Radi jasnijeg sagledavanja savremenih zbivanja pojma jeresi ekumenizma u dasnjem hriscanstvu, tj. u Pravoslavlju, potrebno je znati kaone (pravila, zapovijesti) po kojima treba da se vaga da li smo u vremenu poslusanja ili u vremenu otpadnistva od Crkve. Da bismo imali po cemu da se ravnamo i kao mjerilo stvarog danasnjeg stanja evo dio teksta Arhijerjske zakletve koju novorukopolozeni arhijereji polazu sa desnicom na Svetom Jevandjelju:
"Obecavam da cu cuvati kanone Svetih Apostola i sedam Vaseljenskih i pravoslavnih pomjesnih Sabora, koji su uzakonjeni na ucenje pravih zapovijedi (...) tvrdo i nenarusivo do kraja mog zivota; i sve sto oni primise i ja primam, a sto oni odbacise i ja odbacijem (...) Prestupim li ista od ovog obecanog ili se nadjem protivan Bozanstvenim pravilima (...) tada neka smjesta budem lisen svojeg cina i vlasti, bez bilo kakvog odgovora ili rijeci, i neka budem tudj nebeskog dara, koji mi je na rukopolozenju dat Duhom Svetim."
Obrati paznju, TVRTKO, na ove rijeci:" ... Prestupim li ista od ovog obecanog ili se nadjem protivan Bozanstvenim pravilima (...) tada neka smjesta budem lisen svojeg cina i vlasti, bez bilo kakvog odgovora ili rijeci,
i neka budem tudj nebeskog dara, koji mi je na rukopolozenju dat Duhom Svetim."
Oni sve prestupise: dogmate, kanone, svo Sveto Predanje Svetih otaca ekumenizma radi. I ti to znas i vidis, i svi znaju i svi vide koji oci imaju.
Sta mislis, junace, sta se podrazumijeva pod
nebeskim darom?
To je Bozija blagodat, junace!