banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 06:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Feb 2008, 12:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Ovde očigledno ima nekoliko ljudi kojima bi u životu koristilo da malo pogledaju i NOVI zavjet prije nego što počnu da lupetaju o svinjetini i drugim stvarima.

Citiraj:
Pa ko josh zeli konzumirati svinjetinu

Evo npr. ja. To je najukusnije meso u svemiru, jedem ga redovno već dobrih dvadeset osam godina i nikad nisam imao nikakvih problema. Pomenuta trihineloza može da se popije samo kad je meso loše obrađeno.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 12:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Lažem, ne baš dvadeset OSAM godina, malo manje :D

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 13:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
O tempora, o mores, каква тема ј#"$%! :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 14:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Harvester je napisao:
Evo npr. ja. To je najukusnije meso u svemiru, jedem ga redovno već dobrih dvadeset osam godina i nikad nisam imao nikakvih problema. Pomenuta trihineloza može da se popije samo kad je meso loše obrađeno.

To ce ti malo ko reci da je najukusnije meso u svemiru, ali nije moje da o tome odlucujem posto uglavnom ne jedem nikakvo meso.
Ono sto bi zelio naglasiti, da opasnost od trihineloze nije jedina opasnost. Ovo meso je vise stetno zato sto izaziva naslage u arterijama koje zacepljuje od cega umire preko 50% stanovnistva, a takodje nije zanemariv udio uticaja ovog mesa u stvaranju raka od kojeg umire 20% stanovnistva. 28 godina je relativno malo da se osjete ove posljedice. Ja licno misllim da je bog zabranio svinjetinu zato sto ona nije dobra isto kao sto bi vjerovatno zabranio i cigare da su postojali tada. Ali to je samo moje misljenje.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 15:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Ček' malo, ti stvarno misliš da je bog zabranio svinjetinu (ili bilo šta drugo) :confused3: ?!?

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 15:07 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ma jok, zezao se. malo se nasalio na nas zivotni racun.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 15:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Warrior of the Light je napisao:
Ček' malo, ti stvarno misliš da je bog zabranio svinjetinu (ili bilo šta drugo) :confused3: ?!?

Jevrejima je zabranio. Ja mislim da su odredjeni savjeti jevrejima preporuka i ostalim narodima kako da zive. Bog nije mozda zabranio u bukvalnom smislu, ali kad pogledamo danasnja zdravstvena istrazivanja vidimo da ta zabrana Jevrejima nije bila bez veze. Pogotovo sto slicne stvari nalazimo i u kuranu. Ja sam reagovao, zbog toga sto je u prethodnom postu iznad mene pisano kako je svinjetina nesto dobro sto uopste nije, i nesto ukusno sto je samo relativno jer meni to nije ukusno pa sam zato reagovao. Inace, ja mislim ne samo svinjetina, nego uopste svako meso da biblija preporucuje da se ne koristi, a nezdrava mesa poput svinjetine, macketine, pascetine, zecetine, misetine itd. posebno.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 15:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ljudi su iskustveno dobro znali da je svinjetina loša po zdravlje; kao što znaju još mnooogo toga... Međutim, samo znanje teško da će spriječiti ikoga da radi kako ne treba; mudri su dobro znali da je jedini siguran način da se svjetina natjera da nešto radi - nametanje, a to je najlakše uraditi tako što će naredba koja treba da se poštuje biti proglašena - božjom... :evil3: nakon toga će strah da odradi svoje... to je sva mudrost.

Inače, nisam ni ja neki ljubitelj svinjetine, što pojedem to je po slavama :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 16:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
On jasnim rečima kaže da se zakoni Starog zaveta moraju poštovati bez ikakve izmene:

Reče i osta živ.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 18:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mudri su dobro znali da je jedini siguran način da se svjetina natjera da nešto radi - nametanje, a to je najlakše uraditi tako što će naredba koja treba da se poštuje biti proglašena - božjom... :evil3: nakon toga će strah da odradi svoje... to je sva mudrost.

Ne bih se slozio. Sve sto se silom namece, kad-tad propadne i nema efekta. Osim toga ako neko smatra da je biblija knjiga koju je Bog pisao znaci da ovo nije tamo dospjelo slucajno. A kao sto sam rekao i nauka potvrdjuje da je svinjetina losa.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 18:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Sve sto se silom namece, kad-tad propadne i nema efekta.

Kao što, na primjer, danas propada religija :confused3:

Problem je u strahu; uzmi npr. Hamurabijev zakonik ili, recimo, Dušanov. U svoje vrijeme su bili početak i kraj zakona, a zakonodavci su bili strah i trepet, a danas ih niko ne benda, jer su i Hamurabi i Dušan odavno mrtvi. A uzmi, s druge strane "božje" zakone - bez obzira na ogromne civilizacijske i kulturološke razlike između današnjeg društva i društva u kojem su ti zakoni nastali, i dan danas imamo ljude koji poštuju te zakone, jer je "bog" itekako živ i to zahvaljujući tome što se "hrani" strahom svojih podanika. Religija kakvu poznajemo puca upravo zbog toga što je sve manje i manje ljudi koji se plaše boga ili bogova.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 19:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Вориор, о чему причаш?
Ти полазиш од становишта да апсолутно сви вјерују у Бога искључиво из страха.
Није свијет ни црн ни бијел, нити су све вране црне ни све овце бијеле...

Једноставно си врло лако искључио људе који вјерују из љубави,
оне који вјерују на основу неког личног доживљаја или искуства,
оне које вјерују из познања, оне које вјерују из љубави,
па и оне који имају одређена мистичка искуства богопознања.

Ти нам сад представи да је религиозност као неко застарјело друштвено уређење или убјеђење, односно поглед на свијет...
Да немаш осјећај да си мало превише искључив у ставу? :-?

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 20:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A ti me odmah optužuješ... Nisam nikad mislio da apsolutno svi vjeruju iz straha. Naravno da postoji i druga strana, ali je, eto, ne pomenuh. Pa valjda se svi nekako trudimo biti na toj drugoj strani. Bilo je ranije na ovom forumu dosta riječi o tome kako naše misli i emocije oblikuju, ne samo naš doživljaj svijeta, nego i sam taj svijet: ljubav će da odgovori na ljubav, ali samo ako je to prava ljubav.. a strah će da odgovori na strah u svim njegovim mogućim implikacijama: npr. strah navodi na moralisanje, to dalje vodi u gordost, što implicira želju za nametanjem a posljedica svega toga bude mržnja (ovo smo valjda svi proživjeli, pitanje je koliki je procenat onih koji su toga svjesni).

Dakle, ne vjeruju apsolutno svi iz straha, ali izgleda da je takva većina, ipak.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 20:48 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Sep 2007, 15:36
К НАЈОЗБИЉНИЈЕМ

У озбиљности бескрај затонух, Спасе,
откад те смотрих, усред трена,
не бих ли негде срео
Тебе, жива.
И обеспочећен, занемели сведок затечен,
изгубих се у дубинама,
безнадеждан да ћу икада проходити
Царство, у коме Ти,
свакој вољи и решености ишчезнувши,
обитаваш.
Гле, само дно озбиљности
стан је твој.
Ах ко је моћан да ту оловност разгрне,
тежином смисла да проговори ?
Ах ко ме неодазовним учини, Зове,
да и најодмеренији ми корак
немоћју звони ?
И тек је стрепња,
страх,
бездах,
и детињи плач у мени,
путоказ прави.
Д.Б.М

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 23:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A ti me odmah optužuješ... Nisam nikad mislio da apsolutno svi vjeruju iz straha. Naravno da postoji i druga strana, ali je, eto, ne pomenuh. Pa valjda se svi nekako trudimo biti na toj drugoj strani. Bilo je ranije na ovom forumu dosta riječi o tome kako naše misli i emocije oblikuju, ne samo naš doživljaj svijeta, nego i sam taj svijet: ljubav će da odgovori na ljubav, ali samo ako je to prava ljubav.. a strah će da odgovori na strah u svim njegovim mogućim implikacijama: npr. strah navodi na moralisanje, to dalje vodi u gordost, što implicira želju za nametanjem a posljedica svega toga bude mržnja (ovo smo valjda svi proživjeli, pitanje je koliki je procenat onih koji su toga svjesni).

Dakle, ne vjeruju apsolutno svi iz straha, ali izgleda da je takva većina, ipak.

Ма добро, не љути се...него реко, да не испадне... :)

Добро написа оно поређење око моралисања, гордости и мржње, али мислим да ту није почетак страх,
него недовршеност и незрелост личности која се упусти у духовност, па све тумачи "по себи"...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2008, 23:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jap, ima i toga.
No frx :angel4:

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 00:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Па зато сам рекао да све што се намеће страахом кад тад пропада. Ето видиш та религиозност цара Душана је пропала управо зато што је био религиозни тиранин. У ствари суштина је у томе да Бог не жели да се вјерује из страха, па према томе онда значи то је разлог зашто се хришћанство као религија љубави одржало док се тиранија цара Душана, Рима, Наполеона, Хитлера и других нису одржали јер су почивали на страху.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2008, 00:07 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
"Kao sto je sigurno da postoji Bog, tako je sigurno da je Hristos Bog..Kao sto sam ja (Napoleon) za sebe siguran da nisam nista vise od covjeka, tako sam za Hrista uvjeren da je mnogo vise od toga. Vjerujem da se razumijem u ljude, i zato kazem da Isus nije bio covjek..
Aleksandar, Cezar, Karlo Velika i ja (Napoleon) osnovali smo velike imperije. Ali na cemu su se temeljila ta djela. Na sili. Isus je svoje carstvo osnovao na ljubavi i zato su cak i danas milione ljudi spremni umrijeti za njega. Kakva li je razlika izmedju moje duboke bijede i Hristovog carstva, koje se i danas propovijeda, ljubi, slavi i siri po cijelom svijetu"---Napoleon.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 13:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Magistre u kojim ćitabima nađe ova pravila u vezi nevjernih žena i ostalog?

Što se tiče svinjetine nije ni čudo što je zabranjena. Šta vi mislite kako je jednom Arapinu kada se naždere npr. pršuta pri zvizdanu od 45 C a nigdje nema ni kapi vode?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]