banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 22:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Jan 2008, 22:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Evo za moje forumske drugare :D jedna poslastica :D

Pominjao sam ranije Petera Carrolla na nekom topiku. On je utemeljitelj modernog usmjerenja u magijskoj teoriji i praksi, poznatog kao Haotika ili Haos Magija. Evo par riječi o njemu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_J._Carroll
Haotika je istovremeno i revolucija i evolucija magijske misli, te sigurno jedna od najefikasnijih magijskih doktrina svih vremena. Carroll je izdao nekoliko knjiga; prevodi na Ex-YU jezike, koliko znam, ne postoje; knjige se mogu pronaći na netu, ali je stil prilično naporan za čitanje nekom ko ima samo školsko znanje engleskog jezika (kao što sam npr. ja...). Tekst koji slijedi je prevod na srpski jednog Kerolovog eseja; slučajno sam ga našao na netu; prevod je prilično neizbrušen, ali dovoljno jasan; mislim da je ovo jedino njegovo djelo prevedeno na srpski do sad.

Enjoy :D

Haotizam i Haos magija: Lični pogled
Peter Carroll

Pošto ima puno Haos magičara kao i Haotista koji praktikuju magiju, ne mogu da pričam o temi generalno, već samo o mom Haotizmu i Haos magiji. Ipak, ako želite definiciju u jednoj rečenici, s kojom se većina Haotista slaže, onda nudim sledeće. Haotisti obično prihvataju meta-verovanje da je verovanje alat za postizanje efekata; nije krajnje i ne završava se u sebi samome. Lako je videti kako su drugi ljudi i kulture žrtve sopstvenih verovanja. Užasi Islama i grozno stanje politike u sub-Saharskoj Africi su očigledni primeri, ali retko se zaustavljamo da razmatramo o tome koliko mnogo smo žrtve sopstvenih verovanja; i o sposobnosti koju imamo da ih modifikujemo ako želimo. Verovatno vredi razmotriti skorašnju istoriju vere u Zapadnim kulturama pre podizanja napada na same osnove pogleda savremenog sveta. Milenijum i po je postojanje ,,Boga" bilo nepobitna činjenica života u Hrišćanstvu. Nikada nije dovedena u pitanje niti je pomišljeno da se dovede u pitanje. Odvratni ratovi i progoni su sprovedeni da podrže jednu interpretaciju božanstva protiv druge. Učeni ljudi su napisali hiljade knjiga o teologiji skretnica rasprava koje nam danas deluju krajnje dosadno i idiotski, ali centralno pitanje postojanja ,,Boga" nikada nije razmatrano. Međutim sada, verovanje u ,,Boga" kao autora većine onoga što se događa po svetu je skoro potpuno napušteno, i verovanje u čak postojanje odsutnog ,,Boga" na mnogim mestima bledi. Satanizam kao anti-religijski pokret je sada otpadak ikono-rušiteljskog talenta. Alhemičari, čarobnjaci i naučnici kasnog srednjeg veka i Renesanse su osvojili izvanrednu posmrtnu pobedu. Njihovi upiti na temu pogleda srednjevekovnog sveta su započeli truljenje koje je najzad srušilo celu građevinu dole. Možemo se smejati kada gledamo nazad na to, ali ja tvrdim da mi sada živimo pod kolektivnom opsesijom koja je još moćnija i biće jednako ograničavajuća i apsurdna budućim istoričarima. Od osamnaestovekovnog Evropskog prosvetljenja, ta vera je porasla do tačke gde je sada tako sve-prodorna, i tako fundamentalan deo pogleda Zapadnog sveta, da se onaj koji je dovodi u pitanje generalno smatra ludim. Ovo je verovanje koje se dokazalo vrlo moćnim i korisnim da ga zapravo svako u Zapadnom svetu prihvata bez pitanja. Čak i oni koji pokušavaju da održe veru u ,,Boga" nastoje da unesu više stvarnog poverenja u ovo novo verovanje iz više praktičnih svrha. Upravo ću otkriti šta je ovo fundamentalno savremeno verovanje. Većina vas će pomisliti kako je tako očigledno da je činjenica,da se jedva može nazvati verom ili verovanjem. To, ipak, jeste mera njene neverovatne moći nad nama. Većina vas će pomisliti da sam ludak ili budala da je uopšte dovodim u pitanje. Nekoliko vas će uspeti da zamisli kako bi bilo ne verovati u to, ili da je moguće zameniti je nečim drugim. Evo ga: dominantno verovanje u svim Zapadnim kulturama je da se ovaj univerzum odvija na materijalnoj uzročnosti, pa je stoga shvatljiv razumu. Zapravo svako se takođe drži drugog, sekundarnog verovanja da koje je kontradiktorno, suprotno ovom prvom - verovanje da imaju nešto što se naziva slobodna volja, mada su u nemogućnosti da objasne šta je ovo - ali ću se time pozabaviti kasnije. Trošimo bilione svake godine na učenje naših mladih i njihovo dogmatiziranje ka primarnom verovanju u materijalnu uzročnost u našim školama. Naš jezik, naša logika, i većina naših mašina, su izgrađeni uglavnom na ovom verovanju. Odnosimo se prema njemu kao pouzdanijem nego ,,Bog". Danas, jedna od funkcija magičara je da pokuša i da se probije do nečega što je van normalnog. Moje sopstveno magijsko traganje je uvek imalo jak paradoksalni i ikono-rušiteljski element, i ja sam davno odlučio napadnem iskvareno i primarno verovanje naše kulture. Religija je previše laka meta pošto je već fatalno onesposobljena od strane naših predaka, Renesansnih čarobnjaka i naučnika. Savremeni Satanisti traće svoje napore. Ideologija se zahvalno postepeno zamenjuje ekonomijom. Glavni nasrtaj mog Haotizma je protiv doktrine materijalne uzročnosti i sekundarno protiv većine besmislica koje se smatraju modernom psihologijom. U svakom slučaju, sada moram prvenstveno da pokušam da vas ubedim da postoji nešto ozbiljno pogrešno sa materijalnom uzročnošću i da postoji nešto što je može zameniti kao verovanje. Ovo su vitalno važna pitanja za magičare, jer su nasleđe u biti spiritualnog opisa magije i verovanja u materijalnu uzročnost pojačano korišćeni u slučajnom obličju da oforme brojne loše zamišljene metafore kao što su ,,magijska energija" ili ,,magijska sila" koji su taktički pretpostavljeni da su nešto analogno statičkom elektricitetu ili radio talasima. Ovo je, ja mislim, kompletno sranje. Magija se može navesti na ponašanje približno ovom, ali to nije baš efektivan opis. Pre nego što pokušam frontalni napad na materijalnu uzročnost povratiću se malo da sakupim municiju. Nekolicina ljudi je primetla da je 1930-ih godina otkrivena ozbiljna pukotina u tkanini materijalne uzročnosti koja bi na temeljima vere, trebala da naknadi sve. Ova pukotina je nazvana Kvantna Fizika, i Nils Bor je taj koji je sa svojom Kopenhagenskom Interpretacijom, zabio prst u pukotinu i otvorio zamotano da otkrije drugačiju realnost. U osnovi Bor je pokazao da je ova realnost bolje modelirana opisom ne-materijalne uzročnosti koja dela probabilistično (verovatnoćom) a ne determinalistički (određeno).
Ovo možda zvuči pitomo isprva, ali podrazumevanja za naš svakodnevni pogled na svet i za naše teorije magije su strašni tj. sjajni. To je dovelo do kraja ere časovničarskog univerzuma paradigme koja počela pre 200 godina i u koju skoro svako i dalje veruje, čak iako nemogu da je formulišu precizno. Podstičem sve magičare svuda da se zahvale, pijući ono što je najverovatnije najbolje pivo na svetu, zato što je Karlsberg Bruari (Carlsberg Brewery) u Kopenhagenu bio taj koji je podržao Bora i njegove kolege dok su radili fiziku. Većini, pravim naučnicima kvantna fizika je bila neukusna kao što je veštičarenje sveštenicima. Ako moraju da je koriste preferiraju da ne misle o implikacijama, upletenosti. Čak se i Ajnštajn, koji je pokrenuo kvantnu fiziku, ali je napravio najveći doprinos u Relativitetu, osećao odbijenim svojim implikacijama, na osnovama naučne vere i preostalog judaističkog verovanja, i protraćio je mnogo njegovog kasnijeg života boreći se neplodno protiv toga. Kvantna fizika mi govori ne samo da je magija moguća u svetu koji je beskonačno Haotičan, nego što smo mislili, nego da je magija centralna u funkcionisanju ovog univerzuma. Ovo je magičan univerzum, a ne časovničarski. Uzročna materijalistička verovanja su bila oslobađajući i osvežavajući dah svežeg vazduha nakon milenijuma ipo monoteizma, ali sada, u njihovom zenitu, postali su tiranija. Relativitet i fundamentalna fizika povezana sa njime su najverovatnije zatvaranje finalnog usavršavanja uzročno materijalističke paradigme, i kao takvi sada deluju kao strašan zatvor. Za sve praktične svrhe ograničavaju nas na ovu planetu zauvek i pravilima teraju magiju iz naših života. Kvantna fizika, za koju verujem da je u osnovi istraživanje magijskog fenomena, fundamentalizirajući realnost koju su većina ljudi opažali kao ne-magičnu u poslednjih 200 godina, pokazuje nam put za izlazak napolje. Možda će biti potrebno neko vreme da neki značajni deo čovečanstva nauči da veruje u novu paradigmu suštinski i živi prema tome, ali eventualno hoće. Do tada ograničeno je na to da zvuči kao discombobulating blablađižkosprtizam ili zagorčen intelektualizam većini ljudi. Voleo bih da spomenem moje drugo omiljeno ikonoborstvo koje se dešava bez objašnjenja. Odbijam uobičajen pogled post-monoteističke Zapadne psihologije da smo mi individualna jedinična bića koja poseduju slobodnu volju. Ja preferiram opis da smo mi kolonijalna bića koja se sastoje iz više ličnosti; takođe generalno odžalošćeni selektivnom amnezijom koja je obeležje ovog inače sveprisutnog stanja. I da kao drugo ne postoji slobodna volja; iako imamo sposobnost da delamo nasumice, i posedujemo sklonost da se identifikujemo sa bilo čime što uradimo kao rezultat. Svi bogovi i boginje su unutar nas i nematerijalno okolo nas takođe, u obliku nelokalne informacije. Smatram da se svi događaji u biti događaju magijom; očigledna uzročnost ispitana klasičnom naukom je prosto više statistički pouzdan kraj spektra čiji je drugi kraj kompletni Haos. Međutim, želeo bih da završim sa nekoliko reči o tome kako moj Haotizam utiče na moju ličnu aktivnost u onome što se obično naziva magija. Za mene postoje dva glavna aspekta magije; parapsihološki i psihološki. U očaravanju i divinaciji ja verujem da magičar pokušava da interaguje sa prirodom kroz nematerijalističku uzročnost. On u osnovi razmenjuje informaciju sa svojom okolinom bez korišćenja njegovih fizičkih sposobnosti. Ostin Osman Sper (Austin Osman Spare) je precizno identifikovao mentalne manevre neophodne da dozvole da se ovo dogodi. Manevri su iznenađujuće jednostavni i kada ih jednom razumete možete izmisliti neograničen broj čini i oblika divinacije. Manevri su sveti , ali oblici njihovog izraza su proizvoljni; možete koristiti bilo šta nasumice.
Bor i Sper su za mene Sveci Crkve Haosa. Ja smatram da kada magičar interaguje sa tim naizgled osetljivim izvorima znanja, inspiracija i parapsiholoških sposobnosti koji su nazivane duhovi, bogovi, demoni i elementali, on ulazi u izvanredne resorse koje svako od nas već poseduje. Kada su aktivirani oni takođe mogu primiti ulazne podatke kroz nematerijalni uzročnik spolja. Pošto svi sadržimo tako bogatu gomilu u našem sopstvenom nesvesnom ili podsvesnom i takođe možemo da primimo podudarne informacije iz kolektivne nesvesti kao što jesu, onda su mogućnosti praktično beskonačne. Ako je data tačna tehnika, neko može da invocira ili evocira bilo šta, čak i stvari koje nisu postojale dok nije pomislio da ih pozove. Ovo možda zvuči kao totalni Haos, i moram da kažem da moja istraživanja potvrđuju da to i jeste! Haos Magija za mene predstavlja pregršt osnovnih tehnika koje moraju biti prionute tome da se striktno dobija rezultat, ali van toga nudi slobodu izraza i namera ne sanjanu u svim prethodnim oblicima magije.

Peter Carroll

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 13:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Што ти је толико забаван, па није рекао ништа ново што досад нисмо читали сто пута. :roll: :)

Оно што ми је запало за око је овај цитат са једног од линкова:

Citiraj:
Chaos Magick can be considered to be a psychological approach to magickal ritual.
Bearing many similarities to the Stanislavsky system of Method Acting,
the ritual systems of Chaos Magick aim at blocking the conscious mind and generating a state of consciousness known as “gnosis”,
a state of mind in which the defenses of the discursive mind are overthrown and the magickal intention of the magician can be driven deep into the Absolute,
that is to say into the quantum flux of the universe.
Like Method Actors, Chaos Magicians seek to forget their identity in order to achieve their will, the change in the universe that is the goal of the magickal act.
To do this Chaos Magicians use gesture, ritual, sound, visualization, the cues of their senses, meditation,
and generated emotional states such as anger, fear, disgust, boredom or despair.
Any method that can create the momentary state of gnosis is considered acceptable.

Сад испаде да свако ко се бави умјетношћу и ко користи систем Станиславског у суштини практикује "хаотику".
Сам Станиславски фактички није донио умјетности неки нови и засебан приступ,
већ као што је и сам рекао само је методски осмислио и дефинисао систем рада.

Још приде, свако ко се иоле дохватио било каквог рада на себи (оног најобичнијег аутоаналитичког, а камоли религијско-мистичког)
такође дође до стања отворених подсвјесних ресурса, што опет не значи да тиме практикује "хаотику",
већ да ради на свом унутрашњем сазријевању.

Оно што у ствари дистанцира и разликује "хаотичаре" и сличне "духовне учитеље" јесте, како они и сами признају,
то што не бирају средства да отворе своје подсвјесне ресурсе, па чим негдје "заглаве",
брже боље се окрену негативној енергији , јер је то у сваком случају много лакше...

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 15:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne znam, taj dio texta je samo jedno poređenje, pa ne ispada baš da se svako ko se bavi metodama Stanislavskog "bavi Haotikom" (tako da, ako si se bavio tim metodama, bez brige :D )
Inače, taj Marik je, koliko mi se čini, bio uključen u onaj famozni Klaster koji je devedesetih vršio astralna špijuniranja i astralne napade na Sajentologe, što je rezultovalo otkrivanjem nekih veoma zanimljivih stvari vezanih za ove... iako ne znam puno o ovom Klasteru, samo sam nabasao na par informacija, ako neko ima više o ovome volio bih da mi javi.

Inače sam text je sasvim OK, lik je baš fino objasnio šta je haotika:
Citiraj:
Chaos Magick is non-discriminatory and refutes dualism. Rooted in the realization of the quantum flux and recognizing that ideas are not reality (although they may influence the perception of reality) Chaos Magick does not discriminate between White, Grey and Black Magick, between evil and good, between right and wrong. Consequently Chaos Magick is probably not for those who have not internalized a personal moral or ethical code. In fact, most Chaos Magicians would probably define themselves, if pressed, as Black Magicians but may, in this self-definition, be referring to Magick that has to do with that which is hidden, or in darkness, and so is black. Chaos Magick is not for the squeamish, nor for those who wish to argue points of ethics, nor for those obsessed with establishing varieties of social order. Ceremonial Magick and Wicca provide ample opportunities for those who wish to do the latter. Chaos Magick is concerned with developing magick that works, rituals that have specific effects, that create change in conformity with the will of the chaos magician, that are testable and can be replicated, that affect the Chaos Magician’s deep self in sometimes catastrophic ways, that are non-judgmental, non-hierarchical and devious.

Those who are interested in the practice of Chaos Magick are warned that Chaos Magick can be, well, chaotic. Since it is designed to deconstruct belief , dearly held opinions, the stories we tell ourselves to lull ourselves into a sense of security will tend to fray and unravel. Unless the magician is willing to forsake these old ideas, to allow the boundaries of personal identity to be disrupted the result of magickal action may be chaotic indeed. Dramatic life changes, sometimes perceived as being for the worse, are a commonly reported result of Chaos Magickal Rites. Fundamentally, Chaos Magick is not about discovering one’s True Will, nor communing with the Mother Goddess, nor even associating with demons, but with the direct, startling apprehension of the Chaos current, the quantum flux of an unhuman universe. Chaos Magick is magickal terrorism.

E da, čisto ako nekog zanima o kojem textu se radi :D :
http://www.inventati.org/amprodias/txt/hacktivism/magickal.htm

Znam da sve ovo može izgledati nekom kao gomila budalaština, vjerujte i meni bi tako izgledalo da kojim slučajem nema ogromne mogućnosti praktične primjene i postizanja rezultata, kao što rekoh to je jedno od najefikasnijih magijskih usmjerenja. Inače, ne bih da pišem puno o Haotici, bar ne dok ne budem imao praktičnog iskustva; zapravo sam tek započeo neke eksperimente sa sigilizacijom. Ranije sam u jednoj knjizi, koja se bavi Bijelom Magijom, naletio na tehniku koju sa kojom sam dosta eksperimentisao i pokazala se, najblaže rečeno, zastrašujuće efikasna :o ; nedavno sam "slučajno" otkrio da je ta tehnika preuzeta iz Haotike (ili se "slučajno" podudarila) i tako je počelo moje zanimanje za ovu oblast... a moram priznati i da mi se na prvu svidio koncept paradigm-shiftinga kao odličnog sredstva za razbijanje dogmi i ostalih ego-artefakta, kao i koncept korištenja vjere kao alata za postizanje promjene u skladu s voljom.

Opet će da me optuže za propovijedanje :lol: ali evo za one koje zanima najbolji sajt vezan za ovu tematiku sa našeg govornog područja:
http://haotika.com/

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 16:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Дакле, ако ти та вјежбања пођу за руком - постаћеш Slika?
:D

Значи људи, искористите прилику,
ускоро Вориору нећемо смјети ни да противречимо... :confused2:
:D

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 16:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sreća pa sam dobroćudan :) :) :)

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 16:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ил' што би наш народ рек'о - бениган!
:D :D :D

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2008, 01:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
jel taj čovjek bivši ljubavnik autorke Herija Potera?

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2008, 01:35 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 27 Jan 2005, 21:23
Peter Carroll je prilično neuspešan u svom vlastitom sistemu. Moj poznanik iz Londona, nije više živ, imao je primerke Carroll-ovih knjiga u kojima je bila posveta "tebi bez kojeg ove knjige nikad ne bi bile napisane". Dakle kad je Peter imao loše iskustvo sa Amado C. i kad ga je grant otkačio. Suster mu je pomogao, savetima, inspiracijom ili ko zna na koji način, da to napiše. Za uzvrat on mu je dao visoke pozicije u američkom IOT-u kad se ovaj bio tamo preselio. Ali problem je u tome što je Gerald imao veoma nisko mišljenje o samom haosu kao sistemu io Peteru. ja sam tada mislio da nije u pravu, godinama kasnije sam shvatio da je bio. Peter nije ni u čemu uspeo, dakle taj sistem u svojoj osnovi ima teško breme neuspeha svih koji su se njime bavili. Početak i kraj priče.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2008, 10:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zanimljivo to što kažeš, sjećam se da sam pročitao kako su većina ljudi koji su postigli neke uspjehe u haotici oni koji su prije toga već imali uspjehe u nekom drugom sistemu, to jest oni koji nisu od samog početka u Haosu. Meni se čitav taj pristup, kad sam tek saznao za njega, uopšte nije sviđao... ali kasnije su mi neke stvari postale privlačne, naročito taj paradigm-shifting :D

Sad, ono što sam konkretno radio, a da se naslanja na ovu tematiku koliko-toliko, je sigil magija iz knjige koju je napisao Fra U.D. (i to s jako lijepim uspjehom, plus što mi se sviđa taj koncept "pragmatic magick" koji on uvodi), kao i ono što sam gore pisao (ali tad nisam znao za Haotiku).

Btw. dobar ti sajt :)

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2008, 10:51 
Početnik
Početnik

Warrior of the Light je napisao:
Zanimljivo to što kažeš, sjećam se da sam pročitao kako su većina ljudi koji su postigli neke uspjehe u haotici oni koji su prije toga već imali uspjehe u nekom drugom sistemu, to jest oni koji nisu od samog početka u Haosu. Meni se čitav taj pristup, kad sam tek saznao za njega, uopšte nije sviđao... ali kasnije su mi neke stvari postale privlačne, naročito taj paradigm-shifting :D

Sad, ono što sam konkretno radio, a da se naslanja na ovu tematiku koliko-toliko, je sigil magija iz knjige koju je napisao Fra U.D. (i to s jako lijepim uspjehom, plus što mi se sviđa taj koncept "pragmatic magick" koji on uvodi), kao i ono što sam gore pisao (ali tad nisam znao za Haotiku).

Btw. dobar ti sajt :)

Hvala. Stvari se mere po svom uspehu. Majstor nije neko zato što ima od nekoga papir da je majstor i titulu. Majstor je jer pokazuje znake da je Majstor. To ne mora biti da može da podigne sto da lebdi, to su pre znaci da je razvio svoju ličnost u pravcu nekih kvaliteta. Ja ću reći sad da je najveći broj onih za koje se misle da su majstori zapravo iz reda šljama, ološa i hulja. Haos kao sistem, na žalost, ne daje predispoziije da neko postane Majstor. Taj sistem potencira moć, a Majstor ima samo jednu moć zapravo. Da izaziva duhovnu krizu kod ljudi. Ostalo je nebitno.
Što se tiče pragmatizma, ja lično mislim da je to mač sa dve pštrice. te sitne promene, tj magija za uspeh, nisu nešto što se potencira i što se često radi. To nas zapravo odvlači od majstorstva. Postoje prečice do moći, ali to su stranputice. Postoji i duga i istrajna praksa koja daje postignuća koja nauci nisu objašnjiva. Ali to je samo nešto što prati odredjena stanja, nije cilj samo po sebi i ne zloupotrebljava se. I da, ja mislim da je Spare i precenjen i da je zapravo pitanje koliko to vodi ka nečemu korisnome : :confused3:
U tom smislu, ja imam mišljenje po kojem je magija haosa zapravo stranputica. Svi uspešni tradicionalni sistemi su davali spektakularnije rezultate od magije haosa, samo nije nikad bilo potrebe da se o tome i priča.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2008, 12:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Majstor ima samo jednu moć zapravo. Da izaziva duhovnu krizu kod ljudi. Ostalo je nebitno.

E ovo si baš fino rekao.
Slažem se i s tim da je Haos ustvari potenciranje moći, kako kažeš, moći kao cilja a ne kao znaka. Zbog tog mi se u početku uopšte nije sviđao - nema tu nekog duhovnog Rada, samo korištenje duhovnih potencijala zarad ostvarenja kojekakvih sitnih želja; kasnije sam malo eksperimentisao unutar onog što Kerol klasifikuje kao "enchantment" i slažem se potpuno da su to sitne promjene kojima se ne treba previše zamarati, iako je neosporno da djeluje (ali nije naodmet poslužiti se ponekad, kad baš moram, a tad dobro dođe :D )

Inače mi se sviđa Kerolova klasifikacija Magije (ima na onom sajtu Haotika), iako je, kao i sve podjele, samo orjentaciona... A to što kažeš da Peter Carroll je prilično neuspješan u svom vlastitom sistemu, o tome stvarno nisam imao pojma...

Što se tiče "pragmatizma" koji navodi U.D., on ga stavlja nasuprot "dogmatizmu", tj. kao alternativu krutim sistemima i poziv na samostalno istraživanje i avanturizam (naravno, ne u smislu neke anarhije i svojeglavosti itd). A to je svakako mač sa dve oštrice s jedne strane, a s druge to nije loše nimalo. :cat:

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2008, 13:01 
Početnik
Početnik

Citiraj:
Majstor ima samo jednu moć zapravo. Da izaziva duhovnu krizu kod ljudi. Ostalo je nebitno.

E ovo si baš fino rekao.
Slažem se i s tim da je Haos ustvari potenciranje moći, kako kažeš, moći kao cilja a ne kao znaka. Zbog tog mi se u početku uopšte nije sviđao - nema tu nekog duhovnog Rada, samo korištenje duhovnih potencijala zarad ostvarenja kojekakvih sitnih želja; kasnije sam malo eksperimentisao unutar onog što Kerol klasifikuje kao "enchantment" i slažem se potpuno da su to sitne promjene kojima se ne treba previše zamarati, iako je neosporno da djeluje (ali nije naodmet poslužiti se ponekad, kad baš moram, a tad dobro dođe :D )

Inače mi se sviđa Kerolova klasifikacija Magije (ima na onom sajtu Haotika), iako je, kao i sve podjele, samo orjentaciona... A to što kažeš da Peter Carroll je prilično neuspješan u svom vlastitom sistemu, o tome stvarno nisam imao pojma...

Što se tiče "pragmatizma" koji navodi U.D., on ga stavlja nasuprot "dogmatizmu", tj. kao alternativu krutim sistemima i poziv na samostalno istraživanje i avanturizam (naravno, ne u smislu neke anarhije i svojeglavosti itd). A to je svakako mač sa dve oštrice s jedne strane, a s druge to nije loše nimalo. :cat:

Znaš kako, pisati je jedno, živeti i ponašati se na odredjene načine je nešto drugo. Ja nisam ni najmanje fasciniran UD-om. A jedina podela magije koju priznajem je na onu koja deluje i onu koja ne deluje. Sve ostalo mi je besmisleno. Naravno, pitanje i i cilja koji se odredi. Dakako, ne interesuju me neki niski ciljevi, samo oni najviši 8)

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2008, 13:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ta podjela je baš prema ciljevima. A evo za Najviši Cilj:

"Visoka Magija", ono ka čemu tezimo, i ono što srž Raida predstavlja - rad na samospoznaji čoveka. "Spoznaj samoga sebe" - stara ideja, stara poslovica, ključ razumevanja svega ostalog. Čovek može da zna bilo šta, ništa mu ne vredi ako pri tome ne poznaje sebe samog. Pitanja Visoke Magije se mogu postaviti na milion načina: Šta sam ja? Zašto sam ja? Koji je smisao čoveka, univerzuma i svega ostalog? Da li smisao mora postojati uopšte? Šta je to sreća? Šta ja u stvari želim da uradim? Da li želim išta da uradim? ...sve se svodi na jedno isto pitanje: Ko sam ja u stvari? To je ono čime se Visoka Magija, ili kako se češće naziva, Veliki Rad ("Great Work") bavi.

Visoka Magija je stub magijskog rada; sve ostalo su pomoćne grančice na tom stubu, alatke koje se koriste kako bi se prikupilo znanje i shvatanje, kako bi se uklonile materijalne i nematerijalne prepreke, kako bi se potpomogao dalji razvoj glavnih ideja koje čine sve što mi jesmo.

O Velikom Radu se ne može mnogo govoriti; on je različit za svakog čoveka, i niko ga ne može naučiti od nekog drugog. Mi ćemo učiti pomoćne discipline, ali odnos između vas samih i vašeg Velikog Rada ostaje zauvek zatvoren unutar vaših sopstvenih glava, zasnovan samo na vašem ličnom shvatanju, i jedino i isključivo pod vašom ličnom odgovornošću.

To je to, sve ostalo su pomoćni točkići.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2008, 13:15 
Početnik
Početnik

Ta podjela je baš prema ciljevima. A evo za Najviši Cilj:

"Visoka Magija", ono ka čemu tezimo, i ono što srž Raida predstavlja - rad na samospoznaji čoveka. "Spoznaj samoga sebe" - stara ideja, stara poslovica, ključ razumevanja svega ostalog. Čovek može da zna bilo šta, ništa mu ne vredi ako pri tome ne poznaje sebe samog. Pitanja Visoke Magije se mogu postaviti na milion načina: Šta sam ja? Zašto sam ja? Koji je smisao čoveka, univerzuma i svega ostalog? Da li smisao mora postojati uopšte? Šta je to sreća? Šta ja u stvari želim da uradim? Da li želim išta da uradim? ...sve se svodi na jedno isto pitanje: Ko sam ja u stvari? To je ono čime se Visoka Magija, ili kako se češće naziva, Veliki Rad ("Great Work") bavi.

Visoka Magija je stub magijskog rada; sve ostalo su pomoćne grančice na tom stubu, alatke koje se koriste kako bi se prikupilo znanje i shvatanje, kako bi se uklonile materijalne i nematerijalne prepreke, kako bi se potpomogao dalji razvoj glavnih ideja koje čine sve što mi jesmo.

O Velikom Radu se ne može mnogo govoriti; on je različit za svakog čoveka, i niko ga ne može naučiti od nekog drugog. Mi ćemo učiti pomoćne discipline, ali odnos između vas samih i vašeg Velikog Rada ostaje zauvek zatvoren unutar vaših sopstvenih glava, zasnovan samo na vašem ličnom shvatanju, i jedino i isključivo pod vašom ličnom odgovornošću.

To je to, sve ostalo su pomoćni točkići.

To nije Carroll-ova podela. On je podelio magiju na osnovu zvezde haosa na osam magija, obeleženih bojama. BTW, magija haosa nema veze sa tzv "visokom magijom", niti ja sumnjam da je iko iz te priče ikada išta postigao na tom planu. Tu je osnov jasno izgradjena etika i poštovanje principa. Reč poštovanje i reč magija haosa jednostavno ne idu zajedno.

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2008, 13:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma da, to ustvari nije ni pisao Kerol već pretpostavljam tip koji je pravio stranicu Haotika, valjda na osnovu Kerolove podjele...

Vrh

PostPoslato: 05 Avg 2008, 14:16 
Početnik
Početnik

Ma da, to ustvari nije ni pisao Kerol već pretpostavljam tip koji je pravio stranicu Haotika, valjda na osnovu Kerolove podjele...

Druga priča na drugu temu. Raido je jedno, Carroll je nešto drugo. A Raido nema veze sa "visdokom magijom", ako ćemo iskreno- Ciljevi i opseg dejstva su mu sasvim drugačiji.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2008, 20:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Meni se generalno sviđaju tekstovi na stranici haotika, između ostalog i zbog direktnog i nekako veselog pristupa. Jedna od stvari koje ne volim je kad se ljudi, dok pričaju o duhovnosti, ukrute i uozbilje kao da su na nekoj sahrani :-? a pristup na haotika.com je sve samo ne to :)

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2008, 20:07 
Početnik
Početnik

Meni se generalno sviđaju tekstovi na stranici haotika, između ostalog i zbog direktnog i nekako veselog pristupa. Jedna od stvari koje ne volim je kad se ljudi, dok pričaju o duhovnosti, ukrute i uozbilje kao da su na nekoj sahrani :-? a pristup na haotika.com je sve samo ne to :)

Stvar ukusa. Ja sa tom stranicom nemam veze, a kod mene sam skroz uozbiljio stvari. Iskustvo je pokazalo da je neozbiljnost jedan od najvećih neprijatelja duhovnih zajednica. A sve što voodi u neuspeh mene više ne interesuje. Samo me uspeh interesuje, prazne reči i isfuravanje sujete ne.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2008, 20:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jasno, jasno, nisam ni mislio na neozbiljnost :) i naravno ne zamjeram ti ništa.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2008, 21:03 
Početnik
Početnik

Jasno, jasno, nisam ni mislio na neozbiljnost :) i naravno ne zamjeram ti ništa.

Ma nije nikakav problem. Ono što je poražavajuća istina je to da je 95% svetskog okultizma u stvari jedna velika prevara i manipulacija. Jednostavno, nije nikakva kosmićka istina da je vreme koje smo potrošili nešto što je nepovratno otišlo. Tračanje, jeftine spletke i pijančenje po kafanama - za to nikome nije potreban okultizam. To se može naći i medju svakodnevnim svetom koji nas okružuje. Ono što se ne može naći jeste težak i predan rad na razvoju kvaliteta koje moramo da razvijemo. Ok je nonšalancija, no moje iskustvo je da u Hramu nema kerefeka. Što je moguće više potrebno je biti smiren i predan nekoj ideji. I razvijati ideju poštovanja, ljudi, tudjih uspeha, nekih velikih ideja i ciljeva. Istovremeno treba težiti ka potpunom eliminisanju slabosti i naših mana. A humor je nešto što dodje samo od sebe kao kvalitet Adepta. Ali to onda naravno važi za Adepte dokle treba stići ;)

Dakle ozbiljnost i stav kao kad Princ čarls govori za BBC su parole dana!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]