banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 17:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 173 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2007, 18:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
jel autor ove knjige "svešteno lice" ili kako se to već u islamu zove, teolog? I da li je knjiga doslovan prepirs iz kur'ana ili samo izvodi(citati,fragmenti) sa tumačenjima?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2007, 19:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
...

Poslednji put menjao jellyfish dana 07 Okt 2007, 21:53, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 04:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2007, 06:18
vim je napisao:
Naravno, tekstovi su odlicni. Tako pocinje, lijepe slike, tekstovi itd. Ali praksa u arapskim zemljama ne pokazuje takvu religiju. Oduzimanje ljudskih sloboda, kaznjavanje najtezim kaznama za najmanje gluposti kao sto je ne nosenje vela preko lica ili koristenja interneta, ratovi, to je praksa. Slicno kao i sa vecinom drugih religija.

Nazalost, da ( izuzev je internet gdje niko to i ne pomislja da brani, vec je problem u ne drzanju vjere-islama ).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 04:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
jel autor ove knjige "sve¹teno lice" ili kako se to veæ u islamu zove, teolog? I da li je knjiga doslovan prepirs iz kur'ana ili samo izvodi(citati,fragmenti) sa tumaèenjima?

Aid el-Karni je islamski ucenjak. Nije neki poznati veliki islamski ucenjak, ali ima mnogo dobrih djela koja je napisao i aktivan je u objasnjavanju ljudima Bozije vjere, islama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 04:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

NAMAZ, NAMAZ...

Slika

"O vjernici, trazite sebi pomoci u strpljivosti i obavljanju molitve! Allah je doista na strani strpljivih." ( El-Bekare, 153. )

Kada te zebnje okruze, tuge okuju i brige ophrvu, odmah klanjaj, molitvu obavi. Tvoja dusa ce ozivjeti i smiraj dobiti. Doista je namaz spas, uz Allahovu pomoc, od svih briga i zalosti. Namaz je utociste od svake nesrece.

Kada bi ga nesto brinulo, Poslanik, 'alejhi-s-selatu ve selam, kazao bi: "O Bilale, odmori nas namazom." Namaz je bio Poslanikova najdraza stvar, najveca sreca i razonoda.

Ako razmislimo o zivotima odabranih ljudi i prvaka ovog ummeta, vidjet cemo kako su oni u teskim situacijama i velikim tjeskobama hrlili namazu, obavljajuci ga skruseno i predano. Namaz im je vracao snagu, volju i zelju da nastave svoj plemeniti put.

Salatul-havf ( namaz u strahu ) propisan je da se ljudima vrati mir i prisebnost u trenucima straha, kada se crni oblaci nadviju nad sudbinom. Nakon toga oni bi se hrabro suprostavljali ostricama sablji i odvazno izlazili na megdan. Ovo nam kazuje da je skrusen namaz najbolji smiraj i lijek za duse.

Slika

Sadasnje generacije, koje se gube i nestaju u brojnim dusevnim bolestima, trebaju se upoznati s dzamijom, svojim celom poljubiti tle, sedzdu uciniti, kako bi svoga Gospodara zadovoljili. Samo ce se tako njihove duse spasit ove bolne patnje. U suprotnom, suze ce i dalje brazdati njihova lica, tuga ce razarati njihove zivce i svijest. Jedina snaga koja im moze priskrbiti mir u sugurnost jeste namaz.

Najveca blagodat pored dnevnih namaza - ako istini promislimo - jeste oprost grijeha i uzdizanje naseg stupnja kod Allaha. Pored ovog, namaz je najbolji lijek za nase probleme i bolesti. On u nase vene unosi istancane vrijednosti istinskog uvjerenja - jekina, i nase srce ispunjava zadovoljstvom. Oni koji izbjegavaju dzamije i ne obavljaju namaz samo lutaju od tegobe do tegobe, iz jedne tuge prelaze u drugu, poslije jedne nesrece padaju u drugu.

"A onima koji ne vjeruju - propast njima! On nece djela njihova prihvatiti." ( Muhammed, 8. Kur'an. )

Poslednji put menjao U-sutonu-tihom dana 07 Okt 2007, 04:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 04:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

NAMA JE DOVOLJAN SAMO ALLAH, DIVAN LI JE ON ZASTITNIK

Slika

Samo se na Allaha oslanjamo. Njemu se sve stvari vracaju. Potpuno smo uvjereni u Njegovo obecanje, zadovoljni Njegovim odredjenjem. O Njemu najljepse misli imamo, spas samo od Njega ocekujemo. Covjekovo oslanjanje na Gospodara u svakoj situaciji, uvjerenost u dobar zavrsetak, jedna je od najljepsih osobina vjernika i jedan od najuzvisenijih plodova vjerovanja. Sa ovim osjecajem vjernik je uvijek svjestan da ima Zastitnika, nekoga ko se brine o njemu, ko ga podupire, pomaze i bodri.

Kada je Ibrahim, 'alejhi-s-selam, bacen u vatru, kazao je: "Dovoljan mi je samo Allah, divan li je On zastitnik!" Zbog tog njegovog cina Allah je vatru ucinio hladnom i spasom. Kada su se Poslanik Muhammed, 'alejhi-s-selatu ve selam, i njegovi ashabi suocili sa mnogobrojnijom, opremljenijom i jacom vojskom nevjernika, svi su povikali:

"'Dovoljan je nama Allah i divan je On Gospodar!' I oni su se povratili obasuti Allahovim blagodatima i obiljem, nikakvo ih zlo nije zadesilo, i postigli su da Allah bude njima zadovoljan, a Allah je neizmjerno dobar." ( Alu Imran, 173, 174 ).

Sam covjek ne moze se nositi i boriti protiv dogadjaja, suprostavljati se i rastjerati tamu, jer je on slabo i nemocno stvorenje. To se moze promijeniti jedino kad se osloni na svog Gospodara, uvjeren da je On njegov zastitnik i kada sve povjeri Allahu. Znaj da tajna uspjeha ubogog i nemocnog roba na cija su se pleca svalile sve tegobe i nesrece lezi u kur'anskim rijecima: "Neka se zato vjernici samo u Allaha pouzdaju!" ( Alu Imran, 122. )

Onaj koji sebi dobro zeli neka se osloni na Silnog, Mocnog, Gospodara Koji sve posjeduje. To ce ga izbaviti od nesrece i spasiti od ocaja. Stoga, neka tvoja krilatica bude: "Dovoljan mi je samo Allah, divan li je On zastitnik." Ako budes oskudan u imetku, ako zapadnes u dugove i snadju te svakojake nesrece, reci: "Dovoljan mi je samo Allah, divan li je On zastitnik."

Ako strahujes od neprijatelja, ako te nepravednik napadne i nesreca pokori, uzvikni: "Dovoljan mi je samo Allah, divan li je On zastitnik."

"A tebi je Gospodar tvoj dovoljan kao vodic i kao pomagac!" ( El-Furkan, 31. )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 21:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

RECI: "PUTUJTE PO ZEMLJI"

Slika

Putovanje po svijetu, istrazivanje planete Zemlje i bjezanje iz samoce i povucenosti jeste lijek koji ispunjava grudi i rastire tmine, tugu i brige. Pogledaj u knjigama kosmosa koja stoji otvorena pred tobom, pa ces vidjeti kako pera moci i odredjenja ispisuju po njenim stranicama prelijepe ajete. Spazit ces vrtove krasotne i skladne perivoje pune ljepote i sjaja. Izidji iz svoje kuce i duboko promisli o onome sto te okruzuje, sto je ispred i iza tebe. Popni se na goru, posjeti ravnice, zaviri u krosnje drveta, napij se bistre vode, pomirisi cvijetove jasmina. Tako ce tvoja dusa osjetiti iskonsku i istinsku slobodu poput slavuja koji se svojom zanosnom pjesmom gubi leteci prostranstvima svemira. Izadji iz kuce, skidaj koprenu crnu s ociju svojih i zaputi se beskrajnim prostranstvima Allahovim, slaveci i hvaleci ime Njegovo.

Povlacenje u skucene sobe, predavanje zlokobnoj tisini, uspjesan je put do propasti. Tvoja soba nije cio svijet, niti si ti sve covjecanstvo. Zasto, onda, da se predajes tamnicama tuge ? Neka tvoje tijelo i dusa povicu: "Krecite u boj, bili slabi ili snazni!" ( Et-Tevba, 41. ) Stoga, uci i promisljaj o Kur'anu kraj potoka i vrtova, ispod stabala na kojima ptice pjevuse pjesme ljubavi i kraj vode koja nosi gorska kazivanja.

Doista je odmor u prostranstvima Zemlje blagodat koju preporucuju i doktori onima koji su zapali u dusevne tegobe, koji osjecaju tjeskobu. Stoga, brate, krenimo, putujmo, radujuci se i pomno razmisljajuci.

" U stvaranju nebesa i Zemlje i u izmjeni noci i dana jesu, zaista, znamenja za razumom obdarene, za one koji i stojeci i sjedeci i lezeci Allaha spominju i o stvaranju nebesa i Zemlje razmisljaju. 'Gospodaru nas, Ti nisi ovo uzalud stvori; hvaljen Ti budi i sacuvaj nas patnje u Vatri!'" ( Alu Imran, 191. )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 21:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

...

Poslednji put menjao jellyfish dana 07 Okt 2007, 21:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 21:42 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

A kakve to ima veze sa islamom ?

Mislim da ti bas nisu namjere dobre.

Islam nema nista sa bombaskim napadima kao sto nema ni krscanstvo/hriscanstvo sa terorom i terorizmom Putina u Ceceniji, napadima na Irak i Afganistan, zaklinjanje u Bibliju i govor da mu je Bog naredio da napadne Irak ili Afganistan, i bla bla bla.

Zato, tema politike postoji, a ovu temu zaobidjimo time.

Zamolio bih moderatora da ova dva komentara koja nemaju veze sa temom izbrise.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 21:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nema potrebe da moderator brise. Izbrisacu sam. Nisam mislio nista lose. Izvinjavam se na smetnji. Veliki pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 05:29 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

STRPLJENJE JE BLAGO

Slika

Odora strpljivosti i a krasi samo odabrane i istaknute vjernike. Oni se nedacama suprostavljaju otvoreno, cvrstim htijenjem i odlucnoscu. Stoga, ako ti i ja, brate, nismo strpljivi, sta nam je ciniti ?!

Ima li kakvo drugo rjesenje za nas osim strpljenja ? Znas li kakvu drugu opskrbu osim njega ?

Zivot jednog od velikana naseg ummeta bio je pozornica na kojoj su se stalno smjenjivale tegobe i megdan koji su samo pohodile nesrece. Kad god bi se jedne muke rijesio, dolazile bi druge, jos teze i bolnije. No, strpljenje je bilo njegovo oruzje, a njegov stit pouzdanje u Allaha.

Tako postupaju plemeniti ljudi. Bore se protiv nesrece, sve nedace pobjedjuju i prepreke savladavaju.

Jedna grupa ashaba otisla je kod Ebu Bekra, radijallahu 'anhu, koji je bio jako bolestan.

"Hoces li da pozovemo ljekara ?", kazali su.
"Ne, vec me je obisao."
"Pa sta ti je rekao ?"
"Kazao je: 'Ja cinim ono sto zelim.'" ( ovim je Ebu Bekr aludirao na Allaha, dz.s., Koji se ovako opisuje u suri El-Burudz, Kur'an. )

Zato budi strpljiv, u tome te Allah pomaze. Budi strpljiv, strpljenje je uze do spasa, bajrak koji dobru vodi. Strpljenje donosi nagradu, zbog toga se grijesi potiru. Stoga, budi strpljiv kad naidju teska vremena i oluje nedaca nasrnu na tebe. Pomoc dolazi samo nakon strpljivosti, izlaz nakon muke, a olaksanje poslije tegobe.

Procitao sam mnoge biografije velikih ljudi koji su zivjeli prije nas. Bio sam zapanjen i impresioniran koliko su oni bili strpljivi i koliko su muka podnijeli. Tegobe su im stalno visile nad glavom i neprestano ih pogadjale, poput kapi hladne vode. No, oni su sve to stoicki podnosili, kao divovi na putu istine. Na kraju, sta su nesrece nego prolazni trenuci, nakon kojih ce svaki nesretnik ugledati svijetlo spasa i osjetiti slast pobjede. Neki od ovih velikana nisu se zadovoljili samo strpljenjem, nego su prkosili svim nedacama i na kraju ih savladavali.

Poslednji put menjao U-sutonu-tihom dana 08 Okt 2007, 13:15, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 10:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zadnji tekst, predivan. Samo ja znam koliko puta sam u životu nadrljala zbog nestrpljenja i brzopletosti. A to je obično povezano sa nevjerom, ili manjkom vjere, upravo tačno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 11:52 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Es-Selamu 'alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Slika

Riječi selama nisu obične riječi, niti su jednostavno izgovorena fraza koju naš jezik šalje nečijem čulu sluha. Naprotiv, one su sistem međuljudskih veza, tvornica harmonije i međuljudskog razumjevanja. Selam su riječi koje je Allah dao na Zemlji da nose uzvišenja značenja i visoke ciljeve. One su slogan prijateljstva, znak prisnosti, svjedok ljubavi, početne riječi pri upoznavanju...
Ovim riječima se anulira ljudska okrutnost, podstiče smiraj od bojaznosti putnika nepoznanika...
Njima se nagovještavaju dobra djela i uspjesi. Selamom se trenira skromnost duše i njima se iskazuje poštovanje prema drugom.

Dr. Selman b. Fehd El-Awde

Ovo je u vezi selama - islamskog pozdrava. Selam znaci na nas jezik 'mir', tako se svi muslimani u svijetu pozdravljaju bez obzira kojoj naciji ili rasi ili podrucju pripadali, isti im je pozdrav i nacin klanjanja, tako da se razumiju i srca im se priblizavaju kad se susretnu dva covjeka razlicitih nacija koji se ne razumiju, medjutim, kad nazovu jedan drugome selam 'Es-Selamu 'alejkum' - 'Mir Boziji sa tobom', njihova srca osjecaju vecu sigurnost i toplinu duse jednog prema drugome. Ovaj pozdrav inace potice iz Dzenneta ( Raja ). Rako kada naidje putnik, namjernik nekim nepoznatim putem, naricito na prostorima gdje su pustinje ili zabaceni krajevi, te se boji za svoj zivot i mozda imetak/trgovinu i sl., i svako ko mu naidje u susret od njega se na jedan nacin plasi, ali kad mu doticni nazove selam, on ostaje siguran i sigurniji jer selam kao pozdrav je propisan vjernicima i vidjet ces ih kako najvise taj pozdrav izgovaraju i danju i nocu.

Napomena: Ovaj dio ne pripada knjizi "NE TUGUJ".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 11:57 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

NISU SVI PROBLEMI OVOG SVIJETA TVOJI PROBLEMI

Slika

Postoji jedna vrsta ljudi koji se zamaraju bjelostvjetskim problemima. I kad su na postelji, oni bi da organizuju svijet i prilike na njemu, iako to ne mogu uciniti. Oni se jednostavno gube u silnim dogadjajima koji ih okruzuju. Ljuti su kad dodje do poskupljenja u drzavi. Mrzovoljni su kad nema kise. Galame kad valuta u njihovoj drzavi devalvira. Takvi su ljudi u neprestanom nemiru i tjeskobi. ' I misle da je svaki povik protiv njih. ' ( EL-MUnafikun, 4. )

Stoga te, brate, savjetujem da se ne uzrujavas zbog svih problema na zemlji. Pusti da se neke stvari jednostavno dese, a da se ti oko toga ne brines i da jednostavno o tome ne razmisljas. Kod nekih ljudi srce je poput spuzve, ono upija sve glasine i uzbunjujuce vijesti, uzemirava se zbog sitnica, strepi od svakojakih prica i uzbudjuje se zbog svake stvari. Ovakvo srce moze u potpunosti slomiti svoga vlasnika i upropastiti mu zivot.

Ljudi koji imaju zdrav stav prema zivotu i koji istinu slijede koriste se poukama i savjetima, sto im povecava iman. S druge strane, razni dogadjaji i desavanja samo gomilaju zebnj kod nervoznih i naivnih osoba. SStoga, hrabro srce najkorisnije je u borbi protiv nedaca i stresnih situacija. Neustrasiva i smjela osoba postojana je, nepokolebljiva, cvrstog jekina, sirokogrudna, smirena i stalozena, dok kukavica nekoliko puta na dan 'umre' zbog raznih iscekivanja, strahovanja, briga i iluzija. AKo zelis miran zivot, suoci se sa stvarnoscu hrabro i hladno, neka te nikako ne obmane oni koji cvrsto ne vjeruju i neka te ne muci to sto oni spletkare. Ti budi cvrsci od dogadjaja, mocniji od oluja i kriza i jaci od svih pritisaka. Tesko onima cija su srca slaba i nemirna, njih svaki dan plasi. ' I naci ces ih, sigurno, da vise zude za zivotom od svih ostalih ljudi. ' ( l-Bekare, 96. ) 'A odvazni su vjernici u Allahovoj zastiti i u Njegov obecanje sigurni. '... pa je Allah spustio smirenost na njih. ' ( El-Feth, 18. )

Poslednji put menjao U-sutonu-tihom dana 08 Okt 2007, 13:31, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 12:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

šta znači "bajram" u prevodu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 13:10 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
¹ta znaèi "bajram" u prevodu?

Koliko mi je poznato Bajram je rijec turska, sto oznacava islamski-muslimanski blagdan. Dok na arapskom 'bajram' se kaze "Id" a na engleskom i arapskom bi se ovako pisalo "Eid", dok se na bosanskom cita kao "Id". Postoji ramazanski bajram i kurbanski ili hadzinski bajram, na arapskom Eid-ul-Adha i Eid-ul-Fitr.

Mozda te je ova recenica zbunila koja se nalazi pod naslovom "strpljenje je blago" - " Zato budi strpljiv, u tome te Allah pomaze. Budi strpljiv, strpljenje je uze do spasa, bajrak koji dobru vodi. "

Naime, ovdje je doslo do grijeske prilikom prekucavanja od moje strane, jer treba umjesto bajram da bude rijeci bajraK, pa sam ispravio. Izvinjajem se i hvala na napomeni, jer jedno slovo u rijeci izmijeni znacenje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 15:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jeste, upravo ta rečenica nosila riječ 'bajram' al to je dakle bila greška u kucanju. .to me navelo da pomislim da ima neko značenje morfološko.. kao što Božić dolazi od korijena Bog itd.. hvala u svakom slučaju

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2007, 05:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

NEKA TE NE SLOME BEZNAČAJNE STVARI

Slika

Koliko li je samo ljudi koji se brinu zbog banalnih i beznacajnih stvari!!!

Pogledaj samo licimjere. Kako su bijedne njihove brige, kruti njihovi osjecaji !? Ovo su njihove rijeci: 'Ne krecite u boj po vrucini.' ( Et-Tevba, 81. ) ' Oslobodi me i ne dovodi me u iskusenje. ' ( Et-Tevba, 49. ) 'Kuce su nase nezasticene.' ( El-Ahzab, 13. ) ' Bojimo se da nas kakva nevolja ne zadesi. ' ( El-Maide, 51. ) 'Allah i Poslanik su nas samo obmanjivali kad su nam obecavali!' ( El-Ahzab, 12. )

Kako li su samo bijedne i podle njihove isprike! Kako li su samo nesretne njihove duse!

Oni se najvise brinu za svoj stomak, ima li stagod u tanjiru, kakve su njihove kuce, imaju li dvorce. Njihovi se pogledi nikad nisu zaputili u visine, u nebo puno uzviseni ciljeva. Oni svoje oci nikad nisu prema zvijezdama svijetlim usmjerili. Njihova briga govori o stupnju njihove ucenosti koji ne seze dalje od jahalice, odjece, obuce i kuce. Vecina ljudi danju i nocu brine se zbog nesuglasica s muzem, zenom, sinom, rodjakom. A sve to zbog nekog ruznog traca ili pak nebitne stvari. Ovo su njihove istinske patnje i tegobe. Oni nemaju nekih visokih ambicija kojima bi se predali, nemaju uzviseni ciljeva koji bi im ispunili njihovo vrijeme. Takvi ljudi govore: 'Kad u posudi nestane vode, ispuni je hava, zrak.' Upravo to bi trebao biti razlog da razmislimo o situaciji ili stvari koja nas zabrinjava i muci. Trebamo se upitati da li je ona toliko vazna da nam oduzima vrijeme, trud, misli, mir, zivce i zivot. Ako se predajemo beznacajnim stvarima, nasa trgovina s vremenom stetna je i beskorisna. To je, ustvari, velika propast. Psiholozi kazu: 'U svemu imaj razumnu granicu.' Stoga, vjeruj u istinitost ovih Bozijih rijeci: ' Allah je svemu vec rok i mjeru odredio.' ( Et-Talak, 3. ) Zato svaku situaciju i problem razumno procjeni, daj im pravu mjeru i vrijednost. S druge strane, budi jako oprezan i kloni se pretjerivanje i nasilja, zuluma.

Sjeti se samo dobrih ashaba cija je najveca briga bila da dodnu prisegu pod drvetm, te su zbog toga stekli Allahovo zadovoljstvo. Medju njima bio je jedan covjek kome je preca bila deva, te je zbog nje zakasnio, te postao omrzen i prezren.

Zato, brate, ne obaziri se na beznacajne stvari i ne posvecuj im se. Samo ces se tako rijesiti briga i vratiti ce ti se sreca i veselje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2007, 05:52 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

BUDI ZADOVOLJAN ONIM STO TI JE ALLAH PROPISAO, BIT CES NAJBOGATIJI COVJEK

Slika

Ako se osvrnes na ono sto smo ranije kazali, shvatit ces poruku ovoga naslova. No, sada cu malo vise o tome govoriti kako bi nam bilo jasnije. Najvaznija stvar jeste da budes zadovoljan onim sto ti je Allah propisao od imetka, tijela, izgleda, djece, kuce i sposobnosti. To je logika Kur'ana. Ono sto ti dajem uzmi i zahvalan budi! ( El-E'araf, 144. ) Vecina uleme vrlih predhodnika kao i ljudi iz prvih generacija nije posjedovala veliki imetak i mnogi od njih bili su siromasni. Oni nisu imali velelepne dvorove, najbolje jahalice i odore. No, uprkos tome, ostavili su veliki trag u svom zivotu, sebe i druge cinili su sretnim. To je zato sto su imali ispravno razmisljanje o dobru kojim ih je Allah pocastio, te su imali bericet u godinama, vremenu i onome sto su cinili. Nasuprot ove blagoslovljene generacije ljudi, mi danas imamo milione drugih koji imaju mnogo novca, imetka, djece i ostalih blagodati, ali im je sve to uzrok nesrece i brige jer su se udaljili od prirodnog puta koji vodi Istini. Ovo je jasan dokaz da stvari ne predstavljaju sve u zivotu. Osvrni se samo na one koji su stekli svjetske diplome iz raznih nauka, ali se guse u nedacama, ne razumiju zivot i ne utjecu na njega. Nasuprot njima, drugi ljudi koji nemaju neko veliko znanje prave cuda, svekoliko koriste sebi i drugima, cine boljim stanje i vrijeme u kojem se nalaze.

Ako zelis osjetiti istinsku srecu, budi zadovoljan svojim izgledom koji ti je podario Uzviseni. Budi zadovoljan stanjem u porodici, svojim glasom, pameti i zaradom. Neki izuzetno pobozni ljudi idu i dalje od ovoga i govore kako treba biti zadovoljan i sa manje nego sto imamo i sa losijim stanjem od onoga u kome se nalazimo.

Sada cemo spomenuti neke svijetle primjere ljudi koji su u potpunosti zanemarili svoje dunjalucke uzitke:

Ata ibn Rebbah, najpoznatiji ucenjak svog doba, bio je crni rob, prckastog nosa, paralizovan i bez kose;

El-Ahnef ibn Kajs, najdarezljiviji Arap ikada, bio je mrsav, poguren, hrom i nemocan;

El-Eames, jedan od najboljih strucnjaka za Hadis na svijetu, bio je potomak robova, jako slabog vida, ubogi siromah, poderane odjece, oskudnog izgleda i doma.

No, medju samim poslanicima i vjerovjesnicima, neka je na njih Boziji blagoslov i mir, naci cemo one koji su bili pastiri, Davud, alejhi-selam, bio je kovac, Zekerija, alejhi-s-selam, stolar, Idris, a.s., krojac, a oni su najbolji i najodabraniji ljudi.

Stoga, budi zadovoljan svojim izgledom, sposobnostima, dobrim djelima, odgojem i ne zalosti se ako ti nedostaje ljepote i imetka. Zadovolji se onim sto ti je Allah propisao.

Mi im dajemo sve sto im je potrebno za zivot na ovom svijetu. ( Ez-Zuhruf, 32. )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Okt 2007, 20:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

SJETI SE DZENNETA, CIJA SU PROSTRANSTVA POPUT NEBESA I ZEMLJE

Slika

Ako nekad u ovoj prolaznoj kuci ( dunjaluku ) ogladnis, zapadnes u siromastvo, obolis, ako te ponize, zulum ti ucine i ako se tuge na tebe okome, sjeti se Dzenneta. Ako to uvjerenje budes u sebi cvrsto nosio i za taj cilj radio, tvoji porazi postat ce pobjede a gubici nagrade. Najumniji ljudi jesu oni koji rade za onaj svijet, ahiret, jer je on bolji i vjecan je. Najgluplji su oni koji ovaj svijet smatraju svojim smirajem, domom i utocistem svih zelja. Oni najvise strahuju kad nastupe tegobni dani i najvise se kaju kad se dese nesrece, jer za njih postoji samo ovaj bijedni i prolazni zivot. Oni znaju samo za ovaj prolazni dom, samo za njega rade i ne misle o nicemu drugom. Zato ne zele da im ista pomuti srecu i veselje. Kada bi samo mogli skinuti cadore sa srca svojih i koprene neznanja s ocaja, osigurali bi sebi dom vjecni sa svim blagodatima, biserjem i palacama u njemu. Culi bi i zapanjeni bili glasom istinske objave. Tako mi Allaha, to je dom i vjecno konaciste o kojem se treba brinuti, kojem treba stremiti i za njega raditi.

Slika

Da li smo se ikad duboko nadnijeli nad opise stanovnika Dzenneta. Za njih nema tuge, bolesti i smrti. Oni su zauvijek mladi, u vjecito sjajnim odijelima, u odajama kroz cije se zidove vidi. U Dzennetu je ono sto oko nije vidjelo, uho nije culo i sto um ljudski nije mogao zamisliti. Konjanik ce u njemu putovati izmedju dva drveta stotinu godina. Satori ce biti dugi sedamdeset milja. U Dzennetu su rijeke prekrasne, dvori zlatni, plodovi na dohvatu. U njemu su izvor-vode koje teku, divani skupocjeni, i pehari postavljeni i cilimi rasireni. Tamo je radost potpuna, sreca istinska. To je stjeciste i utociste zelja svih. Pa zasto o tome ne razmisljamo ?! Zasto se tome ne posvecujemo ?!

Da sve okoncava na ovom svijetu, to bi bila najteza nesreca i patnja nesnosna.

Stoga, neka se ne zaloste ljudi koji zive u oskudici, bijedi, tegobama i iskusenjima i neka rade dobra djela. Tako ce nastaniti Allahov Dzennet, osjetiti Njegovu blizinu i svetost imena Njegovih.

"Mir neka je vama, zato sto ste trpjeli, a divno li je najljepse prebivaliste!" ( Er-Ra'd, 24. )

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 173 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]