banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 16:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 12:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
TBPTKO je napisao:
Да ли је дозвољено звиждати ?

jeste, ako imaš dobru guzu i lijepe noge.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 13:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
U-sutonu-tihom je napisao:
Dakle, ja se toga drzim i od kad sam se toga poceo pridrzavati, osjecam spokoj i smiraj u dusi, a kad pozelim cuti pjesmu, ja odpjevam ili poslusam pjesmu, ali svakako, bez muzike i pjesmu u kojoj nema nesto sto je suprotno propisima moje vjere, kao sto su pjesme koje opisuju zenska tijela, kao sto su pjesme koje nagovaraju covjeka na zlo, na blud, na pijenje vina ili alkohola, na ogovaranje, potvaranje, i sl.

Ne znam o cemu ovdje pises, jer sam postavila link duhovne pjesme u kojoj se opisuje ljubav prema Bogu.

Ponovicu link, a ti odluci donosi li ti smiraj ili ne.

http://www.youtube.com/watch?v=tcTRUUYbKIo

Citiraj:
Sreca je u nama, u nasim prsima, samo je trebamo potraziti, a ko trazi srecu u onome sto je Allah zabranio a i Njegov Poslanik, takav nece naci srece, jedino njemu neke poznate, tj., prividne i lazne srece koja ce ga jedno vrijeme samo prividno zadovoljiti.

Aha. Samo sto je fazon zivjeti casno medju ljudima koji nisu savrseni ( ukljucujuci tu tebe i mene ). U isto vrijeme je pozeljno teziti idealnom u vlastitom ponasanju, ali prihvatiti da idealno na planeti Zemlji ne postoji. Rigidnost u stavovima vodi u okrutnost ( pogledati pod Talibani ).

Citiraj:
Zamolio bih moderatora da sve ove komentare koje se ne ticu direktno ove teme prebaci na drugu novu temu. Hvala unaprijed.

Citati koje navodis su jako lijepi kao sto smo se u vise navrata slozili. Ako si zelio da o ovoj temi nema diskusije trebao si ih postaviti u blog, i onda nam poslati link. Posto je ovo forum, komentari u smislu diskusije su pozeljni.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 13:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
TBPTKO je napisao:

Ako to imas, mozda i dalje neces smjeti pjevati i zvizdati, ali bi ti se moglo desiti da budes silovana u svim ljudskim zajednicama, narocito u "visokomoralnim" vjerski vodjenim rezimima. Tako je to kad ljudi pokusaju preuzeti ulogu koja im ne pripada po prirodi stvari.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 14:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:
XIX century je napisao:
TBPTKO je napisao:

Ako to imas, mozda i dalje neces smjeti pjevati i zvizdati, ali bi ti se moglo desiti da budes silovana u svim ljudskim zajednicama, narocito u "visokomoralnim" vjerski vodjenim rezimima. Tako je to kad ljudi pokusaju preuzeti ulogu koja im ne pripada po prirodi stvari.

al to je bila samo šala :(

inače, slažem se za ideju bloga ovih predivnih tekstova. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 18:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2007, 06:18
Dakle, ja se toga drzim i od kad sam se toga poceo pridrzavati, osjecam spokoj i smiraj u dusi, a kad pozelim cuti pjesmu, ja odpjevam ili poslusam pjesmu, ali svakako, bez muzike i pjesmu u kojoj nema nesto sto je suprotno propisima moje vjere, kao sto su pjesme koje opisuju zenska tijela, kao sto su pjesme koje nagovaraju covjeka na zlo, na blud, na pijenje vina ili alkohola, na ogovaranje, potvaranje, i sl.

Ne znam o cemu ovdje pises, jer sam postavila link duhovne pjesme u kojoj se opisuje ljubav prema Bogu.

Ponovicu link, a ti odluci donosi li ti smiraj ili ne.

http://www.youtube.com/watch?v=tcTRUUYbKIo

Citiraj:
Sreca je u nama, u nasim prsima, samo je trebamo potraziti, a ko trazi srecu u onome sto je Allah zabranio a i Njegov Poslanik, takav nece naci srece, jedino njemu neke poznate, tj., prividne i lazne srece koja ce ga jedno vrijeme samo prividno zadovoljiti.

Aha. Samo sto je fazon zivjeti casno medju ljudima koji nisu savrseni ( ukljucujuci tu tebe i mene ). U isto vrijeme je pozeljno teziti idealnom u vlastitom ponasanju, ali prihvatiti da idealno na planeti Zemlji ne postoji. Rigidnost u stavovima vodi u okrutnost ( pogledati pod Talibani ).

Citiraj:
Zamolio bih moderatora da sve ove komentare koje se ne ticu direktno ove teme prebaci na drugu novu temu. Hvala unaprijed.

Citati koje navodis su jako lijepi kao sto smo se u vise navrata slozili. Ako si zelio da o ovoj temi nema diskusije trebao si ih postaviti u blog, i onda nam poslati link. Posto je ovo forum, komentari u smislu diskusije su pozeljni.

Da ponovim vec napisanu jednom recenicu:

Postavila jesi pjesmu duhovnu, tj., koja pjeva o ramazanu i Bogu, medjutim, ja nisam govorio o pjesmi, samo sam dao komentar ispod toga da prezirem muziku koja je pratila tu pjesmu i gdje istu kvari, kvari prirodu onoga sto je prirodno, a dakle prirodno kvari nesto sto je vjestacko.

I taj mali komentarCIC je povukao silu ovolikih komentara. Ne znam zasto, ali helem nejse.

Nastavljam sa ovom temom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 18:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
Citiraj:
Radije bih rekla sljedece:
Bog je jedan, ali putevi do njega su-razliciti.
Ti ces duhovnost prepoznati kao odricanje, ja kao ljepotu, neko kao patnju, nekom je to tek krug.....

I nema nivoa za obicne smrtnike; to su samo razliciti putevi.....na kojima svak kroci svojom stranom. Neise, strane nisu bitne ako vode k istom cilju....

Naravno. Patnje i odricanja u smislu pacenja nema u Islamu, jer Islam je vjera, ali i nacin zivota. Otvarac teme je to vise puta citirao u vlastitim postovima na ovoj temi. Onome ko nije u stanju da zaustavi jezik npr. u postu, receno je da ne posti. Gore je povrijediti nekog cistog srca, od nekih vecih grijeha. Uz to, radi se o duhovnoj muzici, dakle o izrazu ljubavi prema Bogu, tako da je o tome bespredmetno dalje diskutovati.

Citiraj:
Prezirem muziku.

Prezires li i pjesmu slavuja ?

Nisam ni mislila da u Islamu ima patnje jer samo odricanje i uzdrzavanje od odredjenih zivotnih segmenata je dobrovoljno, tako da je patnja (po logici) iskljucena. Nego, Budha uci da je sve patnja: rodjenje, bolest, smrt...dok po nekim drugim religijama, smrt je tek oslobodjenje.....

Moje je misljenje da muzika oplemenjuje-ovo se naravno ne odnosi na sund. Ona daje posebnu notu ljepote duhovnosti, jedne svojevrsne dusevne lakoce koja prija i tjesi. U muzici se mogu pronaci bozanske iskre i moje je misljenje da ona dolazi direktno od Stvoritelja.
Krivo je i grehota, po meni, ne uzivati u njoj isto kao i u drvetu, cvijetu, ptici....jer bjezanje od ljepote, je bjezanje od duha samog.....
(ovo se naravno ne odnosi na bilo sta vulgarno.)

Izvinjavam se na off....

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 19:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Radije bih rekla sljedece:
Bog je jedan, ali putevi do njega su-razliciti.
Ti ces duhovnost prepoznati kao odricanje, ja kao ljepotu, neko kao patnju, nekom je to tek krug.....

I nema nivoa za obicne smrtnike; to su samo razliciti putevi.....na kojima svak kroci svojom stranom. Neise, strane nisu bitne ako vode k istom cilju....

Naravno. Patnje i odricanja u smislu pacenja nema u Islamu, jer Islam je vjera, ali i nacin zivota. Otvarac teme je to vise puta citirao u vlastitim postovima na ovoj temi. Onome ko nije u stanju da zaustavi jezik npr. u postu, receno je da ne posti. Gore je povrijediti nekog cistog srca, od nekih vecih grijeha. Uz to, radi se o duhovnoj muzici, dakle o izrazu ljubavi prema Bogu, tako da je o tome bespredmetno dalje diskutovati.

Citiraj:
Prezirem muziku.

Prezires li i pjesmu slavuja ?

Ne mogu da vjerujem da neko PREZIRE ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=0-zDH_ekIUg

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 19:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
ili ovo

http://www.youtube.com/watch?v=0Wv3Ya9nskA

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 19:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vader je napisao:

Da, slusala sam vec....prekrasno.....

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 19:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

bez da otvaram vaše linkove, i uz dužno i iskreno poštovanje prema stvaraocima i umjetnosti muzike, najduhovnije i trenutke najbliže Bogu, sam, ipak, osjetila i doživjela u tišini.. e sad i ovo treba shvatiti.. tišina u duhovnom smilsu ima jednu drugu boju i konotaciju od doslovne tišine kao kontrasta "zvuku". ... al to su zbilja neke stvari koje ne mogu opisivati riječima, i koje se isključivo dožive u nekim duhovnim sferama............

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 21:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Da ponovim vec napisanu jednom recenicu:

Postavila jesi pjesmu duhovnu, tj., koja pjeva o ramazanu i Bogu, medjutim, ja nisam govorio o pjesmi, samo sam dao komentar ispod toga da prezirem muziku koja je pratila tu pjesmu i gdje istu kvari, kvari prirodu onoga sto je prirodno, a dakle prirodno kvari nesto sto je vjestacko.

Ali nisi je ponovio. Ovdje si rekao nesto drugo, da muzika kvari ljepotu rijeci i nacina na koji su izgovorene da kazemo, iako je 'izgovor' bio u odredjenom tonalitetu.

Citiraj:
I taj mali komentarCIC je povukao silu ovolikih komentara. Ne znam zasto, ali helem nejse.

Zbog rijeci 'prezir'. Ljudi su reagovali sa iznenadjenjem, ja sam se licno osjetila i uvrijedjenom tvojim cudoredjem. Ali kad sam razmislila shvatila sam da sam u toku citanja teme, u stvari pocela brkati tebe sa Aid el-Karnijem ( cije su rijeci poput pjesme btw ). Te tvoje rijeci su me potsjetile da nam ti samo citiras knjigu, a tvoji stavovi nisu neophodno i samim tim identicni njegovim.

Pretpostavljam da prezires i sevdalinku npr ?

Citiraj:
Noci moje probjevene, znajte za naukom traganje
Od bogatstva sveg i crvenih deva ( izraz crvene dove oznacava veliko bogatstvo u arapskom jeziku ) draze mi je.
I svi moji nemiri da nejasnu stvar rijecim
Sladji su od pica najljepsa.
Sapat mojih pera po hartiji
Ljepsi je od svega sto sapucu asici.
Od zvuka defova i djevojacka pljeska
Drazi mi je sum prelistanih listova.
O ti sto na ovaj stupanj zelis dospjeti,
Znaj da palme se razlikuju po visini.
Zar me mislis prestici,
A ja nocima bdijem, dok usnu provodis ih ti."

Mislim da bi se ovo lako dalo otpjevati, i ne bih se iznenadila da to neko i ucini, zbog poeticnosti ovih rijeci.

Citiraj:
Moje je misljenje da muzika oplemenjuje-ovo se naravno ne odnosi na sund. Ona daje posebnu notu ljepote duhovnosti, jedne svojevrsne dusevne lakoce koja prija i tjesi.

Pa da, najljepsa muzika na prefinjeni nacin prenosi najuzvisenija ljudska osjecanja.

Citiraj:
bez da otvaram vaše linkove, i uz dužno i iskreno poštovanje prema stvaraocima i umjetnosti muzike, najduhovnije i trenutke najbliže Bogu, sam, ipak, osjetila i doživjela u tišini.. e sad i ovo treba shvatiti.. tišina u duhovnom smilsu ima jednu drugu boju i konotaciju od doslovne tišine kao kontrasta "zvuku". ... al to su zbilja neke stvari koje ne mogu opisivati riječima, i koje se isključivo dožive u nekim duhovnim sferama

To niko nigdje nije osporio.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 04:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2007, 06:18
O gospodo, ocito da ti ruzo japanska nisi procitala da sam napisao da je muzika u islamu zabranjena po konsenzusu islamskih ucenjaka prvih generacija, po Kur'anu i Sunnetu i to je stav cetiri priznata i najpoznatija mezheba u islamu. Dakle, cetiri pravne skole.

Tako da Aid el-Karni sto citira neke stihove u tome nema nista lose, zar ima ? Zar Poslanik islama Muhammed, s.a.v.s., isto tako nije volio poeziju i citiranje iste ? Zar ima nesto lose u tome ako se, naravno, sa time ne pretjeruje ? Nema nista lose, i Aid el-Karni tako i citira u svojoj knjizi, medjutim, isti autor ( Aid el-Karni ) ima stav prema muzici koji imam i ja, a to je da je muzika zabranjena u islamu.

Sto ? Potrazi dokaze i dokuci bit toga, a ja sam dokucio kao i mnogi pjesnici i pjevaci.

Ukucaj u google ili na youtube "Adem Ramadani", slavni albanski pjevac koji je ostavio muziku i sad pjeva samo pjesme bez muzike i u tome je i nasao smiraj.

Zamolio bih jos jednom da se ova tema postedi komentara. Hvala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 10:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Prebacio sam ove postove ovde sa one teme. Ovakav stav zaslužuje posebnu temu.

Zato je to tako sto Uzviseni Allah prezire muziku i Njegov Poslanik i sto su je oni zabranili. Uzviseni Allah je zabranio muziku u Kur'anu ( sura Lukman, 6. )

Da li bi nam naveo kako glase ajeti iz Kur'ana koji govore o tome?

Ovde si naveo Lukman 6, ako se ne varam to glasi:

"Ima ljudi koji kupuju priče za razonodu, da bi, ne znajući koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih čeka sramna kazna." (Kur'an 31,6)

To je Korkutov prevod. Da li si mislio na to?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 11:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Pa tako se ljudi navuku na razne religije i sekte. Prvo sve lijepo, tekstovi ,ponasanje, moral, ovo ,ono. A poslije moraju nositi pokrivac preko lica, da ne pominjem politiku sta rade na srednjem istoku, a sad zabranjuju i muziku. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 12:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Zašto muzika ne bi mogla da bude jedan od načina približavanja Bogu? Božanska harmonija sasvim lijepo može biti oslikana notama, glasom i muzičkim instrumentima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 14:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Blizzard je napisao:
Zašto muzika ne bi mogla da bude jedan od načina približavanja Bogu? Božanska harmonija sasvim lijepo može biti oslikana notama, glasom i muzičkim instrumentima.

Ja se najviše približim Bogu kad sam u stanju molitve.. ona dolazi iz jedne tačke moga bića koja niti ima veze s muzikom niti nema veze s muzikom. Što po logičkom principu implicira da je muzika tu irelevantna.

eto tako nekako :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 14:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Ne prezirem glas pjesme ( slavuja ), vec prezirem muziku koja je vjestacka, a ne prirodna, a glas slavuja je prirodan. Zato je to tako sto Uzviseni Allah prezire muziku i Njegov Poslanik i sto su je oni zabranili. Uzviseni Allah je zabranio muziku u Kur'anu ( sura Lukman, 6. ) i Poslanik u vjerodostojnim hadisima ( Buharija, i dr. ), kao i kompletna islamska ulema prvih generacija, ukljucujuci i cetiri priznata mezheba u islamu, hanefijski, safijski, malikijski i hanbelijski.

Znaci neslusas muziku ali gledas fudbal... Sad,da li vise nasilja i psovki ima na jednoj utakmici ili u jednoj ljubavnoj pjesmi?

На высокий берег на крутой.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 15:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Goa Trance, elektronska duhovna muzika :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 15:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
muzika po meni jeste povezana duhovnoscu u raznim vidovima,,,,
a ako se vec govori o duhovnoj muzici odlican primjer su vizantijske crkvene pjesme... tesko da mogu izazvati bilo kakvo stanje osim smirenja.. ali to je naravno individualno

a btw posto vidim oko cega je rasprava samo da primjetim da se meni ucinilo da hodza -pjeva- (svakako ne recituje) i cak ima i -razglas- :oops: onda mi ove stvari o -zabrani- muzike kod muslimana nisu bas jasne....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 16:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
XIX century je napisao:
Blizzard je napisao:

Ja se najviše približim Bogu kad sam u stanju molitve.. ona dolazi iz jedne tačke moga bića koja niti ima veze s muzikom niti nema veze s muzikom. Što po logičkom principu implicira da je muzika tu irelevantna.

eto tako nekako :-?

Naravno. Otkako je "U sutonu tihom" poceo pisati srceparajuce osjecajne price od tad je sve irelevantno. Na te price su nasjeli i oni koji su uradili ono u njujorku. I njima su obecali rajske poljane ako urade to sto su uradili. Mislis da su njima odmah rekli to cete morati uraditi. To je sistem kojim oni idu (ne kazem da je "U sutonu tihom" jedan od njih, nego govorim uopsteno o raznim religijama i religijskim organizacijama koje imaju ekstremne stavove), prikazuju ti Boga onakvim kakav zaista jest, onda pomalo skrecu i prema psihologiji ispiranja mozga covjek pocinje vjerovati da je sve istina ako je ono prvo bilo istina. To su radili u Sjevernoj koreji, tad je i nastao izraz "ispiranje mozga". Govorili su im sve istinu, zatim su im rekli je li tako i oni su rekli jest, kao so je i bilo. Da ne duzim, kasnije su im govorili (tim zarobljenim Amerikancima) da je komunizam dobar i oni su cak i pri povratku u ameriku tvrdili da je tako dok nisu izlijeceni od americkih psihologa. Tako je mozda i ovo. Jos malo pa ce "XIX vijek" nositi prekrivalo preko lica ako ovako nastavi :roll: . Ali ti si jos iz vijeka koji nije bio. Koji je ono vijek po arapskom kalendaru? XVI iliXVII?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]