lavić je napisao:
Pozdrav bratu Damaskinu želeo bih prvo da kažem kako mi je drago što je promenjema slika pored vašeg pseudonima.
Поздрав лавић,
мој аватар није била слика већ икона (огромна је разлика),
а нисам је промијенио него сам изгубио линк ка икони након промјене форума.
Није ми јасно шта вам је ту "драго", зар вам смета лик Исусове мајке?
Citiraj:
Što se tiče ,,mističnog sagledavanja’’ Isus Hrist nam nije rekao da samo mističnim razumevanjem možemo razumeti njegove reči
Није рекао нама, али јесте рекао Апостолима једном приликом када су га упитали зашто се маси обраћа у причама,
а њима открива мистичка значења и тајне, такође и међу ученицима је правио разлику између просвећених и непросвећених,
а своју божанску природу је показао у свјетлости на Тавору само тројици ученика,
а од те тројице само један је награђен пуним познањем онога "што је на небу и на земљи".
Citiraj:
jer bi nam u tom slučaju mnogo toga bilo uskraćeno.
И јесте много тога ускраћено онима који нису достигли просвећење,
барем познањем насталим из искуства како каже Апостол у Посланицама.
Пуно познање је доступно само ономе ко достигне обожење, односно сједињење са божанским енергијама,
и ко постане "Бог по усиновљењу и по благодати", о чему такође говори Писмо.
Citiraj:
Ne znam šta znači da je neko prošao kroz očišćenje I ko ga je očistio
ako je reč o Svetom Duhu onda razumem a sve ostalo mi je nepoznato.
Ријеч јесте о Светом Духу, али и у заједничарењу са божанским нествореним енергијама.
О осталом можемо разговарати на пп.
Citiraj:
Ovde nije reč o Božijoj veličini I van vremenskom poimanju već o doslovnom zemaljskom vremenu
u kom se ljudima u vremenu I prostoru nešto obećava I to ispunjava u tom datom vremenu.
Nismo mi vam vremenski da bi nam se na drugi način govorilo.
Хришћани још од почетка говоре да не припадају овом свијету и времену,
да они који у Христа вјерују и исповједају га да не потпадају под "законе смрти" односно гријеха,
а да сад не говорим о обухватању онтичког и есхатонског у хришћанским мистеријама.
Категорија "последњег времена" које се односи на вријеме након васкрсења
између осталог подразумјева у себи и различит критеријум времена.
Citiraj:
Bog jeste iznad naše logike ali zemaljska zbivanja su pojmljiva čoveku
I zato nam je I rečeno da bi poznali vreme određeno za pojedina dešavanja.
Чини ми се да је разлог објаснио сам Христос који је рекао да су знаци објављени на мистичан начин
управо да би ми непрестано стражили над собом, какво би то било стражење ако би знали тачан час у који ће лопов доћи?