banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 22:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Dfi Blood Iron p35
PostPoslato: 21 Feb 2008, 21:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 11:43
Zanima me da li neko zna moze li se i za kolike pare u Banjaluci nabaviti ovakva ploca?
Kupujem nesto novo pa sam mislio staviti na tu plocu. :D

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2008, 00:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Ne znam za blood iron, ali Gigabyte Ga-p35-dsl3 u Infokomu 155 KM. Ne znam zbog cega tacno zelis plocu sa tim cipsetom, ako je overclocking, i p31 cuda cini , a kosta nekih 120 maraka, ne smijem tek pomisliti za p35 sta se moze...

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2008, 22:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Hm pa mislio sam prvobitno uzeti neku plocu sa X38 ili X48 ali je to nemoguca misija nabaviti. Vidio jednu Gigabyte-ovu u Biscomu kosta 415KM :angry4: . Mada jos uvjek se predomisljam.
Druga opcija mi je MSI K9A2 Platinum i AMD platforma. Nego ima li taj Infocom neki site, a ako nema gdje se nalaze?

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2008, 23:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Biscom inace ima nekad biser cijene pa je moguce da ces naci istu plocu puno povoljnije, danas sam gledao jednu grafu, ista u panexu 105 KM u biscomu 180 :s. Ali pljunuto ista, isti model, isti proizvodjac, isto pakovanje, identicne po svemu!
p35 je odlican cipset, ne vidim cemu davati 400 KM za plocu, kada dobijas odlicnu za 150? Bolje za tu razliku uloziti u grafu i dobiti nesto ludo.
Nazovi infocom i trazi Vladu, on ti moze stosta poruciti, moja preporuka licno je da uzmes gigabajtov p35, ne mozes se zeznuti.
Jos jednom razmisli o platformi, evo sveobuhvatan uopredni test intel vs amd, imas takodje jos nekoliko iscrpnih testova, obaska intel i amd dvojezgrasa, pa dobro razmisli i odvazi sta je najisplativiji izbor:
http://www.benchmark.co.yu/modules.php? ... liver=5020

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 12:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
Infocom se nalazi kad krenes ulicom od poreske prema crkvi Svete Trojce sa lijeve strane vidjeces reklamu!

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 23:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Znam gdje je :D .
Nego sve me vise privlaci AMD. Konkretno privlaci me nesto ovako
AMD Athlon (Neznam jos koji ce biti )
MSI K9A2 Platinum
ATI Radeon HD3870 512Mb GDDR3
Seagate 250 GB SATA II, 16 Mb cache

Pa ako neko jos ima nesto da preporuci neka prica.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2008, 13:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Posto vidim da je gamerska konfa, konkretno, obidji dosta gejmerskih foruma, citaj, raspituj se, uzmi se 4-5 dana jer ces tako naci najbolji omjer performansi za ulozeni novac. Koliko love si spreman dati za citavo kuciste?

Zasto bih te zamolio da razmislis o amd platformi: Jednostavno, kroz desetine testova je dokazano da je intel i brzi i finansijski isplativiji, mnogo bolji overclocking potencijal, te ima nize temperature i manju potrosnju.
Moja 2 intel prijedloga:
Intel E2160 od 150 KM ce overklokovan dati bolje/jednake rezultate od overklokovanog 6400 koji kosta 350 KM. Za 200 KM razlike u cijeni mozes kupiti perverzno kuciste da kvalitetnim i jakim napajanjem, te rijesiti brigu hladjenja i napajanja, koje ce ti trebati za 3870 graf.

Ako se odlucis za intel E4500, koji je 240 KM, bez overkloka ce davati iste performanse kao amd 6400, a overklokovan je kojih 10% brzi od oc-anog 6400.
Ovdje opet imas 100 KM manje za iste performanse, a tu lovu mozes pametno uloziti za recimo ram od 1333 frekvencije.

Ako bash bash moras uzeti AMD, onda je preporuka 5200 (200 KM - najbolji odnos cijena/perf).
U poredjenju sa 6400, na defaultu je sporiji oko 15 posto, a jeftiniji je 150 KM. U oc rezimu razlika u performansama pada na 10% u korist 6400, sto je mizerno s obzirom da je skoro duplo skuplji od 5200. Ponovo, tih 150 KM razlike ulozeno recimo u graficku, ce daleko vise znaciti nego 10-15% procesorske snage.

Ovo ti je prijateljski savjet, navlacim vodu na intel jer se jednostavno pokazato superiorniji u odnosu na amd dvojezgrase - razliku u lovi je pametnije uloziti u jacu grafu/napajanje/brzi ram/plocu sa boljim cipsetom, nego je uludo bacati u amd procesor.

Obidji gejmerske forume i primjeni onu: 3x mjeri, jednom sijeci. Nije na odmet uloziti par dana, ali da znas da si izabrao najbolje za razuman novac. Ako si gejmer sa niskim budzetom, gigabajtova P35-S3L nudi najvise za skromih 150 KM, a ima solidan p35 cipset i ok kondenzatore. Ako imas vise love, juri plocu sa jos boljim cipsetom, ali opet pazi da rast cijene bude proporcionalan, a ne da platis 300 KM plocu koja ce dodati jos 4-5% performansama citave konfe.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2008, 19:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ma jos sam u fazi odlucivanja.
Evo sta sam mislio od Intel platforme:
ASUS P5E3 Deluxe
Intel E2160
Nvidia GeForce 8800 GT 512 MB GDDR3
1x2Gb OCZ 1333 MHz
Seagate 250Gb, 16Mb cache
te jos neko prikladno kuciste i napajanje.

Samo na kuciste planiram izdvojiti oko 1400KM, znaci bez ikakvih periferija i ostalih sitnica.
E da jos jedan problem je nabavka svega ovoga u Banjaluci pa me zanima na koje sve nacine vi ostali dobavljate komponente?

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2008, 19:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Auuu Mile, pa tebe ce sama grafa i maticna u BL izaci blizu 1000 :) Tesko da ce se to uklopiti u cijenu od 1400, racunaj samo napajanje kvalitetno je min. 100 KM i kuciste jos 100...

ZNam da VLado iz infokoma dobavlja od 10-15 firmi, pa ako ti on to ne moze dovuci, ne znam onda stvano :)

Imas opciju preko hgspota, sve sto imaju na sajtu http://www.hgspot.hr mogu dovuci ovdje u roku od par dana, a ima svega, valjda samo cijenu u kunama podjelis sa 3.5 i dobijas Banjalucku cijenu.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2008, 21:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Eh sta se moze. Nisam ni pogledao cijenu P5E3 Deluxe ploce. Skuplja je od 8800GT :angry4: .
Po svoj prilici cu se vratiti na prvobitni izbor, a to je DFI. Kako funkcionise kupovina u Srbiji?
Sta se placa na carini ? I jel se dobija povrat PDV-a? Ima li neko iskustva s tim jer je puno jeftinije u Beogradu nego ovdje kod nas. A taj Vlado sto se spominje, koliki on procenat uzima sebi od nabavke komponenti !?

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2008, 22:01 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Hm.. P5E3 Deluxe ti je DDR3 ploca. 2GB DDR3 je min 350km. Ploca je fenomenalna stvarno ali DDR3 je trenutno preskup...

Pogledja u East Code-u. Oni ti mogu 100% nabaviti...

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2008, 22:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Brate nazoves VLadu ili odes na lice mjesta, on ti kaze koliko ce te kostati i miran si :)
Za Srbiju ne znam, cuo sam da je bas zayebano, pa se nisam trudio, svoje sam komponente uvukao iz HR i ustedio dobrih 25 posto u odnosu na bl (370 naspram 500 KM u BL).

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2008, 22:37 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Isti ti je princip ako želiš nabavljati komponente kod nas koje inače nemaju na lageru. Nađi brojeve telefona svih firmi koje znaš i zovi jednu po jednu i dogovaraj se. Za tako skuplju konfiguraciju isplati se ići u Srbiju ili Hrvatsku, platiš put tamo i nazad i još će ti ostati jer su razlike u cijenama drastične, kod nas je sve dosta skuplje. U Srbiji je stopa PDVa na komponente 8% a bilo je znatno jeftinije i prije toga.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2008, 10:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
A jel' bolje 2x1GB ili 1x2GB RAM-a?

Konfiguracije obično nude 2x1GB a Leg0las je ovde naveo da bi uzimao 1x2GB, to je zgodnije ako će se kasnije uzimati još memorije, ali u tom slučaju treba misliti o 64-bitnom OS-u.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2008, 10:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2005, 19:36
Vader je napisao:
A jel' bolje 2x1GB ili 1x2GB RAM-a?

Konfiguracije obično nude 2x1GB a Leg0las je ovde naveo da bi uzimao 1x2GB, to je zgodnije ako će se kasnije uzimati još memorije, ali u tom slučaju treba misliti o 64-bitnom OS-u.

Po meni 2x1GB cisto mislim na Dual-channel

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2008, 11:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Valja li taj Dual-channel u današnje vrijeme? Prije je bio bolji od single chanell oko 5% u realnom radu, što nije vrijedno pomena. Da li je sada nešto drugačije?

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2008, 14:23 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2008, 19:55
Vader je napisao:
Valja li taj Dual-channel u današnje vrijeme? Prije je bio bolji od single chanell oko 5% u realnom radu, što nije vrijedno pomena. Da li je sada nešto drugačije?

jest malo sutra...tu je priču neko pustio da bih samo mogao da rasproda stare zalihe memorija...sve je počelo od ddr-a na 266mhz...kad sam sebi sastavljao prvi komp (barton 2500+, a7n8x-e deluxe...) svi prodavci su govorili: dve memorije bolje rade nego jedan...ja lepo uzmem 1gb u komadu i pozdravim se sa njima...kasnije sam milion puta čuo da je to šuplja priča...testovi pokazuju da ima nekih 5-6% razlike, ali u praksi je drugacije. uzmi cijenu 2x1gb ddr 2 i 2gb u komadu...da ne kažem kako kasnije zahvali slobodnih slotova kad se nadograđuje...samo ti uzmi 2gb u komadu i kraj priče...

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2008, 15:55 
Veteran
Veteran

Leg0las je napisao:
Eh sta se moze. Nisam ni pogledao cijenu P5E3 Deluxe ploce. Skuplja je od 8800GT :angry4: .
Po svoj prilici cu se vratiti na prvobitni izbor, a to je DFI. Kako funkcionise kupovina u Srbiji?
Sta se placa na carini ? I jel se dobija povrat PDV-a? Ima li neko iskustva s tim jer je puno jeftinije u Beogradu nego ovdje kod nas. A taj Vlado sto se spominje, koliki on procenat uzima sebi od nabavke komponenti !?

Ja sam u decembru prosle godine uzimo u srbiji.Intel E4500 DDR21gb kingston 667MHz i ploca asus p5vd2-vm se
sve me izaslo 320 km znam da ploca nije nesto al iso sam vise na procesor jer mi je hitno bio potreban racunar jer je crko stari a nisam bio pri parama.Ovako cjene su dosta jeftinijei u odnosu na hrvacku a ako ces vracat povrat PDV-a moras imat pasos sa sobom ja nisam uspio vratit pdv jer nisam imao pasos pa neznma koja je procedura na granici.Za hrvacku znam jednostavno popuni se papiri u prodavnici ode se nagranicu to se ovjeri i vrai u prodavnicu po novac, vjerovatno je isti postupak i na srbijanskoj granici.

Poslednji put menjao AlexM dana 28 Feb 2008, 16:01, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 00:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

milic_alex je napisao:
Ja sam u decembru prosle godine uzimo u srbiji.Intel E4500 DDR21gb kingston 667MHz i ploca asus p5vd2-vm se
sve me izaslo 320 km znam da ploca nije nesto al iso sam vise na procesor jer mi je hitno bio potreban racunar jer je crko stari a nisam bio pri parama.Ovako cjene su dosta jeftinijei u odnosu na hrvacku a ako ces vracat povrat PDV-a moras imat pasos sa sobom ja nisam uspio vratit pdv jer nisam imao pasos pa neznma koja je procedura na granici.Za hrvacku znam jednostavno popuni se papiri u prodavnici ode se nagranicu to se ovjeri i vrai u prodavnicu po novac, vjerovatno je isti postupak i na srbijanskoj granici.

A kako si prenio racunar preko srbijanske granice, da li si placao nesto na carini ili ne? To me zanima jer je bezze vrsiti povrat PDV-a pa onda opet placati carinu.

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 01:00 
Veteran
Veteran

Pa nisam lud da placam carinu onda nebi ustedio nista.Isao sam autobusom naravno sve su bili djelovi pa sam stavio u torbu i presao granicu ko sav normalan svjet.Pa nemoj prijavljivat nista i neces placat carinu :) Mac sa dve ostrice

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 33 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]