banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 18:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Jan 2008, 23:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2007, 22:45
Iako povrsinski znam, zanima me zasto pravoslavci ne slave Bozic isti dan kao katolici, te ko je upucen, najbitnije razlike izmedju ove dvije religije.

Neznam jel bila ova tema, ako jeste neka se ova izbrise.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 00:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...imas drugi pdf za ovo pitanje...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 01:42 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

A vidi bas. Nek prebaci mod na religiju/duhovnost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 15:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Jan 2008, 22:22
Zagore, kad postavljas ovakva pitanja onda nemoj ni da se javljas u temama gdje se diskutuje o Crkvi Bosanskoj a kamo li da dajes neke konstatacije

Radojica ;-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 18:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Све је почело давне 15 и неке када папа Гргур није купио мали џепни календар 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 20:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jan 2008, 17:02
kakvo pitanje? pravoslavic su zadržali stari kalendar i niko ne može da mi kaže da su katolici u pravu a mi nismo...ko da sunce izlazi na zapadu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 20:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jan 2008, 17:25
ko da je bitno kad se sta slavi.....jedan je BOG!!!!samo ga svak na svoj nacin tumaci ....

ali meni je iskreno bezze sto je to tako podjeljeno..al et :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 20:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
Natally je napisao:
ko da je bitno kad se sta slavi.....jedan je BOG!!!!samo ga svak na svoj nacin tumaci ....

...sta bi ti....

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 20:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

žaoka je napisao:
Natally je napisao:

...sta bi ti....

hm....kad vec pitas....ja bi par miliona eura.... :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 22:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

pare ne dajemo...za sve ostalo tu je master card

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 22:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
Natally je napisao:
žaoka je napisao:
Natally je napisao:

...sta bi ti....

hm....kad vec pitas....ja bi par miliona eura.... :lol: :lol: :lol: :lol:

Jel mogu i ja de se pridruzim vecerasnjoj emisiji Zelje i pozdravi?

Pa et...ne pozdravljam nikog al' i meni treba koje milionce.....moze i u funtama :lol: :lol: :lol: :lol:

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2008, 00:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

RadojicaB je napisao:
Zagore, kad postavljas ovakva pitanja onda nemoj ni da se javljas u temama gdje se diskutuje o Crkvi Bosanskoj a kamo li da dajes neke konstatacije

Radojica ;-)

A ti si kao neki samoproglaseni ekspert o CB? Daj ne budi smijesan covjece.

AKo imas odgovor na ovu temu, izvoli, ako ne, onda razguli, jer vidim na temi o CB da si totalo zalutali slucaj.

Zagor :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2008, 12:13 
Pripravnik
Pripravnik

Zagor-Te-Nay je napisao:
RadojicaB je napisao:

Radojica ;-)

AKo imas odgovor na ovu temu, izvoli, ako ne, onda razguli, jer vidim na temi o CB da si totalo zalutali slucaj.

Ja sam navodio neke dodirne tacke CB i SPC i ne smatram se za nekog eksperta. Medjutim ti si u temi o CB dao samo kratak komentar i ocjenu kako sam naivan ne objasnjavajuci zasto i ne prilazuci nikakva fakta. A zasto nisi prilozio neka fakta vidi se iz tvog pitanja jer o SPC nemas pojma i pitas za osnovne fundamentalne, dogmatske razlike izmedju pravoslavne i katolicke crkve.

Evo ipak malog doprinosa ovoj temi. Katolicka dogma je da je sveti duh nastao i od oca i od sina a pravoslavna je da je nastao samo od oca. Neki istoricari tvrde da su zbog toga latinski izvori i spominjali bosanske krstjane kao paterane zato sto su vjerovali da sveti duh poizilazi samo od oca (pater).

Oko takvih sitnica su se prepucavali Rim i Carigrad dok konacno nije doslo do razdvajanja hriscanske crkve 1054 godine na istocnu i zapadnu mada je u pozadini svega bila borba za prevlast.

Radojica ;-)

PS Dodji na temu o CB pa daj svoj prilog ako imas ista da prilozis a ako nemas onda sakri se u rupu ko mis i ne javlja se

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2008, 12:32 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

RadojicaB je napisao:
Zagor-Te-Nay je napisao:
RadojicaB je napisao:

Radojica ;-)

Ja sam navodio neke dodirne tacke CB i SPC i ne smatram se za nekog eksperta. Medjutim ti si u temi o CB dao samo kratak komentar i ocjenu kako sam naivan ne objasnjavajuci zasto i ne prilazuci nikakva fakta. A zasto nisi prilozio neka fakta vidi se iz tvog pitanja jer o SPC nemas pojma i pitas za osnovne fundamentalne, dogmatske razlike izmedju pravoslavne i katolicke crkve.

Evo ipak malog doprinosa ovoj temi. Katolicka dogma je da je sveti duh nastao i od oca i od sina a pravoslavna je da je nastao samo od oca. Neki istoricari tvrde da su zbog toga latinski izvori i spominjali bosanske krstjane kao paterane zato sto su vjerovali da sveti duh poizilazi samo od oca (pater).

Oko takvih sitnica su se prepucavali Rim i Carigrad dok konacno nije doslo do razdvajanja hriscanske crkve 1054 godine na istocnu i zapadnu mada je u pozadini svega bila borba za prevlast.

Radojica ;-)

PS Dodji na temu o CB pa daj svoj prilog ako imas ista da prilozis a ako nemas onda sakri se u rupu ko mis i ne javlja se

Eh Radojica, ja ne ulazim u tu polemiku o CB jer vidim da si toliko ubijedjen u svoju teoriju isto ko sto su nekad, neki, vjerovali da je planeta Zemlja ravna. Dakle nema smisla, jer cu ja ostati pri svome a ti pri svome. A vidim i da te Dilajla tamo razvali posteno. Sta je reci? :wink:

Ipak hvala na odgovoru. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2008, 13:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Kad se nauka razvila utvrdjeno je da je stari kalendar imao gresku u racunanju vremena i uveden je ovaj novi po kome racunamo sve. Medjutim pravoslavci su zadrzali stari zbog tradicije iako naucno nije tacan i javlja se kasnjenje od 1 dan svakih par stotina godina se nagomilava razlika greske od 1 dan. Do sad se nagomilala greska od 13 dana i stalno raste ta greska i za par stotina god ce biti 14 dana pa 15 itd. Ipak, pravoslavci ne odstupaju od tog kalendara iako je naucno dokazano da nije precizan i da se stalno nagomilava greska.
Sto se tice doktrine i ucenja, mislim da su pravoslavna i katolicka crkva na istom nivou, tj. da su prilicno otisli i jedni i drugi od "sustine". Ali to je samo moje misljenje, sto ne mora znaciti da je i ispravno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2008, 14:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Kad se nauka razvila utvrdjeno je da je stari kalendar imao gresku u racunanju vremena i uveden je ovaj novi po kome racunamo sve. Medjutim pravoslavci su zadrzali stari zbog tradicije iako naucno nije tacan i javlja se kasnjenje od 1 dan svakih par stotina godina se nagomilava razlika greske od 1 dan. Do sad se nagomilala greska od 13 dana i stalno raste ta greska i za par stotina god ce biti 14 dana pa 15 itd. Ipak, pravoslavci ne odstupaju od tog kalendara iako je naucno dokazano da nije precizan i da se stalno nagomilava greska.
Sto se tice doktrine i ucenja, mislim da su pravoslavna i katolicka crkva na istom nivou, tj. da su prilicno otisli i jedni i drugi od "sustine". Ali to je samo moje misljenje, sto ne mora znaciti da je i ispravno.

druže, šta će biti za par stotina godina...ni bog ne zna

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2008, 14:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

svi smo mi ljudi....samo nas je ta neka istrija podijelila i zbog tih nekadasnjih nesuglasica danas ne slavimo svi praznike na isti dan...al et... :( ,mada bi bilo lijep da svi slave isti dan.... :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2008, 21:37 
Pripravnik
Pripravnik

Zagor-Te-Nay

Citiraj:
Eh Radojica, ja ne ulazim u tu polemiku o CB jer vidim da si toliko ubijedjen u svoju teoriju isto ko sto su nekad, neki, vjerovali da je planeta Zemlja ravna. Dakle nema smisla, jer cu ja ostati pri svome a ti pri svome. A vidim i da te Dilajla tamo razvali posteno. Sta je reci? :wink:

Pa normalno da ne ulazis jer nemas blage veze o toj temi. Zastupnici bogumislke teze uzmicu svakim danom sve vise i vise jer znaju da je javno zastupanje bogumilskih krstomrzackih teza za KRSTjane u Bosni ravno idiotizmu. Dilajla je samo jedan mali provokator koji se ne stidi svojih ociglednih provala a ako si malo pratio razvoj diskusije cak je i dilajla korigovao neke svoje stavove jer i dilajla ima svojih granica. Ni dilajla ne stoji iza svojih nekih olako lansiranih tvrdnji jer ih i nije bilo tesko pobiti. Recimo dilajla nikad prije nije cuo za krsnu slavu kao tradiciju CB a tvrdio je da ne postoji dokument koji govori o tome.

A kad smo vec kod razlika izmedju pravoslavne i katolicke crkve da navedem jos jednu razliku.

Pravoslavne crkve su nacionalne crkve, dakle svaki narod ima svoju autokefalnu crkvu dok katolicka crkva nije nacionalna.

I na kraju jedna konstatacija i nagradno pitanje za muslimane.

Krsna slava predstavlja unikatnu staroslovensku tradiciju ugradjenu u jednu pravoslavnu crkvu. U koju?

Nagrada je spoznaja svog porijekla.

Radojica ;-)

PS Zbog slicnosti vjerovanja bosanskih "bogumila" islamu vecina "bogumila" je i presla na islam i nastavila tradiciju Bosne hahahahahaha ovo je smjelija tvrdnja nego da je zemlja ravna hahahaha

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2008, 02:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Radoj'ca, Radoj'ca opet ti po svome ko maksim po divizijii, kazes da ulazim u polemiku sa tobom? Sa kojom svrhom? Opet se ponasas kao samoproglaseni sveznajuci expert na temu CB. Ja znam dovoljno toliko da smatram da su tvoje teze bezvezne i da ne vrijedi "budali objasnjavat da je zemlja okruglastog oblika" :wink: .
Ja nemam potrebu da tebi dokazujem neke stavri, dok ti to vec imas. Neznam zasto si uopste otiso offtopic (mislim da si nastrebo par jednobojnih knjiga o bogumilima i CB i sada prosipas "znanje"), ali hej....sve se racuna, zar ne? :wink:

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2008, 15:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

ej jeel se ti stvarno zoves RAdojica????bas je ruzno ime :-? :-? sory..jest da skrecem s teme ali ruzno mi je to ime tako....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]