banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 05:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: MS SQL
PostPoslato: 04 Sep 2007, 21:56 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 04 Sep 2007, 16:20
Problem je taj sto aplikacija u Visual Studiu 2003 ne moze da prikaze podatke iz baze. Baza mi je SQL server 2000 a aplikacije su mi vezbe na CD-u knjge ADO.NET step by step od Rebecca M. Riordan.Svako vezbanje se sastoji iz pocetnog i uradjenog dela. Izvrsio sam Database setup i kada pokrenem uradjeni deo vezbanja bilo kog poglavlja osim prvog dobijam manje ili vise slicnu poruku ciji se sadrzaj vrti oko Data Adaptera ali nekako uspevam donekle sa manje ili vise uspeha da odradim vezbu kada kucam deo po deo koda iz knjige. Kada pokrenem Configure Data Adapter dobijam poruku u View Wizard Result-u da se generise SELECT,INSRET statement i table mappings ali UPDATE i DELETE statement ne sa porukom Could not determine which columnun uniquely indentify the rows for "Customer List".
U slucaju Web forme dobijam sledece obavestenje The Microsoft Jet database engine cannot open the file 'C:\adonets\SampleDBs\nwind.mdb'.It is already opened excusively by another user,or you need permisions to view its data. Napominjem da sam owner nwind baze podataka i rolu sa. Hvala unapred.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2007, 22:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2007, 13:45
Nisi izabrao bas pravi put da savladas ADO.NET, ali dobro, mora nekako :) .
Ajde probaj da uradis ovo ... otvori neki "prazan" .NET projekat (solution), izaberi Windows ili Console Application, dodaj System.Data.SqlClient library-e, kreiraj konekciju kao

SqlConnection c=new SqlConnection("server=[naziv_servera];database=[naziva_baze];uid=[username];pwd=[password]")
... ako si podesio SQL Server authentication

odmah mozes da probas da li ti radi c.Open() metoda, koristi try...catch i "hvataj" exception ... ako to radi onda kreiraj SqlCommand, npr.
SqlCommand cmd=c.CreateCommand();
c.CommandType=CommandType.Text
c.CommandText="select * from employees" //...baza Northwind
...
... sada napravi instanciraj objekat klase SqlDataReader tako sto ces da stavis
SqlDataReader dr=cmd.ExecuteReader();
... vodi racuna da konekcija mora biti otvorena cijelo vrijeme
... slijedi ispis rezultata, ovo je za Console Application
while(dr.Read())
{
Console.WriteLine("Ime {0}, Prezime {1}",dr["fname"].ToString(),dr["lname"].ToString());
}
Console.ReadLine();

... sve u svemu, ako nemas iskustva sa programiranjem u C# (ili VB .Net) vjezbanja koja dodju uz knjigu mogu biti dosta nezgodna, utoliko sto se kroz rad sa mnostvom Wizard-a gubi uvid u sustinu funkcionalnosti ADO .Net ... eto, good luck

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Sep 2007, 22:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Kod:
U slucaju Web forme dobijam sledece obavestenje The Microsoft Jet database engine cannot open the file 'C:\adonets\SampleDBs\nwind.mdb'.It is already opened excusively by another user,or you need permisions to view its data.

.MDB ekstenzija i MS SQL nikako ne idu jedno uz drugo po meni :) ...
Ti koristis access bazu a ne MS SQL bazu ...

Problem je sto se IIS tacnije ASP vrti pod ASPNET nalogom koji je "Member of users" te tako nemas omogucen pristup mdb bazi. Jedno od resenja je da kroz Control Panel -> Administrative Tools -> Computer Management konzolu unutar User-a dodas ASPNET nalog kao clana "Administrator" grupe.

Sto se tice prvog pitanja razlog je verovatno sam access zato nisi dobio UPDATE i DELETE upite, ali ih mozes sam dodati u DataAdapter kroz property browser u VS 2003 ukoliko imas osnovno znanje u pisanju SQL upita.
Happy coding :)

Vrh

Tema posta: Re: MS SQL
PostPoslato: 03 Dec 2007, 22:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Avg 2005, 18:48
Milan Drljaca je napisao:
SELECT,INSRET statement i table mappings ali UPDATE i DELETE statement ne sa porukom Could not determine which columnun uniquely indentify the rows for "Customer List".
U slucaju Web forme dobijam sledece obavestenje The Microsoft Jet database engine cannot open the file 'C:\adonets\SampleDBs\nwind.mdb'.It is already opened excusively by another user,or you need permisions to view its data. Napominjem da sam owner nwind baze podataka i rolu sa. Hvala unapred.

Nwind je Access baza. Ko zna sta tu radis pogresno.
Generalno za MS SQL, moras da kreiras korisnika direktno u MS SQL-u za odredjenu bazu, kao i naravno pasvord, sa kojim ces da pristupas bazi iz svojih aplikacija.
Taj korisnik (user) naravno treba konfigurisati da ima pristup podacima koji te interesuju.
Ne koristiti nikada korisnika 'sa' (system administrator) za pristup podacima...

Drugo, poruka Could not determine which columnun uniquely indentify the rows for "Customer List".
isto tako, generalno znaci, da nedostaje Primary Key, ali ne mora da znaci.

Lafe mislim da si preskocio neke stvari, zato sada imas problema.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]