banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jun 2025, 17:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: VERNICI BEZ VERE
PostPoslato: 08 Jan 2008, 14:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Bozićno raspolozenje u Banjaluci nazalost nije moglo proci bez "liturgije" divljaka i barbara.
Nepoznate osobe su u noći sa subote na nedelju polupale staklo na prozorima Hadži Osmanije ili Taline džamije u banjalučkom naselju Pobrđe. Meštani su uvečer čuli buku, a ujutro zatekli staklo u dvorištu džamije.Celu noć je bila buka, galama, orgijanje i pucnjava. To loše deluje na sve ljude - kazao je jedan od stanovnika Pobrđa novinarima.
Naveo je da je ova džamija nakon rata u više navrata bila predmet napada, da su ispisivane preteće poruke da Bošnjake treba isterati i slično.

Ta džamija podignuta je 1740. godine, a bila je pod zaštitom UNESCO-a. Zapaljena je 8. septembra 1993. godine, a ogromnim zalaganjem vernika i Medžlisa Islamske zajednice u Banjoj Luci podignuta je drvena munara, a njena obnova još traje.

Pitam se u kog Boga ti divljaci veruju kad na najveci (svoj) hriscanski praznik nanose zlo svojim komsijama.

Verovatno je jedan od nasih lokalnih politicara bio u pravu kad je rekao da smo vise nacionalisti nego vernici te da veru koristimo samo kao instrument ispoljavanja nacionalizma i sovinizma.
Gde je tu Hristova poruka ljubavi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2008, 14:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
"Vjernici bez vjere koji navrate samo da ih primjete..." kako pjeva "Prljavo Kazaliste".
Na zalost, to je aktuelno uvijek, posebno zadnjih 20 godina nakon pada komunizma. To gore navedeno su uglavnom ekstremni slucaji iako i narod nije puno drugaciji kad mu se da prilika da radi nesto nekaznjeno kao u ratu sto je bilo.
Ali kad razmisljam, svi smo mi na neki nacin bez vjere. Kao sto apostol Pavle kaze "cinim ono sto necu" misleci na grijeh. Samo vecina ljudi to ne shvataju. Oni misle da su jedino oni u pravu a svi drugi u krivu. Naravno, ovo gore je vise vandalizam, a u ratu je bio politicki sistem pogresnih vrijednosti slicno kao u Njemackoj u 2 sv. ratu.
Obicno ljudi koriste vjeru kao izgovor za ostvarivanje nekih svojih ciljeva, posto su vjera i nacija povezane kod pojedinca sa pripadnoscu grupi, i na taj nacin se stvara pogodno tlo za manipulaciju pojedincem. I vidimo kako kroz vijekove tece ta manipulacija, ali ljudi nikako da shvate, upravo zato sto je u ovom slucaju zloupotrijebljena zelja pojedinca za pripadnoscu grupi.
Zato je vazno da svaki pojedinac shvati da je prvo on gresan, opet citiram apostola Pavla "grijesnika od kojih sam prvi ja", i da ne postoji ni jedna institucija pa ni crkva koja je apsolutno u pravu i da se pojedinac u ovakvim situacijama ne treba povoditi za grupom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2008, 16:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Један прозор разбијен и нико од Срба није истински верник?
То се у моје време звало генерализација, а шта би онда требали правлославни Срби из Бања Луке и Републике Српске да мисле о муслиманима након овога:

http://www.youtube.com/watch?v=MS_QK9FCfWw

ПС Мило, лепо од тебе што причаш екавски србски.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2008, 16:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Prijatelju, niko ovdje nije pomenuo sve nego samo pojedince. Nesto slicno se desilo i u Australiji:

http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=82665

Masovna srpska tuča u Sidneju na Božić!
Utorak, 8. januar 2008. 15:56

Proslava Božića u srpskoj zajednici u Sidneju umesto veselja pretvorila se u masovnu tuču, čiji je epilog devet uhapšenih (uključujući dve žene), a povredjen je i jedan policajac, koji je došao da smiri strasti.

Obezbedjenje jednog restorana,u kojem je bilo oko 500 zvanica, u Sidneju, je u jednom trenutku, kad je tuča izmakla kontroli, pozvala policiju.

Na lice mesta poslato je čak 60 policajaca, jer je taj broj bio neophodan da bi se prekinula tuča.

Kada su policajci ušli u objekat da bi smirili situaciju, nisu ni očekivali da će se "zvanice" primiriti taman toliko koliko im je potrebno da se okrenu protiv njih!

U izveštaju policije navedeno je da su neki od gostiju, pored toga što su bili veoma pijani, bili čak i naoružani.

Uhapšeni su optuženi za narušavanje javnog reda i mira, napad na uniformisana lica, nošenje oružja...

(MONDO)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jan 2008, 17:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Da, takvi nazovipravoslavci ne bore se protiv ekumenizma i priznavanja pape, nego okrecu pogresno stranom.
Vec od 15. januara tekuce godine pocinju njihove "pravoslavno"-rimokatlicke zajednicke molitve za ujedinjenje. To su tkz. paposlavci, a ne pravoslavci, najnoviji papini krizari (krstasi) koji ce uskoro progniti preostale svetosavske pravoslavce. Dokaz za to je i tuca u Astraliji.

Muslimani ne konzmiraju alkohol, pa ipak pak neki od njih oskrnave, pljackaju i miniraju tudje bogomolje:

"29.12.06

Нови напад на православни храм

Непозната лица оскрнавила су православну цркву светог Јована Крститеља на Голом Брду у Зимчи, између Високог и Какња, из које су украли чираке, кандила и прекривач са жртвеника, рекао је Срни, парох какањски јереј Мирослав Вујичић.

Јереј Вујучић је навео да је у среду, 27. децембра 2007. године око 13 часова, приликом обиласка цркве приметио да су улазна врата разваљена о чему је одмах обавестио Полицијску управу Високо, која је обавила увиђај.

„По доласку полиције примијетили смо језив призор. Царске двери су биле отворене, по олтару све испретурано, уље је било просуто на Часни престо, икона Пресвете Богородице била је на поду, док су из цркве отуђена два чирака и три кандила“, рекао је отац Мирослав и додао да је ово друга провала у цркву светог Јована Крститеља након њеног освећења 15. октобра ове године.

Он је навео да на том подручју за сада има око 20 домаћинстава Срба повратника, као и да су у Какњу, Високом и на Голом Брду чести напади на црквене објекте.

Подсећамо да је пре десет дана каменован православни храм у Какњу, а да ниједан од више десетина оваквих напада на православне богомоље и гробља на овом подручју није расветљен.

СПЦ-Инфослужба / Митрополија дабробосанска

http://www.sv-dimitrije.org/blogvesti/?p=726

http://www.spc.yu/Vesti-2006/12/15-12-06-c.html#kam

http://www.spc.yu/sr/obijena_crkva_u_bi ... kod_kaknja

http://www.ohr.int/ohr-dept/hr-rol/thed ... nt_id=5070

Ne opravdavam i osudjujem ono sto su neki ucinili prosle noci u Banjaluci, ali ne procitah na ovom sajtu da je iko, pa ni gosp. MILO o napadima na nemuslimanske hramove bilo sta zucnuo na ovom sajtu!?

Dakle? :wink:
PS Otkad covjek rodjen u Bosni govori ekavski kao MILO? :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2008, 08:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Citiraj:
PS Otkad covjek rodjen u Bosni govori ekavski kao MILO?

Od onog momenta kad te VERNICI BEZ VERE humano ispreseljavaju po nekoliko puta tako da umesto postanesh VELIKI NEKO(kako su oni zeljeli) ustvari izgubish i ono malo sto si nekad imao.
Mislim da to ovi mudroslovi koji koriste velike rechi zovu INDOKTRINACIJA.
No,s obzirom da sam definitivno odluchio ostati u svom rodnom Sanskom Mostu,vratit cu se i svojoj IJEKAVICI. :wink:

Obecajem :wink:

Svakako Vidusha da istinski vjernici trebaju osuditi sve vandalizme ma od koga dolazili i ma kome bili upuceni.Vandalizam je vandalizam!
Samo bih vishe volio kad bi ti kao vjernik dao svoje vidjenje stvarnih uzroka takvog ponashanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2008, 11:18 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
stvarni uzrok je odvojenost od Boga. nacionalizam je takodje uzrok. svi smo gresni, pocev od mene. tu sam i inostranstvu i imao sam prilike razgovarati sa glupim amerima. eh covjece kako mi se nacionalizam, patriotizam vrati. toliko volim u lice da im kazem da ce tutla malo uhvatiti mladica i karadzica. i pokusavam kretenima objasniti ako je on patriota, nek skonta da i drugi ljudi su patriote. medjutim taj nacionalizam-patriotizam moze lako da odluta u negativan nacionalizam, sto se jos uvijek primjeti narocito kad su praznic. Bog ne gleda ko je ko, ljudi gledaju. uzrok, odvojenost od Boga, pogresna slika o Bogu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2008, 13:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
spavac je napisao:
stvarni uzrok je odvojenost od Boga. nacionalizam je takodje uzrok. svi smo gresni, pocev od mene. tu sam i inostranstvu i imao sam prilike razgovarati sa glupim amerima. eh covjece kako mi se nacionalizam, patriotizam vrati. toliko volim u lice da im kazem da ce tutla malo uhvatiti mladica i karadzica. i pokusavam kretenima objasniti ako je on patriota, nek skonta da i drugi ljudi su patriote. medjutim taj nacionalizam-patriotizam moze lako da odluta u negativan nacionalizam, sto se jos uvijek primjeti narocito kad su praznic. Bog ne gleda ko je ko, ljudi gledaju. uzrok, odvojenost od Boga, pogresna slika o Bogu.

Tačno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2008, 14:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
MILO je napisao:
Citiraj:
PS Otkad covjek rodjen u Bosni govori ekavski kao MILO?

Od onog momenta kad te VERNICI BEZ VERE humano ispreseljavaju po nekoliko puta tako da umesto postanesh VELIKI NEKO(kako su oni zeljeli) ustvari izgubish i ono malo sto si nekad imao.
Mislim da to ovi mudroslovi koji koriste velike rechi zovu INDOKTRINACIJA.
No,s obzirom da sam definitivno odluchio ostati u svom rodnom Sanskom Mostu,vratit cu se i svojoj IJEKAVICI. :wink:

Obecajem :wink:

Svakako Vidusha da istinski vjernici trebaju osuditi sve vandalizme ma od koga dolazili i ma kome bili upuceni.Vandalizam je vandalizam!
Samo bih vishe volio kad bi ti kao vjernik dao svoje vidjenje stvarnih uzroka takvog ponashanja.

I ja sam preseljavan i preseljen, a da me niko nikad nije pitao da li zelim da selim.

Od istinskih vjernika ne ovisi pojava vandalizma. Ishodiste vandalizma je drzavna vlast, jer danasnji ljudi nista nisu ni gori ni bolji no sto su bili, recimo, ljudi nakon drugog svj. rata.

Ali su onda vandali morali da cute jer im je pendrek bio nad glavom. A sad, pendreci su u rukama samih vandala (vlasti) i samo oni mogu da pendrece i da rade sta im je volja.

Da vandali ne vladaju, obicni ljudi mirno bi zivjeli na svojim vjekovnim ognjistima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2008, 14:32 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
vidusa, jel to znaci tebi treba prvo pendrek da bi znao sta treba da ne radis.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]