Citiraj:
the: Zdravo. Evo mene opet. Gledajuci ove slike i brojeve ne mogu da se ne zapitam kako ti je palo na pamet sta sa cim da mnozis, dijelis, oduzimas i sabiras da bi dobio sve te brojeve. Npr. kako ti je palo na pamet da pomnozis tangens ugla beta sa duzinom oba stupa pa da to pomnozis sa 40000 i sta tih 40000 predstavlja?
Zdavi i tebi i dobro dosao!
Moze se uzeti i jedan stup, ali ce razmjera sa mjerom zemlje biti duplo veca.
Nego da pocnemo od pocetka. Stari Zavjet pun je brojeva, sve same mjer nekih gradjevina, nekih stvari, oltara... I sve te mjere, tako pise tamo, dao je Gospod.
Konkretno ovi stupovi Boaz i Jahin. Zasto su oni dati da se prave i to sa detaljnim mjerama sirine i visine. Cemu toliki trud? U tim stupovima mora biti neka simbolika, neka Bozija poruka i to bas u njihovim mjerama.
I sta bi ta poruka mogla biti? I eto, to je to: uzmes mjere Zemlje po Velikoj piramidi, podijelis sa mjerama ovih stupova i pokaze se tacna razmjera mjera.
Citiraj:
Ili na primjer ovo:
Srednja udaljenost Sunca od Zemlje = 149.597.870 km = 1 Astronomska jedinica (AU) = S-E (Sl. 2.).
149.597870 x 0,00465041 = 695.691,4306 km = R = poluprecnik Sunca.
Poluprecnik Mjeseca = 1738 km
1738 : 0,00465041 = 373.730,4883 km = najcesca udaljenost Mjeseca od Zemlje. Po ovom proracunu biva jasno zasto pri pomracenju Sunca mali Mjesecev krug tacno zaklanja divovski krug Sunca. Tako je to Gospod postavio.
Ukupna duzina svih strana Piramidine baze = 4 x 365,242 = 1460,968 svetih lakata:
1460,968 : 0,00465041 = 314.159 svetih lakata = 100.000 x 3,14159 (100.000Pi) = 199,4909438 km = A-B (Sl.1.).
Kako ti je palo na pamet sta sa cim da pomnozis da dobijes poluprecnik mjeseca? Isto vazi i za sva ostala racunanja. Uklapaju se, ali kako si dosao do ideje sta s cim da racunas.
Znas kad je pomracenje Sunca, Mjesec tacno poklopi Sunce. Mjesec je mali, Sunce ogromno. Dakle je "neko" morao tacno izracunati gdje ce sta biti postavljeno, da bi se ova pojava tacno tako desavala. Kad sam dosao do onog ugla prema Suncu i tangensa tog ugla, jednostavno sam provjerio da li se i velicina i udaljenost Mjeseca uklapa u tu shemu. I eno rezultata: tacno onako!
Citiraj:
Isto tako i ostale stvari, kako si dosao do toga sta treba sa cim mnoziti dijeliti itd da bi se brojevi uklopili i pokazali neki broj koji predstavlja nesto drugo?
I pitanje jesi li sam sve ove proracune pronasao ili ima neko ko se i prije bavio s tim i pronasao sve to?
Ideja se nalazi u mjerama Velike piramide i mjerama Biblije, a tamo gdje je mnogo mjera, tamo je i simbolika kroz te mjere, jer mjere same za sebe ne bi imale svrhu da se nabrajaju tek onako.
Zasto je vazno da se u nase doba zna sirina Solomonovog hrama, njegova visina, duzina? To je moralo imati neki smisao i neku poruku za generacije koje budu citale Bibliju hiljadama godina nakon gradnje tog hrama.
Ne znam jesi li procitao prilog o mjerama Zemlje, Solomonovog hrama i Kraljeve odaje u Piramidi? Ako nisi, provjeri kako je to povezano "u bobu":
MJERE ZEMLJE, VELIKE PIRAMIDE I SOLOMONOV HRAM
http://velikapiramida.blogspot.com/2007 ... chive.html
Simboli su vazni. Simboli su duhovna strana ovozemaljskih stvari. Simbol (od grcke rijeci "spojiti u jedno") podrazumijeva sastavljenost dvije polovine: simbolizujuceg i simbolizivanog:
"Svako izobrazenje ili slika cini jasnijim skrivene stvari i pokazuje ih".
(Sv. Jovan Damaskin)
Ovo sto ja pisem ne postoji, niti je postojalo bilo gdje ranije. Bilo je naslucivanja toga i bilo je pokusaja.
A nisam ni ja to pronasao, nego ima Bog na nebu Koji otkriva tajne ljudima pred kraj svijeta:
"Kazacu skriveno od postanja svijeta!"