banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 18:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 19:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2007, 06:18
Bik je napisao:
U-sutonu-tihom je napisao:
Postovanje

Izvinjajem se sto ovako upadam na ovu temu, ali bih imao par pitanja, bas u vezi ove teme.

Nadam se da ce neko se javiti ko je kompetentan da odgovori na ista.

1. Da li vi smatrate kao hriscani, da je Isus bog, odnosno boziji sin ?

A ako Isusa ( Isa'a, a.s. ), smatrate bozijim sinom, onda zar to nije nuzno da je i on bog ? jer sta moze biti boziji sin do i on bog ili bog jednog lica/djela, kako to vi vjerujete u trojstvo, dakle u jednog Boga kroz tri lica, zar ne ?

Nadam se da se nece javiti niko kompetentan da odgovara na ova pitanja, al cu se zato javiti ja da te pitam kakve veze ima to ko je covjek a ko bog? Zasto je to bitno? Cisto iz radoznalosti ili ti to nesto znaci?

Kako vi ne vidite da se ovakvim apsolutno nebitnim i glupavim pitanjima samo jos vise stvaraju i produbljuju razlike (kojih zapravo i nema) i time stvaraju problemi. Covjek ne voli nista sto je razlicito od njega. Sad suton pita jel isus bog ili covjek, ovaj kaze da je bog, dodje drugi i kaze da nije, opet suton kaze da je alah bolji od isusa i onda jedni drugima psuju majku na malo kulturniji nacin (sto je jos gore nego da stvarno koriste psovke jer time i sami od sebe skrivaju da psuju i truju). A zbog cega? To je kao da razmatrate o teoriji relativiteta i zakacite se na pitanje da li bi papir po kojem ce se pisati biljeske trebao biti zelen ili zut? Ili ce se mozda iskljucivo kucati na kompjuteru? Razlika je ogromna ali je isto toliko i nebitna.

Pitao sam da mi neko odgovori na ono sto sam pitao, a ne da mi dersi ders ( predavanje ) o sasvim desetoj temi. Onaj ko zeli neistinu i laz, postupit ce tako kako ti iznad predvidjas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 20:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
pamella_morrison je napisao:
Ozbiljno Ime je napisao:
Moze jedno pitanje...

KAKVE JEBENE VEZE IMA JE LI SUBOTA ILI NEDELJA ILI UTORAK!?!??!

zbog toga sto se VASKRS ne slavi svake godine odredjenog DATUMA nego DANA pa je s toga jako bitno KOJI dan je u pitanju :wink:

eto ti odgovor na jebeno pitanje :fadein:

:lol:

nemojte, meni je Vaskrs omiljeni hrišćanski praznik.. svake godine mi se nešto lepo desi o Vaskrsu :) :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 20:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Pitao sam da mi neko odgovori na ono sto sam pitao, a ne da mi dersi ders ( predavanje ) o sasvim desetoj temi. Onaj ko zeli neistinu i laz, postupit ce tako kako ti iznad predvidjas.

Jebajiga... nista ljudi, uzdravlje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2007, 10:05 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Postovanje

Izvinjajem se sto ovako upadam na ovu temu, ali bih imao par pitanja, bas u vezi ove teme.

A ako Isusa ( Isa'a, a.s. ), smatrate bozijim sinom, onda zar to nije nuzno da je i on bog ? jer sta moze biti boziji sin do i on bog ili bog jednog lica/djela, kako to vi vjerujete u trojstvo, dakle u jednog Boga kroz tri lica, zar ne ?

Vaderu nije valjda da me se bojis. :D

u sutonu tihom, da li vi muslimani smatrate da je Muhamed Boziji poslanik ali najzadnji i poslije njega nema nikoga?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2007, 10:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
spavac je napisao:

Stvar je u tome da ne želim da zakuhavam. Ovde ide po principu da neko nešto kaže, drugi se dignu na njega a onda i svi između sebe ako ima makar malih različitosti u pogledima i tumačenjima, i onda bude svega. Jeste da je to sa neke strane dio rasprava ali treba znati mjeru (što se često ne zna).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2007, 13:59 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ma kad sam ja to dizao bunu protiv tebe. :-? pih srtam te bilo....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2007, 15:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nije važno ko bi :), ovde ne treba puno da plane :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2007, 18:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Не би тако лако "плањавало"
када би постојали јасни критеријуми понашања учесника и уређивања подфорума.

На примјер:
ако пљујете по Православној Цркви то је "слобода мишљења",
али ако се макар и безазлено нашалите на рачун неког другог
то је онда "ширење мржње, цинизма, примитивизам..." итд

Једни могу да пљују по свима до миле воље,
док се и безазлене шале других уређују брисањем постова...
Сваком је јасно да се ради о двоструким критеријумима,
односно недвосмисленој пристрасности у уређивању.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Okt 2007, 20:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Slažem se, i ja sam to primjetio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2007, 19:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
x

Poslednji put menjao lavić dana 25 Jan 2009, 17:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 01:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2007, 05:58
spavac je napisao:
Postovanje

u sutonu tihom, da li vi muslimani smatrate da je Muhamed Boziji poslanik ali najzadnji i poslije njega nema nikoga?

Smatramo i vjerujemo u to, isto sto pomocu ovoga zelis da kazes da i vi krscani tako smatrate u vezi Isusa. Medjutim, i Zidovi smatraju isto za Mojsiju, da li po toj logici i vi ste onda u zabludi ? A Zidovi upravu ? Ne, nikako. Naime, vi ste Isusa uzeli za bozanstvo, a on je covjek kao i ostali ljudi, s tim sto je kod njega se desilo cudo, da nije imao oca, isto kao sto ni Adem nije imao ni oca ni majke, pa ako je bozanstvo Isus zbog toga sto nije imao oca, onda je Adem prece po toj logici da bude bozanstvo, neuzubillah.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 11:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Само пар питања за Абдурахмана:

- да ли Мухамед признаје Христа за аутентичног божијег пророка?

- да ли пророци лажу или да ли су пророци ако њихова пророштва и ријечи нису у складу са истином?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 20:25 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
da li Muhamed priznaje Hrista za autentičnog božijeg proroka?

Nema tu da li Muhammed, s.a.v.s., priznaje ili ne priznaje, vec je to naredba od Boga i to je vjerovanje od Boga poslato, tako da Muhammed radi po naredbi Gospodara, i naravno da vjeruje da je Isa ( Isus ) Boziji Poslanik, i da je sin Merjeme, i da je rodjen bez oca, i da je poslat Israelcanima i da nije ubijen vec uzdignut i da ce se ponovo vratiti pred Sudnji dan.

Citiraj:
- da li proroci lažu ili da li su proroci ako njihova proroštva i riječi nisu u skladu sa istinom?

Muhammed, s.a.v.s., nije prorok a niti Isus, oni su Boziji Poslanici, neka je mir i spas na njih. Poslanik ne moze biti onaj koji tvrdi nesto suprotno onome sto je objavljeno drugom Poslaniku u pogledu vjerovanja u Jednog Boga, a dok zakoni ( serijati ) gotovo ni u jednog poslanika nisu bili identicni jer su slijedili tok vremena i naroda. Tako zakon koji je objavljen Mojsiji u Tevratu je bio iskljucivo za narod Israelcane, dok Arapi su slijedili vjeru Ibrahima i kasnije u tome zastranili te otisli u idolopoklonistvo. A nakon toga je dosao Isa'a, a.s., koji je samo obnovio Bozijom dozvolom i naredbom Tevrat ( Toru ) koja je bila izgubila svoju originalnost i onda mu je objavljen Indzil ( Evandjelje ), a nakon 600 godina, posto je zagubljena i sve vise izgubljena originalnost Tore i Evadjelja ( Tevrata i Indzila ) koji su bili objavljene za Isralecanski narod, poslat je Muhammed, s.a.v.s., od strane Boga kojem je objavljen Kur'an ali ovom prilikom ova Objava je obuhvatila svo covjecanstvo bez obzira na rasu, nacionalnost, jezike, boju i sl., za razliku od prvih.

Tako se Mojsin zakon razlikovao od zakona koji je dat Muhammedu, s.a.v.s. Npr. u Mojsinom zakonu koji mu je Objavljen od Boga je stojalo da onaj ko pocini sirk Allahu ( tj., pripise Mu druga ili ortaka ), da je pokajanje i iskup za to da se pokaje i pogubi se. Dakle, tako se jedino mogao iskupiti za taj grijeh ili ako bi pala kap prvi na odjecu, moralo bi se to osjeci gdje je krv bila. Dok u serijatu koji je poslat Muhammedu, s.a.v.s., je drugacije i olaksanje za ljude, pa je za onoga ko pocini sirk Allahu ( pripise Mu ortaka ) iskljupljenje da se pokaje iskreno Bogu i da Mu vise sirk ne cini te da ispunjava naredbe svoga Gospodara, a npr. ako krv padne na odjecu, dovoljno je ocistiti vodom mjesto na kojem je krv bila, i sl., drugi primjeri.

Medjutim, vjerovanje se ne razlikuje i to je PRAVI ODGOVOR na tvoje pitanje, a to je da je Mojsije pozivao u "la ilahe illallah" - tj. nema drugog bozanstva osim Jednog Boga/Allaha, u ovo je pozivao isto i Isus ( Isa ) i za to postoje i paragrafi u danasnjoj Bibliji, i u ovo je pozivao Muhammed, s.a.v.s., kao i prijasnji Poslanici i vjerovjesnici.

S toga, tvoje pitanje je postavljeno tako da od prilike znam sta slijedi poslije toga, a to je da ako Muhammed, s.a.v.s., je ucio i poducavao ljude drugacije od Isusa, kako moze biti ispravan onda Poslanik od Boga, a kaze da je Isus doista Boziji Poslanik, sto je dokaz da jeste Isus Poslanik, ali posto Muhammed, s.a.v.s., ne uci sto i Isus, onda je to opet dokaz da je on lazan poslanik ( tj., Muhammed, s.a.v.s. ). Naravno, ova pretpostavka je logicka i pada u vodu iz razloga gore navedenog - sto sam i pojasnio, da su se gotovo kod svih poslanika i vjerovjesnika zakoni poslati od Boga razlikovali, ali sustina u sta su pozivali nikada nije, a to je LA ILAHE ILLALLAH - nema drugog boga osim Allaha. A to sto danas se nalazi u Evandjelju i sto ima na stotine protuvrjecnosti i kontradiktornosti jeste jos jedan dokaz mijenjanja Bozije rijeci i gubljenja originala, tako da mi danas prihvatamo samo ono iz Evandjelja sto se podudara sa Kur'anom od vjerovanja. Kur'an tvrdi da su se te Objave mijenjale od strane svecenika i monaha, rabina i dr. Zbog toga citate iz Evandjelja uopce se ne mogu koristiti kao dokaz da je Isus nesto drugacije ucio po pitanju vjerovanja od Muhammeda, s.a.v.s., jer unaprijed znamo sta je sa Biblijom, da je ona mijenjana, izbacivane stvari, dostavljane nove, da se izgubila originalnost, da se nalaze mnoge kontradiktornosti, da se izmijesala istina i laz i da bez oslanjanja na Kur'an i Sunnet ( hadise ) posljednje Poslanika, ne moze se znati s jedne strane jasna istina, te s druge strane jasna laz. S toga, nelogicnost da se pozivate na Trojstvo i Boga kroz tri lica i da je Isus Boziji sin ili bog ogleda se i u tome da u to nisu pozivali ni prijasnji poslanici niti vjerovjesnici, ukljucujuci najbliskijeg u to vrijeme, Mojsije, koji je prije Isusa bio. Onda ispade da je Abraham bio u zabludio kao i Noi, Adam, Salomon, David, Lut, Suajb, itd.

Svako dobro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2007, 14:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Опет ниси јасан, а ја те врло јасно питао:

Мухамед каже да је Исус божији посланик.
Божији посланици не лажу (то је ваљда логично).

Зашто Исус каже за себе да је Бог,
а то исто свједоче и Његови ученици?

Ако лаже, зашто лаже, и како онда може бити Божији Посланик?

Ако не лаже, зашто Мухамед тврди да му Бог није Отац?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2007, 15:17 
Veteran
Veteran

y

Poslednji put menjao lavić dana 25 Jan 2009, 17:52, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2007, 15:31 
Veteran
Veteran

x

Poslednji put menjao lavić dana 25 Jan 2009, 17:53, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2007, 19:55 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Sep 2007, 15:36
lavić je napisao:
A=A+X
Početnik

Pridružio/la se: 13.09.2007.
Poruka: 10

Poslao: 11.10.2007. 17:52 Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

Лука, глава 24
1. А у први дан недељни дођоше врло рано на гроб, и донесоше мирисе што приправише, и неке друге жене с њима;
9. И вративши се од гроба јавише све ово једанаесторици и свима осталим.
10. А то беше Магдалина Марија и Јована и Марија Јаковљева и остале с њима које казаше ово апостолима.
11. И њима се учинише њихове речи као лаж, и не вероваше им.
12. А Петар уставши отрча ка гробу, и наткучивши се виде саме хаљине где леже, и отиде чудећи се у себи шта би.
13. И гле, двојица од њих иђаху у онај дан у село које беше далеко од Јерусалима шездесет потркалишта и зваше се Емаус.
14. А они говораху међу собом о свима овим догађајима.
15. И кад се они разговараху и запиткиваху један другог, и Исус приближи се, и иђаше с њима.
16. А очи им се држаху да Га не познаше.
17. А Он им рече: Какав је то разговор који имате међу собом идући, и што сте невесели?
18. А један, по имену Клеопа, одговарајући рече Му: Зар си ти један од црквара у Јерусалиму који ниси чуо шта је у њему било ових дана?
19. И рече им: Шта? А они Му рекоше: За Исуса Назарећанина, који беше пророк, силан у делу и у речи пред Богом и пред свим народом;
20. Како Га предадоше главари свештенички и кнезови наши те се осуди на смрт, и разапеше Га?
21. А ми се надасмо да је Он Онај који ће избавити Израиља; али сврх свега тога ово је данас трећи дан како то би.
22. А уплашише нас и жене неке од наших које су биле рано на гробу,
23. И не нашавши тела његовог дођоше говорећи да су им се анђели јавили који су казали да је Он жив.
24. И идоше једни од наших на гроб, и нађоше тако као што и жене казаше, али Њега не видеше.

Лука 24, Стихови 1. 13. и 21. недвосмислено говоре да је Недеља (први дан, дан после Суботе) дан Васкрсења.
А исто тако и Марко 16. 9.
Марко, глава 16
9. А Исус уставши рано у први дан недеље јави се најпре Марији Магдалини, из које је истерао седам ђавола.
10. А она оде те јави онима што су били с Њим, који плакаху и ридаху.
11. И они чувши да је жив и да Га је она видела не вероваше.
12. А потом јави се на путу двојици од њих у другом обличју, кад су ишли у село.
...
~
Лавић, Павлове текстове је потврдио Петар. Ко тебе потврђује?

Dragi prijatelju!
Drago mi je što čitaš Bibliju jer svako ko traži (iskreno) taj i nalazi.
U gornjem tekstu se nekaže da je Hrist u nedelju ujutru vaskrsao već predhodno vaskrsavši javi joj se u nedelju ujutru.
Ako bi bilo po popovskim rečima onda bi znak koji Hrist reče da će dati nevernom rodu (a to je znak Jone proroka) kao potvrdu njegovog Mesijanstva bilo netačan i potvrdila bi se reč tadašnbjih sveštenika da će ,,onaj laža'' ustati posle tri dana ako nije ustao posle tri dana neć posle dan i po.
Molim Vas pažljivo pročitajte sve o praznicima i o Hristovim rečima kao i znakom (Jone proroka) da će Hrist toliko vrmena provesti u zemlji koliko Jona u utrobi nemani a Jona nije bio dan i po niti dva već puna tri dana u utrobi nemani(ili kitovoj zavisi do prevoda)
Ako verujete Bogu onda nećete moći verovati popovima jer ne uče istinu.
Uvek ću odgovoriti na svako iskreno pitanje uvažavajući sve sagovornike.
Od Boga vam svaki dobri dar a od mene bratski pozdrav.

Дела ап. 20.7. А у први дан недеље, кад се сабраше ученици да ломе хлеб, говораше им Павле, јер хтеде сутрадан да пође, и протеже беседу до поноћи.

1. кор. 16. 1. А за милостињу светима, као што уредих по црквама галатијским онако и ви чините. 2. Сваки први дан недеље нека сваки од вас оставља код себе и скупља колико може, да не бивају збирања кад дођем.

Откр. 1.10. Бејах у духу у дан недељни, и чух за собом глас велики као трубе који говораше: Ја сам Алфа и Омега, Први и Последњи;

Лавићу, већ сами апостоли су славили дан васкрсења, први дан седмице. Није то почело тек у четвртом веку!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2007, 21:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Damaskin
Zašto vaša crkva pravi 20 vekova Hrista lažom
učeći da znak na koji se pozivao to jest tri dana u grobu provedena
a tad vaskrsenje vi kažete da je u drugi dan ustao kad to nije istina?

Још кад би знао шта си ти уопште хтио да кажеш...

Свето Писмо свједочи да је Христос провео три дана у гробу:
петак, суботу и недељу, у чему је проблем?

Citiraj:
Kako se možete pozivati na Hrista kao spasitelja čineći takva nedela?

Какве недјела? :-?

Citiraj:
Zašto ljubite napravu za ubijanje umesto živog Boga?

Бога љубимо свим срцем својим и свом душом својом,
а ако мислиш на крст, Свето Писмо свједочи да је он од симбола срамоте постао симбол побједе над смрћу, гријехом и ђаволом.

пс. искуство је показало да се демони ужасно боје крста,
па се мало запитај гледе твојих осјећања према крсту

Citiraj:
O kojim ono vucima u jagnjećoj odeći govore još u prvom veku da će se pojaviti i uvući se među stado ne štedeći ga i do dan danas tvrde da su jagnjad misleći da se nevidi ispod odeće ko su i kakav rod rađaju?

Ко зна, можда о таквим као што си ти,
који предлажеш овцама да се откину од пастира и крену у шуму саме?

Citiraj:
Ovo nepitam vas zato što mislim da ste vi loš čovek Bože sačuvaj
već nauka koju želite odbraniti od istine je bolesna
pa time želim vama pomoći da i vi prihvatite Bibliju kao istiniti dokument.

Па та иста Црква је и дала Библију, односно њени учитељи и научитељи, научивши нас науку о спасењу, очишћењу, просветљењу и обожењу.
Ми им само следујемо.

Свако добро и вама!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 22:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Опет ниси јасан, а ја те врло јасно питао:

Мухамед каже да је Исус божији посланик.
Божији посланици не лажу (то је ваљда логично).

Зашто Исус каже за себе да је Бог,
а то исто свједоче и Његови ученици?

Ако лаже, зашто лаже, и како онда може бити Божији Посланик?

Ако не лаже, зашто Мухамед тврди да му Бог није Отац?

Mozda nisi dobro procitao ono iznad sto sam napisao ?!

Citiraj:
Muhamed kaže da je Isus božiji poslanik.
Božiji poslanici ne lažu (to je valjda logično).

Zašto Isus kaže za sebe da je Bog,
a to isto svjedoče i Njegovi učenici?

A gdje je Isus rekao da je bog ? Mozes li pokazati to gdje pise u Bibliji jasno da Isus kaze "ja sam Bog vas i obozavajte mene" ?

Usput, pojasnio sam iznad i zato sam prvom recenicom u ovom postu ti skrenuo paznju sa "mozda nisi dobro procitao ono iznad sto sam napisao?!" - tj., misleci na ono sto sam ti ukratko pojasnio da je Biblija mijenjanja, izbacivane su stvari i ubacivane strane njoj, pisata je u mnogim periodima i prepisivata, zbog mnogih ratova, genocida i sl., nad krscanima od strane tirana, gubila se originalnost Biblije, ne znaju se autori Biblije, u Bibliji je vidljivo da se Bog ne obraca ljudima cesto, vec su samo prepricavanja da je rekao ovaj ili onaj BEZ lanca prenosilaca koji se moze provjeriti.

Citiraj:
Ako laže, zašto laže, i kako onda može biti Božiji Poslanik?

Ako ne laže, zašto Muhamed tvrdi da mu Bog nije Otac?

Stoga, ako negdje slucajno i Isus kaze da mu je Bog otac, to "otac" je ubaceno, a sto, to se moze i pojasniti, ako Bog da.

Nezamislivo je da covjeku otac bude Bog Koji je njegov Stvoritelj i Opskrbitelj, jer ako je Bog covjeku otac, onda neminovno da dijete ( covjek ) biva isto tako bog, sto je smatranje covjeka bogom cisto nevjerstvo, idolopoklonistvo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2007, 22:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Abdurrahman je napisao:
Nezamislivo je da covjeku otac bude Bog
Koji je njegov Stvoritelj i Opskrbitelj,
jer ako je Bog covjeku otac,
onda neminovno da dijete ( covjek ) biva isto tako bog,

Потпуно се слажем, тачније Богочовјек,
савршени Бог и савршени Човјек.

Citiraj:
sto je smatranje covjeka bogom
cisto nevjerstvo, idolopoklonistvo.

А зашто би то било "невјерство"?
Тако мисли барем милијарду и нешто хришћана на планети,
да ли су сви они "невјерници"?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 121 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]