Izgubiše od Fenerbahčea 72:76. Prvi put sam odgledao Partizan u Evroligi, od početka do kraja pa da prenesem par impresija,
Dok je Peković bio u igri, držali su se nekako. Čim je izašao razigrao se onaj Savaš i praktično sam dobio utakmicu.
Partizan se previše oslanja na Pekovića, koji može puno, ali i on je samo čovjek. Pravu zamjenu nema, jer je onaj Vranješ jadna imitacija košarkaša. Čovjek od 230 cm koji je apsolutno neupotrbljiv u svakoj postavci igre, kako u odbrani tako i u napadu. U brzoj tranziciji igre, nema šta da traži. Pozicioni napad mu ne odgovara jer nema leđnu tehniku, a u 2 na 2, nakon otvaranja presporo reaguje pod košem i nema koordinaciju da brzo završi akciju. U zonskoj odbrani je slabo pokretljiv, a u situacijama 1 na 1 jedino može da se pouzda u duge ruke i blokadu. Dakle ključni problem je nedostatak adekvatne zamjene za Pekovića, i tad Partizan upada u probleme. Fenerbahče je otvorio utakmicu dobrim šutem za 3, a Vujošević je, na moje veliko iznenađenje, pokušao da odgovori zonom, koju su njegovi igrači jako loše igrali, pogotovo onu komplikovaniju 1-3-1.
Tanjević je pokušao sa oprobanim receptom da dobije utakmicu. Umjesto da neutrališe Pekovića na sve načine, pustio ga je jednom čovjeku, bez udvajanja, ali je minimalizovao učinak ostalih, prije svega Tripkovića (što i nije toliko teško, jer momak igra očajno ovu sezonu), Vitkovca i Veličkovića. A Partizanovi igrači su Fenerbahčeu pomogli da pobijedi, jer su cijelu utakmicu loše pomagali centrima u odbrani, pa je pominjani Peković dosta ostajao na cjedilu i na kraju izašao zbog 5 ličnih u finišu utakmice, što je Turcima ostavilo mogućnost da spuste loptu pod koš u neizvjesnoj završnici i dobiju utakmicu. Održali su se do završnice, zahvaljujući tome što je Partizan igrao nekako bezglavo, tačnije ako nije bilo mogućnosti da se lopta spusti pod koš Pekoviću, gubila se cijela koncepcija napada. A tu su naravno i dvojica Amera, koji su se odlično pirlagodili svakoj vrsti odbrane. Kod "čovjeka" su lako probijali čuvare, zbog čega je vjerovatno i igrana zona, a tu su do izražaja došli dobri šuteri Turaka. Ipak i pored svega, da je Partizan imao makar još jednog raspoloženog igrača, vjerujem da bi bez problema dobio utakmicu...
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|