Kaspa: Nebi zelio da me pogresno shvatis zbog predrasuda koje imas prema meni. Ja nikada nisam nista rekao protiv bilo kojeg duhovnog pisca koji je u cjelokupnoj istoriji crkve pisao u skladu sa Biblijom svetom Bozijom Rjecju. Ali treba se zapitati cija je rijec je vjerodostojnija. Ako citamo djela nekih crkvenih otaca, koji su cjenjeni u crkvi, jasno se vidi da njihov nacin poimanja vjere se vise bazira na grckoj filozofiji nego na apostolskim ucenjima. Osim toga jasno se mogu vidjeti u mnogim izjavama bitne kontradikcije izmedju njihovih stavova i rijeci svetih apostola. E sada na nama je da odlucimo ciji su navodi vjerodostojniji. Da li cemo vise cjeniti rijeci apostola ili ljudi koji su zivjeli vjekovima posle Gospoda Hrista.
Da li je Duh Sveti promjenio nadahnuce, pa je od miroljubih apostolskih iskaza poceo da nadnjuje crkvene oce da pisu o tome kako treba muciti "Jeretike".[/quote]
Cista laz i hula. Pokazi gdje to ima!
Citiraj:
kaspa: Tesko je to reci kada se pogleda istorija. Tesko je reci za bilo koju crvenu organizaciju da je to tako. Ali vjerujem da je Hristos glava crkve koju cine svi spaseni, nevezano za crkvu u kojoj se nalaze. Bog gleda na srce.
Da je tao kako ti mislis, osnivanje Crkve bilo je nepotrebno, rukopolaganje svesenika nepotrebno, krstene nepotrebno...Obmana prevare!
Citiraj:
Pravoslavna crkva ima previs mrlja i krvi u svojoj istoriji da bi mogla nositi tu titulu da ju je Isus vodio. Zao mi je sto moram to reci ali o tome svedoci istorija, svi ti ratovi, progonstva i sve sto se desilo u ime crkve su prestrasni. Ali vjerujem da u pravoslavnoj crvki ima mnogo iskrenih i pravih vjernika.
Crkva nema mrrlja niti krvi a sebi jer je tijelo Hristovo. Gresni ljudi, clanovi Crkve, da!
Citiraj:
Pa to bas nepise tako. Istina je da ce se spasiti samo oni koji uzvjeruju i krste se ali to ne umanjuje snagu i znacaj Hristove zrtve na Golgoti.
Prvo si tvrdio da ce se spasiti svi, sad krstenjem suzavas tvrdnju. O spasenju onih koji se budu pricescivali ne zelis da govoris, jer ti i tvoji nemate pricesce!
Citiraj:
Spasenje je besplatni dar koji se nudi svakom covjeku. Isus je izvojevao spasenje za svakog covjaka. I svaki covjek moze da dobije taj dar. Ali Bog nikog ne prisiljava. Ako zelis uzmes taj dragocjeni dar od Boga, dzabe, ne moras se popraviti da bi ga uzeo, nemoras dati neki dar, pokoru ili zrtvu, sve sto trebas jeste prihvatiti ga vjerom. Ipak mnogi ljudi ne zele da prihvate taj dar i vjeruju. A ko ga prihvati taj dar njegov zivot se mjenja i oslobadja od porocnosti i greha.
Zablude duhovne sirotinje da je dovoljno ne piti alkohol i ne pusiti duvan i eto spasenja. Vjera bez djela je mrtva, a grijeha se niko ne moze osloboditi dok je ziv na zemlji. Kad bi blo po nasim djelima niko se ne bi spasio, nego spasava milost Bozija (tako pise u Pismu).
Citiraj:
Prekrasno je znati da je spasenje obezbedjeno za svakog covjeka i da nas Bog dobri zeli da dodjemo njemu ovakvi kakvi jesmo i da ce on uciniti nas zivot daleko boljim i kvalitetnijim.
Dace nasem zivotu smisao!!!