Pre nego što su nebo i zemlja nastali sve se već znalo. Bog je sve unapred odredio kad će se šta desiti i kad će
se ko roditi, kakav će biti i kad će umreti. Neko kaže da smo spašeni tek od Hristovog raspeća ali to nije tačno
jer Bog kaže da je jagnje zaklano od postanja sveta i da se upisuje u knjigu života još od postanja sveta.
Otkr. 13. 8 ,, I pokloniše joj se svi koji žive na zemlji kojima imena nijesu zapisana u životnoj knjizi jagnjeta,
koje je zaklano od postanja svijeta.''
Otkr. 17. 8 ,, Zvijer, koju si vidio biješe i nije i izići će iz bezdana i otići će u propast; i udiviće se koji žive na
zemlji, kojima imena napisana nijesu u knjigu života od postanja svijeta . . . ''
Vidimo da pre nego smo stvoreni sve se o nama svima znalo unapred. Tako Bog potvrđuje svoju reč kod
proroka Jeremije Jer. 1. 5 ,, Prije nego te sazdah u utrobi, znah te; i prije nego izide iz utrobe; posvetih te; za
proroka narodima postavih te.''
Pre nego je začet u majčinoj utrobi bio je poznat Bogu kao budući prorok.
Kad Bog želi da se proslavi On sve prilagođava svom cilju, tako faraon htede pustiti Izrailj ali mu Bog
nedozvoli dok ne pokaza svoju moć nad njim. ,, I Gospod učini te otvrdnu srce faraonovo, i ne posluša
ih, kao što bješe kazao Gospod Mojsiju.'' II Moj. 9. 12 Carevi što će se na kraju udružiti sa zveri učiniće ono
što je Bog dao u srca njihova da učine. Otkr. 17. 17 ,, Jer je Bog dao u srca njihova da učine volju
Njegovu, i da učine volju jednu, i da dadu carstvo svoje zvijeri, dok se svrše riječi Božije.''
Ko će Bogu reći šta da čini a šta ne? Sve je njegovo i nas je stvorio po svom obličju nekoga na slavu a nekoga
na sramotu kao što grnčar pravi ćupove pa jedan pravi za gledanje i divljenje a drugi načini prosto. Svaki
čovek će se pokazati od čijeg je semena (poslušnog ili neposlušnog) jer ga dela otkrivaju. Bog neće odbaciti
poslušne i ponizne već ohole i ponosite, neće prezreti malog već onog što misli da je velik. Svi će se pokazati
mali, jadni i nemoćni a jedino će Bog biti velik i u slavi u onaj dan što stiže.
Knjiga je napisana na postanku sveta, svačija je dlaka na glavi izbrojana i broj njegovih koraka samo treba
da istekne još ovo malo vremena i da počne carstvo Božije u kome nema mesta nepokajanima. Ništa od Boga
nije skriveno i svima je ostavljena mogućnost da se spasu. Neće svako hteti da se spase i to je Bogu unapred
poznato ali mu je Bog ostavio vreme za poslušnost i spasenje. Po rodovima će se poznati seme jer se sa čička
uvek bere čičak i neposlušan će ostati takav. Naše predodređenje se sastoji od porekla (da li smo seme žita ili
kukolja) i od poslušnosti ali se zna unapred kakav je odgovor od zlog semena. Žito je plemenito korisno i
govori se o njemu kao Božijem semenu ali i to seme ukršteno sa kukoljem zna postati neposlušno pa će po
tome biti prepoznatljivo. Bogu je sve moguće zato je čoveku ostavio slobodu izbora i ako se unapred zna
odgovor koji će dati koje seme.
Hrist je znao unapred da će ga Juda Iskariotski izdati jer u njemu beše duh pobune koji ga nadvlada ,, a ko koga nadvlada onaj mu i robuje.’’ Nemojte pomisliti da kakvi god u životu bili već vam je određeno unapred spasenje ili smrt jer je to pogrešan zaključak. Onaj što kaže: ja znam da sam grešan i kajem se za učinjeno pa ne želim više grešit taj pomoću savršene žrtve očisti svoje grehe i treba da negreši više. Onaj koji kaže: baš me briga šta će posle biti daj da jedemo i pijemo i uživamo jer ćemo i tako pomreti on se pomirio sa grehom i tako nadvladan određen je za kaznu. Piše da Božije seme negreši a da đavo greši od početka i navodi ljude da i oni greše zato se otrgnimo iz greha i ispravimo svoj put da nebi bili nadvladani.
Psalam 139.16 ,, Zametak moj videše oči tvoje, u knjizi je tvojoj sve to zapisano, i dani zabilježeni, kad ih još nije bilo ni jednoga.’’
Rimljanima 8.30 ,, a koje odredi one i dozva; a koje dozva one i opravda; a koje opravda one i proslavi.’’
I Petrova 2,8 ,,na koji se i spotiču koji se protive riječi, na što su i odrijeđeni ’’
II Solunjanima 2.13 ,, A mi smo dužni svagda zahvaljivati Bogu za vas, braćo ljubazna Gospodu! Što nas je Bog od početka izabrao za spasenje u svetinji Duha i vjeri istine.’’
Jer. 1. 5 ,, Prije nego te sazdah u utrobi, znah te; i prije nego izide iz utrobe; posvetih te; za
proroka narodima postavih te.’’ Ove reči što ih Jeremija zabeleži se potvrđuju na medicinskom fakultetu izučavajući nastanak fetusa u materici. Imate sliku ženske jajne ćelije koja je na određenoj distanci okružena mnoštvom spermatozoida i umesto da haotično nagrnu pa ko prvi provali unutra (u žensku jajnu ćeliju) taj dobija život oni (spermatozoidi) mirno čekaju na nešto. Tad se počne jedan između njih pomerati dok mu ostali prave mesto da prođe. Taj spermatozoid je unapred određen da on treba ući a ostali propadaju. Došavši do ženske ćelije on luči tečnost kojom se probija membrana i vrata su za ulazak u život otvorena i on ulazi dok ostali i dalje stoje umesto da svi nagrnu. Vrata se zatvaraju i ostali se udaljavaju jer je sve u savršenoj poslušnosti i pokornosti Bogu.
Bog odlučuje kome dati život i na koliko vremena. Bog odlučuje da li će satana moći da nas kuša i koliko dugo.
Pred Bogom su unapred poznati svi naši dani i svaki naš korak do svake dlake na glavi.
Radujmo se životu koji dobismo jer smo mogli ostati napolju kao ono mnoštvo naše potencijalne braće i sestara koji bi možda bili poslušniji od nas i pokažimo se da smo rod dostojan pokajanja.
Neka nam se svima Bog smiluje po velikoj milosti njegovoj i pomogne da tvorimo volju njegovu njemu na slavu a nama na radost. Amin.
Od Boga vam svaki dobri dar a od mene bratski pozdrav.
|