banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 17:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 173 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 06:02 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2007, 05:58
PRODJI SE NEMIRA I BRIGA

Slika

Ne tuguj, jer ti Gospodar tvoj govori: " Zar grudi tvoje nismo prostranim ucinili." ( El-Insirah, 1. ). Ovo se odnosi, opcenito, na sve ljude koji nose istinu u srcu, slijede nut ( svjetlo ) Boziji i idu Pravim putem. " Zar je isti onaj cije je srce Allah ucinio sklonim islamu, pa on slijedi svjetlo Gospodara svoga ? Tesko onima cija su srca neosjetljiva kad se spomene Allah, oni su u pravoj zabludi! " ( Ez-Zumer, 22. ). Dakle, postoji Istina, koja donosi spokoj grudima, koja ih cini prostranim i sretnim, ali i laz, neistina, koja unosi u njih surovost, bezosjecajnost i krutost.

" Onome koga Allah zeli uputiti - On srce njegovo prema islamu raspolozi. " ( El-En'am, 125. ) Ovaj nam kur'anski ajet kazuje kako je vjera cilj, svrha i konacno odrediste do kojeg stizu samo oni koji su na Pravom putu.

"Nemojte se zalostiti, Allah je uz vas." Ove rijeci izgovara svako ko istinski i iskreno u srcu osjeca Allahovu zastitu, snagu, blagost i pomoc.

" One koji su se Allahu i Poslaniku i nakon zadobijenih rana odazvali, one izmedju njih, koji su dobro cinili i bogobojazni bili - ceka velika nagrada; one kojima je, kada su im ljudi rekli: ' Neprijatelji se okupljaju zbog vas, treba da ih se pricuvate!' - to ucvrstilo vjerovanje, pa su rekli: 'Dovoljan je nama Allah i divan je On Gospodar!'" ( Alu Imran, 172., 173. ) Covjece, dovoljna ti je Njegova zastita i znanje da Te on uvijek cuva.

" O Vjerovjesnice, Allah je dovoljan tebi i vjernicima koji te slijede." ( El-Enfal, 64. ) Ko god slijedi ovu krilaticu ostvarit ce pobjedu i uspjeh na ovom i onom svijetu.

" Reci: 'Za ovo od vas ne trazim druge nagrade, vec da onaj ko hoce podje putem koji vodi njegovu Gospodaru: ti se pouzdaj u Zivog, Koji ne moze umrijeti, i velicaj Ga, i hvali!'" ( El-Furkan, 57., 58. ) Sve osim Zivog, mrtvo je. Sve osim Njega prolazno je, nisko i liseno svakog dostojanstva.

" Strpljiv budi, ali strpljiv ces biti samo uz Allahovu pomoc. I ne tuguj za njima, i neka ti nije tesko zbog spletkarenja njihova. Allah je zaista na strani onih koji se Allaha boje i grijeha klone i koji dobra djela cine." ( En-Nahl, 127., 128. )

Posebnu blagodat koju Uzviseni daruje Svojim robovima jeste Njegova paznja, cuvanje, potpora i zastita, a to se postize na osnovu necijeg takvaluka, svjesnosti o Allahu i truda kojeg rob ulaze na putu k Njemu.

" Njih ceka nagrada - oprost od Gospodara njihova i dzennetske basce, kroz koje ce rijeke teci, u kojima ce vjecno ostati, a divne li nagrade za one koji budu tako postupili! Prije vas su mnogi narodi bili i nestali, zato putujte po svijetu i posmatrajte kako su zavrsili oni koji su poslanike u laz ugonili. To je objasnjenje svima ljudima i putokaz, i pouka onima koji se Allaha boje. I ne gubite hrabrost i ne zalostite se; vi cete pobijediti ako budete pravi vjernici." ( Alu Imran, 136., 139. ). Na osnovu ovih ajeta shvatamo kako nasa uzvisenost i dostojanstvo lezi u robovanju i predanosti Allahu:

" Vi ste narod najbolji od svih koji se ikada pojavio: trazite da se cine dobra djela, a od nevaljalih odvracate, i u Allaha vjerujete. A kad bi sljedbenici Knjige ispravno vjerovlai, bilo bi bolje za njih; ima ih i pravih vjernika, ali vecinom su nevjernici. Oni vam ne mogu nauditi, mogu vas samo vrijedjati, ako vas napadnu, dat ce se u bijeg i poslije im pomoci nece biti." ( Alu Imran, 110., 111. ).

"Allah je zapisao: 'Ja i psolanici Moji sigurno cemo pobijediti!' - Allah je, zaista, mocan i silan.'" ( El-Mudzadele, 21. )

Mi cemo, doista, pomoci poslanike Nase i vjernike u zivotu na ovom svijetu, a i na Dan kad se dignu svjedoci." ( El-Mu'min, 51. ) Ovo je Allahova rijec i obecanje koje On nece prekrsiti i koje nece zakasniti.

" A ja Allahu prepustam svoj slucaj; Allah, uistinu, robove Svoje vidi. I Allah ga je sacuvao nevolje koju su mu oni snovali, a faraonove ljude zla kob zadesi." ( El-Mu'min, 44., 45. )

"I neka se vjernici samo u Allaha oslanjanju."

Ne tuguj, jer ti zivis samo jedan dan. Zbog cega, onda, da taj dan provedes u tuzi, ljutnji i nemiru.

U jednom predanju od Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., stoji: " Kada osvanes, ne ocekuj noc, a kada omrknes, ne ocekuj jutro."

Poruka ovog predivnog savjeta jeste da zivis u okviru i granicama jednog dana, a da zaboravis na proslost i ne brines se zbog onog sto ce doci u buducnosti.

Jedan pjesnik veli:

"Sto je bilo bilo je, a sto ce biti ne znamo.
Ti zivis sahat jedan samo."

Predavanje i spominanje onoga sto je proslo, otvaranje minulih rana i sjecanje na nevolje koje su se davno desile, sve je ovo posljedica gluposti i nerazumnosti.

Kineska poslovica kaze: "Ne prelazi most dok ne stignes do njega."

Ova nam lijepa izreka porucuje da ne prizivamo i ubrzavamo brige i nesrece sve dok do njih ne dodjemo i dok ih ne pocnemo prozivljavati.

Jedan ucenjak iz generacije vrlih prethodnika kaze: "O sine Ademov, ti si sastavljen od tri dana: jucer, koje ti je ledja okrenulo, sutra, koje ti jos nije doslo; i danas u kojem zivis, pa na Allaha pazi u danu u kojem jesi.

Koliko li samo tegobno zivi osoba koja se opteretila proslim, sadasnjim i sutrasnjim brigama ?! Kako li se samo odmara onaj ko se prisjeca onog sto je proslo ?! On uvijek svoje boli ozivljava, ponovo trpi njihove muke, a, opet, te mu boli nista dobro ne donose.

Smisao poruke: " Kada osvanes, ne ocekuj noc, a kada omrknes, ne ocekuj jutro " jeste da imas razumnu nadu, zivis dan u kojem se nalazis i u njemu uradis najbolje i najvise sto mozes. Stoga, brate, samo u ovome danas rjesavaj svoje probleme, u njemu skupi svu svoju snagu, na njega se fokusiraj. U njemu sredi svoje poslove i obaveze, popravi svoje ponasanje, brini se za zdravlje, s drugim u dobru sudjeluj i o njemu razmisljaj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 11:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Човјече, изгледа да се ово проповиједање ислама на бањалука.цом
ради на смјене...

Неко је једном добро рекао:

اِحْتَرِزُوا مِنَ الأَنْبِيَاءِ الْكَذَبَةِ الَّذِينَ يَأْتُونَكُمْ بِثِيَاب الْحُمْلاَنِ، وَلكِنَّهُمْ مِنْ دَاخِل ذِئَابٌ
خَاطِفَةٌ!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 11:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Damaskin je napisao:
ради на смјене...

اِحْتَرِزُوا مِنَ الأَنْبِيَاءِ الْكَذَبَةِ الَّذِينَ يَأْتُونَكُمْ بِثِيَاب الْحُمْلاَنِ، وَلكِنَّهُمْ مِنْ دَاخِل ذِئَابٌ
خَاطِفَةٌ!

Abdurahman = Suton... Banovan je bio.

На высокий берег на крутой.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 12:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Nek@d_sam_bio_W@lter je napisao:
Damaskin je napisao:
ради на смјене...

خَاطِفَةٌ!

Abdurahman = Suton... Banovan je bio.

A vidim ja nesto cudno da se odjednom pojavio veliki broj propovednika islama...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 12:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Шта значи тај арапски натпис и откуд ти Дамаскин знаш арапска слова?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 14:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
vim je napisao:

imaš google.

e skoro sam na yahoo-u na nekom Forumu čula kako su oni islamski teroristi što su napali aeorodrom u Škotskoj ( jel tako nešto bilo prošle godine, oni doktori? ).. ugl, pričali su o napadu na yahoo Forumu (ili chat-u, ne znam tačno) prije nego što će ga sprovesti u djelo! :lol: :lol:

eto tako, samo da se zna..

a isto sam čitala da je jedna žena Amerikanka naučila arapski i pratila ih šta pišu po chat-u na Internetu, pa otkrila mnoge stvari i pripreme džihad akcija.. a onda je sve to fino javila u CIA-a, pa je dobila posao špijuna! :oops:

Kako Bin Laden cupka svoju djecu na krilu? : Džihad, džihad, četri noge, sve četiri krute... džihad, džihad, mi idemo na daleke pute..

:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 15:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
U-sutonu-tihom je napisao:

Vidis kolika je to zabluda koju propagiraju oni koji nemaju blage veze o islamu, pa npr. da citiram ove nebuloze:

Citiraj:
Imam Bukhari je rodjen 200 godina poslije Muhammeda saws i umro je 256 hidzretske godine (ispravite me ako grijesim) i bio je prvi koji koji je sakupio zbirku hadisa koji su navodno izjave Poslanika saws i njegovih "ashaba". Koliko je to zaista bilo potrebno mozemo vidjeti u sljedecem:

Quote:
Na vise mjesta [b]Allah dz.s. u Kur'anu kaze da je Kur'an detaljan(Sura 6, Sura 2, Sura 10, Sura 11, Sura 41, Sura 22, Sura 12, Sura 14, Sura 17, Sura 75, Sura 18, Sura 20, Sura 39, Sura 54, Sura 25, Sura 16, itd).

Takodje u Kur'anu Allah dz.s. kaze da Poslanikova savs duznost je SAMO da prense Kur'an narodu (Sura 5, Sura 16, Sura 24, Sura 36, Sura 14, itd)

Allah dz.s. takodje kaze u Svetom Kur'anu da sve sto je koristeno kao dodatak Kur'anu je inovacija (Sura 6, Sura 22, Sura 17, Sura 10, Sura 16, Sura 42, Sura 5, Sura 7, Sura 33, Sura 49, Sura 39, Sura 45, Sura 31, Sura 52, Sura 69, Sura81, Sura 51)

Ovo nema nikakve veze sa vezom onoga ko je htio da napravi nekakvu vezu bez veze. Kuzis ?

Tebi su OVO nebuloze??????

Cestitam......."musliman"......... :roll:

Nidje veze......

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 16:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vim je napisao:

Кум ми је асистент на орјенталистици,
тако да нам је изучавање арапске културе хоби у породици...

А цитат је од једног великог и у исламу признатог пророка...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 16:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Aj nam prevedi mooolim te, bas nas zanima :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 16:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

...Чувајте се од лажних пророка,
који долазе к вама у оделу овчијем,
а унутра су вуци грабљиви...

Пророк Иса, аллејхиселам,
познатији као Исус из Назарета...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 17:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:
...Чувајте се од лажних пророка,
који долазе к вама у оделу овчијем,
а унутра су вуци грабљиви...

Пророк Иса, аллејхиселам,
познатији као Исус из Назарета...

priznat je taj prorok i kod nas :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 17:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

U Sarajevu postoji odredjeni broj tkzv. vehabija (i hvala Bogu sve ih je manje) i mislim da je doticni lik njihov pripadnik. Oni su radikalni, politicki orjentisani, i sve to je dobro "podmazano" petro dolarima......

To sto oni "propovjedaju" nema ama bas nikakve veze sa BiH niti muslimanima Bosnjacima koji zive na ovim prostorima ili poticu odavde.

Niti sa Bogom, koliko se ja u to razumijem......

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 17:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Моји пријатељи су прије рата били прави вјерници
(клањали намазе итд...), али су онда дошли ови
и рекли им да "немају појма о исламу"...

Не знам шта би стварно рекао...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 17:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ma drogirane budale.. jadno je samo što se zbog njih stvara ružna slika i o pristojnim i nepatvorenim muslimanskim vjernicima.

A njih(vehabije) baš puno zabole za drugima, njihovim životom, i crnom slikom koja se stvara njihovom zaslugom.

:-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 17:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Damaskin je napisao:

Koliko vidim muslimani Bosnjaci nisu bas naivni.....znas i sam za incidente koje su doticni pravili i kakva je bila reakcija prosjecnog Bosnjaka. To je ono sto mene ohrabruje......

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 17:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Да су бог'до сви у сличном расположењу:
свак да свој живот живи,
него ме је уопште страх од идиота којима се не допада што је сада мир, када се сјетим колико је 92 године људи било за мир у односу на шачицу ратних хушкача прође ме језа...

Довољно је да на милион људи имаш стотињак будала и ето ти хаоса...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 18:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
bORGqUEEN je napisao:
Damaskin je napisao:

Koliko vidim muslimani Bosnjaci nisu bas naivni.....znas i sam za incidente koje su doticni pravili i kakva je bila reakcija prosjecnog Bosnjaka. To je ono sto mene ohrabruje......

Naravno. Samo se pazite zato sto takvi prvo pocnu lijepo govoriti pa kasnije povuku na dno. Jer niko nije lud da ode u radikalizam odjednom, nego se to desava postepeno.
Naravno, ono sto sam pisao u svojim postovima odnosi se na ove radikale i arapske muslimane.
Nasi i Turski muslimani se razlikuju od ovih gore pomenutih i ja zaista nemam nista protiv njih, da ne me ne bi ko pogresno shvatio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 18:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2007, 05:58
Niko ne smije biti musliman i vjerovati i pozivati u to vjerovanje, a da ne bude od neznalica i otvorenih neprijatelja prozvan da je 'terorist', 'vehabija', radikalan i sl.

To su sve osobine onih koji ti upotrijebljavaju za cestite vjernike.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 18:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
bORGqUEEN je napisao:
U Sarajevu postoji odredjeni broj tkzv. vehabija (i hvala Bogu sve ih je manje) i mislim da je doticni lik njihov pripadnik. Oni su radikalni, politicki orjentisani, i sve to je dobro "podmazano" petro dolarima......

To sto oni "propovjedaju" nema ama bas nikakve veze sa BiH niti muslimanima Bosnjacima koji zive na ovim prostorima ili poticu odavde.

Niti sa Bogom, koliko se ja u to razumijem......

Upravu si...ali pustaju korijene i ovdje. Ovo podrucje je,zahvaljujuci ratu, postalo plodno tle za svakakve spoljne uticaje. Isto kao i nacionalni stroj...srbi koji velicaju nacizam...misli veze sa zivotom. Nazalost ovaj rat je iznjedrio gomilu budala i trebace vremena da se sve to smiri...ako se uopste smiri.

На высокий берег на крутой.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 18:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Abdurrahman je napisao:
Niko ne smije biti musliman i vjerovati i pozivati u to vjerovanje, a da ne bude od neznalica i otvorenih neprijatelja prozvan da je 'terorist', 'vehabija', radikalan i sl.

To su sve osobine onih koji ti upotrijebljavaju za cestite vjernike.

Izvini Abdurrahmane, ali CESTITI vjernik NIKADA nece pljuvati po tudjoj vjeri....NIKADA nece dovoditi u pitanje neciju svetu Knjigu....a ako se neko pobuni, proglasit ga neznalicom......

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 173 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]