Ja nisam monah, niti sveštenik, niti mišljah da budem.
Mislim da monaštvo nije "bježanje", ja bih to formulisao kao "jedini izlaz" za neke ljude.
Govoriću o monaštvu kako ga ja vidim i kako ja mislim da bi trebalo biti.
Moje znanje je skromno.
Kažu "lijepa riječ i gvozdena vrata otvara"
Kažu da ljudi nakon 7 minuta razgovora prilikom susreta naprave pauzu jer nemaju šta više da kažu, čekaju neku "reprodukciju u umu" pa da nastave pričati.
Konsekventno tome, zamislite situaciju da ste na pustom ostrvu ili u pustinji ili negdje daleko od civilizacije i sretnete monaha koji je godinama izbivao od mnoštva ljudi, gužvi itd.
Kada počnete razgovarati, vi ćete ispričati svojih 7 minuta i stati. Otići, zaspati, frustrirati se situacijom i šutjeti, dok će vam pravi, istinski posvećenik moći pričati o Bogu neprestano.
Vi to nećete možda željeti da čujete, biće vam apsolutni nonsens, ali taj čovjek, prikopčan na duhovnu energiju bi mogao pričati satima...
Kako da ga prekinete, šta da uradite?
Šta to zanimljivo možete njemu reći da ga zainteresujete?
Koliko vaša svakodnevna iskustva i događaji iz vaših života mogu zaplijeniti njegovu pažnju?
Šta uopšte, daleko od ljudi i civilizacije znače vaši mekdonaldsi, teranove, bigbraderi, opel vektre, hard diskovi, marlboro lajtsi, rejv partiji, oralni seks, pilule za dan poslije, miteseri, izbori, političari, nacije, poskupljenja, vaša koncentracija na zadati motiv koja je ravna koncentraciji mušice?
Iz tog čovjeka nešto zrači, nekakva svjetlost, a iz vas?
Mi smo samo suptilna odlagališta urbanog marketinškog smeća u kojima se cijeni tek poneki sićušni pelcer- izdanak ljudske solidarnosti, nadahnute umjetnosti, vještine filozofiranja i ubjeđivanja...a sve to nema korijen u nama, nego u toj svjetlosti koju pravi monah prenosi nama i o kojoj sanja i kojoj stremi.
Vim:
"Po mom misljenju covjek treba sam da zakljuci na osnovu svetih spisa sta je za njega po njegovoj savjesti najbolje, a ne da slusa tamo neke tumace koji su gori od njega i radi gluposti koje su oni propisali."
- To je a priori stav. To može biti izuzetno opasno, jer prvi ja bih odlučio da postanem Bog!!!
Ne možeš sam, kad si se rodio nisi znao ništa, a tek kad si odrastao naučio si da ne znaš ništa.
To nije ništa, priznajem, to nije samo kap u moru znanja, to je ipak pet-šest kapi u moru znanja...
Celibat?
Kako ostati u celibatu, kad će i reklame za pastu za zube pokazivati gole žene.
Kako ostati u celibatu kad je bogat, redovan, inventivan i strastven seks imperativ modernog društva?
Ako se ne seksamo tako, neuspješni smo i sa nama nešto nije u redu!!!
Kako vrijeme prolazi, sve teže će se moći održavati celibat. To je fakat.
Pomiče se donja starosna granica stupanja u prve seksualne odnose.
Ne govorim o smaku svijeta, ne želim da crnjačim, govorim kako jeste.
Nada postoji uvijek. Vjerovatno ne onakva kakvu su je zamišljali sudionici Woodstocka '69., ali postoji.
Monasima ne trebamo zavidjeti po tome što vrijeđaju našu nemogućnost odvajanja od potrošačkog društva i osmjeljivanju na celibat, već po hrabrosti da se bore sa sobom.
Seksualna energija je veoma jaka. Nju nije lako kontrolisati ni kanalisati.
Ne bih da ispadnem licemjer, ali često bih više volio da nemam seksualni
nagon, već da tu izuzetnu silu iskoristim u korisnije svrhe. Sjetite se Tesle.
Čuo sam tezu da amerikanci nemaju vremena za čitanje, jer su previše zaokupljeni razmišljanjem o seksu. A mi? Not far from them...
Što se tiče pedofila u crkvenim redovima, kako kaže Damaskin - stvarno je bespredmetno generalno dovoditi u pitanje čestitost ostalih.
To je kao da sve bijelce mrzimo zbog KKK.
Ne vjerujem da crkva to potiče, prije da je razlog seksualna energija koja se ne kontroliše i ne konvertuje na pravi način.
Homoseksualizma je bilo i među janjičarima, templarima, spartancima itd. dakle gdje god je grupacija monoseksualna.
Mnogo je lakše seksati se, ali nije utvrđeno da li su ljudska bića monogamna ili poligamna i tu je nova opasnost.
Sviđa mi se crna, sviđa mi se plava, crvenu nisam probao možda je bolja od ove 2...nije bolja, ali je crnkinja sigurno bolja ili japanka ili nije, možda marsovka ili marsovac
Seks postaje božanstvo, nema vremena za čitanje, potrošačka struja nosi, od danas do sutra, presipanje iz šupljeg u prazno, trla-baba-lan-da-joj-prođe-dan, zajebancije, podjebancije, poneka smiješna zavlakuša ili fora i ona "ruckaj, ruckaj, pa cemo pa-pa"
Neka monaha.
Nesposobnost suočavanja sa ljudima i realnošću i bježanje od svijeta kao posljedica toga je tema za neki drugi post.
I ovaj je predug.
Hvala na pažnji