banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 21:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 382 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 19:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jun 2005, 02:05
Damaskin je napisao:
Ама бара мала, а ајкула много...

Баш су фенси ови пропагатори свађа, раскола
односно ови "православни" што проповиједају
"спасење из фотеље"...
Не мораш више на Литургију, да се молиш,
постиш, трудиш, причешћујеш...

Сједнеш за комп и пљујеш по Цркви - спасење загарановано! :D :D :D

"istine Vere i morala, jedine su koje se ne mogu nikada menjati, i uvek iste moraju
ostajati (...) samovoljno odstupanje jedne Pomesne Crkve samo od jednog pravila, opshtepriznatog
i primljenog Vaseljenskom Crkvom, stavlja dotichnu crkvu u polozhaj raskolnichke zajednice,
i ona prestaje sobom predstavljati deo jedine Hristove Crkve."

Pravila Pravoslavne Crkve sa tumachenjima, Novi Sad 1885, prva knjiga, strana 436.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Okt 2007, 20:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Idi, begaj :lol: Pa ti si se od svih odelio, kako tebe tretiraju ta pravila?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 00:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja sam u Crkvi po svim kanonima! :angel13:

Nego, de nam reci kako ti je papa i hoce li neko iz tvoje biskupije, tj. unijatske eparhije, uskoro tamo na hodocasce? :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 10:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2006, 21:52
Vidusa je napisao:
Nego, de nam reci kako ti je papa i hoce li neko iz tvoje biskupije, tj. unijatske eparhije, uskoro tamo na hodocasce? :lol:

Čuo sam da iduće nedelje idu u Mariju Bistricu... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 11:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Vidusa je napisao:
Ja sam u Crkvi po svim kanonima! :angel13:

Хоћеш и ти да идеш, па да се огребеш за бесплатан превоз :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 12:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
imam jedno pitanje, pravoslavlje vs katoličanstvo.. ne da mi se otvarati nova tema, a mislim da je ova odgovarajuća da postavim pitanje

kad sam bila u engleskoj upoznala sam neke Grke, pitala sam ih jesu li pravoslavci, kažu da jesu.. Onda sam pitala jel Božić slave 7.januara, a oni kažu: ne, 25.decembra... i to više njih je reklo, koje sam zasebno upoznala.. ja nisam dobro upućena u teološku teoriju, pa molim objašnjenje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 15:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
kad sam bila u engleskoj upoznala sam neke Grke, pitala sam ih jesu li pravoslavci, kažu da jesu.. Onda sam pitala jel Božić slave 7.januara, a oni kažu: ne, 25.decembra... i to više njih je reklo, koje sam zasebno upoznala.. ja nisam dobro upućena u teološku teoriju, pa molim objašnjenje?

Neke pravoslavne crkve ravnaju se po starom, a neke po novom kalendaru.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 15:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Blizzard je napisao:
XIX century je napisao:

tako sam i mislila.. jel isto slučaj s ukrajinskom crkvom, imam prijateljicu ukrajinku, ona mi kaže da oni slave kako vjetar duva, neke praznike isto kad i katolici, a neke kad srbi pravoslavci :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 15:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
tako sam i mislila.. jel isto slučaj s ukrajinskom crkvom, imam prijateljicu ukrajinku, ona mi kaže da oni slave kako vjetar duva, neke praznike isto kad i katolici, a neke kad srbi pravoslavci :-?

Kod njih je prava papazjanija. Dio Ukrajinaca su grkokatolici (dakle, održali su sve pravoslavne običaje i tumačenja, ali priznaju vrhovnu vjersku vlast pape i Rima), a dio su pravoslavci. I tako se vijekovima koškaju međusobno, natežu se ko je u pravu a ko ne, a svi zajedno vole dobro da popiju i da se potuku. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2007, 21:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
Blizzard je napisao:
XIX century je napisao:

Тачно и увек заједно славе Вакрс!
Али видуши је важнији календар од Саборности!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 17:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:P

Poslednji put menjao Vidusa dana 15 Okt 2007, 18:02, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 17:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Car Dusan je napisao:
Blizzard je napisao:
XIX century je napisao:

Тачно и увек заједно славе Вакрс!Али видуши је важнији календар од Саборности!

Vjerujes li ti da postoji Crkva i na nebu i da je glava zemaljske Crkve gore? Sta je sa sabornoscu sa Nebeskom Crkvom? Da nisu oni gre presli na papin kalendar? :lol:

Zajedno slave vaskrs? Tako je, care! I u punom liturgijskom jedinstvu su sa Fincima koji Vaskrs slave po papinom kalendaru. A pavila Vaseljensih sabora kazu i zapovijedise: ANATEMA SVIMA KOJI TAKO URADE!

Nedavno je beogradski svetac patrijarh Pavle slavio dva Bozica: jedan sa Grcima po papskom kalendau i potom i jedan sa Srbima po crkvenom kalendaru! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vidis li gdje se nalazite i na sto ste spali: u otpadiju! Otvori oci pred istinom, mani se obmana da je sve kako treba. Varas sa sebe.

Slika

Evo ti karta letenja ka dnu:
http://www.gazimestan.com/forum/viewtopic.php?t=1285

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2007, 23:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Što je ovaj Viduša ovoliko naelektrisan? Nije baš izgleda sa njim sve u dure. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2007, 13:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Moderatori pokusavaju da me isprovociraju radi banovanja. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2007, 15:37 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2007, 02:21
Не дај се брате, неће им успети :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2007, 21:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2006, 23:11
XIX century je napisao:
Što je ovaj Viduša ovoliko naelektrisan? Nije baš izgleda sa njim sve u dure. :-?

Тачно тако, видиш у Православној Цркви се појавила једна секта зурлота (они себе воле да зову "зилотима"). Они се видиш боре за стари календар у старокалендарској СПЦ, мош мислит онда како су паметни. И нападају Владике СПЦ што је равно расколу и јереси. Значи они су расколници можда чак и јеретици, по Православној дефиницији.
То су ти видуша и есфигмен

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ИЗ МЕРТВИХ СМЕРТИЈУ СМЕРТ ПОПРАВ И СУШЧИМ ВО ГРОБЈЕХ ЖИВОТ ДАРОВАВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2007, 23:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

:drinking:

Poslednji put menjao Vidusa dana 23 Okt 2007, 23:05, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2007, 23:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Car Dusan je napisao:
XIX century je napisao:

Тачно тако, видиш у Православној Цркви се појавила једна секта зурлота (они себе воле да зову "зилотима"). Они се видиш боре за стари календар у старокалендарској СПЦ, мош мислит онда како су паметни. И нападају Владике СПЦ што је равно расколу и јереси. Значи они су расколници можда чак и јеретици, по Православној дефиницији.
То су ти видуша и есфигмен

Tacno tako, vidis u Pravoslavnoj crkvi pojavila se jedna sekta svejeresekumenci (oni sebe vise vole da zovu "zajednicari ljubavi").
Oni se vidis bore da promijenu kalendar u starokalendarskoj SPC, mos misliti kako su onda pametni. Pa uce da je dusa smrtna, hoce da mijenjaju Liturgiju, da izbace csne dveri, da izbace ikonostase, govor i pokazuju da Pravoslavna Crkva nije Jedna, sveta saborna i apostolska Crkve, nego su to sve crkve zajedno, mole se sa svim sektama i jeresima... Pljujem ja i na takve vladike i na takve vjernike koji zele ime Pravoslavlja ukrasti za svoju satansku sektu.. :drinking:

Pozdrav bratu Esfigmenu!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2007, 23:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2006, 21:46
Vidusa ja ti se po prvi put obracam.

Uopste me ne zanima koju pamet prosipas po ovim stranicama i najvise mi licis na one likove koje zovu u emisiju "Na rubu znanosti".

Ko zna,mozda si i ti neki buduci internacionalni hit autor npr."Svici s Mrtvog Ekrana","Vanzemaljci u Cupriji 1880-1919","Prava istina o Apokrifnom Kupusu","Ja i mistrija","Majn Kramp" itd.

Vidim da zivis u Kanadi i baljezgas o stvarima sa daljine a sebe si zbrinuo.Ne vidim ni tracak ljubavi u tvom pravednistvu a zaista ne mogu raspravljati sa tako rigidnom osobom.Steta te energije koju trosis.

Imas ovdje kolega.Dodji i sa Osmanagicem proucavaj piramide,operacije na srcu u starim civilizacijama i srpske vampire krajputase...

Znam da ces se na ovo nasmijati sa tvog panteona ali morao sam reci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2007, 22:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Priznaju li si uzajamno katolici i pravoslavci sakramente?

Čitatelj sam Glasa Koncila od prvoga broja do danas pa vas molim da mi odgovorite na dva pitanja. Prvo: Da li Katolička Crkva priznaje sakramente pravoslavne Crkve? Drugo: Da li pravoslavne Crkve priznaju sakramente Katoličke Crkve? Imaju li isti službeni stav prema katoličkim sakramentima Ruska, Bugarska, Rumunjska, Srpska i Grčka Pravoslavna Crkva? Ima li izuzetaka?

Miko iz Zagreba

Katolička Crkva uči da su svi sakramenti koji se zakonito slave u pravoslavnim Crkvama valjani te ih stoga i priznaje. U službenom katoličko-pravoslavnom teološkom dijalogu dosad nije nikad izašlo na vidjelo da bi ikoja autokefalna pravoslavna Crkva osporavala Katoličkoj Crkvi valjanost ikojega sakramenta.

Dakle, nema objektivnoga teološkoga razloga da si Katolička Crkva i pravoslavne Crkve ne bi uzajamno priznavale valjanost sakramenata. Postoje, što je i razumljivo, određene razlike u disciplini i načinu slavljenja sakramenata, no te razlike nisu tolike da bi mogle dovesti u pitanje uzajamno načelno priznavanje valjanosti sakramenata.

U praksi su ipak zabilježena određena osporavanja, no ni to ne može dovesti u pitanje načelni stav o priznavanju.

Izvor:
http://www.glas-koncila.hr/portal.html? ... 9&act=show

Ovakp kaze jedan svetosavski pravoslavac: hvala Bogu sto nisam u toj "SPC" koja priznaje antihriste kao Crkvu! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Poslednji put menjao Vidusa dana 26 Okt 2007, 23:00, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 382 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]