vim je napisao:
Sondri je napisao:
Posla uvijek ima, samo još nisu počeli da dolaze na vrata i po kafanama da mole ljude da počnu nešto raditi.
Toliko ga ima da je kod nas nezaposlenost 42%, a u razvijenim zemljama oko 5%, a ni tamo ne idu po kafanama. Jos u razvijenim zemljama imaju skoro na svakog drugog stanovnika i jednog stranca.
Pa eksperimentalno je dokazano. Kod nas covjek ne moze naci posao 10 godina i ode u inostranstvo i nadje za mjesec dana. Znaci, ipak je do drzave a ne do ljudi.
Ja kažem da posla ima i uz tu tvrdnju ću uvijek stajati. Ja ga ne tražim, ali sam u poslednjih godinu dana 5-6 pita bio u mogućnosti da dobijem isti, ali sam ga proslijeđivao poznanicima koji sjede po cijeli dan po kafanama i kukaju ili navodno čekaju nekog da im javi za neki posao, svakako! Svaka imalo aktivna osoba može naći posao, ako to želi i ako joj je to prioritet. Te statističke podatke možeš okačiti o onu stvar jer da je nezaposlenost tolika, 1/3 države bi pocrkala od gladi. Stvar je u tome što mnogi zaposleni nisu prijavljeni i ne ulaze statistiku, ali to je već druga tema. Ja lično ne poznajem nikog ko ne može naći nikakav posao. Kod mene je situacija u kući, na sreću, prilično stabilna, ali mi ljetos nije bio problem biti bos, u šorcu i sa radničkim rukavicama i čistiti bankine od Vrbanje do Teslića za 25KM dnevno da bi skupio novac za more. Svaki dan, dok smo još bili na teritoriji BL, ti isti ispijači kafa su prolazili pored mene u autima i pozdravljali, išli su na kupanje! Ja sam morao čekati na +40 da mi "šef", od kojeg sam daleko obrazovaniji na pola svoga školovanja, dopusti da se spustim do vode i pokvasim, čisto da dođem sebi. Istrpio sam tri sedmice, skupio koliko mi fali i otišao dok su isti ti "prolaznici" govorili kako nemaju para za 5 dana mora i da je meni lako kad mi starci sve osiguraju!!! Nekim "ljudima" jednostavno nema pomoći!
Nisi nikad pomislio da ima ljudi sa 15-20 godina staža u četrdesetim koji su radili recimo kao laboranti? A zadnjih deset godina su na čekanju. A takvog posla više nema, a oni u svojim godinama teško se mogu prekvalifikovati, ne mogu da rade teške fizičke poslove jer nije zdravlje kao nekad. Ako ima nekog posla većinom zapošljavaju mlade. Takvi ljudi su baš nigdje, ni za penziju jer nemaju uslova, a ne mogu raditi jer nema gdje.
Tako da gledanje na taj problem "ako ja mogu može svako" je plitko i netačno. A državne statistike su frizirane, tako da je stvaran broj nezaposlenih još veći.