vim je napisao:
Niko nije dao komentar ni na ovaj stih:
“Govorio si u srcu svojemu: izaci cu na nebo, vise zvezda Bozjih podignucu presto svoj... Izaci cu na visine nad oblake, izjednacicu se sa Visnjim.” (Isaija 14,13.14)
U kome sotona izrazava zelju da se izjednaci sa bogom, zasto ga bog ukorava.
Nije ti palo na pamet da je to tražio u vijeme kad nije trebao, na način na koji nije trebao?
Pogledaj, ako neko od ljudi traži da bude kao neko drugi od ljudi, izjednačen sa njim, i bude ukoren za to, koji su mogući razlozi za ukor? Da li samo to što on nema pravo tako nešto da traži? Ili može biti i nešto drugo?
Ako student upiše fakultet, brucoš, ali neće da studira, pa dođe profesoru i kaže: "hoću odmah da dobijem diplomu, *ebe mi se za ispitima, kolokvijima, vježbama, hoću diplomu odmah, i to ovu tvoju, doktorsku, da budem kao i ti, a ovi jadnici neka uče kad su glupi, ja sam napredan i ja hoću odmah". Zar ga profesor ne bi ukorio? Ali se profesor neće žaliti na studente koji prođu propisani put za dobijanje diplome, jer zna kroz šta su prošli i šta su tokom tog procesa stekli, savladali, iskusili, naučili, izgradili se.
Zanimljivo je da je ovako nešto upravo juče bilo u Zvjezdanim stazama (nadahnuta serija

), Data android koji sve pamti kad samo pročita, a može jako brzo da čita, je pored te svoje velike sposobnosti prolazio Akademiju Federacije kao i svi ostali, u istom vremenskom iznosu, morao je kao i svi ostali da zaradi svoju uniformu, svoj čin, svoju poziciju. A juče ekipa iz Enterprajza nađe još jednog takvog androida, njegovog brata, ali koji je negativan, arogantan, umišljen, i koji se ismijava Dati što je svu školu prolazio kao i ljudi, smatrajući da oni kao napredniji trebaju to sve odmah, na brzinu, i ismijavao je nesposobnost ljudi prema svojim sposobnostima, sporost ljudi u učenju i ostalom.
To što je Datin brat iskazao je slično onome što je Satana negodovao zbog onoga što je Tvorac dao ljudima, po Kur'anu:
"Ja sam bolji od njega; mene si od vatre stvorio, a njega od zemlje". (Kur'an 7,12)
Tako se i Datin brat čudio što ne može odmah da dobije unifromu i čin samo zato što je napredniji. Ali Bog je zamislio nešto drugo.
Pored toga, biti bog ne znači strogo izjednačiti se sa Ocem Nebeskim, već samo zadobiti određen nivo koji odgovara zvanju "bog". Rekao sam već, "bog" je samo titula. Imamo na Zemlji mnogo profesora, ali nisu svi isti po znanju, inventivnosti, sposobnosti prenošenja znanja drugima, ali svi legitimno nove zvanje "profesor", ili "inžinjer" ili "doktor". Svi imaju isto zvanje ali nisu svi isti, svako je jedinstven, i zna se ko je stariji, sposobniji, poštovaniji.
To je to.
Zar hrišćani ne vjeruju da je Isus Hrist Bog? A Hrist je rekao "Otac je moj veći od mene". Satana nije rekao to, on je htio izjednačavanje, i to odmah. Hrist kaže: "Otac je veći od mene".
Biti bog ne znači rušiti Oca Nebeskog sa njegovog prestola. Taman posla. Već znači samo doći na određen nivo.
Kako su nastali anđeli? Arhanđeli? Koje je učenje vjerskih zajednica? Stvorio ih Bog. OK. Ali anđeli su robotska bića, rade što im se kaže, i takvi su kakvi su, nema napretka. Napredak je omogućen ako postoji mogućnost promjene kroz slobodnu volju, ali samim tim postoji i mogućnost pada, degradacije. Ako postoji slobodna volja onda je sve otvoreno, život je Izazov, i to ne bezazlen Izazov, ali Izazov sa velikim mogućnostima.
A zašto je Bog stvorio anđele, arhanđele i druga nebeska bića u koje vjeruju i vjerske zajednice? Zašto, kad je svemoćan, nije sve radio sam? Šta će mu pomoćnici?
Pa ako ovako postavimo pitanje...nameće se odgovor da mu ipak zbog nečega trebaju.
Stvaranje drugih bića je očigledno sastavni dio djelovanja Tvorca.
Zar je onda čudno da postoji Projekat po kojem je na nekoj planeti ljudima data slobodna volja, dar, da sami od sebe naprave šta žele, da se izgrađuju, i da oni koji se duhovno izgrade postanu od koristi za Tvorca, za ko zna kakve poslove? Po čemu je ovakvo stvaranje drugačije od toga da je Bog "iznjedrio" anđele? I jedno i drugo je stvaranje nekih novih bića koji će biti u službi Sila Nebeskih, s tim da su anđeli roboti i djeluju u okviru programa kojim su isprogramirani, a ljudi imaju mogućnost neprestanog razvoja u vječnom životu na Zemlji. Neprestanog razvoja.
Ako je Hrist bog, a on je
"prvorođeni među mnogom braćom"...šta će onda biti ljudi koji dostignu
"mjeru rasta visine Hristove"?
Prilazite sa pogrešne strane, kod "biti bog" se ne radi o rušenju Oca Nebeskog sa njegovog prestola niti bilo kakvom omalovažavanju Njega, radi se o tome da djeca odrastu i jednog dana postanu odrasli, dok su bili mali tatu su gledali kao nedostižni ideal snage, visine, sposobnosti, ali kad odrastu (pošto već imaju tu mogućnost) vide da su i sami zadobili te sposobnosti. Oni i dalje poštuju tatu kao starijeg, zrelijeg, iskusnijeg, kao što reče Hrist:
"Otac je moj veći od mene".