Rakun_Slavko je napisao:
Ma nisam mislio da ce dyn ONOLIKO oduvati Sharp, stvarno sam ocekivao neko premisljanje ili slicno, ali je prosto nadmocna.
Pošto sam ponosni vlasnik jednog para Dynaudia u potpunosti te razumijem!
Rakun_Slavko je napisao:
Moram jos malo da gnjavim posten radni narod.
Na koga li se to odnosilo?
Rakun_Slavko je napisao:
Stalci - originalni dyn audio, imaju oko 20 cm, tako mi rekose u servisu
Što će reći da ti visokotonac tuče direktno u cjevanicu kada si u normalnoj sjedećoj poziciji. A uši nisu tamo. Bar meni nisu...
Rakun_Slavko je napisao:
Koliko kod nas kostaju neki low-end stalci, mozda i polovni? Stvarno nisam upucen.
Nikoliko! Jer ih nema! Do prvog bravara pa napravi... ne bi te trebalo koštati više od stotinjak KM!
Rakun_Slavko je napisao:
Na ovom linku sam nasao neka osnovna upustva glede pozicije zvucnika u odnosu na korisnika:
http://www.hifi.co.yu/saveti/postavka.php.
Zvucnici su udaljeni 135 cm jedan od drugog, od mene izmedju 170-185 cm (zavisno kako sjedim). Bocno sam ih odaljio 20 cm od zidova (dalje ne mogu), a ledja su takodje 20 cm od zida (tu mogu da odguram jos sigurno 15-20). Ne znam koliko mi je bitno da "bjezim" od zida sa ledjnim dijelom?
Link ne radi pa ne znam šta napisaše...
Poželjno je zvučne kutije što više odmaknuti od okolnih predmeta kao i zidova (naročito treba bježati od ćoškova koji nenormalno podižu basove), jer refleksione površine u velikoj mjeri učestvuju u kreiranju zvuka zajedno sa zvučnom kutijom - ako je zid dovoljno blizu možeš ga posmatrati kao malo veću zvučnu kutiju koja ima drugačiju rezonantnu frekvenciju od originalne... bla, bla, bla . . .
Rakun_Slavko je napisao:
Da li da ukrshtam malo zvucnike, soba je dugacka ukupno 3.5 metra, ne znam da li to prolazi kod tako malog prostora?
Nisam siguran šta ti podrazumijevaš pod ukrštanjem?!?
Pokušaj zvučne kutije postaviti tako da pozicije kutija i pozicija tvoje glave u trenutku slušanja čine jednakostranični trougao. To bi bilo idealno za percepciju stereo slike.
Kao što rekoh... eksperimentiši u skladu sa mogućnostima... bilo bi stvarno glupo da izbacuješ ormar zbog dobrog zvuka! (iako neki i to rade)
Rakun_Slavko je napisao:
Takodje, kazu da bi bolji cinc kablovi poboljsali zvuk? Trenutno imam obicne "FIS" kablove, koliko stoje neki kvalitetniji, i vrijedi li tog novca (da li uopste u ovoj sobi mogu osjetiti razliku izmedju kabla od 3 i kabla od 30 KM?)
Nepisano pravilo u Hi-Fi oblasti kaže da kablovi trebaju koštati otprilike 10% od cijene ukupnog sistema. Da ćeš čuti razliku između kablova od 3 i 30 KM nisam baš siguran, ali da će te kvalitetan kabl poštediti mnogih muka i blamaža koje te mogu zadesiti (hoćeš curi da prezentuješ sistem, a kablić krene da krcka i zajebava baš u tom trenutku a po Marfiju) - poštediće te.
Ja koristim industrijski standard - njemačke Klotz kablove. Standardni 3,5mm TRS - 2 x RCA kabl (koji tebi treba ako ćeš koristiti Creative Live 5.1) ti dođe nešto ispod 20KM... što je po meni razumna investicija!
S druge strane... mnogo veći zajeb su ti kablovi koji vode od pojačala do zvučnih kutija. Nemoj da te zavaraju krš kineski kablovi velikog promjera koji sjajno izgledaju, ali koji će nakon pola godine da pozelene od oksidacije! Bolje je da kupiš Klotz od 2x2,5mm nego kineza od 2x4mm (kojeg btw. uglavnom ne možeš ni uvući u terminal nego ga moraš guliti pa dođeš opet na isto)
Rakun_Slavko je napisao:
Kartica - to mi je odmah palo na pamet, probacu naci sto jeftiniji creative live 5.1, posto mi treba iskljucivo za slusanje.
Za početak je OK, ali ćeš se frapirati kada budeš u prilici da je uporediš sa nekom jačom kartom!
Rakun_Slavko je napisao:
Cuo sam o formatima zvucnih digitalnih zapisa koji uopste nemaju gubitke u odnosu na cd. Naravno, nekih 80 minuta je tesko 700 megabajta

Da li je stvarno tako, ukoliko i nije potpuno, koliko je bolji kvalitet od neke mp3-ce? Posto je doslo doba flat-rate-a, ne bih zalio da svoje omiljene albume skidam u ovom formatu, ako je zaista toliko bolji od mp3 formata.
Pazi... Kakva je vajda od kompresije ako je teška kao .cda ?!?
S druge strane... kompresija je uvijek kompresija i neminovno je da nešto izgubiš! Postoje audio formati superiorniji od CD-a (SACD ili zapis sa DVDa), ali u praksi se uglavnom vrtimo oko .mp3 formata.
Po meni se ne isplati previše mlatiti oko toga, jer se tu povlači mnogo pitanja... od samog kodeka koji se koristi, preko ljudi koji to rade, do kompatibilnosti sa ostatkom svjeta...
Ako već skidaš muziku sa Neta (a to izgleda rade svi osim mene)... traži je u što boljem .mp3 formatu... Po mom iskustvu 90% ljudi nema šanse da razlikuje .wav i .mp3 na 192kbps... a na kraju krajeva i Creative Live neće svirati bolje od toga...
Kako god...
Sretno!