GawriL je napisao:
nadrealac je napisao:
A ko je tebi kolega rekao da mi tako razmisljamo?
Kako ko je rekao? Pa pogledam rezultate izbora, a onda pogledam sta pricaju ti izabrani i sve mi je jasno. Docek Nasera Orica si imao i direktno na TV.
Citiraj:
Vidis, nemoguce je reci "sredite prvo svoje redove" nekome od nas, jer time si nas odmah podijelio sto tu stvar cini nemogucom.
Jedini normalan nacin opstanka BiH je da svi zajedno zivimo u njoj i da se manemo podjela... ako je takvo razmisljanje po tebi nacionalizam, onda nemas pojma sta je nacionalizam u stvari...
Bosnjaci kao najbrojniji narod imaju najvise odgovornosti prosto zato sto samo oni mogu doci u situaciju da dominiraju nad citavom BiH (primjer - nesrecni Komsic).
Samim tim oni bi morali prvi promijeniti ratnu retoriku ako zele iskreno dobro svima. Ali naprotiv, oni su najglasniji. I dalje ne priznaju svoje zlocine, i dalje tvrde kako se desila agresija, i dalje tvrde kako je RS genocidna tvorevina a Srbi genocidan narod.
Ako ti nije jasno zasto je ovo lose (a vjerujem da ti nije jasno) onda se ne pise dobro BiH.
Citiraj:
A to sto se jedna strana okupirala idejom izdvajanja iz BiH i sve radi da to postigne, a druga isto tako idejom o ukidanju RS-a nas nece dovesti nigdje... (da li je i to nacionalizam)...
Ovo je tacno.
S tim da Srbi nikad ne bi tezili izdvajanju iz BiH ukoliko bi se prestalo sa napadima na RS. RS je rezultat gradjanskog rata, i s tim se Bosnjaci moraju pomiriti, kao sto su se Srbi pomirili sa etnickim ciscenjem u Hrvatskoj. Mozemo mi sad pricati bajke al' se nikad necemo vratiti na predratno stanje. Treba da gledamo u buducnost.
Citiraj:
pucate od nacionalizma i onda napadate jednu stranu koja ako nista ima i glasa za Lagumdziju i komsica od kojih nisam cuo antisrpsku propagandu ili neki nacionalizam... Ako Komsic izjavi da neda da mu neko dira BiH i da nije zaboravio kako se neki tamo supak sepurio sa kalasnjikovim u ruci... onda je on antisrbin?
Lagumdzija i Komsic su nacionalisti isto koliko i Dodik i kompanija. Komsic je izjavljivao brdo gluposti a nebuloze o Srbiji i srbijanskoj vlasti samo govore o njegovom primitivizmu. Inace Srbi u BiH dozivljavaju Srbiju kao maticu pa ti sad vidi koliko je to pametno od Komsica. Da ne pominjem nebuloze kako su po njihovoj "projekciji" dobri Srbi samo oni koji su se zalagali za onu propalu RBiH. Takvih je manje od 5%. A svi oni koji su ginuli kao pripadnici VRS (95% Srba) su "agresori". Idiotizam!
Citiraj:
Ti mozda nisi iz Banjaluke, ali ja jesam i dobro se sjecam koliki ste nacionalisti... izbacivali ste djecu iz skola ako ne pisu cirilicom... a sad svi drugi nacionalisti, samo vi fini...
Ne, nisam rodjen u Banjauci iako sad zivim tu. Rodjen sam u Sarajevu i sve sam to dozivio tamo, takodje se dobro sjecam svih uvreda.
Inace, kad smo kod toga, interesantna je bosnjacka projekcija vezana za ta dva grada - naime Bosnjaci su iz Banjaluke protjerani, pobijeni, silovani... a Srbi su iz Sarajeva "dobrovoljno otisli" po nalogu SDS-a!!!!!
Vrhunac licemerja!!!
Ja ipak mislim da ti projiciras mnogo toga o temi "sta bosnjo misli"... jer ja licno ne vidim niti cujem 90 posto od toga o cemu ti govoris.
Kada sam ja licno jednom pokusao sam sa sobom da razlucim da li treba nekog i koliko mrziti posao sam prvo od onoga: sta su mi usadili u glavu a sta je istina, i koliko ljudi se samo pridruzuje tim shvatanjima samo zbog grupnog pritiska i niskih strasti a koliko istinski vjeruje u to...
I dosao sam do sljedeceg zanimljivog zakljucka a to je da ako se ja i moj kolega srbin sretnemo i pocnemo raspredati politiku, uvijek se prepucavamo i seremo jedan drugom i u stvari ni jedan ni drugi niti znamo o cemu govorimo niti u stvari stojimo iza toga... dok se odjednom u razgovoru ne pojavi jedan novinski isjecak u kome pise da jedna mala djevojcica (hrvatica) pati od teske leukemije i da joj se treba skupiti novac za pomoc... obojica se slozismo u dahu, latismo i novcanika i telefona i odradismo jednu humanu akciju... poslije toga puna nam dusa i vise ne pricamo o politici...
Znaci, nas problem je da puno vise vremena posvecujemo pitanjima koja nemaju bitan uticaj na nase zívote a jako malo vremena posvecujemo stvarnim ljudskim problemima i nevoljama i rjesavanju istih. Tu tvrdnju jasno vidimo i u onome sto si ti dotakao rijecima "vidim za koga glasaju"... to svi vidimo kod svakoga... dovoljno je da neko drekne: nedamo Srpsku, ili ukinucemo Srpsku, ili hocemo i mi entitet.. i svi samo naglabaju o tome i na kraju glasaju za "svoje"... rezultat znamo.. bijeda i nejac!
A ako bismo se zapitali sta je u stvari potrebno narodu i od cega on "boluje", mozda bi malo i drugacije glasali i ne bi vise ni bilo bitno ko gdje i u kojoj zoni zivi, bitno je da ima od cega da zivi....
za kraj samo jedan mali komentar o Komsicu - ja mislim da je sa njegove strane bilo ispravno kritikovati srbijanske predstavnike jer njihov cilj nije bio zavoditi mir u Bosni vec praviti rasulo... i drago mi je da postoje ljudi poput Komsica koji su u stanju da kazu nesto takvo... pogledaj inace o cemu se on kao politicar zalaze - za razvoj, nauku, stvaranje a ne za raspad i konfuziju kao njegove kolege... nije red kritikovati ama bas svakog ko nesto spomene protiv bilo kog srbina, treba ipak pogledati ko je covjek iza tih rijeci... kao i ko je onaj koga kritikuje i zasto...