Svaki čovek ima slabosti i svakako je vidljiva ta ne savršenost ali nekad ima i sjajnih trenutaka kroz koje raspoznajemo Božije delovanje.Tekst koji ovde iznosim je star oko 5 vekova i izgovorio ga je otac Vasilije Svetogorac a objavljen je u knjizi ,,Proročanstva poslednjih vremena'' –Dejan Stanković Naravno da se u celosti neću složiti sa svim njegovim rečima ali sa većim delom hoću. Neslažem se tamo gde se vrše podele po crkvenoj i nacionalnoj pripadnosti jer nas ni Bog ne deli po tome niti tako uči preko proroka.
,, Često bi oči njegove bile osjenčene tugom,zato što je duboko sažaljevao cijeli svet koji je ogrizao u grijesima i nevoljama, a govoreći o tome, Starac je sagibao glavu i plakao. Mi smo sjeli u polukrug i slušali riječi Starca. On nam je govorio da Gospod silno želi naše spasenje i da je sve učinio za to, i da se Njegova Milost i blagodatna pomoćprostire i na pravednike i na grešnika te da je potreban samo mali napor s naše strane spasenje duše.Trpeza vjere je preizobilna, ali ljudi ne mare za spasenje svoje duše, dok same riječi ,,spasenje'' i ,,spasti se'' znače jedino izbjeći ovozemaljske opasnosti i nevolje, kao na primjer ,,spasti se od požara'' ili ,,spasti se od pogibije u ratu'' , jer ljudi misle da je realan samo zemaljski svjet koji se vidi našim očima, a ne znaju da je duhovni svijet, upravo suština stvari. . . Blaženi Starac govoraše o tome da se približava strašno vreme. Neprijatelji Gospoda Našeg Isusa Hrista porobiće našu zemlju i Velika Crkva (Sveta Sofija) prestaće da bude hram Božiji. . . Zapadni hrišćani na žalost, nijesu hrišćani. Oni su mnogobošci. I kod nas, pravoslavnih, takođe ima neznabožačkog.'' (čovek ovo izjavljuje još pre 5 vek. a šta bi tek danas rekao) ,,Mi, pravoslavni, mnogobošci smo na površini, a u dubini hrišćani, dok su zapadni, latini, hrišćani na površini, a u dubini mnogobošci. Zato ne čekaj od njih pomoć za nas. Mi, pravoslavni, njima smo tuđi. . . Nastupiće vrijeme tuge na cijelu vasiljenu, i čovjek će omrznuti čovjeka, svako će se bojati svakoga, i niko neće vjerovati nikome.'' (Kad neveruju Bogu kako će verovati čoveku) ,,Čovjek će biti tako ozlojeđen, tako okamenjen, i opsednut samo jednom brigom-kako da preživi, da za duhovni život neće biti u čovjeka ni volje ni mjesta u srcu, a neće tada ni biti učitelja duhovnog života, jer će se i oni povesti za ovim svijetom. A Božije crkve ili će biti srušene, ili duhovno okaljane svojim nedostojnim arhipastirima i pastirima.''
Biće još tekstova iz usta tog čoveka. Verno sam prepisao svako slovo i svaku oznaku.
_________________ ,,Joj dobro je, znaci i vi ste u stvari ljudi ko i mi svi ostali. Uh, covjece eto ja cijelo vrijeme isto to mislim ma ovo su ljudi, ma jesu ljudi, sigurno su ljudi isti ko i mi.,, Brale.
|