Pero_Bombas je napisao:
Nemoj me pogrešno shvatiti, ali pitanja su ti malo... istrošena.. Za sve što si rekao postoji odgovor.. Problem je kakav odgovor!
Odgovor koji se tebi neće svidjeti? Definitivno!
Ali odgovor koji zaslužuje da se nađe na Filozofiji? Def.
Ako shvatiš zlo kao odsustvo dobroga, kao što je tama odsustvo svjetla svašta se tu može izvući.. A o svemu tome se mnogo pričalo na podforumu DiR i ja nemam živaca to da ponavljam...
Ako si hrišćanin samo zato što ti se islam gadi (jedan od uzroka) ili zato što su 'tvoji po tradiciji' hrišćani slobodni prijeđi u neki drugi tabor... Jer ako si hrišćanin 'po defaultu' to baš i nije neko hriščanstvo...
Dalje... Zlo u prirodi?
U prirodi ne postoji zlo i dobro... U prirodi ne postoje moralne i nemoralne planine... Ako lav pojede antilopu nije to učinio iz sadizma nego je postupio po instinktu, po svojoj prirodi, po nekom
višem zakonu, možda...
Hoću da kažem, o svemu tome se raspravljalo nadugačko i naširoko, sumnjam i da si pročitao ovu temu od početka (ali ti nikako ne zamjerim hahahaha).. Razgledaj malo ovaj forum, ali nemoj ga previše ozbiljno shvatati...

Tezak je osecaj kada
sam saznas istinu . Shvatis da ono sto su te ucili roditelji je obicna laz . Kao kada Neo shavti da zivi u virtuelnom svetu Matrixu i da je ceo svet oko njega bio cista izmishljotina , laz koja je drzala njegovu psihu pod kontrolom dok su se tvorci tog virtuelnog sveta Matrixa bogatili strujem od koje su ziveli . To isto vazi i za religiju .
Danas mnogi ljudi stoje na granici . Imaju u svom zivotu milion dokaza koji mu govore da bog ne postoji , da pravda ne postoji u obliku i formi kakvu je religije opisuju . Ako nepostoji u relikiskom obliku i formi onda te religije postaju bezvredne . Ali vecina tih ljudi se plasi da pogleda u istinu . Plasi se Smrti . Plase se istine . Ti ljudi obicno ne zele o tome da razmishljaju i ostaju na granici do kraja zivota , ili duboko u sebi misle slicno ovome o cemu ja pisem . Ali se opet plase da to sebi priznaju .
Bas kao u Matrixu .
Na tebi je uvek da izaberes . '' Ako uzmes crvenu pilulu saznaces istinu , ako uzmes plavu pilulu nastavices da zivis obicnim zivotom ( ali nikada neces saznati istinu ) . ''