banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 22:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Feb 2008, 03:17 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ako nismo zapamtili ovo ime, pokusajmo da ga zapamtimo. Evo jedan komentar S. Pecanina objavljen u magazinu Dani.
Pozdrav Zah.

Danis Tanović

Danis Tanović jeste autor nagrađene Ničije zemlje, ali otkako se prije pet mjeseci vratio da živi u Sarajevu sa suprugom i četvero djece, mora da se osjećao kao da je u nagrđenoj ničijoj zemlji. U senzacionalnom intervjuu Oslobođenju, u kojem je objavio svoju odluku, Danis je objasnio svoje motive: "Ja sam se prije pet mjeseci vratio u Sarajevo sa namjerom da sa suprugom i djecom živim u Bosni i Hercegovini, ali sam se jako brzo uvjerio da normalan život ovdje nije moguć. Vidite, ja ne mogu da prihvatim da u vrtićima dijele mališane po religijskoj pripadnosti njihovih roditelja radi uvođenja vjeronauke, da u Sarajevu i djeca za operaciju krajnika čekaju po pet mjeseci, da i dvanaest godina nakon rata kapiju glavnog grada predstavlja nedovršena cesta u Blažuju široka četiri metra, da se za milione poštenih ljudi koji teško žive od svog rada govori da se 'nisu snašli', da je broj samoubistava daleko nadmašio broj kišnih dana u godini, da ljudi nude svoje bubrege da bi prehranili porodicu, da sve više penzionera preživljava zahvaljujući narodnim kuhinjama i pažljivom prebiranju po kontejnerima, da policajci bježe sa mjesta zločina... A da je meni muka pročitati novine ili gledati televiziju od svakodnevnih dokaza o drskom kriminalu moćnika na vlasti i kriminalaca koje oni štite!"

Danisova odluka postala je vijest dana ne samo u Bosni i Hercegovini: provjeravao sam na internetu i ustanovio da su je prenijeli svi važniji svjetski mediji. Za mnoge Bosance i mnoge Danisove Hercegovce, još od onog jutra kada je u Los Angelesu saopćeno da je Tanović dobio Oskara, nije bilo puno vijesti koje su pobudile toliko sreće, nade i vjere. Zašto je to tako? Zato što je Bosna i Hercegovina dobila prvog lidera koji ne ulazi u politiku da bi postao bogat, slavan i utjecajan - on to već jeste; prvog koji se ne bavi politikom da bi svojoj djeci omogućio školovanje vani, već da bi se mogla normalno školovati i u njegovoj domovini; prvog ozbiljnog lidera kojem se može vjerovati kada kaže da je motiv njegovog političkog angažmana opće, a ne (samo) njegovo dobro. Prepoznaju li građani Bosne i Hercegovine motive Danisovog angažmana, kriminalci na vlasti imaju razloga da budu zabrinuti za svoju budućnost. S druge strane, opozicija napokon dobija lidera u skladu sa veličinom potreba koje za njim u državi odavno postoje: jednostavno, to mjesto je već godinama upražnjeno i ono što se do danas zvalo opozicijom bilo je najbolji garant da će aktuelni vlastodršci u istim foteljama biti još puno godina.

Čestitao sam Danisu na odluci koju je donio. Ispričao mi je da mu je bila važna podrška porodice, ali da ga je supruga pitala: "A hoće li nam baciti bombu u kuću?" Kada sam mu rekao da, unatoč svemu, ne mogu njega zamisliti kao političara, odgovorio mi je: "Ne mogu ni ja. Ali jedini uvjet prijateljima sa kojima sam krenuo u osnivanje stranke, a koji insistiraju da ja budem predsjednik, je bio: U Statutu mora stajati da predsjednik ni pod kojim uvjetima ne može obavljati tu funkciju duže od četiri godine. Znaš, meni je cilj da pomognem poštenim, mladim, obrazovanim ljudima da dođu na vlast. Sad mi ne pada na pamet da se borim za funkciju. Ali, sjeti se Meše Selimovića, šta vlast učini od ljudi. E, da ja nakon četiri godine ne bih došao u iskušenje da postanem Zlatko, ta odredba mora stajati u Statutu naše stranke." (S. Pećanin

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 03:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Prvo tom njegovom oskaru, radovala se samo jedna polovina zemlje, drugi manji bh entitet nije uopšte mario.
Drugo udurženje logorašra RS podnjelo je krivičnu prijau protiv Danisa Tanovića, jer je u svom filmu kolonu srpskih izbjeglica prikazao kao kolonu bošnjačkih izbjeglica i tako se na svjetski način izrugao srpskoj nesreći! I na kraju nagrađen prestižnom filmoskom nagradom Oskar!
Što si se vraćao Danise, šta ti je tamo falilo da ostaneš?

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 04:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
To sto polovina BiH nije marila za nagradu koju je dobio, nije Tanovicev problem. To je problem onih koji su slicni tebi a zive u onoj drugoj polovini BiH. Po tvojoj naopakoj logici, i meni bi trebalo da bude krivo, sto je Srbin pobijedio na Australijskom tenskom turniru. E pa vidis, to nije moja logika.

Sta je prikazao Tanovic u svom filmo davno je receno i to nije ono sto ti tvrdis i sto tvrde srpski logorasi. Zasto je podignuta prasina oko tog filma, odgovor lezi u cinjenici da u onoj drugoj polovini nisu marili za nagradu, nego su pozurili da je cim prije obezvrijed.

U svakom slucaj, da je BiH ovakvih kako sto su Tanovic i Bajic, a manje onih slicnih tebi. BiH bi bila sretnija i prosperitenija zenlja, u kojoj bi svaki narod nasao sebe, zemlja u kojoj niko ne bi bio proganjan i pljackan iz nacionalnih i vjerskih razloga.

Ako ne znas pisati argumetivane komentare, bolje je da ih i ne pises. Umisljati da si filozof mozes, i zna se ko to radi, ali filozof sigurno nikad neces biti.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 08:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Mar 2006, 17:56
zah je napisao:
i meni bi trebalo da bude krivo, sto je Srbin pobijedio na Australijskom tenskom turniru. E pa vidis, to nije moja logika.

Није ти било криво али се ниси ни радовао, исто као и ја кад је Денис Тановић добио оскара! Што би ми било криво, а и зашто би се радовао...

А да не мислиш да дјелим људе по именима, поријеклу и мјесту рођења и боравка ево радујем се сваком успјеху Емира Кустурице!

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 09:10 
Kako neki sebi cijelo vrijeme dozvoljavaju da "znaju sta drugi misle"... :roll:

znaci "poenta" diskusije je da su nam dobri sljedeci ljudi:
old school -
Seselj, Karadzic, Milosevic, Tudjman, Izetbegovic, Ganic, ..........

the new generation -
Tihic, Dodik, Spiric, Silajdzic, ......

a lazljivci, neznalice, prevrtljivci, glupaci..... su:

Tanovic, Bajic, Lajcak...

Ma ne, stvarno smo zaista... :angry1:

Ako ovdje ima neko iz generacije koja se sjeca stripoteke i likova iz nje... bice vam jasna moja tvrdnja da smo mi "GRU - people".... :lol:

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 09:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Danis je legenda, kao i njegov film. A onaj sarajevski jalijaš Emir (ili Nemanja?) Kusturica može da se puši od muke... Ja živim u manjem blentitetu, pa mi je bilo iskreno drago kad je Oskar zablistao u Tanovićevoj ruci...

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 10:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Magistar je napisao:
Danis je legenda, kao i njegov film. A onaj sarajevski jalijaš Emir (ili Nemanja?) Kusturica može da se puši od muke... Ja živim u manjem blentitetu, pa mi je bilo iskreno drago kad je Oskar zablistao u Tanovićevoj ruci...

Koji si ti licemjer...
:lol: :lol: :lol:

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 10:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Ja sam se bas radovao kad je Dokovic osvojo AO

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 11:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2007, 22:15
Зах а ти упамти име Denisa Mrnjavca http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 678&meni=2
које те није такнуло или у твојим данима и сарајевском ослобођењу случајно пису о том твом Денису да овог забораве.
Или старица Љубица Ђокћ-Спасојевић http://www.nezavisne.com/vijesti.php?me ... jest=19084
Крећете стопама 1991. али овај пут подмећете дјецу, а не криминалце као Цацу и сл.
Стравичне се ствари дешавају а ти трубиш о политички дигнутом Тановићу, видјећемо шта ће он то још направити, ћорак као и до сада.
Филм који је добио Оскара, у нормалним околностима не би ушао у ужи избор нити за приказивање на фестивалу у Доњим Чекрчићима :P

A to se vama vise ne dogadja
ni kad svadbujete ni kad, vam se radja!

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 11:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Hm, lijepo što nam je Danis genijalno primijetio da u ovoj zemlji ne može normalno da se živi, ali to može da vidi svaki idiot.
S druge strane, njegova Ničija zemlja je loš film i u to nema nikakve sumnje.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 11:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jul 2007, 11:36
А што би памтили његово име, мислим не схватам наслов теме у опште...

И какве везе са овим имају Новак Ђоковић и Емир Кустурица, што спомињете људе безвезе...

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 11:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2007, 22:15
Gocias je napisao:
А што би памтили његово име, мислим не схватам наслов теме у опште...

И какве везе са овим имају Новак Ђоковић и Емир Кустурица, што спомињете људе безвезе...

Па Новак нема али Емир има и те како, барем прави одличне филмове :wink:

A to se vama vise ne dogadja
ni kad svadbujete ni kad, vam se radja!

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 12:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

JMBG je napisao:

Filmovi su mu tako divni da se ovih posljednjih gotovo niko i ne sjeća. Dok mu je Avdo Sidran pravio scenarije ("Otac na službenom putu", "Sjećaš li se Doli Bel"), Emir-Nemanja je nečem i valjao. A sad... Sve što može je da izigrava budalu u onom svom Kustendorfu.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 12:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Magistar je napisao:
JMBG je napisao:

Filmovi su mu tako divni da se ovih posljednjih gotovo niko i ne sjeća. Dok mu je Avdo Sidran pravio scenarije ("Otac na službenom putu", "Sjećaš li se Doli Bel"), Emir-Nemanja je nečem i valjao. A sad... Sve što može je da izigrava budalu u onom svom Kustendorfu.

Govori seljak u svoje ime.

Idemo hronoloski:

1981 - Sjećaš li se Doli Bel - Zlatni lav u Veneciji za najbolji debitantski film, te nagrade FIPRECI, AGIS i CIDLAC na festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli

1985 - Otac na službenom putu - Zlatna palma u Kanu i nominaciju za Oskara za najbolji strani film, Grand Prix za najbolji film 1985. godine od medjunarodne kritike, a u Puli nagradjen Zlatnom arenom za refiju i nagradom Jelen

1988 - Dom za vešanje - nagrada najbolja rezija u Kanu, najbolji strani film na festivalu "Guldbagge Awards of Sweden"

1993 - Arizona dream - Srebrni medvjed i posebna nagrada zirija na filmskom festivalu u Berlinu, nagrada publike na festivalu u Varsavi

1995 - Podzemlje - underground - Zlatna palma na filmskom festivalu u Kanu, najbolji strani film na festivalu "Prix Lumieres" u Parizu (1996), najbolji film na stranom jeziku na "Boston Society of Film Critics (1997), najbolji film na stranom jeziku na "Kinema Junpo Awards" u Tokiju (1997)

1998 - Crna mačka beli mačor - Srebrni lav na filmskom festivalu u Veneciji

2001 - Price super osmice (dokumentarni film) - Zlatni kentaur na medjunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Sankt Peterburgu, Srebrni tanjir za najbolji dokumentarni film na medjunarodnom filmskom festivalu u Cikagu

2004 - Život je čudo - "national education prize" u Kanu, nagrada publike na festivalu u Melburnu, nagradu Cezar kao najbolji film Evropske Unije, nagradu Golden Globe kao najbolji evropski film, nagradu najbolji balkanski film na festivalu u Sofiji

2007 - Zavet (a da sacekamo malo, bice toga :wink: )

Zasto ga ti i tebi slicni mrzite?
Mozda zbog toga sto ste mu opljackali svu imovinu u Sarajevu. Izmedju ostalog i sve nagrade o kojima govorimo. Sto je jedva uspio da izvuce svoju rodbinu iz Sarajeva, da ne bi nastradali od silne ljubavi takvih demokrata kao sto si ti.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 12:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jan 2008, 15:21
Чуј Заха :lol: :lol: запамтите ово име дЕнис :D а човјек се зове дАнис :lol:

меморија као у златне рибице :)

Знај, и свила и гвожђе исто могу да стежу....

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 12:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Sinny je napisao:

Zasto ga ti i tebi slicni mrzite?

Зато што им је доказ да они немају храбрости

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 12:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Филм је пропагандно њесра у коме су Срби представљени као дебили у униформамам ЈНА , са све упртачима :lol: На фронту био никада их нисам носио, нити неко од мојих.
А зелени као градска раја, старке, Ролингстон... А какве су вбиле Санџаклије и они јадници из чука око Сребренице, Какња, који су пре рата једанпут месечно силазили у цивилизацију да купе гаса, соли.... :angry3:

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 13:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Је ли ко гледао ''Чудесни свијет Амелије Пулен''?

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 13:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Sinny, ne moš' ti to ovim objasniti.

Bitno je što je neki Tanović ili ona Žbanić nešto naprabili i eto ponosa.

Al nek jednog režisera, koji je pokupio nagrada koliko svi novokomponovani muslimanski režiseri nikad neće ni vidjeti, omalovažavaju... :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2008, 13:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:
Al nek jednog režisera, koji je pokupio nagrada koliko svi novokomponovani muslimanski režiseri nikad neće ni vidjeti, omalovažavaju... :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Pa i Emir je muslimanski režiser.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]