banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 19:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Jan 2008, 20:19 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
1. Kojim podatkom potkrepljujete vaznesenje Marije majke Isusa Hrista na nebo?
2. Zašto je izabrala broj 13 za svoj broj?
3. Zašto se javlja Katolicima a ne Jevrejima i Protestantima?
Molim navesti samo činjenice bez pretpostavki

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2008, 22:40 
Veteran
Veteran

Da li pitam nešto ne postojeće ili nema pripadnika pomenutih verskih zajednica na ovom forumu?
Mi bi voleli znati ono što i oni znaju zato ih pitamo?

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2008, 23:05 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Dec 2007, 01:03
lavić je napisao:

За случај да питаш озбиљно (мислим, ако те стварно занима):

1. Неких егзактних доказа нема, то је ствар Предања и вјере. Значи, нема у Светом писму помена о томе, већ је ствар Предања.
2. За број 13 и његову симболику везано за Пресвету ја нисам чуо. Постоји само везано за апостоле.
3. Да ли се Пресвета јавља католицима питање је (чисто сумњам). Зашто би се јављала Јеврејима и протестантима??

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2008, 09:47 
Veteran
Veteran

Veoma sam Vam zahvalan na odgovoru a svako moje pitanje je ozbiljno.
Ako ste voljni da mi odgovorite na pitanje da li je Jovan zapisničar Otkrivenja bio zadužen od Gospoda da se brine o Mariji?
A sad bih ja Vama želeo dati podatak da se ,,Gospa’’ ukazivala više puta na različitim mestima I uvek pripadnicima rimske vere I te podatke su pribeležili u knjižicama koje su štampali gde se navode I datumi javljanja I uvek je to 13 dan pa je kako navode videoci ,,Gospa’’ izjavila da je 13 njen broj.
Sačekao bih I ostala mišljenja pre nego I sam kažem svoje mišljenje u celini o ovim stvarima.
Unapred Vam hvala na odgovoru

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 12:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
lavić je napisao:

Nikad nisam čula za broj 13 u vezi sa Bogorodicom???

Da se javlja Katolicima onda bi Vatikan to i priznao.

Jednom davno baš na HRT-u sam gledala emisiju u kojoj je bilo riječi da su određeni "eksperti" za paranormalno proučavali "vidjelice" iz Međugorja. Oni su kao pali u trans i jedan ekspert je ženi prinio naglo iglu prema oku. Ona, iako u "transu" vidno je odskočila da bi kasnije rekla kako je u "viđenju" vidjela Bogorodicu kako drži malog Isusa, koji u tom trenu, umalo nije ispao iz njenih ruka?????

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 12:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
ma to je stari trik da se privuku turisti i zaradi lova - mjesta kao Međugorje... imaš ih, manje-više, u svakoj zemlji...

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 12:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Da. Koliko ja znam, Katolička crkva je prilično ozbiljna u ispitivanju tih raznih "čuda" koja se dešavaju, ali naravno da ne mogu da stignu da provjere sve što se prijavljuje sa raznih krajeva zemaljske kugle.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 12:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Добро рече Спавач, све говори да је у питању шарлатанство и прича за наивне туристе,
Међугорје је католичко "светилиште" које сама РКЦ не признаје као аутентично.

Није ми јасно како је лавић закључио да је Богородица "изабрала број 13", као да је играла лото... :D
Али могу покушати да вам приближим православни доживљај њеног уснућа кроз један текст о.Александра Шмемана:

В рождествје дјевство сохранила јеси,
во успенији мира не оставила јеси Богородице:
преставиласја јеси к животу, мати сушчи живота,
и молитвами твојими избављајеши от смерти души нашја.

Родивши девство си сачувала,
упокојивши се свет ниси оставила, Богородице:
прешла си у живот, будући Мати Живота,
и молитвама Твојим избављаш од смрти душе наше.

Православна Црква у августу празнује крај земаљског живота Дјеве Марије,
Њену смрт коју назива Успењем, речју у којој су сједињена значења сна, блаженства, мира, спокојства и радости.

Ми причу о смрти Дјеве Марије, Мајке Исуса Христа, сазнајемо тек из сачуваних ранохришћанских богослужбених текстова.
Из времена раног Хришћанства до нас су дошле многе приче о тој смрти, углавном украшене неком врстом детиње љубави и нежности.
Но, баш због тога што су те приче различите нема потребе да се бавимо испитивањем "историјске поузданости" ниједне од ових прича понаособ.
На дан Успења Пресвете Богородице Црква своје сећање и љубав усредсређује не на тај чињенични и историјски контекст,
нити на тачни датум и тачно место окончања земаљског живота Мајке свих мајки и те свејединствене Жене,
већ на оно што чини суштину и смисао Њене смрти, где год да се и када год да се она збила.
Црква се сећа смрти Оне чији је Син - како вели наша вера хришћанска - победио смрт,
васкрсао из мртвих и даровао нам обећање општег васкрсења и славне победе бесмртнога живота.

Сматрам да су суштина и смисао смрти Мајке Божије најбоље изражени на икони која се на Успење износи на средину храма
и представља символично средиште празновања тог празника. На тој икони Мајка Божија упокојена лежи на самртном одру.
Око Ње стоје апостоли Христови, а изнад Ње – Христос Који на рукама држи Своју Мајку, живу и заувек сједињену у вечности са Богом.
Ми, дакле, видимо смрт и оно што се збило у тој смрти: не растанак, већ сједињење; не жалост, већ радост; и - у коначном исходу - не смрт, већ живот.
"И после Рождества - Дјева и после смрти – жива'', пева Црква гледајући ту икону и додаје:
''Родивши сачувала си девство, упокојивши се свет оставила ниси''.

Падају нам на памет речи једне од најдубљих и најлепших молитава које Црква упућује Дјеви Марији
и у којој је Дјева Марија названа "зором тајанственога дана". "Радуј се, зоро тајанственога дана!".
И управо нам светлост те зоре сија из празника Успења.
Сагледавајући светлост те смрти и стојећи у светлости крај Њеног самртног одра почињемо да схватамо да смрти више нема,
да је и умирање човека постало чин живота и човеков улазак у истински живот, у живот који бесмртно живује.
Христос среће на светлим дверима умирања Ону која Му је предала сав свој живот, која Га је волела до краја: и, гле, смрт постаје радосни сусрет!
И, гле, живот надвладава смрт! И, гле, над свим што по-стоји зацарује се радост и љубав! Она је једна од нас : Она - Марија, Дјева, Мајка Божија!

Вековима је Црква промишљала смрт Дјеве Марије, вековима се удубљивала и уживљавала у смрт Оне која је била Мајка Исусова,
која је дала живот нашем Спаситељу и Господу, која је целу себе - све до стајања под Крстом - предала Сину свом.
И Црква – сагледавајући Њену смрт - никада у тој смрти није видела, нити осетила ни страх, ни ужас, ни крај,
већ увек и само блештаву и истинску васкршњу радост.
"На бесмртно Твоје успење сабрасмо се...", пева Црква у првој песми тог празника,
откривајући - већ у тим првим и почетним речима - саму суштину успењске радости.
''Бесмртно Уснење! Бесмртна смрт!''.

Шта значе ови противречни, на први поглед апсурдни искази?
У празнику Успења нам се открива радосна тајна смрти Мајке Божије и та тајна постаје и наша радост.
Знамо да је смрт ужас и страва коначног растанка и погружења у страшну тмину и самоћу, али ничега тога нема у смрти Мајке Божије.
Јер Њена је смрт као и читав Њен живот – непрестани сусрет, непрестана љубав, непрестано приближавање
и улажење у непролазну и невечерњу светлост вечног Царства Божијег.

"Савршена љубав побеђује страх", говори апостол љубави Јован Богослов.
И зато страха нема у бесмртном уснућу Дјеве Марије.
Смрт је овде побеђена изнутра, ослобођена од свега онога што је преиспуњава ужасом и безнађем.
Може се рећи да је у Успењу Пресвете Богородице сама смрт постала живот и победа живота. Смрт је постала ''зора тајанственога дана''.
И зато у овом празнику нема нимало жалости, ни надгробнога ридања, ни јада. Само светлост, само радост!
И као да се свакоме од нас који се приближавамо неизбежном прагу смрти - у празнику Успења
- отварају двери из којих почињу да просијавају и блистају зраци долазеће победе, долазећег Царства Божијег.

У те августовске дане, када природни свет достиже врхунац своје лепоте и када као да и сам постаје похвала, нада и знак другога света,
све трепери успењском светлошћу у којој одјекују речи молитве: "У молитвама неуморну Богородицу смрт и умртвљење нису задржали.
Јер је у живот прешла Мајка Самога Живота...".

Смрт престаје да буде смрт.
Смрт почиње да сија вечношћу и бесмрћем.
Смрт више није растанак, већ сједињење.
Смрт више није жалост, већ радост.
Смрт више није пораз, већ победа.
Ето то је оно што празнујемо на дан Успења Пречисте Мајке Божије,
предосећајући, предокушајући и исповедајући зору тајанственога дана који већ почиње да свиће.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 14:52 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Feb 2008, 22:08
ZANIMLJIVO, ALI BESMISLENO. Jedni su privilegovani da budu svjedoci božanske prisutnosti dok su drugi valjda u pomanjkanju vjere nedostojni iste. :D
Pitanje "Zašto se javlja Katolicima a ne Jevrejima i Protestantima? u stvari ima jednu dublju poruku koju odašilju neke vjerske ideologije po kojima su, pripadnici određene vjeroispovjesti predodređeni za nešto više.
Ovakva shvatanja gledajući retroaktivno pa sve do danas, nažalost bila su uzrok mnogih stradanja i patnji.
Pitanje ne bi imalo negativni prizvuk da se postavilo u formi: Šta mislite o tvrdnji ? Vjerujete li u? Kakav je vaš stav? i slično. Pitanje više predstavlja potvrđenu hipotezu uz 99% sigurnosti. Naravno niko ne osporava ovu pojavu sve do isključivosti(samo jednima). Čovjek koji vjeruje ne potrebuje da zna odnosno ne traži očigledno. Kao što neko već reče, turistička atrakcija.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 16:47 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
"Добро рече Спавач, све говори да је у питању шарлатанство и прича за наивне туристе,
Међугорје је католичко "светилиште" које сама РКЦ не признаје као аутентично." :D :D

oooooooo Damaskin, sto pijes kad ti skodi. :wink: XiX century je to rekla. meni ovo prvo post po pitanju ove teme.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2008, 18:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
"Добро рече Спавач, све говори да је у питању шарлатанство и прича за наивне туристе,
Међугорје је католичко "светилиште" које сама РКЦ не признаје као аутентично." :D :D

oooooooo Damaskin, sto pijes kad ti skodi. :wink: XiX century je to rekla. meni ovo prvo post po pitanju ove teme.

Damaskine, kradeš moje rečenice i pripisuješ spavacu, plagijatoru jedan. Očekuj uskoro poziv od mog advokata. [-(

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2008, 21:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ено опет ја испадо' алкохоличар, такорећи онај најгори патокар :D :D :D

Сличан вам је аватар, па ми се од XIX century учинило да је Спавач :confused4:

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2008, 22:57 
staromodan
Korisnikov avatar

slican avatar. :D moj obucen, kod nje golotinja, i to tebi slicno. :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2008, 23:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
slican avatar. :D moj obucen, kod nje golotinja, i to tebi slicno. :lol:

ma Damaskinu se zacrnilo pred očima kad je vidio akt. Onda je pobrkao lončiće. :angry3:

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2008, 02:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Није да вам вријеђам аватаре али оба су бијела са неким шкработинама,
горе-доле мени је то све исто. :D

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2008, 13:29 
Veteran
Veteran

y

Poslednji put menjao lavić dana 18 Jan 2009, 13:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2008, 19:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
a sve ovo nema ništa zajedničkog sa apostolima i proročkim učenjima zato vas Islamska i Jevrejska zajednica ne razumeju kao ni protestantske.

Pa lijepo si protestante napisao u množini, što nam govori da se ni oni sami međusobno ne razumiju baš najbolje. Što se islamske i jevrejske zajednice tiče, mislim da su razlozi za njihovo "nerazumijevanje" malo očigledniji.
Čudi me da nisi još naveo i Jehovine svjedoke :D

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2008, 21:10 
Veteran
Veteran

Nisam protestant niti pripadnik bilo koje zemaljske crkve a braća su mi svi oni šro veruju u jedinog Boga i drže da je njegova reč istinita.

Zašto niste odgovorili na gornja pitanja a baš sam se obradovao pomislivši da će te nam reći ono što vi odano znate a mi neznamo pa pitamo, nemojte ćutati pomozite nam.
Hvala.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2008, 23:14 
staromodan
Korisnikov avatar

svi mi vjerujemo u jednog Boga, ali svi mi ne drzimo njegovu istinitu rijec, osim tebe. :wink:

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2008, 00:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
svi mi vjerujemo u jednog Boga, ali svi mi ne drzimo njegovu istinitu rijec, osim tebe. :wink:

:D :D :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]