Ova tema je već uveliko zamrla. Al ja sam je tek večeras primjetila i pročitala sam sve što ste napisali.
E ovako: pošto mi je internet spor nisam mogla pogledati filmove koje je Zah postavio na početku teme.
Nego. Pošto sam ja, evo skoro godinu dana od kako sam na forumu, u čudu da uopšte postoji neka paralalena istorija onoj koju sam ja učila u školi i koju su mi roditelji prenijeli, pogotovo tata, odlučila sam da se informišem.
Moje znanje o nacionalnoj istoriji je šturo, a opet u odnosu na neke druge ljude, i nije tako loše. Al evo, bila sam sigurna da ono što sam učila u školi je tačno, naravno sa upozorenjima nastavnika i roditelja da nije sve što piše u užbeniku baš tako. Govorim o istoriji iz osnovne škole i nešto malo istorije u srednjoj.
Evo ja molim Zaha ili bilo koga drugog, da mi u najkraćim crtama objasni tu, kako kažem paralelnu istoriju. Znači, interesuje me šta to muslimani tvrde. Ko je domicijelno stanovništvo, ko su doseljenici, koga su Turc tlačili, al baš u najkraćim crtama: kao što bih ja npr. rekla da smatram da su Srbi ovdje od davnina (da ne ulazim sad u tu priču), koje su Turci pokorili i držali pokorene 5 vijekova. Od Srba koji su milom ili silom prešli na Islam nastaju muslimani, od kojih današnji muslimani vode porijeklo. Eto tako.
Ovim ne mislim nikog da zaje--am i ne mislim da preispitujem svoje porijeklo, nego prosto želim da znam. Sve vrijeme pokušavam tati objasniti da ima neke nove istorije,mislim istorije za koju ni on, ni ja nismo čuli, al ne znam šta mu reći.
Znači, bez ikakvih provokacija, me interesuje ovo gore navedeno.
Hvala, unaprijed