zudi je napisao:
iz radoznalosti posrcu prema meditaciji,okultizmu,prizivanju duhova
Protiv sam prizivanja duhova i to nikad nisam podržavao.
Što se tiče okultizma tu je stvar dosta komplikovanija nego što misliš. Pravoslavci a i mnogi drugi u okultizmu vide samo jednu stranu medalje a drugu ni ne žele da vide. To je kao kada bi uvijek gledao samo prvu plovinu filma a nikad drugu. Da li bi onda mogao imati potpunu sliku i realno mišljenje o filmu?
Istina je da se okultizam može negativno koristiti i da se tokom istorije mnogo tako koristio. I danas se tako jako mnogo koristi svuda po svijetu a evidentan je porast i kod nas. Strogo sam protiv toga. Ali to nije njegova prava priroda, to je samo zloupotreba drevnih nauka koje se kao i sve nauke baziraju na prirodnim zakonima ali u slučaju magije zakonima koji nisu poznati većini ljudi. To se može zloupotrebiti kao što nožkoji služi za plemenite svrhe, npr. da odrežeš hljeb možeš upotrebiti i da nekog povrijediš pa i ubiješ.
Problem je što mnogi ljudi ne vole sami da misle i lako uzimaju zdravo za gotovo ono što im drugi govore, prvenstveno ono što govore vjerske zajednice. Dakle sve se uzima kao aksiom (nešto što se ne dokazuje nego je tako kako je) umjesto da se sve uzme kao teorema (tj. "u redu ali ajd' da mi to još i dokažemo").
Kad bi se ovako pristupalo, bez predrasuda, onda bi se u magiji, meditaciji, astrologiji, drugim svetim spisima i mnogo čemu drugom vidjele stvari o kojima mnogi ni ne sanjaju, stvari koje svakome mogu mnogo pomoći u ličnom duhovnom i svakom drugom razvoju. I vidjela bi se ogromna povezanost svega toga (govorim iz iskustva). Tek tada bi se mogle vidjeti sve strane medalje a ne samo jedna što uvijek bude kad se krene od predrasuda koje su formulisane kao dogme-aksiomi.
Što se tiče okultizma i magije ako ti se da pročitaj (bar) početak teme "Magija i duhovnost" ali prvo sa strane ostavi stav da je sva magija loša pa tek nakon što pročitaš donesi sud.