? oni kao ludi ... sve je to buraz proracnutao i namjerno smisljneno... njima super odgovarju i polajci i bugari i rumuni jer po irskoj i slicnim zemljama rade za 5 pta manje pare nego za koje bi radili domaci ... a sve legalno ... fino ... eeee

prvo, ja ti nisam buraz :)
drugo, wrong! poljake i bugare i rumune su mogli da placaju 5 puta manje dok nisu bili u evropskoj uniji, a sad, kad jesu, moraju da ih placaju isto kao i svoje radnike. jer su oni punopravni clanovi evropske unije. zakon je zakon.
a bugari, rumuni i poljaci im odgovaraju isto kolko i mi iz bosne...sto ce reci, ne bas previse :)

ha ha ha, eu je prvo primila citav blok nerazvijenih zemalja pa je onda shvatila da su pogrijesili ... pa kao da u eu sjede budale koje nemaju bas previse mozga ... he he he

P.S. a sta ti smeta "buraz" :)

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 14:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2002, 07:34
nadrealac je napisao:
Buducnost BiH moze biti:

svi mi shvatimo da smo Bosanci (glupi al' dobri k'o kruh) i pokusamo zajedno da svime dokazemo kako mozemo i znamo...i stvorim jednu najravnopravniju i najljepsu drzavicu na svijetu... kojom ce se nasi potomci ponositi i busati u prsa....

ili:
podijeliti je na zone idiotizma po nacionalnoj osnovi... pa se svadjati i minirati jedni druge u cilju otcjepljenja...

ili:
svako "svome" pa tek onda shvatiti koji smo cigani bili i kako smo svoju rodjenu kucu raskrinkali i podijelili, da bi postali gradjeni drugog reda u Hrvatskoj, Srbiji ili Dzehenemu....

Mozda je cetvrta opcija ipak najrealnija i najbolja za sve.

Shvatimo da su tri razlicite vere,tri razlicita naroda u pitanju,pa se ljudski razidjemo,a onda zivimo i saradjujemo kao najbolje komsije.

Istorija nam je vise puta pokazala da ne mozemo zajedno i da lakse zivimo kao komsije,a ne kao braca!!!

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 14:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
Citiraj:
ha ha ha, eu je prvo primila citav blok nerazvijenih zemalja pa je onda shvatila da su pogrijesili ... pa kao da u eu sjede budale koje nemaju bas previse mozga ... he he he

P.S. a sta ti smeta "buraz"

"buraz" mi ne smeta, ali mi je nekako bezveze da lokalni sleng citam i u postovima na internetu.

a sto se tice primanja bloka nerazvijenih zemalja, sta mislis zbog cega mnoge zemlje EU pokrecu inicijativu da se do 2015 ne primaju nove clanice u EU, a, mozda, i da se unija trajno zatvori za sve potencijalno nove?

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 15:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hoce, trajno ce se zatvoriti kad cijela evropa bude EU :) onda sigurno, a do tada ,nema sanse (osim ako se ne raspadne) sto je vrlo lako moguce...
a s obzirom da sam momentalno u slovackoj (jednoj od novih clanica) mogu slobodno da tvrdim da su vise izgubile nove clanice nego stare ulaskom u EU ...

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 17:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Malo o mentalitetu ljudi sa ovih prostora..

Siguran sam da bi dodavanjem BiH i Srbije na bijelu sengensku listu, interesovanje za EU kao instituciju opalo za minimum 50%.
Ogromnom broju ljudi sa ovih prostora, prva asocijacija sa Eu je - viza.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 17:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Malo o mentalitetu ljudi sa ovih prostora..

Siguran sam da bi dodavanjem BiH i Srbije na bijelu sengensku listu, interesovanje za EU kao instituciju opalo za minimum 50%.
Ogromnom broju ljudi sa ovih prostora, prva asocijacija sa Eu je - viza.

mislim da si u pravu ako ne 100 % onda bar 90 % ...

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 19:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Ne bih se složio sa vama dvojicom. Svako ko iole prati svjetska dešavanja svjestan je ekonomskog uspona koje zemlje doživljavaju nakon pridruživanja EU u godinama koje slijede.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 19:48 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

BlackHand je napisao:
Ne bih se složio sa vama dvojicom. Svako ko iole prati svjetska dešavanja svjestan je ekonomskog uspona koje zemlje doživljavaju nakon pridruživanja EU u godinama koje slijede.

Blackhand, ja sam govorio o raspolozenju medju narodom, i njegovom dozivljavanju te iste EU. Kad uzmes u obzir veliki procenat populacije koja zivi u ruralnim sredinama, tesko je ocekivati drugaciju percepciju od : EU- Viza.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 20:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
I ja govorim o tom istom narodu, koji je nekad dočekivao na ulicama Tita i ostale vođe, vjerujem da bi isto tako dočekali EU, kao nešto što će nas povući sa dna, donijeti bolju budućnost i sl..

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 20:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Blackhand, ja sam govorio o raspolozenju medju narodom, i njegovom dozivljavanju te iste EU. Kad uzmes u obzir veliki procenat populacije koja zivi u ruralnim sredinama, tesko je ocekivati drugaciju percepciju od : EU- Viza.

dobro, veliki ucitelju, hajd onda ti objasni "populaciji koja zivi u ruralnim sredinama", odnosno, kako bi mi to malo prostije rekli,
seljacima, zasto je dobro za bih da udje u evropsku uniju? ali, navedi neke konkretne razloge, a ne "veliki ekonomski napredak"
i tako to...bas me zanima tvoja briljantna "percepcija"

btw, bijela sengenska lista nema veze sa bilo cim na svijetu, zato sto to samo omogucuje onima koji imaju para da turisticki
putuju po zemljama evropske unije, bez da moraju da cekaju u redu za vizu. a i sad svakako mogu da putuju, samo moraju malo
da se pomuce oko stajanja u redu za vizu. sto se tice prava na zaposljavanje, bijela sengenska lista ne omogucuje nista. dakle, potpuno je pogresno da je "onima koji misle samo na vize" i kako da uteknu odavde potpuno isto da li
ce bih uci u evropsku uniju ili ce samo doci na bijelu sengensku listu

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 20:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

btw, ja sam jedan od onih koji je uteko iz bih i bez pasosa sa "bijele sengenske liste"

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 20:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

BlackHand je napisao:
I ja govorim o tom istom narodu, koji je nekad dočekivao na ulicama Tita i ostale vođe, vjerujem da bi isto tako dočekali EU, kao nešto što će nas povući sa dna, donijeti bolju budućnost i sl..

Ok, moje je misljenje da stavljanjem na bijelu sengensku listu, 50% populacije ce izgubiti za daljnji interes. Moguce je da grijesim, ali ovo baziram na cinjenici da je recimo Slobo 10-15 godina vladao na konto ruralne populacije, ai Nikolic manipulise dan danas istom tom publikom. Kao sto i nacionalizam u BiH glavno uporiste ima u istim takvim sredinama.

Ulazak ovih drzava u Eu, tj njihov ekonomski potencijal, vise gravitira ka radnoj snazi, nego izgradjenim jakim firmama, koje bi mogle dozivjeti daljnu expanziju. Cini mi se da ce vecu ulogu igrati mogucnost putovanja bez viza, nalazenje posla na crno, do eventualnog punopravnog clanstva. Mogucnost koristenja EU fondova, i nova trzista bice, nekako mi se cini, u drugom planu, zbog slabog potencijala, logistike i infrastrukture. Sansa postoji, u prirodnim resursima, ako ne budu organizovana na feudalno- izrabljivackim odnosima.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 20:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Milanko Djeric je napisao:
btw, ja sam jedan od onih koji je uteko iz bih i bez pasosa sa "bijele sengenske liste"

Same here :D

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 14:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

BlackHand je napisao:

znas kako , neupitno je da ulazak u eu donosi napredak ali samo u jednom periodu i to je uglavnom samo na pocetku... kad dodjes do jednog nivoa vise ne ides ...
slovaci zive dobro, bolje nego prije al im cijene vrtoglavo idu gore ... a plate pomalo, krecu se i one prema gore ali lagano ... gradi se mnogo vise nego prije, otvaraju se razne firme, ali to i nije toliko vezano za samu eu koliko za dobru politiku i porezne olaksice koje vodi slovacka a sto nema veze sa eu. Slovacka je momentalno prva zemlja u svijetu po broju proizvedenih automobila na glavu stanovnika, a to ne duguju eu vec sami sebi ...

u principu slazem se sa tobom da napredak dolazi sa eu , ali kad vec postignes nesto , brze bolje njezi iz EU :) (ne mislim na pojednica, vec na drzavu) :)

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 12:19 
Astor_Piazzolla je napisao:
BlackHand je napisao:

znas kako , neupitno je da ulazak u eu donosi napredak ali samo u jednom periodu i to je uglavnom samo na pocetku... kad dodjes do jednog nivoa vise ne ides ...
slovaci zive dobro, bolje nego prije al im cijene vrtoglavo idu gore ... a plate pomalo, krecu se i one prema gore ali lagano ... gradi se mnogo vise nego prije, otvaraju se razne firme, ali to i nije toliko vezano za samu eu koliko za dobru politiku i porezne olaksice koje vodi slovacka a sto nema veze sa eu. Slovacka je momentalno prva zemlja u svijetu po broju proizvedenih automobila na glavu stanovnika, a to ne duguju eu vec sami sebi ...

u principu slazem se sa tobom da napredak dolazi sa eu , ali kad vec postignes nesto , brze bolje njezi iz EU :) (ne mislim na pojednica, vec na drzavu) :)

Slovacka nikada ne bi dobila sansu da proizvodi auta kao npr. Kia i Hyundai da nije dio EU...zasto? zato sto su porezi i carine pri trgovini izmedju EU zemalja nulirani, drugim rijecima da se uveze gotova Kia iz Koreje potrebno je na nju platiti carinu, i zato su koreanci trazili drzavu u EU koja ima kapacitet i najjeftiniju radnu snagu da odrzi proizvodnju... i eto Slovackoj sanse.... inace da je izvan EU kao mi nikada nikome ne bi palo na pamet da gradi u njoj nove fabrike automobila (kao sto ni kod nas niko nista ne ulaze)...

Drugo firme se otvaraju u vecem obimu jer je trziste umnogostruceno, a i porezi se mogu smanjivati (i ne samo mogu vec i moraju u nekim slucajevima) zbog direktiva EU koje nalazu da se neki ekonomski aspekti moraju svesti na isti ili slican nivo u svim EU drzavama.

Eh sad da je kod nas normalna situacija i da radimo za ulazak u EU sad bi vjerovatno zazivio TAS i pravio bas ta auta na kojima Slovacka zivi danas...

Ali dzaba... nama je do podjela i svadjanja, pa makar i u bijedi i mizeriji...

A sto se tice bjezanja iz EU - pa mi smo sa tim iskustvom - pobjegli iz zajednice... i? Da li nam je bolje?

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 13:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nadrealac je napisao:
Astor_Piazzolla je napisao:
BlackHand je napisao:

Slovacka nikada ne bi dobila sansu da proizvodi auta kao npr. Kia i Hyundai da nije dio EU...zasto? zato sto su porezi i carine pri trgovini izmedju EU zemalja nulirani, drugim rijecima da se uveze gotova Kia iz Koreje potrebno je na nju platiti carinu, i zato su koreanci trazili drzavu u EU koja ima kapacitet i najjeftiniju radnu snagu da odrzi proizvodnju... i eto Slovackoj sanse.... inace da je izvan EU kao mi nikada nikome ne bi palo na pamet da gradi u njoj nove fabrike automobila (kao sto ni kod nas niko nista ne ulaze)...

Drugo firme se otvaraju u vecem obimu jer je trziste umnogostruceno, a i porezi se mogu smanjivati (i ne samo mogu vec i moraju u nekim slucajevima) zbog direktiva EU koje nalazu da se neki ekonomski aspekti moraju svesti na isti ili slican nivo u svim EU drzavama.

Slovacka je proizvodila te automobile i prije ulaska u eu, a nije se znalo da ce uci u eu (vrlo mali postotak je odlucio za).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 227 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]