banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 386 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2007, 22:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Nemoj me pogrešno shvatiti, ali pitanja su ti malo... istrošena.. Za sve što si rekao postoji odgovor.. Problem je kakav odgovor!
Odgovor koji se tebi neće svidjeti? Definitivno!
Ali odgovor koji zaslužuje da se nađe na Filozofiji? Def.
Ako shvatiš zlo kao odsustvo dobroga, kao što je tama odsustvo svjetla svašta se tu može izvući.. A o svemu tome se mnogo pričalo na podforumu DiR i ja nemam živaca to da ponavljam...
Ako si hrišćanin samo zato što ti se islam gadi (jedan od uzroka) ili zato što su 'tvoji po tradiciji' hrišćani slobodni prijeđi u neki drugi tabor... Jer ako si hrišćanin 'po defaultu' to baš i nije neko hriščanstvo...
Dalje... Zlo u prirodi?
U prirodi ne postoji zlo i dobro... U prirodi ne postoje moralne i nemoralne planine... Ako lav pojede antilopu nije to učinio iz sadizma nego je postupio po instinktu, po svojoj prirodi, po nekom višem zakonu, možda...
Hoću da kažem, o svemu tome se raspravljalo nadugačko i naširoko, sumnjam i da si pročitao ovu temu od početka (ali ti nikako ne zamjerim hahahaha).. Razgledaj malo ovaj forum, ali nemoj ga previše ozbiljno shvatati... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Avg 2007, 23:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Bog je projekcija nasih misli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 10:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A pazi ovo... :)

Сличан феномен пројекције као за љубав важи и за мржњу : ђаво је генијално објективно увођење у егзистенцију једне мисли која је милионима људи олакшала борбу са злом у сопственим грудима тако што су непријатеља ставили изван себе и управо се тиме од њега разликовали и разликују. Бог ипак хоће да се нађе у човјеку.

Oto Vajninger

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 13:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Pero_Bombas je napisao:
A pazi ovo... :)

Сличан феномен пројекције као за љубав важи и за мржњу : ђаво је генијално објективно увођење у егзистенцију једне мисли која је милионима људи олакшала борбу са злом у сопственим грудима тако што су непријатеља ставили изван себе и управо се тиме од њега разликовали и разликују. Бог ипак хоће да се нађе у човјеку.

Oto Vajninger

sram te bilo. mijesas cirilicu i latinicu. sjedi, 1 iz pravopisa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 13:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Bog je jedina postojanost za koju se mogu uvijek pridrzati u moru ovog nepostojanog zivota. Divan je osjecaj biti povezan s visom silom, onda ti sve ljudske igrarije i budalastine izgledaju smijesne i prozaicne.

XIX century

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 13:40 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
XIX century je napisao:
Bog je jedina postojanost za koju se mogu uvijek pridrzati u moru ovog nepostojanog zivota. Divan je osjecaj biti povezan s visom silom, onda ti sve ljudske igrarije i budalastine izgledaju smijesne i prozaicne.

XIX century

Ej nemoj nosom tavan da zakačiš slučajno! Šta ssse digla tol'ko?

Pero baš si se naložio na DiR. Sramota.

Fatal nemoraš da se toliko trudiš da "objasniš" zašto Boga nema, "laješ na pogrešno drvo". Pitaj vjernika šta je Bog, pitaj njih 1000. Dobićeš svakakve odgovore. Konačno - postoji Bogova koliko i vjernika :D

Hahahahahahahahaa buhahahahhahaaa :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 13:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:
XIX century je napisao:

XIX century

Ej nemoj nosom tavan da zakačiš slučajno! Šta ssse digla tol'ko?

Fatal nemoraš da se toliko trudiš da "objasniš" zašto Boga nema, "laješ na pogrešno drvo". Pitaj vjernika šta je Bog, pitaj njih 1000. Dobićeš svakakve odgovore. Konačno - postoji Bogova koliko i vjernika :D

Hahahahahahahahaa buhahahahhahaaa :evil:

:D Mene bas ova povezanost s Bogom spusta, vise osjecam da sam u nekoj mirnoj dolini, a ne u oblacima :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 13:53 
Urednik
Urednik

E pa dobro, imao sam jedan podrugljiv fazon i za takve situacije ali ne mogu da se sjetim sad kako ide :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 14:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:
E pa dobro, imao sam jedan podrugljiv fazon i za takve situacije ali ne mogu da se sjetim sad kako ide :wink:

bas steta..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 14:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

che.guevara je napisao:

Upravo suprotno, nalozio sam se na filozofiju... :lol:
PS. Smrade jedan, jos nisi okacio one knjige... Nikad co'eka od tebe... :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 14:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

I zamolila bih da ih "okaci" na nasem jeziku, za narod, da razumijemo svi ili bar to pokusamo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 14:57 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Avg 2007, 15:01
Za nauku je potpuno ne prihvatljiva teza da bog postoji u ''obliku i formi'' u kakvom ga religija opisuje .

Dakle , covek mora biti u jednoj od krajnosti . Ako si ''pravi vernik '' to bi podrazumevalo da nista ne cinis , samo da se molis ... ''bog'' ce umesto tebe uraditi ... npr. molis se da se spremi dorucak . da li ce ti bog spremiti dorucak ? Po mom mishljenju i posle 5 dana molitve rucak se nece spremiti dog ga ti nespremis . Cim ti sam ustanes i spremis dorucak ... ti vise nisi vernik , ne zavisis od nekakvog boga i nekakve vise sile .

Postoji teorija koja boga opisuje kao inteligentan/svestan zivot van nase planete . Prosto - bogovi su vanzemaljci koji su nastali hiljadama pa mozda i milionima godina pre coveka . Ovakva teorija koja boga opisuje kao intaligentno-svesni zivot koji je nastao negde drugde u svemiru je jedina teorija koja podrazumeva postojanje boga , a naucno je prihvatljiva - stim sto bog (bogovi) je u sasvim drugacijem senzibilitetu ( prihvatljivom ) .

Odgledajte film Svemirsku Odiseju (sva tri dela ) i razumece te o cemu pricam .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 15:12 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Avg 2007, 15:01
Pero_Bombas je napisao:
Nemoj me pogrešno shvatiti, ali pitanja su ti malo... istrošena.. Za sve što si rekao postoji odgovor.. Problem je kakav odgovor!
Odgovor koji se tebi neće svidjeti? Definitivno!
Ali odgovor koji zaslužuje da se nađe na Filozofiji? Def.
Ako shvatiš zlo kao odsustvo dobroga, kao što je tama odsustvo svjetla svašta se tu može izvući.. A o svemu tome se mnogo pričalo na podforumu DiR i ja nemam živaca to da ponavljam...
Ako si hrišćanin samo zato što ti se islam gadi (jedan od uzroka) ili zato što su 'tvoji po tradiciji' hrišćani slobodni prijeđi u neki drugi tabor... Jer ako si hrišćanin 'po defaultu' to baš i nije neko hriščanstvo...
Dalje... Zlo u prirodi?
U prirodi ne postoji zlo i dobro... U prirodi ne postoje moralne i nemoralne planine... Ako lav pojede antilopu nije to učinio iz sadizma nego je postupio po instinktu, po svojoj prirodi, po nekom višem zakonu, možda...
Hoću da kažem, o svemu tome se raspravljalo nadugačko i naširoko, sumnjam i da si pročitao ovu temu od početka (ali ti nikako ne zamjerim hahahaha).. Razgledaj malo ovaj forum, ali nemoj ga previše ozbiljno shvatati... :wink:

Tezak je osecaj kada sam saznas istinu . Shvatis da ono sto su te ucili roditelji je obicna laz . Kao kada Neo shavti da zivi u virtuelnom svetu Matrixu i da je ceo svet oko njega bio cista izmishljotina , laz koja je drzala njegovu psihu pod kontrolom dok su se tvorci tog virtuelnog sveta Matrixa bogatili strujem od koje su ziveli . To isto vazi i za religiju .

Danas mnogi ljudi stoje na granici . Imaju u svom zivotu milion dokaza koji mu govore da bog ne postoji , da pravda ne postoji u obliku i formi kakvu je religije opisuju . Ako nepostoji u relikiskom obliku i formi onda te religije postaju bezvredne . Ali vecina tih ljudi se plasi da pogleda u istinu . Plasi se Smrti . Plase se istine . Ti ljudi obicno ne zele o tome da razmishljaju i ostaju na granici do kraja zivota , ili duboko u sebi misle slicno ovome o cemu ja pisem . Ali se opet plase da to sebi priznaju .

Bas kao u Matrixu . Na tebi je uvek da izaberes . '' Ako uzmes crvenu pilulu saznaces istinu , ako uzmes plavu pilulu nastavices da zivis obicnim zivotom ( ali nikada neces saznati istinu ) . ''

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 15:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

FATAL ERROR je napisao:
Za nauku je potpuno ne prihvatljiva teza da bog postoji u ''obliku i formi'' u kakvom ga religija opisuje .

Dakle , covek mora biti u jednoj od krajnosti . Ako si ''pravi vernik '' to bi podrazumevalo da nista ne cinis , samo da se molis ... ''bog'' ce umesto tebe uraditi ... npr. molis se da se spremi dorucak . da li ce ti bog spremiti dorucak ? Po mom mishljenju i posle 5 dana molitve rucak se nece spremiti dog ga ti nespremis . Cim ti sam ustanes i spremis dorucak ... ti vise nisi vernik , ne zavisis od nekakvog boga i nekakve vise sile .

Postoji teorija koja boga opisuje kao inteligentan/svestan zivot van nase planete . Prosto - bogovi su vanzemaljci koji su nastali hiljadama pa mozda i milionima godina pre coveka . Ovakva teorija koja boga opisuje kao intaligentno-svesni zivot koji je nastao negde drugde u svemiru je jedina teorija koja podrazumeva postojanje boga , a naucno je prihvatljiva - stim sto bog (bogovi) je u sasvim drugacijem senzibilitetu ( prihvatljivom ) .

Odgledajte film Svemirsku Odiseju (sva tri dela ) i razumece te o cemu pricam .

ajme.

A sta mislis da se pomolis Bogu da ti da pameti i snage, zdravlja i savjesti, da ustanes svako jutro i spremis taj dorucak.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 15:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

FATAL ERROR je napisao:
Ali vecina tih ljudi se plasi da pogleda u istinu . Plasi se Smrti .

Slazem se. I dodajem, nije samo strah vec i njena neprihvatljivost.

Kazu da je nada zadnje sto se gubi... i tako kanalizuje se na razne psiholoske nacine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 16:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
tanka je linija izmedju ovog sto cu reci ali moze se pronaci
ne boje se ljudi smrti ve gubitka identiteta

kao kad kazes covjeku
(Science fiction)
e sad cu ti promijeniti kompletan identitet, bices potpuno nov covjek.
covjek ne bi pristao na to jer bi izgubio svoje staro ja i svijest o sebi
i bio bi neko treci. al ne umire tijelo.

dakle identitet koji imamo je ono sto se boji da nestane

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 16:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
/me copy @XXL

(omg sta mi se desava :-? :D )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 17:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

ajsmen,

covjek ne bi pristao na promjenu svog identiteta (poludimensionalnog) jer ima strah od novog = nepoznatog.
Smrt je isto novo = nepoznato.

Ljudi koji su vidjeli svoju smrt, hocu reci imali neka jaka zivotna iskustva i u tim trenutcima pomislili "ovo su mi zadnji momenti" poslije na neki nacin izgube strah od smrti. Ili ljudi koji rade sa osobama na samrcu, oni koji se brinu da drugi imaju eutanaziju (= dobru smrt).

Misli o Bogu i misli o smrti me privlace.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2007, 22:03 
Urednik
Urednik

Pero pa rekao sam ti da ću ih okačiti kad ih pogledam i kad dođem do interneta, a to se još nije desilo :) Nemam živaca sa dialupom skidati ...

FATAL: istina? (crvena pilula...)

PS: filozofija nije nauka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Sep 2007, 18:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2006, 16:08
Pitam ja vas:

Zasto se truditi oko necega a nismo ni sigurni dali to nesto i postoji???

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 386 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]