banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 15:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2007, 10:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Astor_Piazzolla je napisao:
Molotov je napisao:
Citiraj:
Pitanje za amatere :

Znate li da čitate note ? Poznajete li osnove harmonije ? Koliko duboko ste ušli u stil koji svirate po pitanju istorijskog razvoja ? Sve navedeno naravno teoretski i pretočeno u praksu.

Mene sve to sto si naveo ne interesuje, kao sto dijecu dok nesto stvaraju ne interesuju nikakva pravila i ogranicenja... zato pustim mastu na volju i sta ispadne. Oslanjam se na sluh, upravo kao Hendrix. To sto je nemoguce sve to toliko ignorisati i kada sviras 10+ godina moras zapamtiti barem dio svega sto si naveo je normalna stvar.
Sa obzirom koji muz. stil (kako si ti fino to okarakterisao ka buku) sviram, mislim da je bespotrebno da se smaram stvarima koje se uce na muzickim akademijama i slicno. Ne skidam tudju muziku (jako rijetko), ne sviram tudja djela, tako da mi nikad nie bilo potrebno savladati tehniku citanja nota.... sve sta sviram sviram freestyle...... toliko.
Rock muzika nema potrebe za svim tim...... jednostavno..... a imam potvrdu i od visoko obrazovanih muzicara....

ma daj sefe...

U cemu je problem?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2007, 14:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Molotov je napisao:
Mene sve to sto si naveo ne interesuje, kao sto dijecu dok nesto stvaraju ne interesuju nikakva pravila i ogranicenja... zato pustim mastu na volju i sta ispadne. Oslanjam se na sluh, upravo kao Hendrix. To sto je nemoguce sve to toliko ignorisati i kada sviras 10+ godina moras zapamtiti barem dio svega sto si naveo je normalna stvar.
Sa obzirom koji muz. stil (kako si ti fino to okarakterisao ka buku) sviram, mislim da je bespotrebno da se smaram stvarima koje se uce na muzickim akademijama i slicno. Ne skidam tudju muziku (jako rijetko), ne sviram tudja djela, tako da mi nikad nie bilo potrebno savladati tehniku citanja nota.... sve sta sviram sviram freestyle...... toliko.
Rock muzika nema potrebe za svim tim...... jednostavno..... a imam potvrdu i od visoko obrazovanih muzicara....

Ne vjerujem da je tako. Što više znaš imaš veće mogućnosti. Meni je žao što sam lijena da naučim teoriju... Jedino se trudim da naučim tehniku pjevanja (ne znam koliko je efikasno učiti to sam)... i otkad o tome čitam i učim (koliko-toliko) osjećam napredak.
Isto je kad je pitanju stvaranje muzike. Što više znaš vidici su ti prošireniji... bla bla... ne da mi se objašnjavati...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2007, 20:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Sve je to divno i krasno...kad naucis svu tu teoriju i sve ostalo al mislim da u jednom dosta nasih muzicara grijesi, muziku osim sto slusas moras i da je osjetis....
To je ono o cemu prica Molotov.....mozes ti to sve znat svirat al ako muzici pristupas sa matematicke strane onda dobijes gomilu brojeva koji nista ne znace....sta mislis zasto je Pink Floyd unikatna grupa....zasto niko nije mogao napisat "smels like teen spirit" nego je to smislio polupismeni Kurt....zasto je jako malo bilo "genija" u muzici novog doba a puno vise "gimnasticara"....
Ne kazem ja da je lako bit virtouz al mozes ti sjedit svaki dan i po pet sati dnevno vjezbat, ucit svu teoriju, note, sve....i opet na kraju ne mozes napisat svoju stvar koja nije klisej i nije na kalup......sta onda vrijedi sve to sto si ti ucio i razbijao se da savladas.....

I ja imam isti stav kao Molotov....uho je najbitnije....ako to tebi zvuci dobro onda je to to.....ono sto mi treba da naucim da bi to sto hocu da sviram svirao dobro onda cu to sjest i navjezbat....al da sad uzmem i ucim gomilu stvari koja mi nikad nece zatrebat....to vala necu....lijen sam i ne da mi se...... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2007, 21:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2006, 21:46
Citiraj:
.lijen sam i ne da mi se....

Potpuno si u pravu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2007, 22:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Freak: Meni govoriš o osjećaju? (Toliko o skromnosti :))

Odlaziš u krajnosti. Da bi muzičar dao maksimum od sebe, trebalo bi da ima i osjećaj i znanje.

I, naravno, drugo je skidati tuđe, a drugo praviti svoje stvari...
Znam iz iskustva šta znači nemati znanje. Znam/osjećam da bih pravila bolje stvari da ga imam više...

edit:
Freak_on_a_leasH je napisao:
Ne kazem ja da je lako bit virtouz al mozes ti sjedit svaki dan i po pet sati dnevno vjezbat, ucit svu teoriju, note, sve....i opet na kraju ne mozes napisat svoju stvar koja nije klisej i nije na kalup......sta onda vrijedi sve to sto si ti ucio i razbijao se da savladas.....

Mora da se šališ!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 06:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Zamisljam one rakihase Mastodon kako sjede na muzickoj akademiji i uce teoriju muzike i onda odu na probu, koncert i odsviraju Iron Tusk!!! :)

Teorija, ok za skolu ... i nesto malo ovako sto je prihvatljivo siroj masi... ali ulaziti u dubinu teorije, a samo svirati r'n'r stvarno nema potrebe.
Npr. dok je u nasem bendu svirao bubanj Bobi (Jubbooko) koji studira u Gracu na Muz. Akademiji kompoziciju... kad god sam pokusao da uvezem njegovo znanje sa onim sto nas bend radi on se isfurao i rekao nesto tipa: "Ma daj, nema to veze sa r'n'r to je drugi par opanaka. Neupotrebljivo je. Moze se covijek zanimati, ali gubis vrijeme bez potrebe."

Eto npr. petruci, satriani, vai i jos 300 ... vjerovatno su isli u dubinu i sta ste dobili ... gomilu shredera koje nemos prepoznat kad koji svira (sa ce neko reci da mozes, ali u velikoj mjeri ne mozes, kad sviras nesto iz knjige svako svira isto...)

Svaki muzicar se sastoji iz 2 dijela.
Prvi je urodjen i to nemos naucit ni za 100 god. Il imas il nemas dar.
Drugi je teorija koju moze i neko sa mentalnim poteskocama/zaostatkom da savlada, ali nema nist od nje ako nema ovo prvo.

Toliko... moje skromno miljenje ... (ne bih vise u detalje)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 10:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
tomasd je napisao:
Citiraj:
.lijen sam i ne da mi se....

Potpuno si u pravu.

Ja sam barem iskren.....

Frieda je napisao:
Citiraj:

Mora da se šališ!

A zasto bi se salio.....tipican primjer ti je gomila shred gitarista sto ih spominje Molotov.....

Imam neko osnovno znanje o muzici....znam note (ne mogu ispred sebe stavit notni text i sad sve to odsvirat bez greske, za to se treba proc obrazovanje al mogu procitat notni text), znam gomilu nekih muzickih izraza i sta znace i kako se sviraju.....al da cu sad uzet pa sve to pisat po notama....necu....

Frieda je napisao:
Znam iz iskustva šta znači nemati znanje. Znam/osjećam da bih pravila bolje stvari da ga imam više...

To je tacno al problem nastaje sto je meni sve ono sto volim da sviram i da slusam poteklo iz nekog potpuno drugog svijeta....mozda je tako bilo nekad, 50ih i 60ih...danas je nesto potpuno drugo....grunge se ne uci u skoli....Vedder, Kurt i Cornell sigurno nisu muzicki obrazovani al su ostavili veliki uticaj na modernu muziku....a da ne govorim o nekim totalno debilnim likovima kao sto je Sid iz Pistolsa (njega doduse i ja smatram za konja al eto...)
Meni je lakse stvar napisat u tabovima nego notama....vec 5 godina citam i pisem u tabovima i normalno da mi je lakse....i bilo bi glupo da sad idem ucit sve to pisat u notama...

Ono "lijen sam i ne da mi se" se odnosilo na gomilu stvari koje mi ne trebaju...al ako hocu da nesto odsviram a ne znam onda cu sjest i naucit i navjezbat....i uvijek znam zasto nesto jesam ili nisam odsvirao....zasto se nesto slaze ili ne slaze.....ako mi nije jasno onda cu pitat ili procitat....uglavnom naucit....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 12:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
Molotov je napisao:
Zamisljam one rakihase Mastodon kako sjede na muzickoj akademiji i uce teoriju muzike i onda odu na probu, koncert i odsviraju Iron Tusk!!! :)

Teorija, ok za skolu ... i nesto malo ovako sto je prihvatljivo siroj masi... ali ulaziti u dubinu teorije, a samo svirati r'n'r stvarno nema potrebe.
Npr. dok je u nasem bendu svirao bubanj Bobi (Jubbooko) koji studira u Gracu na Muz. Akademiji kompoziciju... kad god sam pokusao da uvezem njegovo znanje sa onim sto nas bend radi on se isfurao i rekao nesto tipa: "Ma daj, nema to veze sa r'n'r to je drugi par opanaka. Neupotrebljivo je. Moze se covijek zanimati, ali gubis vrijeme bez potrebe."

Eto npr. petruci, satriani, vai i jos 300 ... vjerovatno su isli u dubinu i sta ste dobili ... gomilu shredera koje nemos prepoznat kad koji svira (sa ce neko reci da mozes, ali u velikoj mjeri ne mozes, kad sviras nesto iz knjige svako svira isto...)

Svaki muzicar se sastoji iz 2 dijela.
Prvi je urodjen i to nemos naucit ni za 100 god. Il imas il nemas dar.
Drugi je teorija koju moze i neko sa mentalnim poteskocama/zaostatkom da savlada, ali nema nist od nje ako nema ovo prvo.

Toliko... moje skromno miljenje ... (ne bih vise u detalje)

pa ne znam bas sta da ti odgovorim na ovo sve sto si napisao ali najvise mi se svidjela recenica kad sviras iz knjige svako svira isto... toliko o tvom poznavanju muzike ...

da, kako kazes, "dublja" teorija treba za r'n'r upravu si ne treba ... al sve ovo ostalo sto si napisao ... hm ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 13:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@ Freak: Ni ja ne govorim o ne znam kako studioznom pristupu... Ni ja ne bih išla studirati i učiti baš sve što se na akademijama uči. Nema potrebe za tim, tu se slažemo. Samo ne mogu da idem u takvu krajnost da kažem da je teorija (ili predznanje) potpuno beskorisna.
Pojedinci su uspjeli da stvore nešto veliko u modernoj muzici, a da nisu imali neka predznanja, ali ne možeš reći da je u pitanju pravilo. Otkud znamo da ne bi stvorili nešto još bolje da su znali više.
Stvoriti nešto autentično, a da se može slušati :) postalo je gotovo nemoguće (hvala bogu da Utopija ne prati ovu raspravu, sad bi me pokopao).
Ali, znaš li koliko tamo negdje postoji ljudi koji stvaraju muziku za koju ne možeš naći drugačiji ekvivalent osim što ih jedva nekako možeš svrstati u neki pravac. I većina tih ljudi su zapravo završili akademije, klasične ili neklasične. Ovi ostali koje možeš jasno svrstati su varijacije na temu (naravno, i varijacija može biti sjajna).

Lično mislim da emocija ne ide bez znanja. Voljela bih da mogu da pjevam poput recimo Christine Aguilere jer znam da bih tek tada mogla i svoju emociju da dam do kraja. Možeš da me razumiješ, a i ne moraš, ja znam da je to tako.

Poslednji put menjao Frieda dana 08 Dec 2007, 13:27, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 13:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2005, 18:20
Freak_on_a_leasH je napisao:
Sve je to divno i krasno...kad naucis svu tu teoriju i sve ostalo al mislim da u jednom dosta nasih muzicara grijesi, muziku osim sto slusas moras i da je osjetis....
To je ono o cemu prica Molotov.....mozes ti to sve znat svirat al ako muzici pristupas sa matematicke strane onda dobijes gomilu brojeva koji nista ne znace....sta mislis zasto je Pink Floyd unikatna grupa....zasto niko nije mogao napisat "smels like teen spirit" nego je to smislio polupismeni Kurt....zasto je jako malo bilo "genija" u muzici novog doba a puno vise "gimnasticara"....

I ja imam isti stav kao Molotov....uho je najbitnije....ako to tebi zvuci dobro onda je to to.....ono sto mi treba da naucim da bi to sto hocu da sviram svirao dobro onda cu to sjest i navjezbat....al da sad uzmem i ucim gomilu stvari koja mi nikad nece zatrebat....to vala necu....lijen sam i ne da mi se...... :D

potpisujem sve obojica sto ste rekli ! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 13:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Citiraj:
Veliko je otkrovenje kada sa koncepta: Sviram Nešto Pa Šta Ispadne, pređete na koncept E Hoću Da To Zvuči Tako Pa Ću Svirati Baš To!

E ovim je Tiki sve rekao.

@Molotov: ja prepoznajem razliku između Vaja i Satrijanija, iako su jako slični, tj. Vaj je Satrijanijev učenik.

A nisam ih baš nešto extra naslušana :wink:

Uho jest bitno.
A zamisli odlično uho zajedno sa odličnim alatom da sve to što se uhu sviđa i zapišeš ili izvedeš jer Hoćeš Da To Zvuči Tako Pa Ćeš Svirati Baš To! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 13:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

To prasice legendo! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 14:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2006, 17:07
prasica je napisao:
ja prepoznajem razliku između Vaja i Satrijanija, iako su jako slični, tj. Vaj je Satrijanijev učenik.

Ne da nisu slični nego svaku melodiju kad čuješ možeš reći koji od njih dvojice svira. Primjer uopšte nije na mjestu. Pa nema veće sličnosti od more metal žanrova/podžanrova koji se jave nakon pojave jednog dobrog benda.

Žanrove su uvijek stvarali sljedbenici jednog benda, pokušavajući na svaki način iskopirati njihovu originalnost.

Sad nek neko kaže da u gomili šredera i shred muzike ne može prepoznati Satrianijevu ''Always with me...'' (koju je svaki čovjek na planeti bar jednom u životu čuo i koja je jedna od naljepših melodija ikad komponovanih, u okviru popularne muzike) zahvaljujući tome što čovjek može odsvirati 50 tonova u sekundi. Veze s mozgom to nema!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 14:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
izvini K. ali potpisujem Fridu i Prasicu. jedan nama blizak primjer: Dado, Roni, Bota, Kneza i Zoka (crossfire) su prosli istu "skolu" (Grbinu) a svako je isto znanje primjenio u nekoj svojoj prici, tj. nisu postali Ucini klonovi nego su to znanje iskombinovali sa svojim karakterom i dozivljajem muzike. a da bi neko bio muzicki obrazovan nije neophodna diploma sa akademije. znanje ne sputava.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 14:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
TSM je napisao:
prasica je napisao:
ja prepoznajem razliku između Vaja i Satrijanija, iako su jako slični, tj. Vaj je Satrijanijev učenik.

Ne da nisu slični nego svaku melodiju kad čuješ možeš reći koji od njih dvojice svira. Primjer uopšte nije na mjestu. Pa nema veće sličnosti od more metal žanrova/podžanrova koji se jave nakon pojave jednog dobrog benda.

Primjer po meni jeste na mjestu jer ih je Molotov sve strpao u isti koš, što nije na mjestu. :D

Samo iz tog ugla sam ih uporedila.

P.S: nemoj mi reći da Satrijani uopšte nije ostavio uticaj na svog učenika :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 15:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nije se na tebe odnosilo prasice. Nisam znao ko ih je ranije u postovima strpao u isti koš pa sam uzeo citat iz tvog posta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 16:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
NiZ je napisao:
a da bi neko bio muzicki obrazovan nije neophodna diploma sa akademije. znanje ne sputava.

Da, kao što ni diploma sama po sebi nije garancija da neko jeste muzički obrazovan.

I wish to see the lost in me

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 17:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2006, 21:46
Citiraj:
Da, kao što ni diploma sama po sebi nije garancija da neko jeste muzički obrazovan.

To je istina.

Citiraj:
Vedder, Kurt i Cornell sigurno nisu muzicki obrazovani al su ostavili veliki uticaj na modernu muziku....

A i da su bili obrazovani ostavili bi trag tj.nije njihova prednost sto nisu obrazovani vec sto su(ili su bili) jake kreativne licnosti.Skola ne moze da unisti tvoju kreativnost cak i da je losa skola u pitanju ako je imas i pustis(radis na njoj) da se ostvari... Vazan je talenat,kreativnost i rad.Sa ili bez skole,nije bitno(vec u zavisnosti od zelja).

Jednako su glupi i los muzicar sa vrhunskom skolom kao i superindividualni,supersamosvjesni,originalan-sam-k`o-da-sam-iz vaukuuma-nastao "umjetnik zivota".

Ne znam zasto bi iko uopste i komentarisao jednostavan AKSIOM da muzicko obrazovanje pomaze muzicaru svih zanrova sem ako to ne radi(komentarise) iz licnih razloga...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2007, 18:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Potpisujem od riječi do riječi.

Vrh

Tema posta: Osnove
PostPoslato: 11 Dec 2007, 19:06 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2006, 19:42
E..pa ovako...Poznajem sve kljuceve(violinski,bas,tenorski,alt,sopran C i F kljuceve,G ...itd) ljestvice moduse i ostalo da ne nabrajam. harmoniju,akorde, funkcije, stupnjeve u tonalitetu....pa ako kome sta zatreba nek se javi rado cu pojasniti......ako vas zanima.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]