banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 22:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Sretan bozic
PostPoslato: 24 Dec 2007, 13:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2007, 21:59
Svim mojim sugradjanima katolicke vjeroispovjesti zelim jedan lijep i ugodan bozic

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 14:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
I ja. I katolicima, a i ostalim vjeroispovijestima koji slave po novom kalendaru. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 15:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
i ja. Katolicima i pravoslavcima u Grčkoj. Sretan i čestit Božić.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 19:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Нека је свима срећан Божић :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Dec 2007, 19:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Svako ko iskreno vjeruje i svako ko poznaje istoriju Crkve zna kad je Bozic: 25. decembra crkvenog, julijanskog, kalendara! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 10:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Okt 2007, 20:14
Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 15:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Da budemo bolji i da nam bude bolje :)
Srecne blagdane svim onima koji slave Hristovo rodjenje 25.12.

Mir i dobro u vashim domovima:wink:
P.S.Ako vam malo podeblji deda Mraz uleti kroz dimnjak,znajte da je to EDO MAAJKA :D .....malopre sam slushao njegovu pesmu o Deda Mrazu.....COOL 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Dec 2007, 21:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
I ako je reč o Hristovom rođenju ja bih vas podsetio da ne samo po pitanju datuma rođenja Hristovog već i po pitanju vaskrsenja Hristovog među hrišćanima postoji nesloga zato vam u prilog dostavljam tekst izvesnog Živice Tucića objavljenog na ,,Glas javnosti’’a na kraju njegovog teksta rekao bih par rečenica.

,,Znatne razlike postojale su i u prvim vekovima hrišćanstva. Pošto je Hristos postradao uoči jevrejskog praznika Pashe (Pesaha), vaskrsao je u vreme slavljenja Pashe, prvi hrišćani su Uskrs slavili u isti dan kada i Jevreji svoj praznik 14. nisana. Nastaje potom običaj da episkop Aleksandrije, koja je u to vreme imala najbolje astronome, celom svetu obznanjuje datum praznovanja Uskrsa. Svi to nisu prihvatili. Jedan od povoda za sazivanje Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji 325. godine bio je utvrđivanje istog i obaveznog datuma slavljenja Uskrsa. Tada je zabranjeno da praznik bude u isti dan kada i jevrejska Pasha, a utvrđeni su još neki principi izračunavanja.

Razlikovanje još neko vreme ostaje, a potpuno ujednačavanje postiže se 526. godine kada je Dionisije Mali precizno utvrdio takozvani pashalni krug od 532. godine, jer za to vreme se ponovio krug kroz koji se Uskrs vratio u isti dan. Iako se ovo čini nedovoljno razumljivim za nas, mora se uzeti u obzir da datum Vaskrsa zavisi ne od našeg današnjeg sunčevog kalendara, već od datuma prolećne ravnodnevnice, datuma prvog punog meseca nakon nje i datuma jevrejske Pashe. Napuštajući Julijanski kalendar rimokatolici su modifikovali pashalni krug.

Nalaženje rešenja da se Uskrs uvek slavi u isti dan za sve hrišćane nije nemoguće uz zadržavanje principa Nikejskog sabora. Na tome se radi već godinama smatrajući da je to potrebno celom hrišćanstvu. Sada se dešava da rimokatolici katkad imaju Uskrs krajem marta, a pravoslavci početkom maja, takav će slučaj biti iduće godine. Toliko razlikovanje u slavljenju jednog te istog događaja neprihvatljivo je. Ali, put do ujednačavanja nije lagan. Srpski akademik Milutin Milanković je i za to imao rešenje, podneto na Svepravoslavnom kongresu 1923. u Carigradu.’’
ŽIVICA TUCIĆ

http://www.glas-javnosti.co.yu
| vest dana | arhiva | vaša pisma | istorijat | redakcija | kontakt | pomoć |
| webmaster@glas-javnosti.co.yu | glas_javnosti@abc.co.yu |

Nadam se da ste primetili kako se nekad uskrs slavio na dan pashe a ako znamo da su tad Hrista razapeli i tek tri dana kasnije da je ustao onda tu nešto neštima zar ne?
Oni su zapravo slavili dan Hristovog stradanja kao dan vaskrsenja ali to nije nikakvo čudo obzirom da se tu govori kako je Hrist postradao uoči pashe a apostoli govore da je na pashu razapet. Sve će se reći samo da bi se istina pogazila.
Ostajte mi u zdravlju i pazite na se i na nauku,

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]