Nek@d_sam_bio_W@lter je napisao:
bORGqUEEN je napisao:
U Sarajevu postoji odredjeni broj tkzv. vehabija (i hvala Bogu sve ih je manje) i mislim da je doticni lik njihov pripadnik. Oni su radikalni, politicki orjentisani, i sve to je dobro "podmazano" petro dolarima......
To sto oni "propovjedaju" nema ama bas nikakve veze sa BiH niti muslimanima Bosnjacima koji zive na ovim prostorima ili poticu odavde.
Niti sa Bogom, koliko se ja u to razumijem......
Upravu si...ali pustaju korijene i ovdje. Ovo podrucje je,zahvaljujuci ratu, postalo plodno tle za svakakve spoljne uticaje. Isto kao i nacionalni stroj...srbi koji velicaju nacizam...misli veze sa zivotom. Nazalost ovaj rat je iznjedrio gomilu budala i trebace vremena da se sve to smiri...ako se uopste smiri.
Znas sta, konkretno u Sarajevu, ranije je tih ljudi bilo mnogo vise. Kako vrijeme prolazi stvari se kristaliziraju....Vehabije u BiH nisu toliko jake koliko se misli; ne znam da li znate za Muhameda Porcu koji zivi u Austriji?
On je jedan od uticajnijih ljudi u tim krugovima i imao je ideju da se u BiH stvori paralelna islamska zajednica koju bi vodio (gle cuda!) bas on i koja bi propagirala radikalan Islam. Medjutim, taj pokusaj je sasvim propao.
Takodjer je bila situacija kad je jedan vehabija nakon molitve (klanjanja) u Carevoj dzamiji htio da drzi "vaz" odnosno predavanje o Islamu vjernicima koji su tu bili i to im nije dopusteno. Cak je i policija dolazila.
Mislim da oni u BiH ne mogu uciniti vise nista, s tim da im to jos uvijek nije sasvim jasno; desava se da tu i tamo neko neobrazovan se prikljuci tom pokretu i postane "vjernik" na brzom kursu od sedam dana ali to je u posljednje vrijeme zaista rijetkost....mnogo je vise onih koji su shvatili zabludu i odlaze.....
Da se razumijemo, nemam ja nista ni protiv koga, niti protiv bilo cijih zivotnih pravila sve dotle dok ih praktikuju-u SVOJOJ KUCI!