banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 23:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 111 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2007, 15:00 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Abdurrahman je napisao:
spavac je napisao:
blizzard, tacno je to za davida, niko ne osporava.

ali mene interesuje nesto drugo. Islam priznaje Mojsiju, takodje i Isusa ali tvrdi da je Muhamed zadnji Bogom dat prorok.

medjutim postoji velika razlika izmedju Muhameda i Isusa, a to je rodjenje, zivot, vaskrsenje. i jos jedna velika razlika, JA SAM PUT, ISTINA i ZIVOT. Muhamed to nikad nije izjavio, nije smio. :wink:

i gdje jejavascript:emoticon(':D')
Very Happy to receno da je Muhamed zadnji prorok koji svjedoci o Bogu i njegovoj ljubavi?

A nakon sto se ubacilo i izbacilo iz Biblije mnoge stvari i kada je izmijenjana, gubljena njena originalnost, mijenjata rukama svecenika, pogrijesno prepisivana i sl., zar sa sigurnoscu mozes tvrditi da je Isus rekao to sto je rekao ? Onda vjeruj i u ono gdje kaze da je on poslat od Boga i da ce poslije njega doci prorok kojeg ce trebati svi ljudi da prihvate ( misleci na Muhammeda, s.a.v.s. ).

:D :D :D
koji si ti papak, ne mogu da vjerujem. to sto si spomenuo pise u Jovanovoj poslanici 14 i 16 glava i vezano je za Svetog Duha, a sumnjam da je to Muhamed. nauci grcki i pogledaj koja je to rijec. grdno si se zeznuo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 10:49 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Okt 2007, 09:34
Ja totalni laik!
Vjerumem da postoji Bog da trebamo ciniti lijepe i dobre stvari.Moj mozak ne moze da prihvati mnogo stvari koje deklamiraju ove "zvanicne" i "nezvanicne vjere", malo vas citam ubijam dosdu uz kafu.
Ja bi imala jedno pitanje i ako neko moze ljubazno da mi odgovori , ne da me napada ili da misli kako pitam s namjerom provokacije.Ne, pitam totalno laicki i molim da mi objasni neko ko je iole kompetentan.
Uglavnom mi je jasno oko cega se ne slazu ove zvanicne vjere, Stoji da je slicna masa stvari u Bibliji i Kuranu i da su i likovi otprilike isti..u smislu Marija-Merjem , Isus-Issa.
E pitanje je sledece: U Kuranu stoji da je Bog jedan da nije rodio ni rodjen nije.
U Bibliji imamo sveto trojstvo, porodicu .. i Sin Boziji?
E sad meni nije jasno Sin Boziji je Isus? i interesuje me je li u Bibliji igdje stoji da je Bog jedan i da nije rodjen i rodio nije? Kako ima sina..ne kontam. Ko je majka Bozija. ? Ma samo me interesuje pise li to i u Bibliji posto kao sve je slicno a to osnovno mi se ne podudara?!Nisam citala ni jedno ni drugo, nemam vremena , zadacu se jedan mjesec...:)

P.S molim bez zlobnih komentara pitam iz radoznalosti ,ponavljam ,ne da nekog uvrijedim ili omalovazavam.
hvala unaprijed!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 11:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Pozdrav i dobrodošla.

"Sin Božiji" je titula. Nosi je Isus Hrist i nosiće je i drugi, koji će nositi titulu Hristovog brata ("da on bude prvorođeni među mnogom braćom"). Piše u Otkrivenju da on može da sjedne sa Ocem u Njegov prijestol, i da će isto tako ljudi moći da sjednu sa Hristom na njegov prijestol.

"Bog" je takođe samo titula. I nije jedan koji je nosi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 11:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Вадер, не би било лоше да нагласиш да је то твој лични доживљај,
а ако сматраш да је чињеница, онда да је мало поткријепиш објашњењима, цитатима и слично.

Хришћанска Апостолска Црква одувијек је исповиједала
да је Бог као надсуштаствено биће један,
али да се људима открива у три лица - личности,
Отац, Син и Свети Дух.

Човјек је божија творевина, створење,
али такво да у себи носи печат божији, логосност, личност,
која је позвана на бесконачно духовно узрастање,
односно на очишћење, на просвећење и коначно на обожење.

Бити обожен и бити Бог, дакле није исто:
обожен је онај прожет божанском енергијом и свјетлошћу,
то је најблискије заједничарење и заједница са Богом,
а Бог је биће из чије суштине исходи божанска енергија,
дакле узрок свега, па и обожења.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 11:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Meni je recimo najdraza verzija ta da je Isus bio klosar, majka kurva a otac nepoznat.

AH!! STA SAM TO REKAO!!!! AAAAAAA NEEEEEEEE PAKAOOOOOOO!

sori sanja, morao sam malo :wink:

Evo kako ja to vidim... to naravno nece biti ni blizu onome sto crkva govori, vjerovatno, tako da, ako si to ocekivala, ne citaj dalje.
Isus je bio prosvjecen covjek. (COVJEK!) Covjek koji je u sebi pronasao boga, shvatio kako svijet funkcionise, nasao smisao zivota, nasao sebe, blabla, i poceo druge da uci. U tom smislu je on sin bozji, bio je puno blizi bogu nego ostali ljudi. On je "zivio" boga. Ustvari, jedino takav covjek se i moze nazvati covjekom. Ostali su malo "skrenuli". Inace smo svi bozja djeca, nije isus bio nista posebno. Isus, Buddha, Muhamed... sve su to ljudi, jedan je bio cini mi se stolar, drugi princ, treci ne znam sta je bio, ocu reci da je apsolutno nebitno. Svi su bili ljudi koji su shvatili sta je bog, ko su oni, i sta im je ciniti. Da je drugacije ne bi imalo smisla svo to ucenje. Sta majmunu vrijedi kad mu doktor nauka objasnjava teoriju relativiteta? Nista. Ali kad majmun majmunu objasnjava gdje je nasao banane, to vec ima smisla.

Ali cu ja opet (nesto mi to zanimljivo) da apelujem na to da se malo manje paznje obraca na detalje jer se u njima lako zagubiti, a onda treba puno da se vrati na stazu. je li isus bio stolar, bogocovjek, covjek, nema apsolutno nikakve razlike. Bitno je ono sto je on govorio, sto je bio "iznutra".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 11:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kud prije vas dvojica sve to ispisaste? Sve u svemu, nemos vjerovat da se svi fino slazemo :lol:

Poslednji put menjao Bik dana 22 Okt 2007, 11:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 12:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Било је одувијек оних који су учили
да је Христос само Бог, а да није човјек,
или да је само "просвећени човјек", а да није Бог.

Апостолско учење свједочи да је Христос Богочовјек:
савршени Бог и савршени човјек,
у свему подобан нама, осим у гријеху.

Као Бог лијечи слијепе, немоћне и кљасте,
чини чуда и на крају васкрсава мртве,
и сам устаје из гроба.

Као човјек се радује, пати, страда, љути, трпи врућину, хладноћу, глад...

Само је Он и такав могао да спасе свијет од робовања ђаволу, гријеху и смрти, и да објави свијету долазак Царства Божијег.

"У почетку бијеше Логос,
и Логос бијеше у Бога,
и Бог бијеше Логос..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 12:09 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Hvala na dobrodoslici. Interesantan odgovor.Mozda cu sada profuliti temu ali posto je moje sledece pitanje namjenjeno autoru ovog topika, nadam se da nece predstavljati smetnju.
Pitam ,dakle autora ovog topika :
Da li ce casne sestre uci u Dzenet-Raj, s obzirom da citav svoj zivot posvete Bogu, i skupljanju dobrih dijela, a nisu muslimani i njihova vjera nije Islam?
Muskarac ce na onom svijetu kao nagradu imati mnogo hurija?Sta ce da mu predstravlja njegova supruga koja mu je u ovom zivotu bila korisna vjerna i odana? ..Jednu u nizu ..treba,ako kojim slucajem i ona zasluzi Dzenet ili ce ta zena ako zasluzi Dzenet biti "hurija " nekom drugom..i sve tako.?!

Meni se vala, i ne svidja taj opis nagrade,al eto."imacete kao nagradu livade u kojima cete uzivati , kroz koje ce rijeke teci, i razno voce nicati", kaze..necete morati ustati da sebi uberete vocku, sve nadohvat ruke.
Mi koji smo navikli na ovaj danasnji zivot, bar ja, ne mogu da priblizim sebi tu nagradu da lezim..i jedem i pijem...da budem nekome ..hurija . Sta ce biti one zene koje ne budu hurije? , koje zasluze dzenet?
Mislim , znam da su ovo ocajno glupa i surova pitanja. Ali kako da bude vjernik neko kome nije sve kristalno jasno. Nismo svi rodjeni da razumijemo i citamo izmedju redova.Na jednom mjestu stoji kako je Allah sveopci dobrocinitelj milostivi , na drugom mjestu kaze "i udarite svoje supruge i napustite ih u krevetu"? Milostivo..nema sta.
Bog sve zna .. Pa me pusti da ucinim girjeh i onda taj isti milostivi ce da me kazni vjecnom kaznom ..neogranicenog trajanja, gdje cu gorjeti.
Sto mi ne pomogne da ne napravim to dijelo? Ne bi li bilo lakse.? Sto ako je uopce stvoritelj milostiv , da mrznju da ljude koji cine losa djela, da bolesti, Meni se cini iako ga Ima da je sve to njemu ,kao meni igrati strategiju na netu. Zabave radi..Manipulises. Jednog stvoris, i stvoris ga kao takvog usadis mu mrznju u srce i s afinitetom da cini zla djela i on se bez Boga ne moze ni izvuci , a Bog ga je takvog dao. Izbor? Pa i ako ima Izbor , kakav je to izbor ako Bog vec zna sta ce izabrati , i ako je je Bog unaprijed odabrao sta ce ta osoba izabrati.?! Jao mi pitanja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 12:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Damaskin je napisao:
Вадер, не би било лоше да нагласиш да је то твој лични доживљај

To se podrazumjeva. Ali ako ćemo to stalno naglašavati onda i ti naglasi da isnosiš stavove svoje crkve.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 12:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
Као Бог лијечи слијепе, немоћне и кљасте,
чини чуда и на крају васкрсава мртве,
и сам устаје из гроба.

Sve to radi covjek. Uz boziju pomoc naravno, kao i sve ostalo sto radi. I za svakakve svece se prica da su cinili cuda i lijecili slijepe nemocne i kljaste (sta znaci kljaste), ali se za njih ne kaze da su bogoljudi. Ili se kaze? Sta god da se radi ne radi se bez boga jer su covjek i bog neodvojivi koliko god to ne izgledalo tako. Opet detalji. Sta god da je radio, radio je kao covjek. I to moze bilo koji drugi covjek da uradi, tj. svaki covjek ima potencijal za to. Bog nije odvojiv od obicnog covjeka, jer bog nije osoba niti predmet niti sta vec. Bog je Izvor, ili kako vec hoces, i sve sto se desava desava se kroz njega, zbog njega, i za njega, nema "to je bog, a to nije". Sve je bog. Malo konfuzno, ne? Neko taj izvor skonta, neko ne. Isus ga je bome skontao. Evo da naglasim, ovo je moje vidjenje, a mogao bi i ti svoje da naglasis, hihihi. Ili da bar kazes cije je vidjenje, ako nije tvoje.

8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 12:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Damaskin je napisao:
Вадер, не би било лоше да нагласиш да је то твој лични доживљај

To se podrazumjeva. Ali ako ćemo to stalno naglašavati onda i ti naglasi da isnosiš stavove svoje crkve.

Bik je napisao:
Evo da naglasim, ovo je moje vidjenje, a mogao bi i ti svoje da naglasis, hihihi. Ili da bar kazes cije je vidjenje, ako nije tvoje.

:lol: Nismo se dogovarali svega mi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 12:33 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Ja volim Boga ako on voli mene:) Ja volim Bajram i baklavu , nista manje ne volim Bozic i bozicne kolace ( dva ista jedan razni:)) Mene moji ucili gdje se slavi i veseli budi tu, gdje se ratuje i svadja odatle bjezi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 12:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sanja_re je napisao:
Mene moji ucili gdje se slavi i veseli budi tu, gdje se ratuje i svadja odatle bjezi.

E konacno jedno prosto i fino ucenje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 20:29 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2007, 05:58
spavac je napisao:
Abdurrahman je napisao:
spavac je napisao:

ali mene interesuje nesto drugo. Islam priznaje Mojsiju, takodje i Isusa ali tvrdi da je Muhamed zadnji Bogom dat prorok.

medjutim postoji velika razlika izmedju Muhameda i Isusa, a to je rodjenje, zivot, vaskrsenje. i jos jedna velika razlika, JA SAM PUT, ISTINA i ZIVOT. Muhamed to nikad nije izjavio, nije smio. :wink:

Very Happy to receno da je Muhamed zadnji prorok koji svjedoci o Bogu i njegovoj ljubavi?

A nakon sto se ubacilo i izbacilo iz Biblije mnoge stvari i kada je izmijenjana, gubljena njena originalnost, mijenjata rukama svecenika, pogrijesno prepisivana i sl., zar sa sigurnoscu mozes tvrditi da je Isus rekao to sto je rekao ? Onda vjeruj i u ono gdje kaze da je on poslat od Boga i da ce poslije njega doci prorok kojeg ce trebati svi ljudi da prihvate ( misleci na Muhammeda, s.a.v.s. ).

koji si ti papak, ne mogu da vjerujem. to sto si spomenuo pise u Jovanovoj poslanici 14 i 16 glava i vezano je za Svetog Duha, a sumnjam da je to Muhamed. nauci grcki i pogledaj koja je to rijec. grdno si se zeznuo.

Ako sam ja papak, pokusaj ti ne biti, evo ti:

http://www.quraninauka.page.tl/Sta-Bibl ... avs_01.htm

http://www.quraninauka.page.tl/Sta-Bibl ... avs_02.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 20:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Nego Abdurahman kako je u Kanadi jesi li se vratio iz skole pa sada dosao na 4um da malo smaras svojim postovima... Koliko je sati kod vas 16.00, idi dete drago rucaj, pa nek te mama stavi u krevet na popodnevni spavanjac

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 21:06 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Abdurrahman je napisao:
spavac je napisao:
Abdurrahman je napisao:
spavac je napisao:

to u tvoje stranice, i nista novo vec znano. nego ti nadji Bibliju na grckom jeziku pa prouci Jovanovu poslanica u vezi Svetog Duha a ne Muhameda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 22:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
sanja_re je napisao:

Da li ce casne sestre uci u Dzenet-Raj, s obzirom da citav svoj zivot posvete Bogu, i skupljanju dobrih dijela, a nisu muslimani i njihova vjera nije Islam?

Bog sve zna .. Pa me pusti da ucinim girjeh i onda taj isti milostivi ce da me kazni vjecnom kaznom ..neogranicenog trajanja, gdje cu gorjeti.
Sto mi ne pomogne da ne napravim to dijelo? Ne bi li bilo lakse.? Sto ako je uopce stvoritelj milostiv , da mrznju da ljude koji cine losa djela, da bolesti, Meni se cini iako ga Ima da je sve to njemu ,kao meni igrati strategiju na netu. Zabave radi..Manipulises. Jednog stvoris, i stvoris ga kao takvog usadis mu mrznju u srce i s afinitetom da cini zla djela i on se bez Boga ne moze ni izvuci , a Bog ga je takvog dao. Izbor? Pa i ako ima Izbor , kakav je to izbor ako Bog vec zna sta ce izabrati , i ako je je Bog unaprijed odabrao sta ce ta osoba izabrati.?! Jao mi pitanja.

Filozofi pitaju. Vjernici slušaju. hehe

Pa ne znam ja što je sve tako postavljeno kako jeste, nema te (Svete) knjige koja će mi dati zaokružen odgovor, jer to nije matematika.

Imaš sličnu situaciju u Rajskom vrtu.. gdje Adam i Eva ako zgriješe i probaju finu, sočnu, crvenu jabuku, Bog će ih prokleti zasvagda, a JEDINI NAČIN da Adam i Eva to saznaju je upravo da pojedu jabuku, tj. da zgriješe. Žive u Raju, u izobilju i sreći, al jedini način da postanu toga svjesni je upravo da zgriješe. I čim postanu svjesni, odmah kazna. Paradoksi su Bogu mili, iz nekog misterioznog razloga. Dovitljiv igrač je Bog, složićeš se?
Bogovima smo kao igračke, dobro si to napisala. I to u smislu, čini mi se, dječije igre s igračkama, ne odraslog čovjeka. :-? Onako, iz sporta, zabave i hira.

Et, aj živ'la. :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2007, 04:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Info je napisao:
Nego Abdurahman kako je u Kanadi jesi li se vratio iz skole pa sada dosao na 4um da malo smaras svojim postovima... Koliko je sati kod vas 16.00, idi dete drago rucaj, pa nek te mama stavi u krevet na popodnevni spavanjac

Kakva Kanada ? O kakvoj ti Kanadi pricas ? ccc, Kanada je daleko od mene, mozda je bliza tebi nego meni. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2007, 04:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
Abdurrahman je napisao:
spavac je napisao:
Abdurrahman je napisao:
spavac je napisao:

to u tvoje stranice, i nista novo vec znano. nego ti nadji Bibliju na grckom jeziku pa prouci Jovanovu poslanica u vezi Svetog Duha a ne Muhameda.

To logika zdravog razuma ne pojmi da se odnosi na Svetog duha ( tj., na Dzibrila, a.s. ). O cemu pricas ? Zar je Dzibril identican Mojsiji, a Biblija navodi da ce biti identican Mojsiji taj sto ce doci prorok ( spasitelj ), koji ce jahati na devi - a sigurno sveti duh ne jase na devi :), itd. Niko drugi to nije do Muhammed, s.a.w.s.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2007, 05:27 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

"Kazite vi Meni: šta će s vama biti ako je Kur'an od Allaha, a vi u njega nećete da vjerujete, i ako je jedan od sinova Israilovih (1) posvjedočio da je Kur'an od Allaha kao što su to Knjige prije njega." (Kur'an, 46:10)

Gospodine predsjedavajući, dame i gospodo!

Tema večerašnjeg predavanja "Šta Biblija kaze o Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, biće bez sumnje iznenađenje za mnoge od vas radi toga što je predavač musliman. Kako je došlo do toga da musliman tumači proročanstva iz jevrejskih i kršćanskih svetih knjiga?

Kao mlad čovjek, prije trideset godina, ja sam odslušao religiozna predavanja kršćanskog teologa, izvjesnog Rev. Hiten, u "Teatre Royal" (Kraljevsko pozorište, Durban, Juzna Afrika).

Papa ili kisindzer?

Ovaj časni gospodin je tumačio biblijska proročanstva. Nastojao je dokazati da je kršćanska Biblija predskazala nastajanje Sovjetske Rusije i zadnje dane (Kijametski dan). U određenim postavkama je otišao tako daleko, da je dokazao da njegova Sveta Knjiga, u svojim predskazivanjima, nije izostavila čak ni Papu. On je energično i naširoko govorio, da bi uvjerio svoje slušaoce, da je "Zvijer 666", spomenuta u Knjizi Otkrovenja - poslednja knjiga Novog Zavjeta - bio Papa, koji je Kristov vikar na Zemlji. Nama muslimanima ne odgovara da ulazimo u kontraverznosti između rimokatolika i protestanata. Uzgred rečeno, poslednje kršćansko otkriće kršćanske Biblije, za "Zvijer 666", je dr. Henri Kisindzer (2). Kršćanski predavači su dovitljivi i neumorni u njihovim naporima da dokazu svoje tvrdnje.

Predavanje Rev. Hitena su me navela da se zapitam; ako Biblija predskazuje toliko stvari - ne isključujući čak ni "Papu" i "Izrael", - tada mora biti nešto kazano i o najvećem dobrotvoru čovječanstva (3) - Časnom Poslaniku Muhammedu (neka je na njega mir i spas).

Kao mladić krenuo sam u potragu za odgovorom. Sretao sam sveštenike, jedne za drugim, prisustvovao njihovim predavanjima i pročitao sve do čega sam mogao doći, vezano za oblast biblijskih predskazivanja. Večeras ću vam govoriti o jednom dijalogu sa domineom (4) Holandske reformisane crkve.

Sretno trinaest

Bio sam pozvan u Transvaal (5) da odrzim predavanje povodom jedne svečanosti. Znajući da je u toj pokrajini Republike, rasprostranjen jezik Afrikanera, pa čak i u mom narodu, osjećao sam da trebam bar površno ovladati ovim jezikom, kako bi se među ovim ljudima, bar malo, osjećao kao "kod kuće". Otvorio sam telefonski imenik i počeo nazivati crkve u kojim se koristi jezik Afrikanera. Naznačio bih sveštenicima svoj interes za dijalog s njima, ali su svi odbili moju molbu s "uvjerljivim" isprikama. Broj 13 je bio moj sretni broj. Trinaesti poziv donese mi zadovoljstvo i olakšanje. Dominee Van Heerden je pristao da se sretnemo u njegovoj kući, u subotu poslije podne, na dan moga odlaska u Transvaal.

Dočekao me je prijateljski na svojoj verandi. Kazao je da bi volio, ako nemam ništa protiv, da nam se u diskusiji pridruzi njegov sedamdesetogodišnji punac, koji je iz Slobodne drzave (Free state). Nisam imao ništa protiv toga. Nas trojica smo se smjestili u domineovu biblioteku.

Zašto ništa?

Postavio sam pitanje: "Šta Biblija kaze o Muhammedu?" Bez oklijevanja je odgovorio: "Ništa"! Pitao sam: "Zašto ništa? U sladu sa vašom interpretacijom, Biblija ima tako mnogo toga da kaze o nastanku Sovjetske Rusije i o Kijametskim danima, pa čak i o rimo-katoličkom Papi?" Rekao je: "Da, ali o Muhammedu u njoj nema ništa!" Pitao sam ponovo: "Zašto ništa? Sigurno ovaj čovjek Muhammed, koji je odgovoran za stvaranje društva, rasprostranjenog širom svijeta i koje sačinjavaju milioni vjernika, koji na osnovu njegovog autoriteta vjeruju u:

1) čudotvorno rođenje Isusa (Isaa, alejhisselam)

2) da je Isus Mesija (6)

3) da je ozivljavao mrtve Bozijom dozvolom, i da je liječio one koji su rođeni slijepi, kao i leprozne (gubavce), sve s Bozijom dozvolom.

Sigurno ova Knjiga mora nešto kazati o ovom velikom vođi, koji tako lijepo govori o Isusu i njegovoj majci Mariji (Merjemi)?"

Stari čovjek iz Slobodne zemlje je odgovorio: "Sine moj, čitao sam Bibliju poslednjih pedeset godina, i da u njoj ima pomena o njemu, ja bih to znao."

Niko po imenu!

Raspitivao sam se: "Po vama, zar nema na stotine proročanstava vezanih za pojavu Isusa, spomenutih u Starom zavjetu?" Sveštenik je uskliknuo: "Ne na stotine, nego na hiljade!" Ja rekoh: "Nemam namjeru prepirati se oko 'hiljadu i jedno' proročanstvo spomenuto u Starom zavjetu, vezano za dolazak Isusa jer ga je već sav muslimanski svijet prihvatio bez svjedočenja i jednog biblijskog proročanstva. Mi muslimani, prihvatili smo Isusa "de facto" tj. samo na osnovu Muhammedovog, sallallahu alejhi ve sellem, autoriteta.

A danas u svijetu ima ne manje od jedne milijarde Muhammedovih, sallallahu alejhi ve sellem, sljedbenika, koji vole, uvazavaju i duboko poštuju ovog velikog Bozijeg Vjero-vjesnika - Isusa Krista - bez potrebe da ih kršćani u to uvjeravaju biblijskom dijalektikom. Između "hiljada" proro-čanstava o kojim govorimo, mozete li mi reći samo jedno u kojem je Isus spomenut po imenu? Termin Mesija, preveden kao Krist, nije ime nego naziv. Postoji li i jedno proročanstvo koje kaze da će Mesijino ime biti Isus; da će ime njegove majke biti Marija; da će se roditi u vrijeme vladavine kralja Heroda, itd. itd.? Ne! Nema takvih detalja! Pa kako onda zaključujete da se onih hiljadu proročanstava odnose na Isusa?!

Šta je proročanstvo?

Sveštenik je odgovorio: "Vidite, proročanstvo su riječi-slike nečega što će se desiti u budućnosti. Kada se ta stvar stvarno pojavi, mi vidimo u ovim proročanstvima, zivo ispunjenje onoga što je predskazano u prošlosti." Ja sam rekao: "Ono što vi u stvari radite je, da rezonujete, zaklju-čujete i sastavljate dva i dva." On je rekao: "Da." Rekao sam: "Ako je vama zadatak da hiljadu proročanstava opravdate tvrdnjom o ispravnosti i originalnosti Isusa, zašto mi ne bismo prihvatili potpuno isti pristup i za Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem?!"(7) Sveštenik se slozio s tim da je to fer prijedlog i razuman način pristupa problemu.

Zamolio sam ga da otvori Ponovljeni zakon, poglavlje 18, stih 18, što je on i uradio. Izgovorio sam napamet ovaj stih na jeziku Afrikanera, tadi toga što je bila moja namjera da malo vjezbam jezik vladajuće klase Juzne Afrike (8). NI PROFEET SAL EK VIR HULLE VERWEK UIT DIE MIDDE VAN HULLE BROERS, SOOS JY IS, EN EK SAL MY WOORDE IN SY MOND LE, EN HY SY SAL AAN HULE SE ALLES WAT EK HOM BEVEEL. (Ponovljeni zakon 18: 18)

Prevod ovog stiha (sa engleskog) glasi: "Podignut ću im proroka između njihove braće, kao što si ti. Staviću svoje riječi u njegova usta, da im kaze sve što im zapovijedim."

Vjerovijesnik sličan mojsiju

(Musau, alejhisselam)

Nakon recitovanja ovog stiha na afrikanskom, izvinuo sam se zbog mog nesigurnog naglaska. Sveštenik me je uvjeravao da sam to uradio dobro. Raspitujem se: "Na koga se ovo proročanstvo odnosi"? Bez imalo oklijevanja, odgovorio je: "Na Isusa"! Pitao sam: "Zašto Isus - njegovo ime ovdje nije spomenuto?" Sveštenik na to odgovara: "Pošto su proročanstva riječi-slike nečega što će se desiti u budućnosti, mi smatramo da ga riječi ovog stiha adekvatno opisuju. Vidite najvaznije riječi ovog proročanstva su 'Soos jy is' (likom na tebe) - kao što si ti - kao Mojsije, a Isus je kao Mojsije." Ja pitam: "Na koji način je Isus bio sličan Mojsiju?" Odgovor je glasio: "Na prvom mjestu, Mojsije je bio JEVREJ, i Isus je bio, takođe, JEVREJ; drugo, Mojsije je bio PROROK, a Isus je bio, takođe, PROROK - radi toga je Isus sličan Mojsiju, a to je tačno ono što je Bog prorekao Mojsiju - 'Soos jy is'."

Ja upitah: "Mozete li zamisliti i jednu drugu sličnost između Mojsija i Isusa?" Sveštenik reče da on ne moze smisliti ni jednu. Odgovorio sam: "Ako su ovo jedina dva kriterija za otkrivanje kandidata za ovo proročanstvo u "Ponovljeni zakon 18:18", onda u tom slučaju, kriterij bi mogao odgovarati bilo kom od slijedećih biblijskih ličnosti poslije Mojsija; Samuel, Izaija, Ezekija, Danijel, Hosea, Joel, Malahija, Ivan Krstitelj itd. radi toga što su SVI JEVREJI I PROROCI. Zašto se to proročanstvo ne bi odnosilo na jednog od ovih proroka, i zašto samo na Isusa? Zašto pravimo od jednog ribu, a od drugog pticu?" Sveštenik nije imao odgovora. Ja sam nastavio: "Vidite, moji zaključci su da je Isus najmanje sličan Mojsiju, a ako griješim, volio bih da me korigujete".

Tri razlike

Tako u razgovoru rezonujemo zajedno: "Kao prvo Isus nije sličan Mojsiju, radi toga, što prema vama - 'Isus je bog', ali Mojsije nije bog, je li to tačno"? Odgovorio je: "Da". Rekao sam: "Radi toga Isus nije sličan Mojsiju!"

Drugo; prema vama - 'Isus je umro za otkup ljudskih grijeha', ali Mojsije nije morao umrijeti radi grijehova svijeta. Je li to istina?" Ponovo je rekao: "Da". Rekao sam: "Radi toga Isus nije sličan Mojsiju!"

Treće; prema vama - 'Isus je otišao u pakao na tri dana', a Mojsije nije morao tamo ići. Je li ovo tačno"? Odgovorio je nevoljno: "D-a-a". Zaključio sam: "Radi toga Isus nije sličan Mojsiju! Ali svešteniče - nastavio sam - ovo nisu pravi dokazi istine, dokučive istine; ovo su stvari uvjerenja na koje se i djeca mogu navesti. Prodiskutirajmo nešto veoma jednostavno, veoma lagano: Recimo nešto što i mala djeca, ako bi bili saučesnici diskusije, ne bi imali problema da shvate, hoćemo li? Sveštenik je bio veoma zadovoljan sugestijom.

Otac i majka

(1) "Mojsije ima oca i majku. Muhammed, takođe, ima oca i majku. Ali, Isus je imao samo majku, a ne i oca čovjeka. Je li to tačno?" Rekao je: "Da" Ja nastavih: "DAA-ROM IS JESUS NIE SOOS MOSES NIE, MAAR MUHUMMED IS SOOS MOSES!" Što znači: "Radi toga Isus nije kao Mojsije". (Do sada je čitalac shvatio da sam koristio afrikanski jezik, samo radi prakticiranja. Prekinut ću njegovu upotrebu u daljnjem toku ove priče.)

(2) "Mojsije i Muhammed su se rodili na normalan, prirodan način, tj. iz fizikalne veze između čovjeka i zene; a Isus je stvoren posebnim čudom. Sjetit ćete se da da nam je rečeno u Jevanđelju Po Mateju, 1:18 "Ali prije nego se zajedno nastaniše, pokaza se da je začela po Duhu Sve-tome." A Sv. Luka nam kaze da kada su joj lijepe vijesti, o rođenju svetog sina, najavljene, Marija je rezonovala: "Kako će to biti - reče Marija Anđelu - jer se ja ne sastajem s muzem? "Duh sveti sići će na te" - odgovori joj Anđeo - "Sila Previšnjega zasjeniće te." (Luka, 1:34,35) Časni Kur'an potvrđuje Isusovo rođenje plemenitijim i uzvišenijim riječima. U odgovoru na njeno logično pitanje: "O moj Gospodaru, kako ću imati dijete, kad me ni jedan muškarac nije dodirnuo?" - "Eto tako," - reče - "Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo rekne: 'Budi'- i ono bude." (9) (Časni Kur'an 3:47) Bogu nije nuzno da posije sjeme u čovjeka niti u zivotinju. On to samo pozeli i to postane stvarnost. Ovo je muslimansko poimanje Isusovog rođenja." (Kada sam uporedio kur'ansku i biblijsku verziju Isusovog rođenja, čelniku Biblijskog udruzenja u našem naj-većem gradu, i kada sam ga upitao: "Koju verziju bi vi voljeli dati svojoj kćerki, kur'ansku ili biblijsku verziju?" Čovjek je pognuo glavu i odgovorio: "Kur'ansku.") Da skratim, rekao sam domineu: "Je li tačno da se Isus rodio čudotvorno, nasuprot prirodnom rođenju Mojsija i Muhammeda?" On je odgovorio ponosno: "Da" A ja sam na to rekao: "Radi toga Isus nije sličan Mojsiju, nego je Muhammed sličan Mojsiju." A Bog kaze Mojsiju u knjizi Deuteronom 18:18 "KAO ŠTO SI TI" (sličan tebi, kao Mojsije), a Muhammed je sličan Mojsiju."

Bračne veze

(3) "Mojsije i Muhammed su ozenjeni i imaju djecu, ali Isus ostaje nezenja cijelog zivota. Je li ovo tačno?" Sveštenik je odgovorio: "Da". Ja sam rekao: “Radi toga Isus nije sličan Mojsiju, ali je Muhammed sličan Mojsiju."

Isus odbačen od svog naroda

(4) "Mojsije i Muhammed su prihvaćeni kao proroci u svome narodu, u njihovom zivotnom vijeku. Bez sumnje, Jevreji su Mojsiju zadali beskrajne brige gunđajući u divljini, ali kao nacija, prihvatili su Mojsija kao Bozijeg Poslanika, koji je njima poslan. Arapi su, također, učinili Muhammedov zivot nemogućim. Veoma mnogo je pretrpio od njihovih ruku. Nakon 13. godina poslanstva u Mekki, morao je napustiti svoj rodni grad. Ali prije njegove smrti, arapska nacija ga je u potpunosti prihvatila kao Allahovog Vjerovjesnika. Prema Bibliji - "K SVOJIMA DO\E (Isus), I SVOJI JE (istinitu svje-tlost) NE PRIMIŠE." (Jovan, 1:11) Pa čak i danas, nakon dvije hiljade godina, njegov narod - Jevreji - kao cjelina, odbacuju ga. Je li ovo istina?" Sveštenik je odgovorio "Da". A ja sam kazao: "Radi toga Isus nije sličan Mojsiju, ali je Muhammed sličan Mojsiju."

"Drugačije rečeno" kraljevstvo

(5) "Mojsije i Muhammed su bili poslanici, kao što su bili i kraljevi. Pod Poslanikom ja smatram čovjeka koji dobije bozansku objavu, kao uputa ljudima, a on tu uputu prenosi drugim Bozijim stvorenjima, onakvu kakvu je dobio bez ikakvog dodavanja ili oduzimanja. Kralj ima moć da ostavi u zivotu ili osudi na smrt svoje pripadnike. Nebitno je da li osoba nosi krunu ili ne, ili da li je ona ikada oslovljena kao kralj ili vladar; ako čovjek ima pravo na izricanje smrtne kazne - On je kralj. Mojsije je imao takvo pravo. Sjećate li se Izraelca koji je otkriven kako uzima drva za lozenje, na dan subotnji, a Mojsije je odredio njegovo kamenovanje do smrti? (Brojevi, 15:36) Postoje i drugi zločini, takođe spomenuti u Bibliji, za koje je Jevrejima određena smrtna kazna, na Mojsijevu zapovijed. Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je, takođe, imao pravo na izricanje presude na zivot kao i smrtne presude nad svojim narodom. Postoje, takođe, u Bibliji primjeri osoba, kojima je dat samo dar proročanstva, ali oni nisu bili u prilici da primjenjuju svoje direktive. Neki od ovih časnih ljudi, koji su bili bespomoćni u očitom i tvrdokornom odbijanju njihove poruke, bili su proroci: Lot (Lut a.s.), Jonah (Junus a.s.), Danijel (Davud a.s.), Ezra i Jovan Krstitelj (ili Jahja a.s.). Oni su mogli samo prenijeti poruku, ali nisu mogli sprovoditi zakon. Sveti poslanik Isus, nazalost, spada u tu kategoriju. Kršćansko jevanđelje to jasno potvrđuje: Kada je Isus dovučen pred rimskog kralja Pontius Pilata, optuzen za pobunu, Isus se ubjedljivo odbranio i odbacio laznu optuzbu. Isus odgovori: "Moje kraljevstvo ne pripada ovome svijetu. Kad bi moje kraljevstvo pripadalo ovome svijetu, moji bi se dvorani borili da ne budem predan zidovima. Ali moje kraljevstvo nije odavde." (Ivan, 18:36) Ovo je uvjerilo Pilata da Isus, mada nije bio u punoj mentalnoj kontroli, nije opasan za njegovu vladavinu. Isus je samo polagao pravo na duhovno kraljevstvo; drugim rije-čima, on je samo polagao pravo na poslanstvo. Je li to tačno?" Sveštenik je odgovorio: "Da." Ja sam kazao: "Radi toga Isus nije sličan Mojsiju, ali je Muhammed sličan Mojsiju."

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 111 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]