El-a'awer. Talbis Iblis.
Gulshan-i raz. Zat-i Shaitan.
Ya zat-i Shaitan.
Znači Therion po drugi put u Srbiji. Moram reći da sam ponovo oduševljen: najveći plus su live klavijature (svirao jedan ćelo sa obrnutim krstićima nacrtanim na faci, a svirao je neke ajd zdravo psihodelične improvizacije, a same klavijature su bile, hm, orgulje

); zatim, upotpunjeni scenski nastup (cure maskirane u Baphometa i, hm, jelena

zatvaraju Snowyja Shawa u klade

, trbušna plesačica, orgulje, lobanje...); nastup Pjotra koji je pjevao na albumu Theli i ranije; izvođenje čitavog albuma Theli (Cults of The Shadow, Nightside of Eden, aaaaaaaaaaaaaaa). Najjači momenat su mi ipak bile pjesme sa Lemurie (Typhon is alive, hehe), sama Lemuria unplugged, a bitno je pomenuti da su svirali Midgard i Asgard jednu za drugom. Takođe bih zahvalio svim bogovima ikad instaliranim na nebesa što sam čuo live izvođenje Samernajt Siti, Via Nokturna i Adulruna Rediviva.
Khm, minusi (očigledno je da sam primjetio par stvari, jer me nije držala ona bezumna euforija kao prošli put, tako da sam mogao malo objektivnije da zapažam

). Nedostatak drugog ženskog lead vokala je evidentan... hmmm ne znam šta je s pjevačicom koja je bila tu na prošloj turneji.
Tehničari se izgleda još uvijek uhodavaju (ipak je početak turneje) tako da se par puta desilo da vokali pjevaju u prazno (Pjotr na Invocation of Namaah...). Zatim momenat na Kali Yuga 2. kad je Snowy počeo da pjeva refren jedno pola minute ranije, pa je ostatak benda morao da trči za njim

. A onaj drugi (treći

) vokal je zamijenio dva stiha s dva kraja stvari Adulruna Rediviva i nikako mi nije jasno kako je to uspio (kao da je imao pogrešan text

)
Elem, da ne ispadne da tražim dlaku u jajetu, to je bilo par sitnica na inače perfektnom koncertu. Eh da, da se ne zaboravi, bend je svirao tri sata (!!!), s pauzom od 10 minuta, 3 sata savršene simfonične okultne blasfemije za vjeki vjekov amin.
Revan je napisao:
Šta još da kažem, Therion happy anniversary
Word!
O Typhon Apep Lothan
O Drakon Typhon Apep Lothan
Spiritual Supremacy!
March for War in your Soul, Hail!