Helena je napisao:
http://www.glassrpske.com/488/3020.html
Od novca za namjestanje jednog "apratmana" ili kako god to da nazivaju, moglo se pomoci ovoj porodici. Bar jedna manje koja spava "ispod mosta"...
Ja sam više puta od našeg Premijera čuo da ova Vlada NEĆE novac trošiti u socijalne programe jer je to "javna potrošnja a ne razvoj". Ja to vidim kao potpuno logičnu izjavu od njega u smislu da je očekivano da vladajuća ekipa "investira" u neki "razvojni projekt" za javnost a u stvari prebaci državne pare u džepove tih istih takuna kao što je dragi nam vlasnik pomenutog "Integrala" i sličnih i da se dio od tog plijena naravno vrati u njihove privatne džepove. Pa što ne bi pomogli sami sebi ako mogu ako znaju da ih neće niko nikada goniti kao što nije do sada (nek mi neko da primjer da je neko otišao u zatvor je pokrao pare od neke firme ili zavrnuo državu pri privatizaciji ili javnoj nabavci). Kakvog i kolikog interesa ima premjer u recimo izgradnji bolnice ako neće neko da mu kaže način na koji će oprati pare od skupe medicinske opreme i ponudi djeljenje plijena ili u izgradnji škole osim ako će je sagraditi njegova omiljena građevinska firma i pri tome uzeti 3-10 puta više para iz državne kase nego što je bilo predviđeno i naravno probiti sve moguće rokove bez ikakvih zateznih tužbi ili plaćanja jer imaju važnijih projekata tamo gdje ih neko može tužiti zbog kašnjenja.
Naravno da je za našu Vladu razvojni projekt recimo "korporativno upravljanje" a ja znam samo za jednu korporaciju u RS (Integral) i recimo izgradnja autoputa do Gradiške (kad ga gradi taj isti Integral po goreopisanom scenariju 3-10 puta većih troškova i neograničenog roka izgradnje) a nije razvojni projekt recimo ograničeno ulaganje u izgradnju kojom bi rješili divljajuće cijene nekretnina u gradu (skuplji kvadrat nego u Berlinu, provjereno) a time investirali u to da mladi ljudi ne gledaju kako da bježe odavde glavom bez obzira jer nemaju nikakvu perspektivu za započinjanje normalnog radnog ciklusa i porodice. Zamislite koliko se stanova može izgraditi za 185 miliona KM koliko će koštati ta zgrada po 1000KM/m2 izgradnje stanja (a sigurno ne košta više ove što ih sada grade) i prodaji po 1250KM/m2 (ja bi prvi kupio stan po toj cijeni) i djeljenju recimo porodicama poginulih boraca stanova koji bi pokrili taj profit od 250KM/m2 i time im se odužiti za ono što su njihovi pali učinili za nas ostale, i tako stvoriti utisak postojanja pravde, a ne puna usta RS a ništa na djelu, nego naprotiv ponižavanje i tih i svih nas ostalih. Na taj bi način država došla na 0, tj. ne bi ništa pala nit bi ništa zaradila, a pomogla bi građanima. To bi sa druge strane značilo da bi njihovi drugari koji sada drže tih 5 firmi kojima je data mogućnost da grade u BL ne bi imali godišnji profit koji se mjeri u milionima nego u desetinama ili max stotinama hiljada. Ima brdo drugih koji bi htjeli da grade i na taj način možda ostvare nešto u smjeru sniženja cijene ali im ne da gradska Vlada, ja lično znam čovu koji je doveo neke investitore sa strane da grade stanove u investiciji od možda 10-tak miliona KM gdje bi gradili po kvadratu novog stana od možda 1300KM/m2 pre par godina (u tom slučaju bi profit za njih bio nekih 600KM/m2, tj. 85% što je njima dovoljno) ali su ih naš dragi Gradonačelnik i njegova služba na čelu sa Vericom tako fino zakopali da su nakon određenog čekanja stranci otišli da ulažu u Bugarsku jer to tamo lakše ide a mi smo ostali bez mogućnosti da kupimo stan po manjoj cijeni kvadrata. Ono što imamo umjesto toga su najave "upućenih" novinara sa Alternativne TV i nekih dnevnih novina da će cijene novih stanova sigurno otići do preko 2500KM/m2 iz nama nepoznatih računica, tj. iz računice Jove i kompanije kojima je jedva dovoljna profit od 150%, što je uzrokovalo poremaćej i paničnu reakciju kupaca sa jedne strane koji kupuju po što može samo da dobiju bilo šta i divljanje od prodavaca sa druge strane (sad imamo situaciju da ljudi koji su stan dobili od države za džabe u starom sistemu jer su bili članovi partije i "otkupili" ga za par hiljada KM sada razmišljaju kako je došlo njihovih 5 minuta i kako će od te prodaje inkasirati ništa manje od 150000KM i živjeti srećno do kraja života). Ovo sa gradnjom je samo jedan projekt koji mi sada pada na pamet a drugima će pasti na pamet desetine drugih.
A što se tiče ovih apartmana u novoj zgradi Vlade, čuo sam da je za svaki stan koji se namješta za nekog Vladinog činovnika ostavljena prilika za istog da sam odabere kako će se stan urediti, u smislu da su neki tražili da im se ugradi džakuzi, bolesno skupe brendirane kuhinje i ko zna šta sve ne jer to SIGURNO i imaju u svojoj kući. Ti likovi vjerovatno misle da će vječno biti u tom stanu. Trebaće njih istjerati odatle na kraju mandata. Po mom mišljenju ovo samo pokazuje koliki je stvarni domet te pilićarske Vlade jer da je premijer stvarno toliko principijelan kao što se želi predstaviti on bi naredio da ti stanovi imaju biti tipski (tj. isti za sve) i da moraju biti uređeni po nešto višem standardu ali bez perverzija. Pa kome se ne sviđa ili ko se navikao na bolje, pa nek traži i rentira od svojih para, ima takvih stanova na izdavanje u BL dovoljno. Uopšteno, smatram da je g. Divjak u pravu što se tiče mnogih stvari, i rafinerije i Telekoma i mnogo čega čime se Vlada pokušava okititi kao svojim uspjesima, a vreme će pokazati kao što je i pokazalo u slučaju mnogih privatizacija koje su do sada učinjene. Preko tih privatizacija su pod nečijom manipulacijom stvorene legende o čedesnom uspjehu kaste polupismenih tajkuna i sada oni upravljaju svim i svačim i njihova djeca ili unuci će biti aristokratija ovog prostora kad prođe određeno vrijeme i kad se zaboravi način na koji su to postali.
Uh što sam se raspisao. Izvinite me ljudi, razljutiše me bijednici.