banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 23:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 89 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2008, 02:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Do juce si pricao kao si iz Lijevaca, i kako imas papire o kupljenoj zemlji. Medjutim, sta je kupljeno a sta je oteto, mogao si procitati pod naslovom Agrarna reforma. Eto prilike da upotpunis znanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2008, 14:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...to ti je bole prico...brkas...(zlo)namerno...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 03:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Ova tema je već uveliko zamrla. Al ja sam je tek večeras primjetila i pročitala sam sve što ste napisali.

E ovako: pošto mi je internet spor nisam mogla pogledati filmove koje je Zah postavio na početku teme.
Nego. Pošto sam ja, evo skoro godinu dana od kako sam na forumu, u čudu da uopšte postoji neka paralalena istorija onoj koju sam ja učila u školi i koju su mi roditelji prenijeli, pogotovo tata, odlučila sam da se informišem.
Moje znanje o nacionalnoj istoriji je šturo, a opet u odnosu na neke druge ljude, i nije tako loše. Al evo, bila sam sigurna da ono što sam učila u školi je tačno, naravno sa upozorenjima nastavnika i roditelja da nije sve što piše u užbeniku baš tako. Govorim o istoriji iz osnovne škole i nešto malo istorije u srednjoj.

Evo ja molim Zaha ili bilo koga drugog, da mi u najkraćim crtama objasni tu, kako kažem paralelnu istoriju. Znači, interesuje me šta to muslimani tvrde. Ko je domicijelno stanovništvo, ko su doseljenici, koga su Turc tlačili, al baš u najkraćim crtama: kao što bih ja npr. rekla da smatram da su Srbi ovdje od davnina (da ne ulazim sad u tu priču), koje su Turci pokorili i držali pokorene 5 vijekova. Od Srba koji su milom ili silom prešli na Islam nastaju muslimani, od kojih današnji muslimani vode porijeklo. Eto tako.
Ovim ne mislim nikog da zaje--am i ne mislim da preispitujem svoje porijeklo, nego prosto želim da znam. Sve vrijeme pokušavam tati objasniti da ima neke nove istorije,mislim istorije za koju ni on, ni ja nismo čuli, al ne znam šta mu reći.
Znači, bez ikakvih provokacija, me interesuje ovo gore navedeno.

Hvala, unaprijed :hello2:

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 09:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2006, 14:28
Ja znam najkracu varijantu....dosli Turci i nastali Bosanci....kraj...i sve stane u jedan red!!!

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 03:51 
Veteran
Veteran

Tvoja najkraca varijanta poznavanja Bosnjka je neznanje. Cudno je kako se neki ponose neznanjem, a isticu onu drugu svoju karakteristiku nacional-sovinizam.Valjda je to sad najcjenjenija ljudska osobina u RS.

Postovana gospodjice, na ovom podforumu imamo temu sve mi se cini " Ko su Bosnjaci" Moj savjet je, da potrazis taj naslov i da procitas sve komentare. Mozda za pocetak i to bude dovoljno. O Bosnjacima govori i I. Garasanin u svom Nacertaniju, Bosnjake pominje i Letopis matice srpske iz 1825.godine, Bosnjake pominje i Dositej Obradovic u svojim prepiskama itd. Ako pogledas filmove koje sam prezentirao, tamo ces naci i godinu od kada pocinje zestoko negiranje Bosnjaka i bosanskog jezika. Zasto je to tako,saznat ces kad prosetas ulicama Banja Luke, Prijedora i drugih gradova sirom RS.Dakle, to negiranje Bosnjaka imalo je za cilj nestanak Bosnkjaka na prostorima koje danas obuhvata RS, rusenje njihovih vjerskih objekata, ravnanje grobalja-mezarlja, ne samo u ratu nego i u vremenu mira, kao npr. groblja-mezarlja gdje je danas Park P. Kocis u Banja Luci, prostor gdje se nalazi nova Gimnazija u Banja Luci itd,itd.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 04:05 
Veteran
Veteran

Zaoka, da li si procitao onaj naslov "Agrarna reforma", ciji je autora Dr. Banac koji sam prezentirao pod onom zakljucanom temom o Nacertaniju i I. Garasanina. Nadam se da jesi, i mislim da ti je sad sve jasno, kako su Lijevce Polje i Banja luka posrbljeni. Nista neobicno, tako je bilo i sa mnogim gradovima u Srbiji. Vjerujem se da si procitao i naslov "Izgon muslimana iz Srbije". Dakle, uvijek aktualan tema za Srbe, kako doci do tudje imovine:imanja, kuce, ducani itd.

Ovo ti govorim iz svog iskustva, jer sam opljackan do gole koze, ali opet hvala onome koji nam je dozvoli da i opljackani izadjemo, jer i to je jedna vrsta humanosti u onim uslovima. Sve je moglo biti i drukcije.Dakle, hvala onom nepoznatom, koji mi je omogucio da izadjem pa makar i opljackan. Sve opljackano halalim, ni za cim ne zalim.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 09:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2006, 14:28
Citiraj:
Tvoja najkraca varijanta poznavanja Bosnjka je neznanje. Cudno je kako se neki ponose neznanjem, a isticu onu drugu svoju karakteristiku nacional-sovinizam.Valjda je to sad najcjenjenija ljudska osobina u RS.

Postovana gospodjice, na ovom podforumu imamo temu sve mi se cini " Ko su Bosnjaci" Moj savjet je, da potrazis taj naslov i da procitas sve komentare. Mozda za pocetak i to bude dovoljno. O Bosnjacima govori i I. Garasanin u svom Nacertaniju, Bosnjake pominje i Letopis matice srpske iz 1825.godine, Bosnjake pominje i Dositej Obradovic u svojim prepiskama itd. Ako pogledas filmove koje sam prezentirao, tamo ces naci i godinu od kada pocinje zestoko negiranje Bosnjaka i bosanskog jezika. Zasto je to tako,saznat ces kad prosetas ulicama Banja Luke, Prijedora i drugih gradova sirom RS.Dakle, to negiranje Bosnjaka imalo je za cilj nestanak Bosnkjaka na prostorima koje danas obuhvata RS, rusenje njihovih vjerskih objekata, ravnanje grobalja-mezarlja, ne samo u ratu nego i u vremenu mira, kao npr. groblja-mezarlja gdje je danas Park P. Kocis u Banja Luci, prostor gdje se nalazi nova Gimnazija u Banja Luci itd,itd.

Na ovim prostorima do dolaska Turaka nigdje muslimana nije bilo to ja jedino znam...a te suplje o ravnanju to prodaji svojim Skandinavcima nama ovdje nemoj...!!!

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2008, 01:39 
Veteran
Veteran

Dolaskom Turaka pocinje islamizacija, mahom onih koji jos nisu bili primili krscanstvo. Medjutim ako uzmes Istoruju Bosne od V. Bogicevica, tamo ces naci podatak da je u Bosni i prije dolaska Turaka bilo nesto malo muslimana, koji su islam primili od islamskih trgovaca koji su prije dolaska Turaka krstarili Bosnom. Tako on pominje nekoliko porodica u okolini Tuzle, mjesto sam zaboravio, ali sve mi se cini da govori o Klesiji. Davno sam to citao, pa se ne sjecam detalja,ali ako odes u neku od biblioteka u Banja Luci mozda nadjes tu knjigu u dva dijela. Vrijedna je za procitati.

Ako neke stavri ne poznajes, ne mozest tvrditi da nije ni postojalo, jer niko nije sveznajuci, poznavalac svega.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2008, 06:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2006, 22:46
zah je napisao:
Dolaskom Turaka pocinje islamizacija, mahom onih koji jos nisu bili primili krscanstvo.

Ček', ček! Da li se to opet "stidljivo" pokušava progurati deplasirana "bogumilska" teza?

Elem, nema te odavno na temi o CB, a, eto, slučajno tamo baš pričamo i o ovoj "problematici". :wink:

zah je napisao:
Medjutim ako uzmes Istoruju Bosne od V. Bogicevica, tamo ces naci podatak da je u Bosni i prije dolaska Turaka bilo nesto malo muslimana, koji su islam primili od islamskih trgovaca koji su prije dolaska Turaka krstarili Bosnom. Tako on pominje nekoliko porodica u okolini Tuzle, mjesto sam zaboravio, ali sve mi se cini da govori o Klesiji. Davno sam to citao, pa se ne sjecam detalja,ali ako odes u neku od biblioteka u Banja Luci mozda nadjes tu knjigu u dva dijela. Vrijedna je za procitati.

I sa kojom konkretnom bitnošću se to nadovezuje na ono što je nekoliko vijekova u Bosni bilo prije toga? :wink:

zah je napisao:
Ako neke stavri ne poznajes, ne mozest tvrditi da nije ni postojalo, jer niko nije sveznajuci, poznavalac svega.

Naravno, volio bih vidjeti toga ko bi "mog'o" sa nekim "ko se razumije u sve". :wink:

Prihvatate da nećete slati uvredljive, vulgarne, kleveničke, riječi mržnje, prijeteće, seksualno orijentisane reči ili bilo kakav materijal koji ne poštuje zakon vaše zemlje, zemlje gdje je ovaj sajt hostovan kao i međunarodni zakon...

MAJKE MI!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 89 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Sva vremena su u UTC [ DST ]