banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 13:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Nov 2007, 17:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Citiraj:
Srpski patrijarh Pavle u noći između subote i nedelje prebrodio je do sada najtežu zdravstvenu krizu. Tokom jučerašnjeg dana došlo je do neznatnog poboljšanja, ali se situacija ponovo pogoršala tokom večeri. Poglavar SPC je teškog opšteg stanja i životno je ugrožen. Prognoze nisu pozitivne i delimično su vezane za životnu dob, a s druge strane patrijarhu popušta srčani mišić i ima emboliju pluća, tvrdi izvor „Blica“ sa Vojnomedicinske akademije.

Patrijarh srpski nije na aparatima, ali za sada nema izgleda da će uskoro da izađe sa VMA. U Patrijaršiji kažu da je zdravstveno stanje Njegove svetosti nepromenjeno.
„Hvala Bogu, patrijarhovo stanje je stabilno“, kažu i dodaju da ga je njegov pomoćnik mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pričesio u subotu, kao i obično, i da se nadaju ozdravljenju. Mitropolit Amfilohije se nada da će patrijarh tokom nedelje izaći sa VMA, što u ovoj ustanovi isključuju.
Poglavar Srpske pravoslavne crkve nalazi se na lečenju u VMA već dvanaest dana. U Patrijaršiji kažu da patrijarh sarađuje sa lekarima, da je svestan, da uzima hranu, da nije na aparatima i da je slabost nastupila s obzirom na njegove 93 godine. Nadaju se da će patrijarh preboroditi trenutnu krizu i da će se pred svojim narodom pojaviti do Božića.
Uz osoblje VMA, pored patrijarha smeštenog u VIP apartmanu, neprekidno su i dvojica monaha i jedan student teologije, koji su tu da mu pripomognu jer patrijah ne može na noge. Još pre dolaska na VMA patrijarh se služio kolicima i imao je svakodnevnu negu monaha.
Patrijarh je na VMA primljen i posle pada decembra 2005. kada je konstatovano naprsnuće pubične kosti. Nakon povrede više puta je tu smeštan na redovnu kontrolu. Određeno vreme provodio je i na oporavku i lečenju u Selters banji i Banji Koviljači, u kojoj je davne 1944. godine dokazao da je spreman da pobedi bolest i onda kada to izgleda nemoguće. Patrijarh je tada u Banji Koviljači radio kao veroučitelj u domu za decu izbeglu iz Bosne. Tada je teško oboleo od tuberkuloze.
„Bila je to teška bolest koja u to vreme nije ostavljala gotovo nikakvu nadu za ozdravljenje“, govorio je kasnije patrijarh opisujući te dane.
Lekari su tada rekli da mu preostaje još tri meseca života. Poslat je u manastir Vujno, gde je dobio instrukcije da za vreme liturgije ne ulazi u hram, da ne obeduje sa ostalim monasima i da sa njima izbegava bilo kakav kontakt da ih ne bi zarazio opakom bolešću. Iscrpljen i sam, zatvarao se u svoju keliju. A onda su jednog dana počeli da se pojavlju znaci ozdravljenja.

Ne odustaje od starog režima ishrane
Poglavar SPC, tvrde u Patrijaršiji, nije priključen na infuziju. I dalje se pridržava starog, strogog režima ishrane, kojem pripisuju najveću zaslugu za njegovu dugovečnost. Patrijarh je, inače, sam spremao hranu, koja je preko cele godine posna, obično povrće na vodi, samo o praznicima spremao je sa malo ulja, retko kad je uzimao malo ribe, a meso nikada. Omiljeno piće i hrana su mu sok od paradajza i koprive, a kada nije post - mlečni proizvodi. Hrana koju je jeo, obično je stajala nekoliko dana izložena bakterijama, jer je Njegova svetost smatrala da je to blagotvorno za njegov organizam.

http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=20317

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2007, 17:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Neka je bog na pomoci nasem Patrijarhu

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2007, 22:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Bože, pomozi mu

Moram zapaliti svijeću.. zapalite i vi i pomolite se, Bog vam dao

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2007, 22:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Citiraj:
Ne odustaje od starog režima ishrane
Poglavar SPC, tvrde u Patrijaršiji, nije priključen na infuziju. I dalje se pridržava starog, strogog režima ishrane, kojem pripisuju najveću zaslugu za njegovu dugovečnost. Patrijarh je, inače, sam spremao hranu, koja je preko cele godine posna, obično povrće na vodi, samo o praznicima spremao je sa malo ulja, retko kad je uzimao malo ribe, a meso nikada. Omiljeno piće i hrana su mu sok od paradajza i koprive, a kada nije post - mlečni proizvodi. Hrana koju je jeo, obično je stajala nekoliko dana izložena bakterijama, jer je Njegova svetost smatrala da je to blagotvorno za njegov organizam.

Njegov način ishrane me impresionira....

Nadam se da će sve biti u redu....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2007, 00:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Kirie Eleison...dace Bog!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2007, 00:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2004, 22:23
bas mi je zao

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2007, 10:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Njegov život je stroga askeza, po BG kad putuje koristi gradski prevoz, u sobi korisit svoje sijalice i tako dalje što velike što male stvari!

Bog ga poživio i zdravlja mu dao!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2007, 12:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
bas mi je zao. nadam se da ce biti dobro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2007, 14:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Šta ćeš, stiglo i njega. Mada, 93 godine, mašala, nema šta da se požali :drinking:
A vazda mi je bio nekako simpatičan lik. Naročito zbog one anegdote sa papučama :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2007, 14:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2005, 18:20
Warrior of the Light je napisao:
Šta ćeš, stiglo i njega. Mada, 93 godine, mašala, nema šta da se požali :drinking:
A vazda mi je bio nekako simpatičan lik. Naročito zbog one anegdote sa papučama :fadein:

kakve anegdote?? :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2007, 15:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Citiraj:
kakve anegdote??

Priča se da je istina. Ne znam sve detalje pa ću prepričati po sjećanju:

Valjda je Pavle bio na nekom crkvenom događaju (osveštanje, parastos ili tako nešto) u nekom gradu u Srbiji. Boravio je u parohijskom domu zajedno sa još nekim crkvenim veličinama. Neko od poslužitelja (ili šta već) u domu mu je javio kako je na vratima neka žena koja tvrdi kako "neće da ode dok ne vidi patrijarha", da je tamo već duže vrijeme i da ne znaju šta će s njom.

Pavle kaže: "Uvedite je"

Uvode ženu, očigledno fanatičnu vjernicu, koja nosi u ruci par papuča. Čim ugleda patrijarha, krene se krstiti, cjelivati i kako to već ide, a onda zavapi: "Joj Vaša Svetosti, prošle noći sam sanjala Sv. Petku, javila mi se u snu i rekla kako ja vama danas moram da odnesem ove papuče"

Pavle: "Hm, a znaš li u koliko sati si je sanjala, tj. u koliko sati ti se javila?"

Žena: "Paaa negdje oko ponoći"

Pavle: "E znao sam... vidiš, meni se javila oko 2 iza ponoći i rekla mi kako nipošto ne smijem da primim te papuče"

Žena se zahvali i ode (naravno, s papučama) 8)

Car...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2007, 15:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2005, 18:20
Car...

hehe al bas :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2007, 15:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
kakve anegdote??

Priča se da je istina. Ne znam sve detalje pa ću prepričati po sjećanju:

Valjda je Pavle bio na nekom crkvenom događaju (osveštanje, parastos ili tako nešto) u nekom gradu u Srbiji. Boravio je u parohijskom domu zajedno sa još nekim crkvenim veličinama. Neko od poslužitelja (ili šta već) u domu mu je javio kako je na vratima neka žena koja tvrdi kako "neće da ode dok ne vidi patrijarha", da je tamo već duže vrijeme i da ne znaju šta će s njom.

Pavle kaže: "Uvedite je"

Uvode ženu, očigledno fanatičnu vjernicu, koja nosi u ruci par papuča. Čim ugleda patrijarha, krene se krstiti, cjelivati i kako to već ide, a onda zavapi: "Joj Vaša Svetosti, prošle noći sam sanjala Sv. Petku, javila mi se u snu i rekla kako ja vama danas moram da odnesem ove papuče"

Pavle: "Hm, a znaš li u koliko sati si je sanjala, tj. u koliko sati ti se javila?"

Žena: "Paaa negdje oko ponoći"

Pavle: "E znao sam... vidiš, meni se javila oko 2 iza ponoći i rekla mi kako nipošto ne smijem da primim te papuče"

Žena se zahvali i ode (naravno, s papučama) 8)

Car...

:lol: :lol: :lol:

Pavle kralj :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2007, 15:27 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Sep 2007, 09:57
.........

Poslednji put menjao Maąa dana 12 Apr 2008, 21:23, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2007, 18:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Истина је, само је неко ублажио са папучама,
мени су пренијели да је баба мал'не дошла са предлозима за ново устројство Цркве... :)

Нека га Господ сачува, и нек нам да да стекнемо макар 10% његове скромности и памети...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2007, 01:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2006, 21:46
Ja sam procitao da mu je omiljeni dogadjaj kada su studenti(valjda kad su bile demonstracije) zaustavili trolejbus kojim se vozio i skandirali:"Pajo,majstore!":D

Bog ga pozivio a nama dao njegovu skromnost,mudrost i vedrinu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2007, 02:50 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Mar 2007, 17:58
Ne zavaravajte ni sebe ni druge. "Patrijarh" Pavle je tipican primer coveka jeretika koga djavo podrzava u spoljasnjim vrlinama da bi zaveo mnoge u jeres. Pavle je sada u teskom stanju, jer ako umre bez pokajanja, otici ce kao jeretik u vecne muke. Bolje se molite za njega (a i za sebe - mislim na one koji tako razmisljaju, cast izuzecima) da se pokaje pre smrti za svoje jeresi i za pogubljenje mnogih sablaznjenih dusa i vrati se Pravoslavnoj Crkvi. Posto znam da ce mnogi zbog ovoga da me napadnu, odmah da kazem takvima da ga ja volim vise od njih, ali u smislu da mu iskreno zelim pokajanje, a mrzim njegove jeresi koje ispoveda. Ne zaboravite da Bog dugo trpi, pa tako ceka i njegovo pokajanje, ali nazalost, najteze je jereticima da se pokaju i da priznaju svoj greh bogohulstva. A vreme suda svakom coveku ce doci, pa tako i "patrijarhu" Pavlu. Sad je vreme pokajanja i milosti Bozije, kako uce sveti Oci, a tamo je sud za sve sto je covek ucinio tokom zemaljskog zivota (i meni ce Gospod suditi za moje grehe, ako ne pokazem dostojan plod pokajanja, ali sam po pitanju jeresi i raskola potpuno miran, jer se cvrsto drzim pravoslavne vere). Daj Boze da se "patrijarh" Pavle pokaje, ja mu to iskreno zelim, ali mislim da je prilicno kasno i da su mali izgledi za to. O laznim svecima tipa "patrijarha" Pavla lepo govori istinski svetitelj Boziji Ignjatije Brjancaninov . Nekada djavo jeretike podstice na najvece grehe, a nekada na najvece vrline, u zavisnosti od toga kako mu odgovara. Ovde sv. Ignjatije naglasava ovaj drugi slucaj (sto sam istakao boldom i plavom bojom). A da je Pavle jeretik ne treba mnogo dokazivati. Ima mnogo cinjenica, a dovoljno je to sto jeretike rimokatolike priznaje za sestrinsku Crkvu.

Јерес је грех ума.

Суштина тога греха јесте богохуљење.

Како се ради о греху ума, јерес не само што омрачава ум, него и срце заробљава окамењеношћу, убијајући га вечном смрћу.

Кроз овај грех човек се највише уподобљава палим дусима, чији је главни грех противљење Богу и хула на Бога.

Гордост је суштинска одлика палих духова; суштинска одлика јеретика такође јесте гордост, која се најочигледније пројављује кроз презрив однос и осуђивање свију који не припадају одређеној секти, непријатељство и снажну мржњу према њима. Али најзначајније пројављење гордости у јеретика и расколника састоји се у томе што они, одбацивши Богопознање и Богослужење, откривене и саопштене људима од Самога Бога, настоје да их замене самовољним, богохулним и богопротивним богопознањем и богослужењима. Онога ко је побеђен грехом јереси и раскола, ђаво не куша другим страстима и очигледним гресима. И зашто би, уосталом, ђаво кушао и борио се са оним ко је смртним грехом јереси већ убијен вечном смрћу и ко је већ доспео у стање демонско? Баш напротив, ђаво подржава јеретика и расколника у уздржању и другим спољашњим подвизима и облицима добродетељи, да би га на тај начин држао у самозадовољству и заблуди и да би том маском светости којом се покрива јеретик привукао правоверне или макар задобио од њих признање, оправдање и извесно одобравање јереси, сумњу у праву веру и равнодушност према њој.
Онај ко поседује благо бива нападан од разбојника, а ономе ко ничега нема неће досађивати разбојници. Ко поседује благо праве вере жестоко је нападан од непријатеља! Непријатељ свим силама напада правоверне, покушавајући да их пред светом представи као поражене са истим циљем са којим настоји да јеретика покаже као човека врлинског живота и достојног сваког поштовања. Са каквим, дакле, лукавством које људски ум не може често прозрети делује зли дух у корист јереси и на штету истинитог хришћанства! Нажалост, ова његова подвала даје веома поразне резултате: њоме бивају уловљене и на пут погибељи поведене хиљаде и хиљаде душа!

Многи јеретици и расколници живели су у строгом подвижништву, а када су прихватили Православље, почели су испољавати различите слабости. До каквог нас закључка ово може довести? У првобитном њиховом стању непријатељ није војевао против њих, држећи их за своје, док је у другом устао на њих, објавивши им страшну војну јер су јавно признали и исповедили да су непријатељи његови. Свето Писмо злог духа назива не само непријатељем него и осветником. Лукави не само што се бори против човека него, будући пун најљуће зависти против човека, не може да равнодушно посматра како се човек испуњава врлином и како угађа Богу, па се свети због његових богоугодних дела, наводећи - и изнутра, распирујући у човеку пламен најразличитијих страсти.

Страшан утицај има раскол и јерес на тело човеково! Окамењеност духа преноси се и на тело. Нису сви способни да ту појаву запазе за живота јеретиковог, али после смрти тело богоотступника у трену бива скамењено и од њега се одмах почиње осећати страшно злосмрадије. Тако бива нарочито са телима оних јеретика који су водили строги аскетски живот и који су били знаменити учитељи својих секти, заслуживши свеопште уважавање онога света што у тами ходи; од њихових тела после смрти осећа се страшан, језив задах, и из тих исушених лешева почињу тећи реке смрдљивог гноја, тако да је тешко припремати их за сахрану и присуствовати укопу њиховом. На гробовима њиховим појављују се демони, приказујући се људима у разним обличјима да бих устрашили или преластили.
Јеретику је недоступно покајање и познање Истине. Лакше је прељубочинцу и криминалцу покајати се и Бога познати него јеретику и расколнику, нарочито уколико је реч о ученом човеку или подвижнику. То доказују грешници и учени секташи, савременици Христови, који се спомињу у Еванђељу: грешници прихватају Господа и Претечу Његовог, док књижевници, фарисеји и садукеји одбацују и Исуса и Јована.

Далеко је покајање од онога ко је собом потпуно задовољан, док око себе уочава све саме недостатке и саблазни. Ономе ко држи да је разумнији од свију, глад и жеђ за бесконачном Божанственом истином која храни и засићује, изазивајући тиме само још већу глад и жеђ за благодатном истином, сувише су далеки и неприступачни. Тешко је одбацити своје богохулство ономе ко то богохулство сматра за „свету Истину"; и тешко му је да позна „свету Истину" пошто му је само чуло вида, душевно око, ум заслепљен лажима. Обраћење јеретика и расколника, њихово приступање правој вери велика је милост Божија која се по особитом Промислу Божијем пројављује само на изабранима, познатим Јединоме Богу. Људска, пак, средства за обраћење расколника и јеретика су немоћна. Тако, иако су на првом Никејском Сабору против Арија и његових истомишљеника стајали велики учитељи Цркве, светила Васељене Атанасије Велики, Николај Чудотворац, Спиридон Тримифунтски, и иако су они деловали не само снагом своје речи, него и снагом знамења, нису успели да смекшају отврдла срца острашћеног скупа јеретика и јересијарха Арија, који је до краја живота остао упоран и веран својој заблуди, као што сведочи Историја Цркве.

Сучељавање, расправљање представља најслабије оружје против јеретика, оружје које доноси више штете него користи, што је последица самог карактера јереси. Горда јерес не трпи оптужбе, изобличавања, не подноси да буде побеђена. Оптужбе је чине још суровијом, победе исправног учења је доводе до беса. То су показала бројна искуства.

Јерес се да победити само кротким саветовањем; још боље -ћутљивим поздравом, смирењем, љубављу, трпљењем и дуготрпљењем, усрдном молитвом, испуњеном саучешћем према ближњем и милосрђем. Човек није у стању да победи јерес, пошто је она изум демонски. Победити је може само Бог, кога човек, смирен пред Богом и испуњен љубављу према ближњем, призива на борбу са њом и победу над њом.

Онај ко жели да се успешно супротставља јереси мога бити потпуно слободан од таштине и непријатељства према ближњима, како не би иронијом, заједљивом или оштром речју изазвао јеретика, узбуркавши страсти у његовој гордој души. Красте и гнојне ране ближњега помазуј, као лековитим уљем, само речима љубави и смирења, како би погледао милостиви Господ на љубав твоју и смирење које имаш, да се дотакну срца ближњега твога, и да се ти удостојиш великог Божијег дара - спасења ближњега твога. Гордост, дрскост, инат, занос јеретика само су наизглед енергија; у бити својој то је немоћ која вапије за благоразумним саучешћем.

Та се немоћ само умножава и постаје свирепа уколико се против ње поступа са непромишљеном ревношћу, израженом у нападном изобличавању.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2007, 03:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2005, 05:36
Najbolje je srat.

Let teachers and priests and philosophers brood over questions of reality and illusion. I know this: if life is an illusion, then I am no less an illusion, and being thus, the illusion is real to me. I live, I burn with life,I love,I slay, and am content.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2007, 11:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Varnava je napisao:
Ne zavaravajte ni sebe ni druge.
"Patrijarh" Pavle je tipican primer coveka jeretika
koga djavo podrzava u spoljasnjim vrlinama da bi zaveo mnoge u jeres.

Јел' могуће бити оволики пацијент?

Ljudna je napisao:
Najbolje je srat.

И најлакше. Потписујем.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2007, 11:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Varnava zaboravio uzeti svoje anti-psihotičke pilule, pa sjeo za komp i napisao post. :( :cry:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]