banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 12:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Nov 2007, 16:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Rodila blizance, odbila transfuziju, oprostila se od djece i umrla
Da je odanost vjeri ponekad jača i od majčinske ljubavi dokazuje slučaj 22-godišnje Engleskinje Emme Gough. Umrla je nekoliko sati nakon rođenja kćeri i sina, jer zbog pripadnosti Jehovinim svjedocima nije smjela uzeti tuđu krv.
Prije poroda liječnicima je naglašeno kako Emmi ni u kojem slučaju ne smiju dati krv. Nitko nije očekivao komplikacije, no do njih je ipak došlo. Liječnici su uzalud molili njezina 24-godišnjeg supruga i ostatak obitelji za dozvolu da Emmi spase život. Iako je za to bila potrebna tek najobičnija transfuzija, napori i molbe liječnika nisu urodili plodom. Obitelj je i dalje inzistirala kako Emma ne bi željela izdati svoje principe. Mlada je majka prije smrti stigla tek jednom pomaziti svoju novorođenčad.
"Svi smo zaprepašteni i očajni. Ne možemo vjerovati da netko u današnje vrijeme može umrijeti nakon poroda uz svu novu tehnologiju. Još je tužnije to što je Emma imala vremena držati blizance prije nego su se stvari zakomplicirale. Srećom, Anthony ima veliku obitelj. Svi će oni pomoći i podići tu djecu", rekao je 24-godišnji Peter Welsh, također jehovin svjedok, a koji je u prosincu 2005. bio kum na vjenčanju Anthonyja i Emme.
Prijatelji mladu djevojku opisuju kao modernu i punu života. Bila je, kažu, presretna kada je doznala da nosi blizance.

http://dnevnik.hr/naslovnica/vijesti/sv ... 1194358539

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 16:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
jako je "moderna"... principi i rigidnost joj je gora od puritanske ili recimo, inkvizitorske

žali Bože te djece. što su ostali bez te zjake? NE. Zato što će i oni biti Jehovini svjedoci, eto zato ih žalim :x :cry: :-? :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 16:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Neka budale umiru, greh je takvim ljudima dati ovakvu privilegiju kao sto je zivot. Sve ih treba u gasnu komoru :x :mad: :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 16:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Vjera je jedna lijepa stvar.

Zdrav razum je još ljepša stvar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 16:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Zašto mi padaju na pamet riječi Darvin i prirodna selekcija :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2007, 21:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
To je malo sebična odlika, a sebičnost nije baš vrlina. Ako ta djevojka nije shvatila koliko toga uskraćuje svojoj djeci...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 13:09 
Glupa tuka...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 13:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2005, 18:20
vjera...jbg...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 13:43 
Jebo ja tu vjeru... :drinking:

Vrh

Tema posta: :O(
PostPoslato: 08 Nov 2007, 14:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Feb 2007, 11:47
Ne mogu da vjerujem...Meni su gori ti "ljudi oko nje" koji su je pustili da umre-muz i roditelji...
Ona je vjerovatno bila u stanju shoka i nije mogla odlucivati o svojoj sudbini...Sto bi rekao moj stari-BOLESNI ZAPAD!Zanima me samo da li bi i ovi nasi Adventisti isto postupili?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 14:18 
Najvjerovatnije da bi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 16:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Avg 2007, 15:13
i meni su jos ludji njen muz i citava porodica,i i doktori ,brate kad su vidjeli da se radi o ludjacima,sto su ih morali i pitati,jadna cura.
uostalom,mozda bi ona i pristala da je bila u poziciji da odlucuje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 20:17 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Zajednica ,,Svedoka’’ svoje uporište o zabrani davanja i uzimanja krvi nalazi u mnogim stihovima ali navešću samo nekoliko: I Mojsijeva 9. 3-6 ; III Mojsijeva 17. 10-12 ; Dela 15. 28-29 ; Jevrejima 9. 11-14 i 22 ; Efescima 1. 7
Predlažem da zajedno proverimo prvi navedeni primer kako bi smo videli da li je pravilno shvaćena poruka.
I Mojsijeva 9. 3-6 ,, Što se god miče i živi, neka vam bude za jelo, (poručuje Bog Noju ) sve vam to dadoh kao zelenu travu. Ali ne jedite mesa s dušom njegovom, a to mu je krv. (dakle ispustiti krv iz životinje pa je onda jesti) Jer ću i vašu krv, duše vaše iskati; od svake ću je zvijeri iskati (zver koja bi rastrgla i pojela čoveka tu će krv Bog tražiti nazad) iz ruke samoga čovjeka (ako čovek prospe krv drugog čoveka u borbi ili pokušaju ubistva ili samim ubistvom Bog će je tražiti nazad)iz ruke svakoga brata njegova iskaću dušu čovečiju. (ta prolivena krv neće ostati zaboravljena i biće tražena od svih što je proliše) Ko prolije krv čovečiju, njegovu će krv proliti čovijek; jer je Bog po svojemu obličju stvorio čovjeka.’’
Ovde se kazna izriče nad onima što proliju krv čovečiju u pokušaju oduzimanja života a u ovom slučaju je bilo reči o poklanjanju krvi u službi spašavanja života.
Oni se drže starog zaveta kad žele da provuku neke svoje ideje a kad je reč o 10 zapovesti onda to odbacuju izbirajući šta im odgovara to prihvataju a drugo odbacuju. U gornjem tekstu se govori o nejedenju krvi i ne ubijanju a nikako o tome da ostavimo čoveka da umre zbog naše gluposti.
Krv jeste sveta, krv jeste služila za čišćenje oltara, prečista krv nas je oprala od greha i svugde je krv u službi čoveka a ne protiv njega.
Netreba se ovome čuditi i nije to ni prvi ni zadnji slučaj kod njih i ostale verske grupacije imaju svoje greške: Jedni zabranjuju ženidbu i udaju, drugi zabranjuju vakcinaciju i čajeve, treći zabranjuju meso i namirnice životinjskog porekla, četvrti zabranjuju davanje krvi, peti žrtvuju svoju malu decu ali oni nespadaju u hrišćanske crkve.
Neka im se svima Gospod smiluje i da razum da isprave zao put i shvate reči ,,Milosti hoću’’ a ne da budu robovi slovu i formi koje nemogu održati niti pravilno razumeti. Amin.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2007, 22:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Jehovini svjedoci "ne smiju" primati transfuzije mada mi ovo nije sasvim jasno. Cini mi se da "ne smiju" primati tudju krv.
"Smiju" li prihvatiti vlastitu krv?

Postoje i transfuzije vlastite krvi, daju je i primaju ista osoba.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2007, 11:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
NebeskaKrila je napisao:
Jehovini svjedoci "ne smiju" primati transfuzije mada mi ovo nije sasvim jasno. Cini mi se da "ne smiju" primati tudju krv.
"Smiju" li prihvatiti vlastitu krv?

Postoje i transfuzije vlastite krvi, daju je i primaju ista osoba.

OK. "Krv je poklon od Boga. I ne smije se ili ne bi trebalo nikome drugom poklanjati."
A sad malo špekulacije.
Bog je beskonačna ljubav, zar ne?
Tijelo proizvodi krv i obnavlja se, zar ne? Ako dam 2 dcl krvi to ne znači da sam ostao bez 2 dcl krvi za čitav život.
Ako primim krv da li je to moj grijeh ili grijeh onoga koji daje?
Zar ljudski život nije svetiji od krvi ili je krv život, odnosno duša?
To mi je sve nekako materijalizovano previše za moj pojam.

Kapa dole svima koji se odluče na smrt umjesto transfuzije. To je pripadnost, lojalnost i primjer za buduće pripadnike. Izuzetna hrabrost ili ludost, ali ipak primjer volje i predanosti.
Da je sebično, nije isključeno. Kao što i suicid može biti sebičan čin. Kao što sve što činimo ima primjesu našeg ja i ega.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2007, 11:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Offtopic.
Lavić, zašto nije u redu NE jesti meso i namirnice životinjskog porijekla. Gdje je tu grijeh? Zašto postimo?
Zašto post ne bi mogao biti svakodnevan, jer pročišćava?

Kad izuzmeš naviku i uživanje prilikom jedenja mesa, a uzmeš u obzir da ljudi koji ne jedu meso ne umiru od gladi, šta ti preostaje?

Vezani smo za jedenje mesa iz razloga jer uživamo u njegovom okusu i naša kultura nam je razvila takvu naviku. Toga se ne treba sramiti. To je činjenica.

A sad još malo špekulacije.

Ne ubij!

Pretpostavljam da će ovaj post možda izazvati lavinu samoopravdavanja itd. Veliki pozdrav moderatoru i njegovoj toleranciji. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2007, 11:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
dzabaleban je napisao:
Kapa dole svima koji se odluče na smrt umjesto transfuzije. To je pripadnost, lojalnost i primjer za buduće pripadnike. Izuzetna hrabrost ili ludost, ali ipak primjer volje i predanosti.

Ne treba svakoj gluposti skidati kapu, čak ni pod izgovorom neke duhovnosti, religije, bla bla...
To je primjer odanosti, ali slijepe odanosti i čiste gluposti koja ugrožava sudbine drugih ljudi pri čemu niko ništa ne dobija, ali neko nešto gubi... Ali ti ljudi razmišljaju tako kako razmišljaju, njima je to normalno i šta bi im sad čovjek...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Nov 2007, 12:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Frieda je napisao:
Ne treba svakoj gluposti skidati kapu,
čak ni pod izgovorom neke duhovnosti, religije, bla bla...
To je primjer odanosti, ali slijepe odanosti i čiste gluposti koja ugrožava sudbine drugih ljudi
pri čemu niko ništa ne dobija, ali neko nešto gubi... Ali ti ljudi razmišljaju tako kako razmišljaju, njima je to normalno i šta bi im sad čovjek...

Потписујем!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Nov 2007, 13:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Damaskin je napisao:
Потписујем!

I to cirilicom :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2007, 12:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Portugalcu na licu izrastao tumor težak 5.5 kilograma
JOSEU Mestri, 51-godišnjem Jehovinom svjedoku iz Portugala koji je odbijao liječenje i transfuziju krvi, licem se proširio krvavi tumor koji se Mestri tijekom adolescencije pojavio na usnici, piše Telegraph. Mestro boluje od hemangomije, tumora koji nastaje zbog abnormalnosti kapilara i vena na licu.

Tumor je narastao na oko 38 centimetara i dosegao je težinu od 5.5. kilograma, oslijepio ga je na jedno oko i otežava mu hranjenje. No, vodeći su britanski kirurzi specijalizirani za facijalnu kirurgiju pronašli način kako bi se pomoglo Mestri. Naime, ultrazvučnim bi se valovima koagulirala krv prije operacije. Na taj bi se način tumor odstranio bez rizika od iskrvarenja i istovremeno bi se poštovalo njegovo vjersko uvjerenje po kojem ne smije primiti tuđu krv.

Za njega bi operacija bila jedini bijeg iz svakodnevne rutine koja se sastoji od odlaska iz doma u predgrađu Lisabona na jedan od glavnih gradskih trgova, gdje sjedi cijelo popne privlačeći poglede ljudi. Smatraju ga nekom vrstom lokalne zvijezde, što Mestri i ne smeta previše.

Operacija kojoj će bolesni Portugalac biti podvrgnut s njegovog će lica ukloniti oko 80 posto tumora, a trajat će oko 12 sati.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/port ... 66954.aspx

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]